Naložbe, vzajemni skladi...

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.801
278
83
Največja slovenska vas
Lahko kakšno mnenje, kater ETF bo v roku 10-15 let dobro delal? Sam imam naloženo v dveh, Vanguard S&P 500 in iShares MSCI Australia na T212. Tudi sam zasledujem strategijo DCA na mesečni ravni oz. ob konkretni padcu dam notri kak € več. Naložbena/življenska zavarovanja mi niso preveč pri srcu, saj jemljejo previsoke provizije (imam sklenjeno eno pri Prvi). Delnice z izplačili dividend so mi zelo všeč, vendar je problem, ker je potrebno javljati dohodek. Kje je se možnost "pasivnega" dohodka?

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.266
746
113
Ne vem sicer konkretno o cem je takrat tekla debata ampak najvecji (hitri) donosi so ob tveganih zadevah. Zagotavljanje likvidnosti v gradbenem sektorju, resevanje pred izvrsbami itd. Ampak to vse med pravnimi osebami ker pri fizicnih gre za zlorabo cloveske nesrece.
Zadnjic sem se spomnil da sem pri 19 imel idejo da bom se ukvarjal z ovcerejo… vse ze “preracunal” in po 14 dneh sanjarjenja ugotovil da nimam travnika kjer bi se moja “delovna sila” pasla :))))
Eno tako hitro vprašanje, poznaš mogoče kakšnega Gimplja?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.539
7.054
113
mogoče čisto konkretno katere in ali vedno iste ETFe?

Na dolgi rok gledas, da je accumulated. To pomeni, da konec leta ne izplačujejo dividend, ampak da se reinvestira. Zotrj ne placujes davka vdako leto na dividende. Po 14l5 letih davka ni.

npr I500.DE (to je ameriska varianta - S&P500) ali pa IWDA (svet). To sta konkretno dve klasiki

Imas se xeon, ki se giba po obtestnih merah za evro. Alternativa varcevalnemu racunu. Preden zraste za 2% prodaš (normirani stroski), da ni davka, naslednji dan ponovno kupiš. Malo več dela, ampak recimo 2x/leto max, pa spet ni tok...