Neurja 2023

Jabe

Guru
1. okt 2007
13.778
6.454
113
Recimo, da je dohtarju zdele vse zalilo in zaplazilo...
Se pa strinjam, da bi bilo dovolj, da bi bila omogocena možnost koriscenja, ce rabis (zase ali za svoje), ne pa nujno vsepvrek...

• Všeč mi je
Reactions: jest5 in gr69

Fonzl

Guru
5. sep 2007
6.761
4.906
113
14.8.2023 dela prost dan … a mi kdo ve povedati smisel tega? Predvsem iz vidika že določenih terminov - recimo kakega pregleda, na katerega čakaš že 6 mesecev.

v ponedeljek bit doma namesto v službi... je vedno smiselno :)

kaj bojo pa poplavljeni mel od tega, je pa že drugo vprašanje

sicer pa - tale vlada nikoli ne razočara o_O

• Všeč mi je
  • Objave ne odobravam
Reactions: roCkY in B81

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.608
113
Takole je že zdaj, brez nekega posebnega zasedanja vlade in skakanja po instagramu.

1. Obveznost opravljanja drugega dela zaradi izjemnih okoliščin – 169. člen ZDR-1Če pride do poplav ali druge naravne nesreče, lahko zaposlene prosite oz. jim odredite, da vam pomagajo odpravljati posledice takšne nesreče ali preprečiti morebitno nesrečo, brez da se spremeni njihova pogodba o zaposlitvi.

ZDR- 1 v 169. členu namreč določa, da lahko v primerih naravnih nesreč ali drugih nesreč, če se takšna nesreča pričakuje (visoka voda, veter, ki odkriva strehe …) ali v drugih izjemnih okoliščinah, ko je ogroženo življenje in zdravje ljudi ali premoženje delodajalca, se lahko vrsta ali kraj opravljanja dela, določenega s pogodbo o zaposlitvi, začasno spremenita tudi brez soglasja delavca – vendar le, dokler trajajo take okoliščine.

2. Izredni dopust
V danih okoliščinah je tudi precej velika verjetnost, da se komu od vaših zaposlenih pripeti elementarna nesreča: poplava, odkrita streha, vetrolom, plaz … V tem primeru ima delavec pravico, da zaprosi za izredni plačani dopust. ZDR-1 v 165. členu (3.alineja 1.odstavka) namreč določa, da ima delavec v primeru hujše nesreče, ki ga zadane, pravico do plačane odsotnosti z dela najmanj 1 delovni dan. Glede na kolektivno pogodbo dejavnosti, ki vas obvezuje ali vaše splošne akte pa je mogoče, da imate v primeru elementarne nesreče, ki zadane delavca predvidenih tudi več delovnih dni (do 5 dni) plačane odsotnosti z dela.

• Všeč mi je
Reactions: mr_ in BornSkeptic

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.259
1.892
113
Ena ...da ne veš ali bi se smejal ali jokal...sodelavec bil na intervenciji (PGD, okolica LJ), bili v 'verigi' in nosili stvari iz poplavljene hiše, ter reševali kar se je rešit dalo...ko pridejo mimo lastniki (starša in cca 18 letni sin), vsak s svojim povštrom in kovtrom pod pazduho in rečejo: 'Mi bomo zdaj šli, adijo'...in oddidejo.

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.657
9.462
113
Ne, tako reagira egoist, ki misli, da so gasilci dolžni njemu reševat premoženje. Sej tehnično gledano je to v neki meri res, še posebno poklicni, samo ko poslušaš zgodbe, ti je včasih res slabo, ko slišiš, kako se nekateri obnašajo do gasilcev.
Se še spomnite poplav v dobrepoljski dolini. Tam so se po tistem tako zorganiziral, da so zgruntal od kje jih zalije (tam praktično ni nobene reke ali potoka), tko da zdaj vedo približno kdaj jih bo zalil po padavinah na določenem področju. No pa so šli gasilci po hišah ob alarmu, da bo ponoči zalilo. Eni so ubogal in skupaj z njimi spraznil kleti in spodnje prostore, nekateri so jih pa nagnal. Ko je začel tečt so pa klical, nej pridejo pumpat.

• Všeč mi je
Reactions: jendomen
2. jul 2020
4.980
6.506
113
Če ti teče voda v bajto boš skušal znositi vse kar je vrednega v višje nadstropje, nahrulil mulca da zakaj se tako počasi obrača in miril histerično babo. Ne pa, ja, mi gremo, čao.

Bi prej rekel, da je to eden tistih, kateri parkira avto pred vhodom v Hofer in se ne umika iz prehitevalnega pasa na AC.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.716
1.501
113
Emona / Carnium
Jaz sem bil včeraj v Sneberjah, pri kolegu...večino že popucal, je pa bil vesel moralne podpore.

Si predstavljate, kako gredo razni podnajemniki in upravičenci socialnih stanovanj pomagati spucati dolino z vikendi in 200m2 + bajtami...sploh takšnim lastnikom, kot so zgoraj opisani.

#UJMA10 #POMAGAM5 #BOTER10

• Všeč mi je
Reactions: Marxon

giovanotti

Fizikalc
20. dec 2012
181
103
43
Bil v akciji vse 4 dni, kot prostovoljec.
1. dan lastnike žene šok od branjenja ko je voda drla, nato kako čimprej spumpati vodo. Če imajo srečo, je v objektu še voda in elektrika, največkrat ne. Pride večer, lastniki ostanejo v hiši, kjer se marsikje ni mogoče umiti in kaj skuhati, pralni stroj po pravilu poplavljen.
2. -3. (ponekod tudi 4.) dan se je odstranjevala plast mulja po ulicah in dvoriščih in osvobajalo garaže (notri pol metra ali več zamuljene vode), vlačilo ven avtomobile, pričel se je iznos stvari
4. dan se začenja čiščenje in sortiranje robe. Zavreči vse, kaj še zadržati in oprati? Nekateri pričakujejo, da se bo opralo 30 let stare vijake v škatli, drugi začenjajo praznit podstrešja. Eni so hvaležni, drugi pričakujejo vse in še več.

Pomagal sem iz altruizma, za lasten občutek zadovoljstva.

jonny77

Guru
16. sep 2007
11.344
2.387
113
Pomurje
Ena ...da ne veš ali bi se smejal ali jokal...sodelavec bil na intervenciji (PGD, okolica LJ), bili v 'verigi' in nosili stvari iz poplavljene hiše, ter reševali kar se je rešit dalo...ko pridejo mimo lastniki (starša in cca 18 letni sin), vsak s svojim povštrom in kovtrom pod pazduho in rečejo: 'Mi bomo zdaj šli, adijo'...in oddidejo.

To je bila reakcija, ko so bili prepričani, da imajo zavarovano za polno vrednost.

Upam, da niso sedaj zvedeli, da dobijo cca 10k€.

H19ED

Guru
30. jul 2022
2.865
2.239
113

Nekaj takšnega smo mi doživeli pri sosedih, lastnica vzela pesa in mladiče + nujne stvari in se odpeljala v paniki. Mi smo ji pa reševali premoženje oz. najbolj vredne stvari, isti čas mi pa je podtalnica zalila lastno klet z vsem orodjem.

Potem se vprašaš, ali je vredno pomagati takšnim lastnikom :oops1: Besede hvala še danes nismo slišali....

mistique

Guru
16. jun 2009
13.716
1.501
113
Emona / Carnium
Saj to reševanje premoženja ni ravno nedolžna stvar. Ogromno nevarnosti preti v takih razmerah. Tudi sanacija ni za ljudi, ki jim je tuje razumevanje poškodb oz. posledic takšnega razdejanja.
Gasilci, reševalci, prostovoljci...vsa čast vsem, ki so na terenu. Tudi tistim, ki to tudi logistično usklajujejo in se borijo z raznimi "samo organiziranimi kavbojci"...

Zwergschnauzer

Fizikalc
12. dec 2022
1.815
-285
48
Valparaiso
Nekaj takšnega smo mi doživeli pri sosedih, lastnica vzela pesa in mladiče + nujne stvari in se odpeljala v paniki. Mi smo ji pa reševali premoženje oz. najbolj vredne stvari, isti čas mi pa je podtalnica zalila lastno klet z vsem orodjem.

Potem se vprašaš, ali je vredno pomagati takšnim lastnikom :oops1: Besede hvala še danes nismo slišali....
prekinil bi pri sosedi in domov reševat