Citat:
Uporabnik Megapixel pravi:
Prednost zaprtega sistema je njegova večja varnost. Napovedi širjenja zlonamerne programske kode so slabe in bo varnost vedno bolj pomemben faktor pametnih mobilnikov. Nisem strokovnjak za to področje, kar pa sem doslej prebral o možnostih, ki jih omogoča odprtokodni Android (na primer), mi ni vseeno kam odtekajo moji podatki. Še vedno uporabljam Androidne naprave in sem vedno bolj pazljiv na pravice posameznih instaliranih aplikacij in njihov renome med drugimi uporabniki in proizvajalci varnostnih aplikacij.
Tudi v diktaturah a la komunizem in fašizem je prednost večja varnost (ne rabiš imeti orožja, ker ga ima država, pa na trgovinah ne rabiš jeklenih rolet, ker je "vse naše"), ampak pustimo zdaj to ob strani...
Pri Androidu tudi meni dvigne pritisk, ko vidim, da kakšna flashlight aplikacija zahteva dostop do omrežja (čeprav naj bi samo prižgala ali ugasnila flash) ali pa barcode scanner do mojih kontaktov ali pa font do statusa telefona (in brez roota ne moreš selektivno omogočati teh pravic).
Res pa je, da za razliko od kakšnega iOS-a pri Androidu to dviga prah verjetno predvsem zaradi tega, ker ti jasno vnaprej predoči svoje zahteve (da ne počne tega v ozadju brez tvoje vednosti). "Zlonamerna koda" v tem kontekstu je zame tudi adware oz. karkoli legalnega, ki steguje lovke po tvojih osebnih podatkih in datotekah (in deluje v okviru s strani proizvajalca dovoljenih omejitev).
V splošnem je po mojem mnenju problem, ker po defaultu vsaka oblačna storitev/app hoče okupirati eno ali vse od naslednjega
-avtomatski "backup" tvojih slik in videa v cloud storage
-avtomatski "sync" kontaktov
-avtomatsko združitev vseh možnih koledarjev
-dostop do tvoje lokacije (čeprav lokacija z določeno storitvijo recimo nima nikakršne zveze)
in verjetno bi se še kaj našlo.