Najemništvo stanovanja in prijava najemnikov?

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Zdravo.

Zanima me na komu je dolžnost, da prijavi najemojemalce? Na najemodajalcu ali najemojemalcu?

Ter koga doleti kazen, če se ugotovi, da nisi prijavljen v najemniškem stanovanju? Najemodajalca ali najemojemalca?

Hvala.

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.809
113
V roku (ne vem točno kakšnem) si kot najemodajalec dolžan registrirati pogodbo na DURS-u, sicer imaš probleme z DURS-om, če te dobijo seveda.
Najemojemalec pa mora prijavit vsaj začasno prebivališče na UE. Mora je seveda spet po zakonu, kaj pa naredi je pa ...

Nazadnje urejeno:

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Kaj pa potem? Če prijavim začasno prebivališče... ali na podlagi tega država ve, da mora moj najemodajalec plačati dohodnino iz naslova najemnin?

Po domače: Ali ga zajebem, če prijavim začasno prebivališče in on ne plačuje dohodnine? Da vem ali ga prej poklicati ali lahko brez njegove vednosti to naredim..

tnx

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.809
113
Žal bo na to moral kdo drug odgovorit.
Dejstvo pa je, da boš moral ob prijavi začasnega bivališča navesti temelj prijave. To je lahko pogodba o najemu, potem ne rabiš najemodajalca zraven, sicer pa bo moral iti najemodajalec s teboj in podpisat neko izjavo. Se pa ne spomnim več točno, ali je v tej izjavi potrebno navesti, na kakšen način si tam.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.434
3.825
113
davorinm.wordpress.com
Najemno pogodbo imam, tako da najemodajalcu s tega vidika ne bi bilo treba biti zraven.

Kakor vem moraš imeti dokazilo, da si lastnik, najemnik ali pa da ti nekdo dovoli tu bivati (npr. kake sorodniške zadeve).

sad

Guru
24. avg 2007
21.174
9.809
113
V glavnem, če najemodajalec ni prijavil pogodbe na DURS, bi ga jaz vsaj obvestil, da se bom šel prijavit. Pa videl, kakšno bo njegovo mnenje.
evil.gif

prijam

Fizikalc
2. sep 2007
1.821
4
38
Ah jaz sem se nekako zaščitil z obeh strani.

Ob sklenitvi pogodbe sem dal noter člen, da mora najemodajalec pogodbo prijavit in v zakonskih rokih odvesti dohodnino.
Ko sem šel prijavljat začasno bivališče je pa pogodba o najemu dovolj (se pa začasno lahko prijaviš damo za eno leto (potem pa jovo na novo).