Nakup novega oz. rabljenga vozila v tujini!

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Ne poslušaš ti dobro.

Noben zakon ne govori o tem, da plačaš še enkrat DDV na BRUTO ceno. Plačaš ga na neto ceno, ker se DDV plača samo eni državi.

Citat:

Slovenska zakonodaja je na področju obdavčitve pridobitev novih osebnih vozil usklajena z določbami direktive ES, ki enotno ureja področje obdavčitve z davkom na dodano vrednost. Tako veljajo za nova motorna vozila posebne določbe, in sicer se nova vozila obdavčijo z DDV v državi, kjer se registrira novo motorno vozilo.
vir:
http://www.durs.gov.si/si/davk...ezancev/#c17413

Še vedno pa velja, da se za novo vozilo smatra tisto z manj kot 6000km in staro manj kot 6 mesecev od datuma prve registracije.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Že, zdaj pa mi ti razloži v čem pa je potem sploh razlika če je vozila staro 3 mesce ali pa 15 mesecev? V vsakem primeru morem DDV plačat. Idi na mobile.de in boš vidal da imaš povsod pri vsaki trgovini BRUTO in NETO ceno in v vsakem primeru moram plačat BRUTO ceno TOREJ Z DDV? Kaj potem mene briga če je staro 3 ali 8 mesecev?

Lp

PS:. Poslušam dobro
wink-1.gif
brez skrbi!

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Blazko, čeprav če bereš ta sestavek piše da se nova vozila obdavčijo v državi, kjer se registrira novo motorno vozilo. Vse lepo in prav. Ne piše pa da si oproščen plačila DDV v državi v kateri si vozilo kupil? Razen če sem zopet kaj spregledal oz. slabo poslušal? Kot fizični osebi ne verjamem da ti bo uspelo dobiti gori NETO ceno...

mac77

Fizikalc
22. avg 2007
4.541
37
48
V tujini kot fizicna oseba avta po neto ceni ne dobis NIKOLI!
Ker potem davcna za davek drzi prodajalca in mora on drzavi odvesti davek. Tudi ce kupujes kot pravna oseba vozilo vecje vrednosti
ti najprej preverijo podjetje in ti nic ne prodajo na lepe oci. Ce mas kako firmo odprto dva tedna in kupujes Bentleya ga bos tezko kje dobil po neto ceni.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Hja vidiš zato ravno o tem govorim tukaj. DDV poravnam GORI, zakaj potem pišejo dacarji dvoumno. Zakaj ne napišejo da v primeru da fizična oseba kupi motorno vozilo, da poravna DDV v državi nakupa, v državi registracije pa se potem ta DDV OBRAČUNA oz. PORAČUNA...... Res tak težko to napisat?

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
A smo že našli koga, ki je kupil nov avto v tujiin (EU)? Meni se še zmeraj zdi, da v tem primeru lahko plačaš pri trgovcu neto ceno. (rezultat je itak enak, kot smo ugotovili)

Takole piše belgijska potrošniška agencija:
Citat:

If you buy a new car in another EU Member State, then you will pay the price on the spot without VAT. When you import the car into Belgium you will have to pay 21% VAT in Belgium.

If you buy a non-new car, you will pay the price including VAT on the spot. The VAT rate in the country of the seller then applies. Click here for a list of all VAT rates in the EU.

vir: ECC

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Lepo napisamo, naši [censored]čki tega pač ne znajo skupaj spravit. Nekaj osnovnih ENOUMNIH stavkov. Oni morajo vedno nekaj dvoumno po svoje. Pa saj ni samo tukaj zato, to je povsod pri nas. Tudi zakoni so tako napisani da dopuščajo dvoumne razlage... Skratka če prav razumem me avtomobil iz Poljske pride še 2% ceneje kot pa je na ceniku. Cene imajo torej pri njih vključen 22% DDV, jaz pa morem v SLO plačat samo 20%. Zdaj ali ga kar tam plačam in mi ga tukaj vrnejo ali obratno ni pomembno. Nisem sicer nič specifičnega gledal ampak sem pogledal samo VW ter ŠKODA uradne strani in uradne cenike in je že pri teh vhodnih modelih brez opreme za 3000€ razlike. Nekaj je..

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zopet pozabljaš na DMV in EKO prispevek. Osnova za DMV pa je poljska brutto cena in naš DDV.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ja Roberto nič ne pozabljam, saj o tem jasno govori Zakon o davku na motorna vozila, kjer je jasno opredeljeno kakšne so dajatve na nova vozila! Zdaj smo se gonili samo okoli DDV tukaj
wink-1.gif

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
Zopet pozabljaš na DMV in EKO prispevek. Osnova za DMV pa je poljska brutto cena in naš DDV.

ne-ne-1.gif

Osnova za DMV je slovenska brutto cena oz. poljska neto cena + naš DDV.

Sej verjetno je bil lapsus, ne?

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Poljska MPC-DDV je SLO osnova za DDV v Sloveniji. Ta znesek predstavlja osnovo za DMV. V EU se izogibamo dvojnemu obdavčevanju.

blazko

Majstr
21. sep 2007
7.446
425
83
Kaj ni jasno?

Napisal si:
"Osnova za DMV pa je poljska brutto cena in naš DDV"

poljska bruto cena vsebuje poljsko MPC + njihov DDV. Ti bi na to dvoje nabil še naš DDV? Verjetno ne, zato sem tudi vprašal, če je šlo za lapsus.

Očitno da, ker sedaj pišeš:
"Poljska MPC-DDV je SLO osnova za DDV v Sloveniji" - ta osnova ni poljska brutto ampak /neto cena. Ok?

INKVIZITOR

Archbishop
3. apr 2009
3.516
5
38
Citat:
Uporabnik Roberto pravi:
A da si davčno breme malo prestavi in nato navleče dacarje na vrat?
Mislim, pa je res nacionalni šport goljufanje vsega in vsakogar.
Tistih 70 in nekaj let življenja z balkanci so nas pa čisto spridili.
A poznaš rek «cesarju kar je cesarjevega» ki je veljal v gnili avstrijski monarhiji in velja še danes v civiliziranih državah?

O, še en od hlapcev, ki z velikim veseljem plačuje državi.
smirk-1.gif

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Zanimivo zanimivo... Na severu pa je tvoje mišljenje nekaj za zgražat... Tam so toliko zavedni, da te sosed prijavi, če davke utajuješ. Tam si izmeček, low-life, pri nas pa heroj... In potem bi se nekateri selili na sever. Kam pa? V Rusijo? Saj za v Skandinavijo nimate osnovnih pogojev... Pa Nemčijo tudi ne...

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.412
2.425
113
Ne zagovarjam utaje davkov ampak to je zate napredna družba? Da te sosed (kvazi prijatl) prijavi za utajo davka? Veš kje je razlika med nami in med njimi? Da se tukaj javno govori o tem, gori pa so ljudje pač bolj tiho in te zadeve držijo zase. Saj to ni samo na skrajnem severu, v Avstriji je enako, izmečki na višku, imam gori živeče sorodnike. Sosedje pošiljajo domov inšpekcije in anonimne prijave.. To je sever ja, naj ga kar imajo!

Res je da gre za skupno blagostanje in da gre to po definiciji vse iz našega skupnega žepa vendar mi je ljubše če se s temi zadevami ukvarjajo organi, ki so zastavljeni za to. Vse prenesem, ne maram pa hinavščine...

Nazadnje urejeno: