Neurja 2014

tdi

Fizikalc
7. dec 2011
1.693
11
38
Ja, zgleda, da smo postali vremenska Azija, monsumi , pa to. Pa tudi to je res, da smo zanemarili rečna korita in struge potokov , ter kanalizacije. Pač ni pravega poletja, kot že večkrat v preteklosti.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
V bistvu je poletje čisto pravo, kar se tiče temperatur. Le padavin je malo nad povprečjem.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.187
6.989
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik tdi pravi:
Ja, zgleda, da smo postali vremenska Azija, monsumi , pa to. Pa tudi to je res, da smo zanemarili rečna korita in struge potokov , ter kanalizacije. Pač ni pravega poletja, kot že večkrat v preteklosti.
So bila včasih bistveno bolj zanemarjena, marsikje sploh struge ni bilo. Zato je voda zastajala, so bila močvirja, ni bilo toliko nevpojnih površin in je voda počasi tekom več dni odtekala. Sedaj ko pa so melioracije, asfalt.... Pa voda v nekaj urah vsa pride v ”savo”. In potem je sava premajhna! Me prav zanima ali so pred stoletjem tudi toliko nihali pretoki rek kot sedaj?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Kar se tice zdrave logike, vidis da je poletje v piz**
grin1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.202
3.828
113
Na radiu je včeraj dobro rekel: naslednji vikend bo 30 stopinj: 15 v soboto in 15 v nedeljo.
smile-1.gif

Sicer je bila pa zjutraj spet divje. Plaže praktično ni več (odnesla voda s ceste). Saj takole v bajti ni problema, bi se pa resno zamislil če bi bil kje šotoru,

x5x

600.registrirani uporabnik
22. avg 2007
2.666
9
38
Ljubljana- okolica
Jest sm na Rabu, in se mi zdi da so na Pagu dobili večjo porcijo. Se je fajn slišalo kako poka.padal je pa tudi k pr norcih.

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
V bistvu je poletje čisto pravo, kar se tiče temperatur. Le padavin je malo nad povprečjem.
Na čem si? Pusti to za en dan, pa boš videl, da zunaj sploh ni pravega poletja...

erikson

Guru
25. avg 2007
22.726
6.501
113

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
.... res je vreme v q....!! Ob morju, jih pa še bolj hebe, ker nimajo niti kanalizacije dovolj pretočne za takšno deževje. Ja, v preteklosti niso bila potrabna in po raznih napovedih, da bo vode zmeraj manj, da bodo extremne vročine itd, se niti ni pripravljalo na to. Prej obratno. Res so tudi razne merioracije pustile negativne posledice. Nekaj so s tem rešili, na drugi strani pa trikrat več škode naredili. Preko narave se enostavno ne da in je močnejša.
Očitno tudi v tem kopiramo Amerje, ki v zimskih mesecij širijo paniko po vsem svetu kakšne imajo snežne zamete. Ko pa pokaže posnetek, pa vidmo da imajo mogoče 10 cm snega, ki ga nimajo kam odmetati, ker je vse zbetonirano, sezidano...itd...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
Citat:
Uporabnik sistemik pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Na čem si? Pusti to za en dan, pa boš videl, da zunaj sploh ni pravega poletja...
Jaz sem "na realnosti" Kaj pa ti
confused-1.gif

Smo v 30-letnem povprečju.

Sej razumljivo. Povprečen človek se spomni le za par let nazaj... In ker je bilo zadnje nekaj let vročina in suša, je to v glavah večine že kar "standardno poletje"

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.297
7.058
113
Osebno ne bi imel nič proti suši in vročini, sem nekako upal, da bodo vsa poletja takšna, glede na napovedi lučke pa bi naj kmalu tu nastala puščava.

A realnost je drugačna
wink-1.gif

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
467716-post_slo.gif

ampak vseeno.... tolko dežja kot ta mesec, pa že res dolgo ni bilo.
Povprečja so pa spet samo povprečja. Se zgodi, da na enem koncu slovenije lije kot iz škafa, na drugem pa sonček sije. Potem pa na 24kur piše, da je SLO pod vodo. Zdaj pa seštevaj ure pod dež al pod sonce
tongue-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.297
7.058
113
Potihoma držim pesti, da pa bo september in oktober lep. Sicer je [cenzura], ker je tema že ob 20, 19h, ali ipak...nič tudi ne bi imel proti, če bi čez noč prišla zima...prvo tam okoli 20 stopinj, potem okoli 0, vmesni letni časi so največji [cenzura], meni osebno.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.107
-8.790
113
Citat:
Uporabnik lanos pravi:
Povprečja so pa spet samo povprečja. Se zgodi, da na enem koncu slovenije lije kot iz škafa, na drugem pa sonček sije. Potem pa na 24kur piše, da je SLO pod vodo. Zdaj pa seštevaj ure pod dež al pod sonce
tongue-1.gif
Povprečje se vedno gleda le za eno lokacijo. Gornji podatki veljajo za merilno postajo v Lj.
P.S. Povprečje tudi pomeni, da so bila tudi še bolj mokra poletja, kot je letošnje.
Recimo za Istro: Julij 2014 se bo v Slovenski Istri v vremensko zgodovino vpisal kot najbolj moker v obdobju po letu 1976. Ta poletni mesec je sicer v našem Primorju ponavadi suh in vroč (povprečna količina padavin znaša okoli 70 mm). Najbolj suha sta bila julij 1983 (4 mm) in julij 2013 (5 mm dežja).

Nazadnje urejeno:

mistique

Guru
16. jun 2009
14.112
1.890
113
Emona / Carnium
Jst sm na Korčuli kanal za optiko kopal okrog šotora in sem si mislil, da je res nenavadno, da imamo tako "slabo" vreme. No, zdaj vidim, da smo imeli zelo lepo vreme.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.654
450
83
pa saj o tem pišem.
Če je bila LJ najbolj mokra v ne vem kolkih letih, še ne pomeni, da je Portorož zalivalo. Na Koroškem sekala toča in nalivi, na Dolenjskem komaj nekaj dežja....
Vreme je trenutno v q.... in to se menda strinjamo.