Nakup lcd tv-ja v BigBangu

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Niti ne. Stvar je imela stvarno napako. Za to po zakonu gre med drugii zmanjšana kupnina.

(ja, če ne bi prodajalec bil "dobre volje", bi lahko kršil zakon in upal, da kupec ne pozna svojih pravic)

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
To pa ni res. Stvar nikakor ni imela stvarne napake. Opažam, da je zadnje čase folk gleda, samo da je nekaj narobe, pa ima že stvarno napako.
Sedajle nimam časa, bom pa drugič napisal kaj vse samo spada pod stvarno napako. Vsekakor pa to ni poškodba embalaže in katerakoli druga vizualna poškodba.

lp

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Nekaj ne razumem. Ti si izmed več enakih izdelkov, izbral tistega, ki je imel poškodovano embalažo, in zahteval popust?
V tem primeru te kot prodajalec malo čudno pogledam, grem do police in ti prinesem artikel z nepoškodovano embalažo.

Druga varianta: Ti si vzel zadnji izdelek, ki je še bil na polici in ta je imel poškodovano embalažo? V tem primeru (seveda spet kot prodajalec) je odvisno, kakšne volje sem. Lahko ti ponudim določen popust, lahko ti pa izdelka ne prodam. Oz. če vztrajaš, ti ga prodam po redni ceni.

O stvarni napaki lahko samo sanjaš v tem tvojem primeru.

Aja, pa ni sem trgovec, da ne bo pomote.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Nekaj ne razumem. Ti si izmed več enakih izdelkov, izbral tistega, ki je imel poškodovano embalažo, in zahteval popust?
V tem primeru te kot prodajalec malo čudno pogledam, grem do police in ti prinesem artikel z nepoškodovano embalažo.

Druga varianta: Ti si vzel zadnji izdelek, ki je še bil na polici in ta je imel poškodovano embalažo? V tem primeru (seveda spet kot prodajalec) je odvisno, kakšne volje sem. Lahko ti ponudim določen popust, lahko ti pa izdelka ne prodam. Oz. če vztrajaš, ti ga prodam po redni ceni.

O stvarni napaki lahko samo sanjaš v tem tvojem primeru.

Aja, pa ni sem trgovec, da ne bo pomote.

Se strinjam. Nekateri živijo v nekem čudnem svetu.
confused-1.gif

lost1

mnz
19. jul 2007
8.456
146
63
Ce zalogo imas, si jo dolžan prodati kupcu oziroma je ne smes skrivati !

kavboj

Fizikalc
30. avg 2007
2.219
0
36
Ja ampak nisi mu pa dolžan dat popusta, ker je embalaža poškodovana. Če kupec želi lahko kupi, če ne mu ni treba.

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Sevlje pravi, da pozna "resnico". Predlagam, da počakamo, da razjasni zadeve.

ribicija

Guru
4. sep 2007
2.397
1.399
113
Dobro si napisal in mislim, da nisi zgrešil. Lahko pa dam v.d. ženi za prebrat (odvetnica) in če bo imela čas bo potrdila ali pa dodala komentar.
Mogoče edino to. Spremeni se če ste izdeli naročili preko interneta ali preko telefona (ali kakšen drug način oddaljene prodaje). V tem primeru seveda lahko zavrnete prevzem izdelka, ki ima poškodovano embalažo in zahtevate drugega ali pa vračilo že plačane kupnine. Podobno kot v trgovini, kjer pač takšnega izdelka ne bi kupili.

JosipBroz

Fizikalc
10. sep 2007
1.324
0
36
Bom kar tukaj odgovoril ker si zadnji, ne leti nate!!!

V zadnjem času opažam, da je vse več folka v prostem času postalo "pravnikov" in varuhov potrošnikovih pravic. Nekje so nekaj prebrali o stvarni napaki, ali pa slišali po TV uno opico Kutinovo, in že so vsi najbolj pametni in ponujajo recepte, kako zjebat prodajalca.
Po eni strani vidijo samo pravice, na drugi strani pa razmišljajo, kako bi neko stvar kupili, jo nekaj časa uporabljali in potem seveda vrnili prodajalcu.
Na tem forumu je bilo že toliko neumnosti napisanih glede reklamacij in uveljavljanja stvarnih napak, da je joj. Vsaka čast pa določenim postom, ki realno in pravilno govorijo o tej temi.

Moje mnenje je naslednje: potrošniki smo zelo dobro zaščiteni z aktualnim zakonom o varstvu potrošnikov. Seveda moramo biti pošteni do sebe in prodajalca in oceniti kdaj imamo prav in se za to splača tudi malo kregati s prodajalcem. Nikakor pa ne glejmo na prodajalce kot na nižjo kasto (čeprav nekateri so res pravi biseri) in se ne poistovetimo s tistim rekom "Kupec je kralj" dobesedno.
Vse prevečkrat se potrošniki obnašajo kot veliki prepotentneži in izsiljujejo nemogoče. Največkrat prodajalec popusti zaradi miru v hiši, čeprav mu ne bi bilo treba. Se pa zgodi tudi, da se prodajalec postavi zase in gre v konfliktu do konca. Kajti taka stranka je že itak zanj izgubljena, zakaj bi mu še uslugo delal? (no, tudi tukaj obstajajo izjeme)

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
točno tako... imamo v družini osebo, ki dela v trgovini z oblekami in sploh sedaj pred božičem nekateri zahtevajo banalne popuste...

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik ribicija pravi:
Dobro si napisal in mislim, da nisi zgrešil. Lahko pa dam v.d. ženi za prebrat (odvetnica) in če bo imela čas bo potrdila ali pa dodala komentar.
Nima kaj potrditi, tisto je citirano iz zakona :
ZVPoT UPB2
37. člen

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
Citat:
Uporabnik JosipBroz pravi:
Največkrat prodajalec popusti zaradi miru v hiši, čeprav mu ne bi bilo treba. Se pa zgodi tudi, da se prodajalec postavi zase in gre v konfliktu do konca. Kajti taka stranka je že itak zanj izgubljena, zakaj bi mu še uslugo delal? (no, tudi tukaj obstajajo izjeme)
Ker:
- zapravlja lasten čas in denar
- si dela slabo reklamo ("ups, glej tega prodajalca, bom rajši kupil drugje, ker če bo kaki problem, me bo ta j3bal...")
- a veš da ponekod vrnejo denar za (rabljen) izdelek tudi po kakem mesecu dni ? Z nasmehom. Po balkanski logiki bi morali že zdavnaj propasti.

ThorZEN

Fizikalc
18. avg 2007
2.304
32
48
Zakaj bi kdo pred božičem dajal popuste, ko pa so itak trgovine polne? "Stimulira" se kupce izven sezone.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Hehe, pa se ena dobra za BigBang.

Danes gledam malce okoli, vidim TV zame, grem do blagajne, kjer reklamirajo 12 mesecev brez obresti. Ja to gre pa samo za fiticne osebe, za pravne ne. Kredita vam ne moremo dati na fizicno, racuna pa potem na pravno. OK, razumljivo.

Ampak je grd trik, da se brezobrestno zapufas kot fizicna oseba, robo pa kupis na firmo, hehe. Ampak brezveze, za TV hocejo imet 2250 evrov, dobis ga pa za 1850 lepo, za 1800 pa, ce se ti da cijazit do Avstrije. Skoda.

LP,
PIC

sevlje

Fizikalc
25. jul 2007
1.913
0
36
44
Selška dolina
Citat:
Nima kaj potrditi, tisto je citirano iz zakona :
ZVPoT UPB2
37. člen

In v zakonu je lepo napisano, da tisto, kar si ti pisal zgoraj nikakor ne drži. Če bi prebral moj cel odgovor bi videl, da je del iz zakona, del pa je moje mnenje o tvojem odgovoru. In še vedno čakam tvoj odgovor.

@ribicija - Vsekakor smo veseli vsakega strokovnega mnenja.
smile-1.gif

stein

Fizikalc
16. sep 2007
19.575
1
36
"lastnosti, ki so potrebne za posebno rabo, za katero jo kupec kupuje, ki pa je bila prodajalcu znana"

Kupoval je za darilo. Tam je izgled kar pomemben.

Sicer to ravno nima veze s stvarnimi napakami, ker izdelka še ni kupil.

Šlo se je le za "izdelek mi je všeč, ga kupim" ali "ni mi všeč, ne kupim".
In veljala je tadruga. Dokler ni prodajalec spremenil pogoje, in je pol ratalo prvo.

Nazadnje urejeno:

Numy

Majstr
1. jan 2008
9.858
392
83
KSZ.. A to naj bi bila resna tema al se bo zdaj vsak pohvalil kako je nogavice z luknjo dobil 1€ ceneje ?

Nazadnje urejeno: