Nokian goljufal na primerjalnih testih gum

22. jul 2007
13.424
1.670
113
124
So jih dobili s prsti v marmeladi, je pa vprašanje če ne tudi druge firme enako prakticirajo
tongue-1.gif

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Zakaj za teste enostavno ne grejo kupit gum k enemu random vulkanizerju in jih rajše vzamejo direkt iz firme?

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Ker test stane 100 jurjev pa nimajo 5 jurjev za gume.
Lahko bi "zahtevali" refundacijo od proizvajalca. Ne pa da jim ta časti custom proizvodnjo kaj s tistimi pri vulkanizerju nimajo veliko skupnega.

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.158
3.629
113
Marlbor
Najbolj žalostno je to, da so sposobni narediti dobro gumo, potem pa na trg pošljejo šrot. Jaz jim ne zaupam nič ... ker to pomeni, da mogoče prvo leto prozvajalec da model gume, ki je dober. Ko se prime pri kupcih, pa začnejo klump proizvajat za isto ceno.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.217
1.714
113
40
In pol se jezimo nad lokalnimi cigani, ki vrtijo kilometre
tongue-1.gif

V avto industriji se očitno taki evri sučejo da je vse ali podkupljeno ali pa se firmam splača tvegat ker več profitirajo če ga lomijo in plačajo MOGOČE kako minimalno kazen kot bi delali kot je potrebno.

- poraba
- emisije
- pnevmatike
- Kaj je naslednje? Slučajno da komu airbag manjka v volanu ker na teste dajejo prirejena vozila?!
10.gif

alfabet

Fizikalc
17. jan 2014
1.122
4
38
Airbag ravno ne, se pa ne bi čudil, če bi za avtomobile, namenjene na crash test, uporabili boljše jeklo.

13. jul 2011
2.677
626
113
ksz

tudi jaz sem presenečen, da izvajalci testov ne kupujejo kot navadni smrtniki.
Zna pa biti to precej draga zadeva. Verjetno se na testu uniči več kot en komplet istih gum?
Ampak vseeno, za verodostojnost testa bi bilo nujno nabavljat z vzorčenjem v trgovini.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.580
338
83
Kras
www.mtl.si
Euro ncap kolikor vem gredo sami kupit avto. Ce se motim naj me kdo popravi.

In ta nacin je edino logicen in pravilen, da se prepreci taksne manipulacije.

Kolikor se spomnim je bila nedolgo nazaj precej zolcna razprava pri testu svete trojice superavtomobilov, ker se naj bi nekaj mutilo z gumami, ki so jih proizvajalci avtomobilov dobavili za test. Na koncu je enim izvajalcem testa uspelo nabaviti gume neodvisno, kar pri takih gumah ni ravno trivialna naloga.

rocky9

Fizikalc
3. feb 2009
2.837
9
38
Citat:
Uporabnik uncle_sam pravi:
In pol se jezimo nad lokalnimi cigani, ki vrtijo kilometre
tongue-1.gif

V avto industriji se očitno taki evri sučejo da je vse ali podkupljeno ali pa se firmam splača tvegat ker več profitirajo če ga lomijo in plačajo MOGOČE kako minimalno kazen kot bi delali kot je potrebno.

- poraba
- emisije
- pnevmatike
- Kaj je naslednje? Slučajno da komu airbag manjka v volanu ker na teste dajejo prirejena vozila?!
10.gif

Itak da se jim splača. Boli njih...oni lahko 10 let vsako leto uživajo boljšo prodajo, ampak v teh desetih letih dobijo toliko denarja, da je tista kazen, ki jo ponavadi itak ne dobijo, drobiž od tega kar so pridobili. Cene so pa itak izjemno visoke oz. krepko previsoke (to velja tako za gume in predvsem za avtomobile). Še posebej velja to pri avtih z malo več opreme, kjer je razlika v prodajni ceni lahko 10, 20 tisoč razlike, ko pa sestavljajo avto je pa razlika v ceni max. 2 tisoč....
Tako da ja...vsem tem firmam se splača to delat. Vsi govorijo, kako so potrošniki zaščiteni, ampak sploh niso. Če bi bili, bi vse te firme morale vračati denar za VSE nepravilnosti, ampak se to ne bo nikoli zgodilo, ker imajo preveč denarja, ki ga bodo vedno uporabila, za to, da ne bo nekih problemov in jim ne bo treba plačati kazni...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Mislim da je ravno letos te gume nekdo hudičevo poveliceval na alterju. Ne vem zakaj. Tudi jaz jih nimam v spominu kot najboljše.

uncle_sam

broker
25. sep 2007
3.217
1.714
113
40
Hvalili smo zimske! Tudi jaz jih imam in daleč od tega da bi imel kakšne pripombe...

krko

Guru
5. sep 2010
2.697
1.397
113
Priznam, da nisem prebral članka, temveč samo odgovoril Hanziju.

Tudi jaz imam na enem avtu 14" zimske Nokian WR D3 in nimam pripomb oz. jih lahko samo priporočam.

Gasper008

Guru
24. sep 2012
4.746
827
113
Mislim da tega poslužujejo vsi proizvajalci, nekatere ujamejo druge ne. Izbira gum je ena velik loterija, k sreči imajo vsi "premium" proizvajalci (pa marsikateri budget tudi) gume, ki so more than good enough.

paci

Fizikalc
19. jul 2007
1.573
8
38
+1
Kolikor sem se v letošnji slabi zimi vozil po snegu in še več po dežju jih lahko pohvalim
Wr a3

Ps:kaksna je razlika med istim modelom gume v razlicnem hitrostnem razredu npr H ali V v mesanici gume ali je sama po sebi bolje uravnotezena ali kaj drugega