Novi sosed bo gradil bajto...

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Imamo novega soseda, ki že ruši staro hišo in se pripravlja na gradnjo nove. V ponedeljek pride na kavico, za podpis dovoljenja o gradnji in odmiku njegove hiše od naše parcele.

1. Kaj vse je dobro vedeti - razmisliti preden podpišem pogodbo, da mi ne bo kdaj žal?
2. Kolikšen je zakonski odmik njegove hiše od najbolj izpostavljenega dela moje (MARIBOR)?
3. Drugo?

Novi lastnik je (mladi) pravnik in bi sploh zaradi tega rad bil pripravljen na njegov obisk.

I

Izbrisan uporabnik #488

Pokaže naj ti, kaj bo zgradil, načrt in to je to

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
A niso tudi ene omejitve višine itd... bivšemu šefu so 3 nadstropni blok zgradil, mišljena je bila pa navadna hiša.
hysterical-1.gif

Sedaj ima bajto pol dneva v senci ....
bonk.gif

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.194
3.570
113
Marlbor
Gradil bo na svoji zemlji, ne na tvoji tako da ne vem kakšnih pasti se bojiš. Pokazal ti bo načrt kaj misli graditi, če se ti zdi da bo zate moteče ne podpišeš. Marsikomu je moteče že to, da ima sosed dnar in si lahko privošči gradnjo. 😄

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.419
5.653
113
ksz...

Čimbolj mu zatež, slabi sosedje so najboljsa nalozba
cheer.gif

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.645
4.375
113
Maribor so možni odmik od 1.5m pa do 4 m odvisno kje si.
Ti odmiki veljajo brez tvojega soglasja.

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Našel predlansko lokacijsko informacijo... Naš okoliš ima 4m odmika.
Dečko mi je omenil, da bi želel zidati z 2,5m odmika, če mu dovolim, bo pa objekt vzhodno od moje bajte.

Brklc

Pripravnik
27. jun 2015
96
0
6
Ja, načrt naj ti pokaže, tko k si je zamislil, ne pa kr neki rekla kazala.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Vse je odvisno, kaj imaš ti ob meji, kjer želi sosed graditi. Če imaš vrt ali bazen ali teraso za sončenje ti lahko takšna bližina zgradbe pomeni senco in s tem manjši pridelek ali kopanje senci. Če pa imaš tam dovozno pot ali zgolj kakšno zelenico pa star mogoče ni tak problematična. Pomembno je tudi, kako visoka je zgradba.. Vsekakor je odločitev izključno tvoja.

Bi ti pa svetoval, da ti istočasno tudi sosed podpiše, da lahko ti gradiš 2,5 m od parcelne meje, da se ti ne bo zgodilo kot mojemu sorodniku MB (Radvanje) kateri je pustil da sosed zgradi hišo tam 2,5 m od meje. Ko pa je kasneje sorodnik hotel postaviti leseni nadstrešek nad parkiriščem na svoji parceli pa mu isti sosed ni dal soglasja.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.925
113
Pokaže naj ti načrt. Sam odmik ni sporen ako bo hiša 'normalne' višine. Imaš pa tudi opcijo da mu rečeš naj ti pusti GD in jo bos v miru pogledal in se drug dan še enkrat dobita.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.151
6.964
113
pri taščici
Ce je sosed na juzni strani, potem bodi bolj pozoren na oddaljenost, visino in osoncenje. Ce ste v kaksnem bregu je tudi dobro vedeti za zemeljska dela (preusmeritev vode, potencialni plazovi, podori.... Na tvojo parcelo ali s tvoje parcele ce bo pod tvojo parcelo skopal luknjo.
Na lepe oci mu jaz ne bi dal soglasja. Naj ti preda en izvod vsaj idejnega projekta ce ze (dela) PGD še nima. Tako mati dala soglasje bratranca da bo dozidal na južni strani. Na koncu je dozidal na vzhodni strani in tako nam in sam sebi precej zaprl pot do parcele.

joejoe

Pripravnik
30. dec 2007
812
1
16
Ničesar ne rabiš takoj podpisat. Naj ti da načrte al karkol bo že prinesel s seboj, ti pa v miru premisli in se magari še kje pozanimaj, kje so cake. Komot si en teden vzameš, tu ti ne sme goret voda.

Mont

Fizikalc
19. avg 2014
3.193
2
36
Pa k soglasju naj bo priloga tudi načrt, ki ti ga bo pokazal/dal.

A ima tako ozko parcelo, da se mu gre za 1,5 metra?

Okna k tebi?,...

Morphey

Fizikalc
6. okt 2008
1.164
4
38
Maribor
Parcela je dokaj ozka, me pa moti, ker je na drugi strani parcele doma njegov foter, on bi pa šel graditi k meni. Pač si mislim, da naj gre makar na mejo k njemu in ne k meni.

Okna k meni me ne motijo, bo tak videl le garažo. Vso ostalo dogajanje je na drugi strani hiše, ki pa je z njegove strani ne vidi.

Vrta ali bazena na tej strani ni, razmišljam pa, da bom v roku parih let iz svoje garaže naredil kakšno dodatno sobo, ki pa bi bila v primeru, da se mi preveč približa oz. bo njegova hiša visoka, večino temna.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.369
89
48
Citat:
Uporabnik joejoe pravi:
Ničesar ne rabiš takoj podpisat. Naj ti da načrte al karkol bo že prinesel s seboj, ti pa v miru premisli in se magari še kje pozanimaj, kje so cake. Komot si en teden vzameš, tu ti ne sme goret voda.
+1

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
Avtorju teme...predvsem imej v mislih, da ne boš ustregel nekomu drugemu in posledično sebi naredil slabo situacijo

jtfc

Guru
Izključen uporabnik
24. jul 2007
19.994
2.737
113
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Avtorju teme...predvsem imej v mislih, da ne boš ustregel nekomu drugemu in posledično sebi naredil slabo situacijo

Pa skregala se bosta tko al tko, prej al slej.
evil.gif