Spremembe cen so nekaj običajnega. Če ljudi ni motilo nekajletno zniževanje cen, je res hecno, da jih tako zmoti sprememba navzgor. Še posebej v času, ko vsi po vrsti višajo cene, od pošte, telekoma, petrola, cigaret pa do kavic v lokalih. Ravno zadnjič sem doma našel nekaj tolarskih tisočakov in sem se raznežil ob misli, kaj bi pred leti dobil za enega samega jurja. In potem pisano gledal, ko sem se spomnil, da je to 4 EUR oziroma 3 kavice v bližnjem lokalu ali pa dva kosa pice v supermarket gostilni.
Poleg tega ni razloga za občutek nategnjenosti. Kogar moti lahko prekine pogodbe in odide. Če je ob sklenitvi kupil subvencioniran telefon pa mora pač nase vzeti posledico dejstva, da je telefon subvencioniran, ne pa podarjen. Subvencijo pa operater prinese notri v dveh letih rednega plačevanja naročnine za izbran paket. če greš prej pač povrneš tisti del subvencije, ki ga operater s tabo ne bo mogel povrniti ker ga boš zapustil prej kot v 2 letih. Nič ti ni ukradeno. Takšen način nakupa cenejšega telefona pa je običajen skoraj po vsem svetu. Operater pač vsak mesec od tvoje naročnine odtrga nekaj evrov in si z njimi v 24 obrokih poplača subvencijo v telefon, ki si ga morda kupil za 1 EUR, dejansko pa stane 200 ali več EUR.
Glede naročnikov pa si lahko misliš, kar želiš. Morda boš presenečen, kako fakin stabilna je uporabniška baza Mobitela, ob vseh silnih poskusih konkurence v zadnjih 10 letih. Finančno pa se vprašaj še kdo prinese več denarja: naročnik ali predplačnik. Lahko ti povem, da en naročnik prinese tudi 2x več denarja na mesec. Torej si finančno na istem, če izgubiš 1000 predplačnikov, hkrati pa se ti število naročnikov poveča za 500. Suma sumarum boš morda imel malce manj ljudi (naročniki+predplačniki), finančno pa si na istem ali celo boljšem.