Citat:
Uporabnik kalbo pravi:
To, da ti gre komplet kotel s pomočjo termike čez celo paleto temperatur.
Hmmm...prav ni ga? Uporabljaš sicer slovenske hmelje, ki so drugače aromatični in manj intenzivni kot ameriški/avstralski/novozelandski hmelji. Pa enega nemškega, ki je najbolj primeren za kak lager ali lahek svetel ale. Tradicionalno sicer velja, da se hmelj za okus doda zadnjih 30 min in manj do konca vrenja. Seveda je to stvar debate, ki ne paše na to mesto. Koliko časa pustiš hmelj v flame outu? Ali ga samo dodaš in takoj ohladiš? Če je tako, potem je pivo dokaj malo časa v kontaktu s pivino. Morda je razlog tudi v tem. Poskušaj skuhati en klasičen pale ale recept, lahko tudi manj kot 50L, da se naučiš osnov. Receptov imaš na netu ogromno. Poskušaj kakega iz Pivopisa, tudi Pivovarium ima objavljene nekaj receptov, ki so vsi preverjeni.bom kar tukaj vprašal kje ga userjem? ...da ni okusiti hmelja
recept:
67L vode BIAB
10kg Pale + 1kg caramel
T drozganja: voda segreta na 70, dodan slad pade T na 67 za 90min.
PH drozge 5,5
sledi vrenje 60min, vstavim hladilno spiralo + hmelj v briketah: 50g aurora + 50g Celija + 50g savinjski golding + 50g hallertauer ...in hladim
50l gre v fermentor, cca 3l iz cevi vrem da se zgosti (DME)...vse skupaj pri 22*C pokaže 1035OG.
starter US 05 vlit pri T pivine 20*C...čez noč pivina ohlajena s pomočjo vipavske burje na 16*C
T fermentacija 3dni cca 16*C + 5dni 20*C
danes pokušam...niti sledu arome po hmelju samo grenčica
...sicer sem že počasi navajen da mi ne prav najbolj uspeva izvleči okuse hmelja čeprav grem "flame out"
pozdravljeni, je kdo že delal z kvasom lallemand new england, do sedaj sem uporabljal samo us04 in 05 in nisem nikoli imel nobenega problema. pri new englandu pa se mi je vrenje po 8 dneh končalo in ko sem 12 dan dry hopal se je vrenje spet začel in sedaj vre že 5 dni skupaj in se ne ustavi. ima kdo izkušnje?
takrat sem sklepal po aktivnosti vehe, ampak sem si prišu gor da je to zaradi suhega hmeljanja.Kako veš, da vre? Se niža gravitacija piva ali sklepaš samo po aktivnosti vrelne vehe?
Verjetno bo tako, ja.takrat sem sklepal po aktivnosti vehe, ampak sem si prišu gor da je to zaradi suhega hmeljanja.