Nihanje temperaturena passatu 1,9tdi?

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Do kje ti pade/gre temperatura pri vožnji navzdol po hribu (pod cono b.?)?

Stestiraj tako kot sem zgoraj napisal ...

Je pa res, tole je test ki pove samo da se termostat odpre ko je treba, ne pa tudi da se zapre ob pravem času! V tem nisem majster, ampak a kdo ve kdaj naj bi termostat zaprl obtok?

Domnevam da termostat ima neko diferenco in zapre obtok ko temperatura pade malce pod temperaturo, ki odpira termostat. Če je tako in je ta diferenca 15-20 C, potem je delovanje normalno.

Je pa tudi res da ko sem se igral z avto diagnostiko kaže na OBD konektorju temperaturo od 70-105, medtem ko na števcu v avtu vedno kaže 90 (sredino). Torej tisti cagar tam 100% laže oz. je "kondenziran" in kaže neko povprečje na daljše časovno obdobje in ne trenutne vrednosti (podobno kot števec za gorivo).

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
saj je v mejah normale ampak ni optimum.
Termostat za Passata stane 6 eur in odvit je potrebno 2 vijaka z imbusom.......

Ja, ampak domnevam, da potem odteče hladilna .. kar pomeni da moraš dolit antifriz, odzračit sistem, kar vzame več kot pa 5 min dela!
grin1.gif

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Ne nikoli negre pod cono B.....

Giblje se recimo med 75 in 90..... ampak večina časa "normalne" vožnje je nekje 80.....če ga tišiš je 90, če pa pelješ rez s čist malimi obrati ali pa po klancu navzdol pa je nekje 75, ni bilo razlike pozimi in sedaj ko je toplo......

Ja potemtakem kot si napisal v zadnjem odstavku bi naj to bilo potem normalno. Da števec niha glede na temperaturo in ni stacioniran.......al kak
crazy1.gif
Amm.......kje pa se nahaja še tisto "neko tipalo", ki zraven termostata zaznava temperaturo al kak je že to?

leprotto

Fizikalc
22. jul 2007
1.587
1
38
www.dlvkos.si
Jaz tega nisem šla popravljat na servis, ker bi se drugače še vedno na 65 stopinj vozila. Drugače so pa hoteli za moj termostat imeti 47€ brez dela.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Tipalo temperature je (vsaj pri meni) zadaj na motorju, tak plavi konektor. Če stakneš žico boš hitro videl, ker ti ne bo delal prikaz temperature.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik leprotto pravi:
Jaz tega nisem šla popravljat na servis, ker bi se drugače še vedno na 65 stopinj vozila. Drugače so pa hoteli za moj termostat imeti 47€ brez dela.

Ja, delo pride pa:
- montaža in demontaža reg. hladilne tekočine -> 26 EUR
- kontrola hladilnega sistema -> 37 EUR

... senzor temp. je pa 34 EUR, montaža in demontaža pa 10 EUR!
evil.gif

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Se pravi, da ima glavno funkicjo termostat pri uravnavanju temperature......tipalo je samo zato tam, da prenaša podatke iz motorja na armaturo???

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik sonick pravi:
Se pravi, da ima glavno funkicjo termostat pri uravnavanju temperature......tipalo je samo zato tam, da prenaša podatke iz motorja na armaturo???

Termostat je čisto "mehanska" stvar in odpira vodo v hladilnik ... ko ta doseže delovno temperaturo. Senzor tu nima nič; kakšna je funkcija senzorja poleg tega da ti kaže temperaturo na armaturki ti pa ne znam povedat - verjetno pa je (vsaj pri novejših motorjih) tudi eden od parametrov za preračun vbrizga itd.

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
saj je v mejah normale ampak ni optimum.
Termostat za Passata stane 6 eur in odvit je potrebno 2 vijaka z imbusom.......

Ja, ampak domnevam, da potem odteče hladilna .. kar pomeni da moraš dolit antifriz, odzračit sistem, kar vzame več kot pa 5 min dela!
grin1.gif

najprej spustis ven hladilno tekocino ker je termostat na passatu spodaj pri vodni pumpi in ti stece ven vse tako da je potrebno spodaj dat posodo. Hladilno lahko das nazas, lahko pa jo menjas.
Odzracevat ni potrebno ker se passat odzraci sam...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik sonick pravi:

Termostat je čisto "mehanska" stvar in odpira vodo v hladilnik ... ko ta doseže delovno temperaturo. Senzor tu nima nič; kakšna je funkcija senzorja poleg tega da ti kaže temperaturo na armaturki ti pa ne znam povedat - verjetno pa je (vsaj pri novejših motorjih) tudi eden od parametrov za preračun vbrizga itd.

tipalo hladilne tekocin e je zgoraj v prirobnici pri glavi motorja na levi strani. Je pa samo zapet z varovalko in tudi tu tece hladilna ven pri menjavi, vendar ce si hiter je ne stece vec kot za en spricer.
Tipalo ima 4 pine, 2 sta za stevec druga dva pa gresta na krmilno enoto in dajeta signal za vklop zarilnih sveck....
Sta pa 2 vrsti tipal, v prirobnico paseta oba razlika je samo v priklopu konektorja ki sta lahko razlicna...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
termostati pa imajo razlicni prag odpiranja. Na vsakem termostatu je odtisnjeno pri kateri temperaturi odpre, to je odvisno od tipa motorja in temoperaturnega pasa.
Pri passatu dizlu je ponavadi 87 ali pa 89 stopinj C. Originalne kupavoti je bedarija ker so 10x drazji. Jaz ponavadi vzamem od BEHR-a

Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Citat:
Uporabnik mac77 pravi:
termostati pa imajo razlicni prag odpiranja. Na vsakem termostatu je odtisnjeno pri kateri temperaturi odpre, to je odvisno od tipa motorja in temoperaturnega pasa.
Pri passatu dizlu je ponavadi 87 ali pa 89 stopinj C

Pa moje prvotno vprašanje, ali je prag zapiranja potem enak? (ko pade pod 87 stopinj se tudi zapre, ali ima še malce tolarance)

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
malo tolerance ima veliko ne.
Ce imas doma kakega starega ga vrzi v vroco vodo in ko doseze doloceno temperaturo se zacne odpirat

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Ma kdo kaki link kje to kupit........sem zaj v eno trgovino v okolišu klical, pa mi je povedal tako ceno, da me je sezulo..... 50 €

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.144
4.126
113
Ti šment, kaj to je za termostat?! Še original na uradnem servisu je cenejši ...
evil.gif

Sicer tega še nisem kupoval, ampak ponavadi na Herkules-u dobim kar rabim po ugodni ceni ...

sonick

Polo 6n2 frajer
22. sep 2007
3.091
0
36
on the run
Zaj me je vprašal, keri tip motorja je.....ker eni novojši imajo baje nekje vgrajenega starejši pa zunaj....

Zaj oni zunanji stane 6€ ovi vgradni pa je dragi ko pes...... bo treba it plastiko dol cuknit pa pogledat....al ve kdo slučajno na pamet???

Nazadnje urejeno: