Nesreča Vir (Domžale)

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Citat:
Uporabnik jurek1973 pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Daj ne pametuj..sem te že zgoraj vprašal, kakšno pot prevozi avto pri 150 km-h. A si ti sploh kdaj pomolil glavo ven v realni svet ali si skoz v sobi? Poba v hondi še vedel ni, kaj ga je doletelo, ne da bi še kakorkoli reagiral.
rolleyes-1.gif

Cca. 40m/sekundo .. reakcijski čas zdravega človeka je cca. 1 sec, zavorna pot pri 150km/h je sicer okoli 100-150m. Če bi se vozilo s stranske ceste vključilo prej kot 1 sec pred divjakoma bi verjetno oba reagirala, tu pa je očitno da neke silne reakcije ni bilo. Torej vozilo se je na cesto vključilo recimo 50m (ali celo manj) pred divjakoma. Še pri normalni hitrosti bi bila možnost za trk velika oz. bi "nedivjaka" morala zavirat pred izsiljevalcem da ne bi prišlo do trka, pri 150km/h (kdo pravi da sta šla toliko?) jasno ni nobene opcije da ne nabiješ ovire.
izračun zavorne poti v republiških testih cpp:
za 30km/h...(30*30)/100=9/2= 4,5m
za 40km/h...(40*40)/100=16/2= 8m
za 50km/h...(50*50)/100=25/2= 12,5m
za 60km/h...(60*60)/100=36/2= 18m

Torej če ti te številke niso jasne:
Če bi čapca peljala po predpisih (ali pa tudi 30% več) in bi hondaš zapeljal 50 metrov pred njiju, se nebi zgodilo NIČ.
Nekaj hupanja, kakšen sredinec in konec.

Kar se mene tiče: kdor za 2x prekorači hitrost, nima pravice obrambe "izsilil me je".

Tele stevilke so poplnoma napacne. Pr 60km/h je dolzina ustavljanja nekje 20m plus 10m, ki jih prodobis pri reakcijskem casu ... Pr 150kmh pa je braking distance okol 160m

Ločiš zavorno pot in pot ustavljanja?

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Daj ne pametuj..sem te že zgoraj vprašal, kakšno pot prevozi avto pri 150 km-h. A si ti sploh kdaj pomolil glavo ven v realni svet ali si skoz v sobi? Poba v hondi še vedel ni, kaj ga je doletelo, ne da bi še kakorkoli reagiral.
rolleyes-1.gif

Cca. 40m/sekundo .. reakcijski čas zdravega človeka je cca. 1 sec, zavorna pot pri 150km/h je sicer okoli 100-150m. Če bi se vozilo s stranske ceste vključilo prej kot 1 sec pred divjakoma bi verjetno oba reagirala, tu pa je očitno da neke silne reakcije ni bilo. Torej vozilo se je na cesto vključilo recimo 50m (ali celo manj) pred divjakoma. Še pri normalni hitrosti bi bila možnost za trk velika oz. bi "nedivjaka" morala zavirat pred izsiljevalcem da ne bi prišlo do trka, pri 150km/h (kdo pravi da sta šla toliko?) jasno ni nobene opcije da ne nabiješ ovire.

Če bi čapca peljala po predpisih (ali pa tudi 30% več) in bi hondaš zapeljal 50 metrov pred njiju, se nebi zgodilo NIČ.

Kar se mene tiče: kdor za 2x prekorači hitrost, nima pravice obrambe "izsilil me je".

30m je pot ustavljanja, 15m/sec je pa hitrost vozila, vključevanje z zavojem traja cca. 2 sec če nisi penzioner ... torej če se nekdo vključi 50m pred tabo, ti pa pelješ po pravilih boš moral v tej situaciji zavirat da ga ne nabiješ.

V 2 sekundah pri 50 na uro prevoziš 30m, potem si lahko vzameš še pol sekunde pa zabremzaš na ful pa komaj prideš do točke, kjer se je uni začel vključevat. Ampak uni je takrat vsaj 10m naprej. Ali lažje razumljivo: če se pri 50 na uro nekdo vkljuli 50 m pred tabo, boš moral malo spustit gas ali rahlo zavret, in to je vse. Za mestni promet čisto normalna situacija.

TGV

Fizikalc
2. okt 2007
726
106
43
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik TGV pravi:
Pa kdo pravi da ni bil ?
Dobil je 130 ur družbeno koristnega dela in 18 mesečni odvzem vozniške.

Če pa bi motorist peljal po omejitvah, bi tip dobil (nepogojno) vsaj 2 leti zapora. Opaziš kako velika razlika je v kazni zaradi hitrosti motorista?

A meni kaj razlagaš ? Če si že tolk pozorno pogledal za nazaj bi videl, da v tej temi ni nobenega mojega mnenja. Samo dejstva.
Jaz nimam kaj za "opaziti".

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Kaj ti pomaga pravo če si mrtev. Meni kot recmo "sorodnika" mi je vseeno kako kazen dobita, Mojga "sorodnika" nebo nazaj.
Meni pa ne. Ker če ne dobita nekaj konkretnega, potem bo to jasen signal da v sloveniji ne smeš delat majhnih prekrškov, velike pa brez problema. In tako bomo veselo lovili norce ko bodo sredi noči mimo vrtca peljali 33kmh , jih kaznovali z mesečno plačo, nekoga ki pa bo sredi belega dne po naselju vozil 3-4x prehitro bomo pa mirno pogledali skozi prste.
Je to res tvoje mnenje, ali se se že česa nalezel pri žlahtnici? Povej mi v kateri ulici živiš, se bom peljal nekajkrat na polno mimo.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.765
1.571
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Ti pa skoz ponavljaš kot papagaj isto
wink-1.gif
--tukaj ne pomagajo nobene kazni ne sodniki. Spremeniti bi bilo treba mentaliteto folka, ki vozi. takihle čapcev je povsod dosti..in po LJ, Kr, povsod. Na cajte se ker razbije, ampak jih je odzadaj dosti novih, ki imajo pamet v jajcih ne v glavi.

Pomagajo, pomagajo.
Samo sistem je treba pravi uvest in več kontrole. Saj je v resnici simpl (razen za prvnike, ti potem v luft skačejo): te dobijo v mestiu recimo 80 na 50, 6 mesecev brez izpita. Če te po 1 mesecu dobijo vozit, ostali 5 brezpogojno odsediš.
Napihal? 3 leta brez vozniške. So te spet dobili vozit po pol leta? Še 2,5 leta brezpogojno odsediš.
Aja, pa seveda odvzemi za povratnike eksponentno naraščajo.

Greš stavit, da bi se število kretenov (=povratnikov) na cesti zmanjšalo na minimum. Zdor se ne bi spametoval, bi pač končal za rešetkami za zmeraj.

Preblisk: uklonilni zapor je za prekrškarje "free vacation"? Ker neplačana kazen tega stroška države
write.gif
ne pokrije...

sgh

Fizikalc
19. feb 2014
2.644
0
36
Samo nakladanje brez veze! Takšno divjanje šipkov je morilsko početje. V dani situacije je težko oceniti koliko hitro sta divjala in tudi voznik je verjetno videl samo enega.Enostavno je ocenil da lahko spelje iz parkplaca vendar 175 km/h pa preseneti vsakega bedaka tukaj, ko naklada o delni krivdi voznika Honde.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik patriot pravi:
Citat:
Uporabnik stieber pravi:
Mhm, saj je že nekdo citiral zvcp kjer piše, da lahko udeleženec v primeru pričakuje, da se drugi udeleženci v prometu držijo predpisov...

torej, če se ozreš na levo in v daljavi vidiš motorista, je jasno, da omenjeni, v kolikor se seveda drži dovoljene hitrosti, ni nikakšrna grožnja in je več kot dovolj časa, da človek varno zavije oz zapelje na prednostno cesto...

če pa gre za tipičnega zakompleksanca, ki ga doma čakajo grda debeluška, second hand bmw/audi in razpadajoča hiša/flat, potem pa imamo kaj hitro nevarno situacijo

-Kolikor je meni poznano moraš vedno pričakovati, da ostali ne upoštevajo predpisov.

ZPrCP, 4. člen:
(3) Udeleženec cestnega prometa sme pričakovati, da bodo vsi udeleženci cestnega prometa in tisti, ki so dolžni skrbeti za ceste in prometno ureditev na cestah, ravnali v skladu s predpisi o pravilih cestnega prometa, voznikih, motornih vozilih ter s predpisi o cestah.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik ggg pravi:
Citat:
Uporabnik DOMEK pravi:
Se pravi, da babica se lahko 50% prehitro pelje in to z otroki v avtu?

a si ti fuknjen? kje je pelajla 50% prehitro? ti se nisi peljal 10 kmh prehitro? ja cefurji so pac tako vzgojeni, da si lahko vse privoscijo in nikomur nic. kje je ze tisti video od mulca, ki je ukradel avtobus lpp in se vozil z njim, posnel se je s kamero in nic. nihce mu ni nic naredil.

pravila naj bodo potem za vse ista se ti ne zdi? ce imas tako rad cefurje ti jih pa pripeljem par na dom ali pa pred bajto in imejte veselice z njimi vsakodnevno.

58 je skoraj 50% več od 40. OK, 45%, da bomo natančni.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.695
760
113
Samo dejstvo je, da eden od teh mandeljcev je kriv, drugi pa tudi a veliko manj. V Slovenskih novicah so vsa imena.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik Matey pravi:
Citat:
Uporabnik mr_ pravi:
Zdej pa nekaj ne razumem. Celo temo se razpravlja o sekundah, ki minejo med tem ko pogledas levo, desno, in zdej ne vem al sem jaz narobe zastopil al kaj, ker obcutek sem dobil, kot da nekateri vozijo tko: levo prosto, desno prosto, gremo. Pa valda gledas levo-desno-levo. Ne mores it levo, ce nisi 100% da je levo prosto. Komentar se ne nanasa na nesreco in pokojnega fanta, ker je sklop tabla, audijasi in se kaj pac vodilo v tragedijo...

Točno zato pa pravim, da mora žal biti vsaj del(ček) odgovornosti tudi na pokojnem hondašu in bi se z bolj pozornim pregledom ceste pred vključitvijo morda izognil smrti. Saj če bi kjerkoli na tisti ravnini zagledal dva audija, ki letita vzporedno proti njemu, bi verjetno to pritegnilo njegovo pozornost na podlagi česar bi ugotovil, da sta res hitra in bi bilo verjetno pametno še malce počakat. Tako pa skoraj sploh ni druge, kot da jih je popolnoma spregledal. Zakaj pa je bilo žal temu tako pa nebi vedel ali je bilo to zaradi reklamne table ter še kakšnega parkiranega avtomobila ali pa jih je opazil s prvim (in verjetno zadnjim) pogledom levo ampak jim ni posvetil dovolj pozornosti (kljub vzporedni vožnji) ter enostavno speljal :/ Še enkrat - dobro poznam to cesto in parkirišče in če ustaviš na točki vidljivosti tik pred cesto je nemogoče, da spregledaš karkoli na tej cesti v smeri proti Domžalam, če le pozorno pogledaš.

Ni nujno, da jih je popolnoma spregledal, sploh ne. Ti bo vsak psiholog, ki se dobro spozna na promet povedal, da možgani, sploh pri manj izkupenih voznikih (ki jih je v prometu vsaj polovica) ne delujejo tako. Človek primerja situacijo, ki jo vidi, s tistim, kar ima med izkupnjami. In če je 100x zavil ven, ko je bil avto 100m stran pri hiši s črno streho (ali zeleno fasado ali drevesu sredi ravnine), bo 101ič naredil enako. Sploh, ker nima izkušnje in nima s čim primerjat hitrosti "izstrelka".
V naselju takole pri vključevanju znajo ljudje "prepoznat" brzine tja do 100 na uro (nekateri pa še toliko ne), potem večina zašteka. Lahko bi 3x proti izstrelkom pogledal, pa je malo verjetno, da bi prepoznal, kaj se dogaja (njuno hitrost), preden bi bila tako blizu, da bi bilo prepozno.
Potem je pa še vprašanje, a sta imela prižgane luči, katere, a so vse delale ipd ...

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik TGV pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik TGV pravi:
Pa kdo pravi da ni bil ?
Dobil je 130 ur družbeno koristnega dela in 18 mesečni odvzem vozniške.

Če pa bi motorist peljal po omejitvah, bi tip dobil (nepogojno) vsaj 2 leti zapora. Opaziš kako velika razlika je v kazni zaradi hitrosti motorista?

A meni kaj razlagaš ? Če si že tolk pozorno pogledal za nazaj bi videl, da v tej temi ni nobenega mojega mnenja. Samo dejstva.
Jaz nimam kaj za "opaziti".
Imaš. To, recimo, da so okoliščine nesreče še kako pomembne za višino kazni. Ker tvoj post je zvenel v smislu: tudi v UK si kaznovan, če izsiliš motorista, ki je veliko prehiter. Ne napišeš pa da je dobil samo družbenokoristni delo, ne pa lep kup let v zaporu (tudi 10 se jih da dobit, če se res počel pizdarije).

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.187
1.197
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Ti pa skoz ponavljaš kot papagaj isto
wink-1.gif
--tukaj ne pomagajo nobene kazni ne sodniki. Spremeniti bi bilo treba mentaliteto folka, ki vozi. takihle čapcev je povsod dosti..in po LJ, Kr, povsod. Na cajte se ker razbije, ampak jih je odzadaj dosti novih, ki imajo pamet v jajcih ne v glavi.

Pomagajo, pomagajo.
Samo sistem je treba pravi uvest in več kontrole. Saj je v resnici simpl (razen za prvnike, ti potem v luft skačejo): te dobijo v mestiu recimo 80 na 50, 6 mesecev brez izpita. Če te po 1 mesecu dobijo vozit, ostali 5 brezpogojno odsediš.
Napihal? 3 leta brez vozniške. So te spet dobili vozit po pol leta? Še 2,5 leta brezpogojno odsediš.
Aja, pa seveda odvzemi za povratnike eksponentno naraščajo.

Greš stavit, da bi se število kretenov (=povratnikov) na cesti zmanjšalo na minimum. Zdor se ne bi spametoval, bi pač končal za rešetkami za zmeraj.

Preblisk: uklonilni zapor je za prekrškarje "free vacation"? Ker neplačana kazen tega stroška države
write.gif
ne pokrije...

Repreblisk: z uklonilnim zaporom se ne plača kazni. se samo prisili prekrškarja, da plača.

R0KY

Guru
30. apr 2010
3.830
715
113
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik R0KY pravi:
Citat:
Citat:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
rolleyes-1.gif

Tele stevilke so poplnoma napacne. Pr 60km/h je dolzina ustavljanja nekje 20m plus 10m, ki jih prodobis pri reakcijskem casu ... Pr 150kmh pa je braking distance okol 160m

Ločiš zavorno pot in pot ustavljanja?

Mas prav. Vendat pomembna je pot ustavljanja...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.043
1.259
113
42
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Kaj ti pomaga pravo če si mrtev. Meni kot recmo "sorodnika" mi je vseeno kako kazen dobita, Mojga "sorodnika" nebo nazaj.
Meni pa ne. Ker če ne dobita nekaj konkretnega, potem bo to jasen signal da v sloveniji ne smeš delat majhnih prekrškov, velike pa brez problema. In tako bomo veselo lovili norce ko bodo sredi noči mimo vrtca peljali 33kmh , jih kaznovali z mesečno plačo, nekoga ki pa bo sredi belega dne po naselju vozil 3-4x prehitro bomo pa mirno pogledali skozi prste.
Je to res tvoje mnenje, ali se se že česa nalezel pri žlahtnici? Povej mi v kateri ulici živiš, se bom peljal nekajkrat na polno mimo.

Jaz govorim o času po nesreči ti pa pred nesrečo. Seveda da ne odobravam tega ampak na koncu ko se zgodi je nepomembno. Neki je kurativa nekaj pa preventiva.

mistique

Guru
16. jun 2009
13.765
1.571
113
Emona / Carnium
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Repreblisk: z uklonilnim zaporom se ne plača kazni. se samo prisili prekrškarja, da plača.

Ne vem koliko folka gre raje sedet, kot da plačajo (morda ima Apollo8 statistiko na telefonu) ampak jaz sem mislil, da gre za izbiro ali plačaš ali greš sedet (in sedenje plačamo davkoplačevalci). Z grenkobo in trpkostjo sicer verjamem, da se nekaj (nekje) privarčuje v času, ko so prekrškarji za zapahi...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.690
6.714
113
pri taščici
Citat:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:

Jaz govorim o času po nesreči ti pa pred nesrečo. Seveda da ne odobravam tega ampak na koncu ko se zgodi je nepomembno. Neki je kurativa nekaj pa preventiva.
Preventiva je draga, na račun preventive imajo nekateri dobre plače. Če bi bila kurativa draga bi marsikdo še bolj razmislil preden bi sedel pijan za volan ali pritisnil pedal to the metal.
Tako pa so kazni višje takrat ko voziš prehiti kot pa takrat ko narediš neumnost.
In ja, tudi sam delam neumnosti (glede na zakone). Pa se nekako še nisem spravil k pameti in jih še kar kršim. Seveda pa ne v takem smislu kot ta dva na viru. V takem smislu jih niti pred 15 leti nisem ko sem bil res najbolj neumen in ko so bile kazni smešno nizke napram današnjim. Pa že takrat so ob neki spremembi zakonodaje nekaj časa ljudje vozili kot bi za vsakim znakom stal policaj z radarjem in daljnogledom. Mislim da je bil datum 1.5. 19xy.

Apollo8

Mahoney
15. avg 2007
15.170
7.017
113
Citat:
Uporabnik mistique pravi:
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:

Ne vem koliko folka gre raje sedet, kot da plačajo (morda ima Apollo8 statistiko na telefonu) ampak jaz sem mislil, da gre za izbiro ali plačaš ali greš sedet (in sedenje plačamo davkoplačevalci). Z grenkobo in trpkostjo sicer verjamem, da se nekaj (nekje) privarčuje v času, ko so prekrškarji za zapahi...
Ne razumem cisto svoje vloge v tvojem postu - se manj pa povezave s tlefonom