Neurja 2023

dentex

Guru
20. sep 2007
2.753
645
113
Most je star nemški, ki so ga sanirali.
problemje v tem, da sookoliški junaki, ki so si bajte postavljal ob mostu na veliko kopali in odvažali prod za v beton. Pa so fajn spodkopali in zjebali samo osnovo struge. Potem pa z meliorizacijo in ureditvijo struge , bil bogato predelan in obdelan sam tok. Ko pa se sešteje še obilna voda in vse lepote z njo zraven maš pa takle evekt. Ko zadevi spodješ temelj sede. Zaradi podobnih zadev se tudi z čroanjem vode iz poplavljenih kleti ne začne med ujmo ampak se malo počaka, da podtalnica sede

• Všeč mi je
Reactions: BornSkeptic

endvatri

Guru
Izključen uporabnik
2. mar 2018
18.547
2.934
113
F2yV_8dXIAI09hV.jpg

LeQuack

Guru
26. avg 2007
7.038
3.555
113
41
Lj
Se pravi po novem ne bo možno več zavarovati domov proti poplavam? Najbrž bodo isto naredile tudi ostale zavarovalnice. Država bo rekla, da morajo to ponujati, zavarovalnice bodo tožile državo za milijone/milijarde, države bo zgubila in na koncu bodo davkoplačevalci plačali, zavarovalnice pa zadovoljne ker ne bo šel njihov denar. A sem zadel scenarij?

• Všeč mi je
Reactions: nacek in MrDaco

Ytbnd

Guru
2. mar 2010
16.778
5.912
113
Hrvati so pred ZG odprli razbremenilni kanal Sava - Odra - Sava

glede na to sliko https://ip.index.hr/remote/bucket.i...80-9ac8-74eef64ca6b2.jpg?width=765&height=430
je lokacija https://tinyurl.com/3x93pchx (ko gre del AC diagonalno nad kanalom), na obeh straneh je nasip
začne se nekje tu Jankomir https://tinyurl.com/2wrce9hj , konča se Turopoljski Lug https://tinyurl.com/y8yz9xdp ; skupna dolžina preko 35 km.

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
Dej mi povej, kako boš v 14 dneh naredil 1km manjkajoče ceste. na sliki na desni bi morala biti cesta, je pa trenutno savinja, pri rumeni hiši pa še transformator.Poglej priponko 70237
zajebano.
drugače pa voda bo odtekla, potem pa se indijce pokliče, ce pri naših ne bo volje

sajkek

Guru
16. mar 2008
35.304
10.607
113
Se pravi po novem ne bo možno več zavarovati domov proti poplavam? Najbrž bodo isto naredile tudi ostale zavarovalnice. Država bo rekla, da morajo to ponujati, zavarovalnice bodo tožile državo za milijone/milijarde, države bo zgubila in na koncu bodo davkoplačevalci plačali, zavarovalnice pa zadovoljne ker ne bo šel njihov denar. A sem zadel scenarij?
v bregu ze proti plazovom ne gre, v dolinah ob vodi, pa ne proti poplavam. to ni novo.

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.624
15.673
113
Se pravi po novem ne bo možno več zavarovati domov proti poplavam?
Ne drži. Kar se dogaja je to, da se je prepovedalo sklepanje zaradi izogiba manipulacijam oz. goljufijam v obliki zavarovanja od poplav že poškodovanih nepremičnin in premičnin.
Najbrž bodo isto naredile tudi ostale zavarovalnice.
Drži, tudi druge zavarovalnice so ali pa še bodo sledile. Vsaj običajno je tako pri kakšnih izrednih razmerah.
Država bo rekla, da morajo to ponujati, zavarovalnice bodo tožile državo za milijone/milijarde, države bo zgubila in na koncu bodo davkoplačevalci plačali, zavarovalnice pa zadovoljne ker ne bo šel njihov denar. A sem zadel scenarij?
Nisi zadel scenarija. Zavarovalnice bodo to ponujale še naprej, zelo verjetno pa na bolj izpostavljenih območjih po še dražji tarifi kot do sedaj (ali pa bodo kar vse podražili). Tako kot obstaja več razredov za dojemljivost potresa (je razlika ali imaš hišo v Kobaridu ali pa v Murski Soboti) obstaja tudi več razredov za določanje rizičnosti poplav.

5. apr 2015
1.398
721
113
potrebno obetroje poklicat pa vprašat.
Nima smisla. 6 mescov se bojo prijavljali, potem ostali pritožbe vlagali, po enmu letu mogoče bodo začeli dejansko z delom, medtem pa se desetine miljonov zgubljalo skozi kanale političnih in gradbenih prascev na račun seveda navadnih ljudi, ki bi samo radi šli na delo da preživijo družine.

A sem zadel.

Pa verjetn bo golob odletel drugam..

Korona časi so medicinci, zdej so gradbinci na vrsti mljaskat.

• Všeč mi je
Reactions: RoMeX in tomi

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.492
925
113
Most je star nemški, ki so ga sanirali.
problemje v tem, da sookoliški junaki, ki so si bajte postavljal ob mostu na veliko kopali in odvažali prod za v beton. Pa so fajn spodkopali in zjebali samo osnovo struge. Potem pa z meliorizacijo in ureditvijo struge , bil bogato predelan in obdelan sam tok. Ko pa se sešteje še obilna voda in vse lepote z njo zraven maš pa takle evekt. Ko zadevi spodješ temelj sede. Zaradi podobnih zadev se tudi z čroanjem vode iz poplavljenih kleti ne začne med ujmo ampak se malo počaka, da podtalnica sede
Če pišeš za tale most na Kamniški Bistrici na lokaciji Beričevo Dol pri LJ.

Ja most je bil položen na stebre mosta Nemške obvozne železnice. En steber je v visokih vodah enkrat prej spodkopalo in takrat so te steber "sanirali".
Drugače se na tej lokaciji zagotovo ni kopalo gramoza in brežin.
Gramoz se je vedno jemal iz Save, nikoli iz Kamniške Bistrice (vsaj ne na širši lokaciji, kjer je most)

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

scorpion

Majstr
25. apr 2008
2.003
171
63
No, tole je tudi meni zanimivo. Sicer nisem niti približno gradbeni strokovnjak ampak, da bi se vsaj kakšna šipka železa videla. Ne vem no, meni to izgleda povsem nerealno.
Tudi jaz nisem strokovnjak, a preklade (z železnimi šipkami) se polagajo / vzidajo nad mesta, kjer je spodaj votlo oz. vrata / okna. No vsaj pri hišah je tako po mojih izkušnjah. Nad vsakimi vrati ali oknom sem vgradil tako preklado, ko sem zidal pred leti.
Pri mostovih je statika najbrž še bolj zahtevna, sigurno pa projektant ni planiral take stranske sile in take višine vode (skupaj z vsemi naplavinami), ki je glavni krivec za sesutje mostu. Most je bil prvenstveno namenjen potovanju čez njega, in več kot očitno je svojo namembnost dobro opravil, če računaš, da je čez njega šlo toliko in toliko ton teže (od avtov do kamionov). A kot že rečeno, stranska sila, ki jo je prinesla voda, ni bila upoštevana. K. Bistirica tam komaj da je tekla.

Floki

Guru
6. sep 2007
10.094
3.173
113
Trgovine odprte tam kjer ni potrebno

Na koroškem so tako uničene, da nimajo kaj v njih hodit večina jih pa itak ne more. Bodo pa zato kavarne v ljubljanskem BTC polne ker bo dež.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.249
6.085
113
Nisi zadel scenarija. Zavarovalnice bodo to ponujale še naprej, zelo verjetno pa na bolj izpostavljenih območjih po še dražji tarifi kot do sedaj (ali pa bodo kar vse podražili). Tako kot obstaja več razredov za dojemljivost potresa (je razlika ali imaš hišo v Kobaridu ali pa v Murski Soboti) obstaja tudi več razredov za določanje rizičnosti poplav.
YouTuber iz Mengša je včeraj omenil, da je zavarovalniški agent prejšnji mesec sosedu rekel, da se nima smisla zavarovati še za poplavo, ker ni nobene reke blizu. V petek jim je zalilo hišo.

• Žalosti me
Reactions: Matey