Nov svetovni red

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Pohlep je povsem naraven, ali vsaj obstaja od pamtiveka. Tudi pračlovek ni bil imun nanj, iz povsem praktičnih razlogov je kopičil določene dobrine, ki jih tisti trenutek ni potreboval.

Citat:
Uporabnik msenjur pravi:
in zakaj je vse to? ker je človek pohlepen po naravi. Katerikoli sistem bo, se bo izkrivil v eno smer, tko da bo nekdo služil več.
Problem je tudi, ker postajamo vse večji materialisti. Koncerni nam "vsiljujejo" nove in nove igrače... in zato se nam zdi, da nikoli nimamo vsega, in zato vedno hočemo več... za to pa potrebujemo tudi več denarja.
Ravno zaradi tega drastična sprememba sistema ni možna na silo. Sistem, kjer denarja ne bo, bo možen šele takrat, ko bodo dobrine dostopne vsem in ne bodo predstavljale prestiža in izkazovanja "večvrednosti" v družbi.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
No, no, kaj je pa zdaj tole?
smile-1.gif

A se ne sme napisati posta, kjer nekdo prijavi da so vsa nakladanja o "skupnem dobru" in "veleizdaji clovestva", podkrepljena s tem, da "Človek ne bi imel interesa zaslužit preveč, ker ne more porabit" cisto populisticno nakladanje?

Kapitalist po srcu.press
smile-1.gif

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Denar mora bit, brez njega utopični sistem, ne deluje....
Razlika je med rezervo za npr. zimo , sušo ali druge katastrofe in kopičenjem, samo ,,da imaš,,
A je rečmo, imelo smisel za pračloveka, da ubije 10 živali, če mu bi zgnile, še predno bi pojedel prvo....

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik MadMitch pravi:

Ravno zaradi tega drastična sprememba sistema ni možna na silo. Sistem, kjer denarja ne bo, bo možen šele takrat, ko bodo dobrine dostopne vsem in ne bodo predstavljale prestiža in izkazovanja "večvrednosti" v družbi.

Sprememba treutnega sistema tudi ni mozna zaradi tega, ker nihce od "revolucionarjev" nima uresnicljive ideje kaj naj pride namesto njega. Vse utopicne ideje tipa "od vsakega po zmoznostih, vsakemu po potrebah" so v naprej obsojene na propad, ker spodbujajo lenobo - zakaj bi moral nekdo delati vec za tistega, ki lenuhari, vendar pa mu druzba vseeno da tisto kar "potrebuje", ker je on "bolj potreben necesa" kot nekdo drug? Hiter in idealen nacin, kako v trenutku zjebati vso inovacijo in ves trud.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Izhajal sem iz tega, ko sem slišal, da je v razvitem svetu, možen odvzem državljanstva in teh pravic, samo zaradi veleizdaje, al nekaj podobnega.....
Skupnost je pa človeštvo,......in sliši se bolj ghrozno kot npr. veleizdaja skupnosti.....
smile-1.gif
Pa to ni hipijevsko, ker hipiji glih niso veliko delali, ta sistem pa je naravnan ravno v delo, ampak ravno pravo mero,....delaš za kakovostno življenje za katerega pa seveda rabiš tudi dosti prostega časa.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Denar mora bit, brez njega utopični sistem, ne deluje....
Razlika je med rezervo za npr. zimo , sušo ali druge katastrofe in kopičenjem, samo ,,da imaš,,
A je rečmo, imelo smisel za pračloveka, da ubije 10 živali, če mu bi zgnile, še predno bi pojedel prvo....
Ne, denar ni nujno potreben. Prej nasprotno, je cokla.
Zakaj bi mu zgnile, saj je poznal načine konzerviranja, recimo soljenje, sušenje, zmrzovanje. Odvisno od tega, kje in kdaj je živel.

Citat:
Uporabnik Evrofil pravi:
Citat:

Sprememba treutnega sistema tudi ni mozna zaradi tega, ker nihce od "revolucionarjev" nima uresnicljive ideje kaj naj pride namesto njega. Vse utopicne ideje tipa "od vsakega po zmoznostih, vsakemu po potrebah" so v naprej obsojene na propad, ker spodbujajo lenobo - zakaj bi moral nekdo delati vec za tistega, ki lenuhari, vendar pa mu druzba vseeno da tisto kar "potrebuje", ker je on "bolj potreben necesa" kot nekdo drug? Hiter in idealen nacin, kako v trenutku zjebati vso inovacijo in ves trud.

Seveda nimajo, ker je to tako kompleksna in vseobsegajoča stvar, da ga ni junaka ali skupine vseznalcev, ki ne bi česa ključnega pozabili in bi se vse sesulo samo vase. Ravno zato trdim, da je prehod možen le evolucijsko, z razvojem tehnologije, miselnosti, predvsem to je ključnega pomena. Konec koncev se to, prehod v nek drugačen sistem dogaja neprestano in vedno bolj se bliža idealu. Ne gledat samo ene generacije, trenutne brezglave gonje za dobrinami, to je kratkega veka in predstavlja malo deviacijo v razvoju, mogoče kratek preskok, ki nas je malo zanihal. Mogoče podobno, kot izum predilnega stroja, ki je nakazoval vsesplošno blaginjo in neverjeten razvij. Dejansko se je razvoj enormno pospešil, a je takrat to pomenilo par generacij tovarniških delavcev, ki so dobesedno crkovali za opči blagor in razvoj. Vseeno je na koncu izpadlo tako, da je bilo stanje na splošno boljše, kot pred industrijsko revolucijo.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Cela tema je ravno o URESNIČLJIVI ideji...
Lenuhi, ki bi živeli na tuj račun so veleizdajalci ,,človeštva,, in noben ni reku da bi jim skupnost karkoli zastonj dajala....
.....danes pač živijo na tuj račun, če drug ne, pa vsaj tistih ?%, za katere vsi delamo, tudi ti, vsaj ne verjamem da si med njimi.....
In povej,...zaslužiš za jahto,...zaradi dela pa nimaš časa se vozit z njo, ...a ima smisel?

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Pa to ni hipijevsko, ker hipiji glih niso veliko delali, ta sistem pa je naravnan ravno v delo, ampak ravno pravo mero,....delaš za kakovostno življenje za katerega pa seveda rabiš tudi dosti prostega časa.
Ne ne ne, napaka, ne delaš ravno dovolj za svoje kakovostno življenje, delaš v dobro vseh in s tem tudi sebe. Od sebe daš največ, kar moreš in znaš, seveda v okvirih normalnega, da ti dejansko ostane dovolj kvalitetnega prostega časa. In smo spet tam, to bo možno šele z zavedanjem o skupni blaginji in tehnologiji, ki bo to omogočala.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu

Citat:
Zakaj bi mu zgnile, saj je poznal načine konzerviranja, recimo soljenje, sušenje, zmrzovanje. Odvisno od tega, kje in kdaj je živel.
Pa dobro, če že praviš,...ampak tudi tako meso ima svoj rok trajanja in nenormalne količine si ga ziher ni naredil.

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ja skor da ne. Mogoče pa je pobil vse jelene naokoli, naredil ogromno zalogo in ker drugi niso prišli do mesa, jih je lahko izsiljeval.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Ne ne ne, napaka, ne delaš ravno dovolj za svoje kakovostno življenje, delaš v dobro vseh in s tem tudi sebe. Od sebe daš največ, kar moreš in znaš, seveda v okvirih normalnega, da ti dejansko ostane dovolj kvalitetnega prostega časa. In smo spet tam, to bo možno šele z zavedanjem o skupni blaginji in tehnologiji, ki bo to omogočala.
Ti se pogovarjaš že o naslednji, višji stopnji, jst pa o vmesni, prehodni.....
Ti pa dam prav, prispevek družbi ti bo omogočil spoštovanje te družbe in priznanje, ....družbeni položaj, če lahko tak rečem in to bo nagrada....in to je tisto kar evrofil ne more razumet.
....pa seveda, če boš tako sposoben in razvijal neko novo tehnologijo, zvečer ne boš pospravljal doma, ampak ti bodo take vsakdanje stvari urejali drugi, da ti omogočijo čim boljše pogoje za delo....itd

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Ja skor da ne. Mogoče pa je pobil vse jelene naokoli, naredil ogromno zalogo in ker drugi niso prišli do mesa, jih je lahko izsiljeval.
Živali ne delajo tega in zato ni naravno.
....pa dal sem to o pračloveku samo kot primer, mogoče res ni bil najbolj posrečen.
frown-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ne bi rekel, da je to višji nivo, stvari sploh ne bi smeli deliti na nivoje, končnega, vmesnega... Konec koncev tudi ta, ki ga jaz omenjam, verjetno ni končni.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik capl pravi:

Ti pa dam prav, prispevek družbi ti bo omogočil spoštovanje te družbe in priznanje, ....družbeni položaj, če lahko tak rečem in to bo nagrada....in to je tisto kar evrofil ne more razumet.

S cem bos pa meril druzbeni polozaj?

S tem, koliko denarja zmeces stran za tiste, ki so "bolj ubogi kot ti"?
S tem, koliko ne cenis svojega dela, in delas zastonj za druge in v "javno dobro"?

Ce vzamemo, da je zivljenje - pravica do zivljenja - vir vseh pravic, je potem edino pravica do lastnine edini logicni odraz tega.

Brez lastninskih pravic druge preprosto niso mozne. Glede na to, da mora vsakdo, s svojimi "rokami" delati zato, da prezivi nima tisti, ki do svojih "izdelkov" lastniske pravice nobenega nacina, da bi prezivel... Zato se mi zdijo vse ideje, da je "treba delati za skupno dobro" milo receno cudne - tisti, ki dela, a hkrati dopusca drugim, da z njegovim delom "operirajo" drugi je pac suzenj... In zato se mi zdi delo samo zaradi tega, da bi lahko rekel "delam za svojo duso" ali "delam zato, da bo drugim bolje" ogromna laz - ali delas zase, za to, da bos od tega nekaj imel, ali pa sam sebi pljuvas v skledo, s tem, da svoje delo kvalificras kot nekaj, kar lahko vsak dobi zastonj.
smile-1.gif

In do mojega - tvojega - dela ni nihce "upravicen" - za svoje delo nekaj pricakujem. "Pravica do sluzbe" ne obstaja, obstaja samo pravica proste trgovine, kjer je tvoje pravica, da delo sprejmes, ce te nekdo zeli najeti. Ne obstaja "pravica do doma", ampak samo do, da si ga ali zgradis, ali ga od nekoga kupis. Isto velja za "posteno placilo" ali "posteno ceno" - ce te nihce ne zeli najeti ali kupiti tvojega izdelka, potem imas problem ti, in ne on.

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Mislim da nisi zadosti dozorel, kot človek, da bi to vse skup sploh dojel.....
...in kje sn reku da bi kdorkoli karkoli dobil zastonj, kdo je sploh v celi temi to reku?

capl

sranjeslojaš
2. feb 2009
8.604
53
48
na podnu
Citat:
Ne bi rekel, da je to višji nivo, stvari sploh ne bi smeli deliti na nivoje, končnega, vmesnega... Konec koncev tudi ta, ki ga jaz omenjam, verjetno ni končni.
To je dolga pot in vsaka se začne s korakom,...ne mormo tak daleč kr skočit
frown-1.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Ti ocenjuješ samo po debelini denarnice? Po tem je kakšen prodajalec droge na debelo pri tebi zelo visoko na družbeni lestvici?

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Uporabnik capl pravi:
Mislim da nisi zadosti dozorel, kot človek, da bi to vse skup sploh dojel.....
...in kje sn reku da bi kdorkoli karkoli dobil zastonj, kdo je sploh v celi temi to reku?

Are-you-[cenzura]-kidding-me?

Imas 80 kil zita.
Rabis jih se 20.
Sposodis si jih pri meni.
Pridelal sem jih sam - bodisi zato, ker imam vec zemlje kot ti, ali zato ker delam bolje kot ti, ali zato, ker jih sam ne rabim - doesn't matter. Imam jih, ti jih pa rabis.

Opcija 1)
Ker sem totalni butec, ti jih dam "brez obresti" do naslednje zetve.

Ker je (ocitno) moje delo manj vrendo kot tvoje, ker je delo mojih prednikov manj vredno kot tvoje (ce imam recimo podedovano zemljo), ker sva jaz in moje delo - ocitno - manj vredna kot ti, ti zastonj dam nekaj, cesar ti nisi bil sposoben narediti sam. In zato dobim - nic. Vseeno je, da sem tudi jaz moral delati na polju, da sem (recimo) vec vlozil v svoje znanje o pridelovanju zita - ker ti nisi moram sedaj jaz tebi brezplacno nekaj dati?
Zame je to kraja.

Opcija 2)
Posodim ti 20 kil zita, vrnes mi jih pa 22.

Ker sem vec pridelal sem na boljsem kot ti. Moji stroski s pridelavo so bili vecji, vec dela (posrednega ali neposrednega) je bilo vlozenega, zato imam nekaj vec, skratka, bil sem bolj produktiven, kot si bil ti. In zato, da si povrnem stroske, da nekaj zasluzim s svojim delom, da si povecam dohodek (ker sem zanj delal), da si povnem stroske in da nadomestim tisto, kar sem dal tebi (20 kil) - namesto da bi teh 20 kil posijal in si naredil vecjo zalogo zita - ti nekaj zaracunam.

Moje delo - moja lastnina, moj pridelek, ce hoces - je nekaj vredno. Ce pa se tebi zdi da ni, potem pa nisem jaz tisti, ki ne razume.

Evrofil

Dopisnik z Bruslja
18. jan 2008
4.522
1
36
Citat:
Ti ocenjuješ samo po debelini denarnice? Po tem je kakšen prodajalec droge na debelo pri tebi zelo visoko na družbeni lestvici?

Money is a way of keeping score
smile-1.gif

In ne, ne ocenjujem po debelini denarnice - ocenjujem po kolicini proizvoda, po njegovi produktivnosti. Vsak avtomehanik - neglede na to, koliko denarja ima - je zame boljsi clovek od tistega, ki preklada z enega kupa na drugega in vmes "dela denar" (s to razliko, da moras za tisto "prekladanje" nekaj znati, tako da analogija ni tocna, ampak pustimo zdaj "visjo matematiko").

Produktivnost ne pomeni "robotskega" opravljanja nekega dela. Produktivnost pomeni, da se svoje, zavestno izbrane sluzbe in dela lotevas z vsem kar ti je narava dala na razpolago - neglede na to, ali si sposoben veliko ali malo. Ne govorim o clovekovih zmoznostih ali "pomembnosti" dela, ampak o tem, da za in v svojem delu uporabis vse kar lahko.

In ja, druzba to ocenjuje z denarjem. Omenjeni dealer - racionalno, ne moralno! - gledano ("zal") izpolnjuje zgoraj omenjene pogoje, ni pa tip cloveka, s katerim bi na kateremkoli nivoju imel opravka, in neglede na to, koliko $$$ ima pod palcem. Moji moralni principi mi pravijo, da dealer dela nekaj narobe - vendar je pa v isti sapi res, da on ne bi imel dela ce moralni principi DRUGIH ne bi bili zjebani.
Dokler pa ljudje povprasujejo po njegovih storitvah - kdo sem jaz, da jim bom rekel da tega ne smejo (ceprav se jaz s tem globoko in absolutno ne strinjam)?