nova peč na drva

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
KSZ

15000Eur za kurilnico na drva? z vso dodatno kramo (zalogovniki), pripravo kurjave, skladiščenjem drv ? pa da se hvališ da greš 'samo 1x' na dan v klet? Jao, jao, pa že raje ostanem na olju, majhni kurilnici in pokurim 2000 litrov ob investiciji cca 4000, z vremensko regulacijo in kompletno avtomatiko, da ne bo pomote. Pod nujno pa v klet (zaradi ogrevanja) le 3x na leto - ko je treba premaktnit uro zaradi prehoda na poletni/zimski čas in ob dostavi olja
cheer.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Kaj potem praviš na TČ komplet za 30k€? Poznam nekoga z odlično TČ pa še top kolektorji na strehi, skupaj cca. 50k€.

15k€ komplet kurilnica - 1500€ subvencije ekosklada = 13.5
Da podobno uredim kurilnico na olje (bojler, cirkulacija, mešalni krogi, baker, nosilci ipd) 5500€ oz. najmanj 6k€ pomoje

Razlika med kurilnicama je torej cca. 8k€

Kurilc za eno sezono me je prišel 3000€, za drva za eno sezono jih pripravim za manj kot 500€, se pravi 2500€ na leto manj za stroške ogrevanja (vem da je veliko več opravka, ampak mi ni odveč, tudi v gozdu mi je nekaj najlepšega). Nalagati enkrat dnevno je pa treba kaka 2 mesca ko je najhladneje drugače ne.

Obe kurilnici se delata za recimo 15 let (morata delat obe BP).

Za kurilca bi v tem času dal 45k€, če bo cena ostala okol eura seveda, Za drva recimo 8k€ in še razlika v ceni kurilnice (8k€) = 29k€ razlike napram kurilcu? Res butasta investicija ja.
bonk.gif

Najbolš da bi šel en avto za 80k€ kupit in pušil 30k€ ko bi se zapeljal iz dvorišča trgovca.
bonk.gif

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
Poglej, nič osebnega, tudi sam poznam nekoga ki bo dal za jogi 2,5KEur, je pač prepričan da je dober nakup.

Ampak drva so le samo drva in ne potrebujejo neke vesoljske tehnologije oz. dodatnih 8000 Eur vložka da izgorevajo z 2,3% boljšim izkoristkom. Zadeva me spominja na tako popularno nordijsko hojo. Rabiš posebno opremo, posebno tehniko hoje, tečaj, cela znanost, na koncu pa samo hodiš z aktivno uporabo palic. Pač, ljudi je treba prepričati kako je kurjenje polen blazno zakomplicirano in tehnično zahtevno opravilo.

Drugače pa, če je tvoj izračun pravilen te čaka briljantna prihodnost v prodaji tega znanja.

pa LP

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
za drva za eno sezono jih pripravim za manj kot 500€, .

Hm, ni tole malo veliko?

15 litrov mešanice, 5 litrov olja za verigo, 30 litrov nafte za traktor in gajba pira. Eventualno še kaka veriga in sablja.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Sem kurilca tudi bolj na en eur dal, pa že tko bodo še vedno srali kako bedasta investicija je bla teh 13k€
evil.gif

Letos sem plačal cepljenje drv, pa me je najprej en sosed malce odrl tko da ni blo tok ugodno kot ponavadi. Je blo pa tudi 30+ kubikov.

Motorka je rabla servis, pa še pomoč pri podiranju smo plačal tko da ja....ene 15€ na kubik je blo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Nikakor ni 8k€ dodatno samo zaradi izkoristka. Pač ne poznate sistema v praksi in pojma nimate, čemu vse se je treba ognit pri prehodu na trdo kurivo. Edina peč, ki bi mi še ustrezala je VW Term LT ali pa mogoče Funke Sigma, koliko bi prihranil pa sem že napisal, v peči je nekaj tisočakov razlike ja....samo ne zaradi lambda sonde ampak tudi druge elektronike (ogrevalni krogi, priprava tople vode, zalogovniki, hitro segrevanje, kontrola oljnega gorilca (avtomatski preklop) ipd.). Če pa oba sistema dvignemo na pribljižno isti nivo (da pri VW Term kupimo za 2k€ Seltronove elektronke) pa smo že blizu tudi s ceno obeh kompletov. Saj sem mel ponudbe za vse....tudi pri nas doma smo želel najceneje možno skoz pridet ampak iz ogledov je bilo jasno, da nekega šrota pač ne bomo tlačili notri, ker ne mislim klicat pa spraševat po forumih zakaj to in zakaj ono.

Nisem tako bogat, da bi kupoval poceni. Glede izračuna ga pa pač popravi, za našo hišo je cca. tak kot je napisano, energenti so med sabo delno povezani ampak če se oboje podraži za 10% (kupljen les in olje) potem smo še vedno na isti razliki.

Za sekance plačujejo 20k€+ za kurilnice, ampak gorivo je pa dobesedno zastonj za dobit. Pa še nekaj je treba omenit, jaz pač obožujem tehniko in jaz zbiram pralni stroj ali pa sušilca, tudi če ga nikoli ne uporabljam. Dojameš point?

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
v drugem stavku tretjega odstavka je bistvo vsega. Pač igračke odraslih možakarjev nekaj stanejo
nahrung002.gif

pa LP

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Lepo da si samo za tisto zapalil.

Kaj pa ostalih 99% razlogov oz. 29000 € razlogov? Še slaba investicija? Naj vržem ven in kupim olje?

Verjamem, da bo katerega tist izračun bolj kot ne "prizadel" in bo sledil še kakšen izpad. Lahko omenim še, da ste mi s posebno trošarino plačali subvencijo ekosklada ravno kupci kurilca?
tongue-1.gif

lemar

Fizikalc
8. jan 2008
406
57
28
lepo da si zadovoljen z izračunom, zadovoljstvo je pol zdravja. By the way, če iz svoje dohodnine in prispevkov plačujem vsem ki imajo podpovprečno plačo zdravstvo, šolstvo, vrtec in ostale javne dobrine ki so vezane na plačo, bom pa še kurilnice za 15 000
cheer.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
dobro da jo boš menjel po koncu te kurilne sezone,saj je tu tema zadosti vroča brez kurjenja,.do druge kurilne sezone pa se boš odločil kako peč bos imel-- pa lepo se imej drugo sezonose zopet čujemo
pozdrav.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
5.710
3.323
113
Eurotherm, model Ferotherm 35 kw, že 16 let v funkciji, letos todatno ogreva še talno gretje, zraven etaže radiatorjev in 300 L bojlerja. Nobenih težav, le večkrat je pač treba naložiti.

roCkY

Majstr
2. sep 2007
2.534
441
83
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
KSZ....

In ...ste že kaj pretegnili peči čez vikend?
wink-1.gif

Trenutno sem na klimi!

Ravno pa gledam prvo paleto drv (ostalo nekaj nažagano od lani), ki jih bo treba "prepričat", da se ob peči znajdejo... Kurilnica je v kleti in se z viličarjem ne da zraven postavit.