nova peč na drva

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Ej za tvojih 15k€ se jest grejem na drva enih 20 let (15 prm na sezono). S klasično pečjo na drva.

Pusti ga, on misli da sedaj prihrani toliko kot je razlika med nafto in drvi v ogrevanju.

In ja ko je omenil, vremensko uravnavanje regulacije ogrevanja in še podobne bedarije poznajo tudi ostali regulatorji in lahko delujejo na navadno peč, prav tako tudi zalogovniki itd., tudi cena peči je samo 5k eur napram 1k eur s tem da izkoristek NI nikoli toliko boljši da bi se v garancijskih dobah peči sploh prevagal na stran "mercedes" peči. Za 4500k EUR kolikor je razlike dobiš tam 100m2 drv in ne vem kdaj boš pridelal tako razliko na račun manjše porabe.

Pa gremo dalje. Sistem zalogovnik <-> ogrevanje (radiatorjev ali vode) ima precejšne izgube, dosti večje kot direktno ogrevanje. Recimo poleti ko ti segreješ 2000l+ vode v zalogovnikih in nato greješ nek mali "bojlerček" gre tam 20-30% energije v luft (no dejansko v hišo kjer potem hladiš s klimo).

Aja da primerjamo cele cene, cena moje kurilnice (dve peči, elektronika, mešalni ventili, pumpe, cevi, regulacijske plošče, 300l bojler, termostat, montaža) pride okrog 3500-4000EUR z dobrimi komponentami, kar je manj kot pa cena neke peči ki ima par % boljši izkoristek in pa jo je potrebno nabast samo 1x dnevno. Sedaj ne vem za 10k eur položim še keramiko po kurilnici, dodam jakuzi in medtem ko moram vsake pol ure vržt eno drvo na ogenj uživam v kurilni sezoni kar v jakuziju pred pečjo!
grin1.gif

Pa da ne bomo nekaj med sabo obračunavali, začetek (obnovljene) teme je bil o poceni variantah zato sem predlagal svoje videnje problema ogrevanja. Drage peči in kompletni "sodobni" sistemi se jasno nekje poznajo, ampak poznajo se točno na 3 točkah:
1. udobje vsled boljše regulacije in samostojnega (avtomatiziranega) delovanja
2. večji izkoristek in posledično cenejše ogrevanje
3. ekološka prednost

Za prvi dve točki sem povedal kaj si mislim in kako jih je mogče ceneje bypassat, za tretjo pa nimam realnega argumenta da bi ugovarjal (čeprav seveda obstaja še bolj ekološko ogrevanje, ampka ko govorimo o drvih pač je to to).

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Zakaj pa ne kurilnica "za 15k"? Eni kupijo mercedesa, drugi golf, tretji cliota. Vsi se več ali manj isti čas pripeljejo v sosednjo vas. Je pa res, da mercedesa sosedje vsak dan vidijo, frölinga pa ne...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.117
4.088
113
Nisem rekel da ne, ampak nekdo ki bi se rad čimceneje ogreval s čimmanjšo investicijo je klasičen kotel na trda goriva čisto OK rešitev. Isto bo grela, ne bo ti mraz in to je to. Pa tele kotli (oz. celotni sistemi) niso enaka stvar kot pred 50 leti, je pa res da je princip enostaven in tehnološko zastarel.

Pa da se folk ne hvali s pečmi ni res, sem v zadnjem letu moral it 3 pogledat ko sem prišel na obisk!
grin1.gif

No recimo ena resnična zgodba od lanskega leta. Malce oddaljeni sosedi so ogreval hišo vedno na drva/premog, so bli eni prvih ki so imeli centralno v kraju. Sedaj so se odločili da bodo šli na "super" ogrevanje, so kupil tadražjo peč, dva zalogovnika in vse skupaj stlačili v kurilnico. To da sta zalogovnika tam kjer so bila včasih drva je malenkost (drva sedaj nosilo preko hodnika in garaže iz zunanjosti), to da peč zaseda 3/4 prostora v katerem je jih očitno tudi ne moti (recimo da smo trije ljudje videli kurišče smo se morali izmenjevati za odprtimi vratci)! Vidiš to je bedarija, ne samo da je drago, z butasto izvedbo so pokvarili še tisto kar bi prodobili.

Če pa npr. gradiš novo hišo, imaš predvideno lokacijo za peč, projektiraš prostor za zalogovnike itd. in vlečeš vse na novo pa velja razmislit o dražji investiciji (oz. pri gradnji cele hiše je to le ena malenkost in pač če lahko, si privošči)!
zmaga.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Ja vodo pa po ceveh porivaš?
hysterical-1.gif

Pumpe, baker, elektronko, mešalne kroge, delo, davek, bojler, ekspanzijo, spojke blablabla vi pametjakoviči zastonj dobite. Blagor vam.
tongue-1.gif

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
Citat:
Uporabnik jurga pravi:
jqa ,napiši vsaj nekaj podatkov: kakšna so okna ,fasada ,izolacija podstrešja oz. podstrehe da se da izračunati moč kotla....
okna so lesena, stara 30 let.. fasada klasična brez nikakršne izolacije. podstrešje je izolirano.

Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
in zakaj bi računal? Saj že ima peč na kurilca. Tam naj preveri, kako močna je. Tudi letna poraba kurilca ti nekaj pove o izgubah objekta.
letna poraba kurilca je približno 2000l na leto, z ogrevanjem sanitarne vode. s tem, da v poletnih mesecih (ko nisem ogreval prostorov) sem ogreval sanitarno vodo z el. grelcem.
peč na olje ima moč 45kW, ampak to ne moreš enačit, ker peč na "nafto" deluje občasno, vsake tolko dogreva vodo. po potrebi pač. v peči na drva pa neprestano gori. ves čas je v njej ogenj, če ni ognja pa je žerjavica, ki pravtako oddaja toploto. Torej si predstavljaš da gori brener v peči na nafto neprestano, v 20 minutah jo prekuri...!

se mi pa zdi @utiševalec še najbolj realen.

Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
hysterical-1.gif

Pumpe, baker, elektronko, mešalne kroge, delo, davek, bojler, ekspanzijo, spojke blablabla vi pametjakoviči zastonj dobite. Blagor vam.
tongue-1.gif
ja človek božji, zakaj pa bi baker menjaval, sej imam vso inštalacijo že narejeno, z vsemi pumpami vred (4). Kolko bakra pa misliš da porabiš za dodatno priklopit še eno peč. 276kg???
tista dva kolenca in pov metra bakrene cevi pa res ne more stat celo premoženje..
elektronka paaa... kurbl ventil je najbolj ziher, verjemi...

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik redTDI pravi:

letna poraba kurilca je približno 2000l na leto, z ogrevanjem sanitarne vode. s tem, da v poletnih mesecih (ko nisem ogreval prostorov) sem ogreval sanitarno vodo z el. grelcem.
peč na olje ima moč 45kW, ampak to ne moreš enačit, ker peč na "nafto" deluje občasno, vsake tolko dogreva vodo. po potrebi pač. v peči na drva pa neprestano gori. ves čas je v njej ogenj, če ni ognja pa je žerjavica, ki pravtako oddaja toploto. Torej si predstavljaš da gori brener v peči na nafto neprestano, v 20 minutah jo prekuri...!

Potem pa sčekiraš, kolikšen delež časa ti peč oz. gorilec laufa (sicer sem pa pisal tudi da je poraba kurilca kar merodajna)

Citat:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
hysterical-1.gif

tongue-1.gif
ja človek božji, zakaj pa bi baker menjaval, sej imam vso inštalacijo že narejeno, z vsemi pumpami vred (4). Kolko bakra pa misliš da porabiš za dodatno priklopit še eno peč. 276kg???
tista dva kolenca in pov metra bakrene cevi pa res ne more stat celo premoženje..
elektronka paaa... kurbl ventil je najbolj ziher, verjemi...

[/QUOTE]
bonk.gif
Sam res. Kaj naj zdaj ven zmečem ves železje, ki svojo funkcijo opravlja že žblj let.
Kaj naj zdaj vse ven zmečem da bomo lahko začel šparat? Najbolš, da vsaki dve leti razfukam kurilnco in vtaknem vanjo en 15 jurjev, kok bo to enga dnarja prišparanga
evil.gif

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Jao jao.
hysterical-1.gif

Ja če je pri vas napeljava že vsa notri in štima...pri nas smo moral iz nule nardit, ker je bla napeljava izredno stara (železo) in drugače speljana, zato sem pa že 10x napisal, da je žalostno, da ste taki butli, da ne ločite ceno za kurilnico in ceno za peč.

Kar teptajte se po hrbtu da pridete za jurja skoz.
zmaga.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
noro vprašanje ! vse stare peči so prevelike ke so jih kupovali kakšo si pač dobil. "od viška glava e boli ". -kurjava poceni . danes na stvari gledamo drugače -kurjava draga. zato se vse preračuna radiatorji ,peč,cevi ,ventili. ko pa boš pogledal oljno peč koliko watov imaše to ne pomeni da boš kupil peč na drva z istimi wati. človek pa rabi čist navadno peč na drva ker ne misli dosti vlagati v njo.vseeno pa treba malo preračunari koliko watov rabi to je cela umetnost
priden.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
za tvojo bajto rabiš peč moči po mojoh izračunih 30 kw in nič več .če kupiš tudi 25 kw ni nič narobe ker verjetno nimaš odprtih vseh radiatorjev in si napisal da je ogrevalne površine nekje približno 200m/2 če nočeš dosti vlagati n peč jih imaš že za 1200€ naprej. vržeš staro ven priklopiš novo ,verjetno z malo predelav in to je to mali stroški predelave, svetujem pa ti da le vgradiš varnostno grupo v sjučajo pregrevanja peči -termovarovalo ne kompliciraj dosti glede vezave saj si napisal da ne boš vlagal v kurilnico dosti " perja ".
tu na forumu je dosti debat kaj ima kdo vsi hvalijo svoje peči kaj vse imajo (kot vsak svoj avto ). problem je samo denar in koliko si pripravljen iti v investicijo. ni problem ti naredimo kurilnico za 25 tisoč € samo kdo bo pripravljen to dati ? eni ja drugi ne.
write.gif

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Včasihje veljalao da so litoželeni boljši od plehnatih. KAko je danes pa žal ne vem, sumim da je dandanes podobno - vse pa povezano z znamko.

Jaz bomkupil najcenejšo in najmanjšo peč na drva...menda okoli jurja. Sicer bo kot backup oz. za kurjenje svinjarije, tako da samo da bo.

tvoja odločitev peči so dobre ene kot druge če ne želiš dosti vlagati v peč kupiš kakšnega Junkersa, feroli ali kaj podobnega sem vse že montiral stranke se ne pritožujejo vse pa morajo imeti termovarovalo da boš miren ko kuriš razen če imaš odprti sistem v kar dvomim
zmaga.gif

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Jao jao.
hysterical-1.gif

Ja če je pri vas napeljava že vsa notri in štima...pri nas smo moral iz nule nardit, ker je bla napeljava izredno stara (železo) in drugače speljana, zato sem pa že 10x napisal, da je žalostno, da ste taki butli, da ne ločite ceno za kurilnico in ceno za peč.

zmaga.gif

Komu ti butl? Ti sporočim ime, priimek in naslov pa mi boš prišel osebno povedat?
evil.gif

Drugače pa, če ti crkne stara peč nikjer ne piše da moraš podret celo bajto.
Če si se pač odločil totalno medernizirat kompletno kurilnico in regulacijo in zamenjat cevi in oh sploh - tudi prav.
In če še nisi dojel - noben ti ne brani kurilnice za zaradi mene 50k€. Sploh ne vem čemu se razburjaš.
Sam si se pa zapel v nekatere v nas, ki trdimo da ni treba zagonit celega premoženja za ogrevanje pa bo tudi OK.

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Romzi pravi:
Citat:
Uporabnik Malecky pravi:
Jao jao.
hysterical-1.gif

zmaga.gif

Komu ti butl? Ti sporočim ime, priimek in naslov pa mi boš prišel osebno povedat?
evil.gif

Drugače pa, če ti crkne stara peč nikjer ne piše da moraš podret celo bajto.
Če si se pač odločil totalno medernizirat kompletno kurilnico in regulacijo in zamenjat cevi in oh sploh - tudi prav.
In če še nisi dojel - noben ti ne brani kurilnice za zaradi mene 50k€. Sploh ne vem čemu se razburjaš.
Sam si se pa zapel v nekatere v nas, ki trdimo da ni treba zagonit celega premoženja za ogrevanje pa bo tudi OK.

gospodje forumaši !! ne se kregati brez veze to smo da si izmenjamo izkušnje in mnenja ne da bi žalili en drugega,vsak ima svoje mnemje pa čeprav včasih ni dobro ali pa je kak za koga . steri pregovor : VEČ LJUDI VEČ VE !! tega se držimo pa bo
pa lep pozdrav vsem forumašem po Sloveniji !!

redTDI

Pripravnik
25. apr 2008
126
0
16
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Včasihje veljalao da so litoželeni boljši od plehnatih. KAko je danes pa žal ne vem, sumim da je dandanes podobno - vse pa povezano z znamko.
Jaz bomkupil najcenejšo in najmanjšo peč na drva...menda okoli jurja. Sicer bo kot backup oz. za kurjenje svinjarije, tako da samo da bo.
torej: doma je odločitev padla.
nabavili bomo litoželezno peč SIME ali pa VIADRUS
cena je približno enaka, za enako število členov.
sedaj pa mi povejte vi.
kaj je bolje izbrati, češko litino ali italjansko litino...
;o))

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
Pri viadrusu bos lepo prekajeval prostor ko bos dolagal. Vsaj pri starsih se to dogaja. Mogoce je nekoliko prekratek dimnik, ampak....

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Pri viadrusu bos lepo prekajeval prostor ko bos dolagal. Vsaj pri starsih se to dogaja. Mogoce je nekoliko prekratek dimnik, ampak....

dimnik ,prijatelj ,dimnik je vsega kriv ne pa peč. POMEMBEN JE PRESEK DIMNIKA IN VIŠIA PA SMO TU ZAKAJ SE IZ PEČI KADI KO ODPREŠ VTATA PEČI --JA VLEK NI V REDU !!!!!
stupid-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.785
6.768
113
pri taščici
pa ves kako zgledajozgornja vrata pri viadrsu, oz pec?
ne bom rekel da je vse ok glede dimnika, ampak ?

Nazadnje urejeno:

jurga

Fizikalc
5. mar 2010
1.750
50
48
podravska
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
pa ves kako zgledajozgornja vrata pri viadrsu, oz pec?
ne bom rekel da je vse ok glede dimnika, ampak ?

kako izgledajo vrata lepa so pa črno pobarvana (malo šale
smile-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Si že sam odgovoril.

Meni se nič ne kadi.