Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
si že kdaj prebral kaj od kiyosakiya? nisi ne, pa bi verjetno moral, nehajte živet v iluziji da je lastništvo ful bolj ugodnejša varianta od najema / ali biti po slovenceljsko obseden z lastnino
"Your house is NOT an asset" I said this in Rich Dad Poor Dad way back in 1997
https://www.cnbc.com/2017/11/16/homeownership-doesnt-build-wealth-study-finds.html
Bravo. Največja neumnost sveta ki sem jo kdaj videl je ta da se dva zapufata do grla za naslednjih 30 let. Zakaj že? Lastnina obremenjuje... jebatga tako je, pa čeprav smo vsi "vzgojeni" da je pa fajn imeti kaj svojega da si "miren" na stara leta. Itak
Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
A je mami že oprala žehticoCitat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
si že kdaj prebral kaj od kiyosakiya? nisi ne, pa bi verjetno moral, nehajte živet v iluziji da je lastništvo ful bolj ugodnejša varianta od najema / ali biti po slovenceljsko obseden z lastnino
https://www.cnbc.com/2017/11/16/homeownership-doesnt-build-wealth-study-finds.html
Bravo. Največja neumnost sveta ki sem jo kdaj videl je ta da se dva zapufata do grla za naslednjih 30 let. Zakaj že? Lastnina obremenjuje... jebatga tako je, pa čeprav smo vsi "vzgojeni" da je pa fajn imeti kaj svojega da si "miren" na stara leta. Itak
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik tomi pravi:
Kredit me stane mesečno manj, kot najemnina za tako bajto. Itak ga pa ne mislim 30 let odplačevat.
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Vendar vsaj jaz ne poznam nikogar ki bi se mu splačalo najemnino plačevati da bi razliko med njo in pufom nalagal tako, da bi recimo po 30 letih imel več, kot če bi tisto stanovanje kupil
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
Kredit me stane mesečno manj, kot najemnina za tako bajto. Itak ga pa ne mislim 30 let odplačevat.
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hja meni je najem dobra matematika (čeprav kot smo ugotovili ni vse vedno v matematiki), pa bilo kaj mi pride v stanovanju pokličem najemodalajca, mojster ne dela to in to, pošlji mi nekoga. Franc tisto, Franc ono. Se ne ubadam s tem, niti z iskanjem mojstrov, niti finančno me to ne briga. .
Citat:
Uporabnik Jabe pravi:
Ampak najbrž tudi kijosaki ni hotel sa se prebere samo naslov, to je za prodat, vseeno je napisal še kaki stavek spodaj
Naslov je bil tak samo zato, ker je bil kontra (v tistem času, ko je bila knjiga pisana) splošni prepričanosti, ki tistikrat baje niti ni bila napačna, da je dom v katerem živiš lahko asset. Ker so pač cene nepremičnin strmo rastle. V biti pa je on ločil med asset in liability samo stvari, katere so ti strošek - gre denar iz tosla ven in katere so finančni priliv (npr nepremičnina ki se oddaja). Po tej definiciji je seveda tvoj dom strošek, saj z njim nič ne zaslužiš.
In tle se ponavadi neha. Vsak, ki nima nič, potegne samo ta stavek ven - nepremičnina je liability ne asset, ker jim pač odgovarja, da opravičijo ne vem kaj... Vendar vsaj jaz ne poznam nikogar ki bi se mu splačalo najemnino plačevati da bi razliko med njo in pufom nalagal tako, da bi recimo po 30 letih imel več, kot če bi tisto stanovanje kupil. Ponavadi tega ni. Tisti ki citirajo kijosakija (oziroma samo naslov) ne upoštevajo niti, da vendarle živeti nekje morajo. Na najemnino kar pozabijo. Sami sebi se zdijo pametni, čeprav nekega bolj pametnega "investiranja" nimajo, v biti nimajo nič. Ajfona mrbit... Pa en kup izgovorov.
V preseku je za povprečnega finančno precej nespretnega Janeza investicija v bajto dolgoročno najbolj smotrna. Je precej varna in na koncu nekaj ostane. Tistih 6, ki pa res zanjo denar potem.obrniti tako, da je na koncu več, so izzvzeti. Oni lahko lapajo, da je nepremičnina liability, ki zre denar za morebitne bolj pametne investicije.
Citat:
Uporabnik jtfc pravi:
Pa kaj češ s staro babo, je že johan pogruntal
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Hja meni je najem dobra matematika (čeprav kot smo ugotovili ni vse vedno v matematiki), pa bilo kaj mi pride v stanovanju pokličem najemodalajca, mojster ne dela to in to, pošlji mi nekoga. Franc tisto, Franc ono. Se ne ubadam s tem, niti z iskanjem mojstrov, niti finančno me to ne briga. .
Seveda ja... Boš pokvaril pralni/pomivalni stroj, sušilca, ipd boš najemodajalca klical? Taprav te bo nekaj poslal...
Ne rečem če je problem z okni/vrati ipd, oz. investicije. Takrat seveda pokličeš lastnika.
Aja, pa ko luknjo v steno nardiš za sliko ga tud pokličeš? Ker bi ga moral če smo čisto dlakocepski
Citat:
Uporabnik AvtoFun pravi:
Citat:
Uporabnik guardy pravi:
Na pomivalcu je šla neka elektronika ali nekaj takega. Jasno da ga je plačal najemodajalec, saj pa ni stroj moj??? Ni crknila elektronika zaradi malomarne uporabe temveč zaradi dotrajanosti, morda kakšne indukcije ali česarkoli drugega. Luknjo za sliko si pa sam naredim. Je pa v grobem tako, pri najemništvu je ogromno maneverskega prostora in če se ti kot najemnik ne zavedaš kaj dejansko pomeni "najem" in če se pustiš voziti najemodalcu si pa sam kriv. Jaz imam fer odnos, plačujem ponavadi za v 3/4 mesece vnaprej, torej nobenih zamud, slabe volje in smo vsi zadovoljni. Kar se pa tiče popravil pa moraš ločiti kaj pomeni "vzdrževanje" in kaj pomeni "popravilo". Vzdrževanje jasno da je moja dolžnost. Prav tako nekateri najemodajalci zahtevajo da jim najemniki plačujejo razne rezervne sklade in podobno. Pač stvar dogovora oz. stvar tega koliko si butast.
Sorry ampak stroj nebi crknil če ga noben nebi uporabljal. Ergo je napaka zaradi uporabe - strošek najemnika. Popravilo seveda. Ne menjava. Popravi se vse, odvisno le za katero ceno.
Rezervni sklad je od najemodajalca, ampak ti ga tako ali tako zapakirajo v najemnino. Tako ali drugeče