N900

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik _BANDIT_ pravi:
??
Kako si mislil tisto glede navigacije, da ne dela brez internetne povezave?

OVI navigacija ne deluje brez internetne povezave oziroma A-GPSa . Druge navigacije pa delujejo brez, npr. Navit, samo problem je s slabšimi kartami in "hroščatostjo" same aplikacije. Pri Navitu lahko sicer uporabljaš odklenjene Garmin karte a to ni povsem enostavno, ker moraš namestiti še nek dodatek in dodati lokacijo karte v datoteko navit.xml.
Glede na to, da je prišla nova različica OVI map loaderja (na žalost dela le pod XP-ji), je pričakovati, da se bodo posvetili tudi izboljšanju OVI navigacije, ki bo lahko samostojno delovalo brez internetne povezave. Prav tako je Sygic naredil svojo navigacijo vendar je še ni v ponudbi. Za slednjo lahko rečem, da ima dobro pokrito Slovenijo in sem jo imel možnost uporabljati, a na drugi napravi. Kolegu sem jo priporočil za iPhona in jo je tudi zelo pohvalil, tako da več ne rabi Garmina.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Pošteno sem se ugriznil v jezik.

Na novo sem si naložil karto Evrope (OVI) in sedaj vidim, da me pozicionira brez interneta. Ker nisem navigacije že dolgo zaganjal, nazadnje pred posodobitvijo programske opreme telefona, ne vem več s čim je ta pridobitev povezana.

V glavnem dela in pozicijo mi je določilo zelo natančno. Slovensko glasovno vodenje sem tudi prenesel, vendar to še ne deluje. Upajmo, da bo nova posodobitev prinesla še to.

Nazadnje urejeno:

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Ima mogoče še kdo podobno težavo kot jaz... namreč, zadnje čase med pogovorom sogovornik "utihne" oziroma se glasnost zniža tako, da bi ga slišal le v popolnoma tihem prostoru. Zadeva traja nekaj sekund, potem pa spet normalno. Če preklopim na speaker dela normalno, če uporabljam BT slušalko tudi (tako tudi trenutno rešujem nastalo situacijo).
Sumim bodisi na software bug ali pa samo na slabo povezavo oziroma slab stik na zvočniku.
Telefon sicer ni letel po tleh, naokoli ga prenašam v "torbici", ki sem jo kupil skupaj s telefonom (tako da tudi ob morebitnih bližnjih srečanjih s tlemi ne bi bilo škode).
Sicer pa sem še vedno zadovoljen, avtonomija 2 - 3 dni pa je povsem primerna.

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Pa še nekaj... ali kdo uporablja NuevaSync za sinhroniziranje mejlov/kontaktov/koledarja z googlom? Me kar mika, da bi si uredil račun (predvsem za koledar, mejli in kontakti niso nujni, so pa zaželeni).

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Hvala za odgovor.

No, danes sem tudi jaz postal lastnik N900, tako da bom sedaj verjetno spraševal še kake neumnosti tukaj... :D

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Ima mogoče še kdo podobno težavo kot jaz... namreč, zadnje čase med pogovorom sogovornik "utihne" oziroma se glasnost zniža tako, da bi ga slišal le v popolnoma tihem prostoru. Zadeva traja nekaj sekund, potem pa spet normalno. Če preklopim na speaker dela normalno, če uporabljam BT slušalko tudi (tako tudi trenutno rešujem nastalo situacijo).
Sumim bodisi na software bug ali pa samo na slabo povezavo oziroma slab stik na zvočniku.
Telefon sicer ni letel po tleh, naokoli ga prenašam v "torbici", ki sem jo kupil skupaj s telefonom (tako da tudi ob morebitnih bližnjih srečanjih s tlemi ne bi bilo škode).
Sicer pa sem še vedno zadovoljen, avtonomija 2 - 3 dni pa je povsem primerna.

Meni se je to občasno dogajalo s starim FW 1.2009.44-1, sedaj pa ne več. Prej se mi je tudi zdel bolj tih zvok.

Map Loader pa deluje tudi v Visti/Win7 v PC Suite načinu (ne Mass storage), če se datoteko .qf preimenuje v qf (brez pike spredaj). Do te datoteke pa se najenostavneje pride, da se telefon poveže s PC-jem v Mass storage načinu.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Citat:
Uporabnik trigga pravi:

Malo sem razmišljal o tem problemu, ki sem ga sam imel, a ga od posodobitve nimam več. Kot vemo je telefon mogoče posodobiti na 2 načina, neposredno preko internetne povezave (OTA) ali pa preko PC Suita. Prva opcija prenese samo spremembe software-ja, druga pa ponovno naloži cel sistem. Sam sem iz FW v1.2009.44-1 šel na 2.2009.51-1 s PC Suitom, oziroma, da sem bolj natančen, najprej sem opravil posodobitev OTA, ker pa me je motilo, da se je v terminalu izpisovala stara verzija FW-ja (pri root uporabniku) sem se odločil za kompletno nameščanj novega FW-ja.
Prehod iz 2.2009.51-1 na 3.2010.02-8 pa sem opravil zgolj preko OTA.
Če nisi opravljal posodobitve preko PC Suita, lahko poizkusiš še to, ker tako in tako nimaš kaj izgubiti.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Citat:
Uporabnik tsunami pravi:
Pošteno sem se ugriznil v jezik.

Na novo sem si naložil karto Evrope (OVI) in sedaj vidim, da me pozicionira brez interneta. Ker nisem navigacije že dolgo zaganjal, nazadnje pred posodobitvijo programske opreme telefona, ne vem več s čim je ta pridobitev povezana.

V glavnem dela in pozicijo mi je določilo zelo natančno. Slovensko glasovno vodenje sem tudi prenesel, vendar to še ne deluje. Upajmo, da bo nova posodobitev prinesla še to.

Ammm, kako pa se naloži nove mape. Trenutno imam naloženo verzijo 1.0.1. Direktno iz neta na N900 ne gre, je tako?

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Če si s telefonom na netu in vklopiš navigacijo, ti sam sproti nalaga mapo območja, kjer se nahajaš, oziroma, ki si ga ogleduješ (če brskaš po mapi). V tem primeru ti mape niso trajno prenesene na telefon. V kolikor jih hočeš imeti na telefonu, si jih moraš naložiti preko Map Loaderja. Najprej si na PC naloži Nokia PC Suite (če ga že nimaš nameščenega), nato pa še Map Loader. Če imaš XP je, se nato s PC-jem poveži v Mass Storage načinu in iz PC Suita zaženi Map Loader (lahko tudi direktno, če ima na namizju ikono zanj) s katerim si nato po želji preneseš mape posameznih držav ali kontinentov.

Nazadnje urejeno:

milos621

Pripravnik
29. apr 2008
913
10
18
Citat:
Uporabnik der_Alte pravi:
Kaj pa z nosilci N900 za v avto?

Ima Brodit.se, predstavnik v SLO tudi obstaja. Osebno čakam da bo navigacija nadgrajena (in bolj uporabna).

trigga

Fizikalc
24. jul 2007
1.787
0
36
Citat:
Uporabnik tsunami pravi:
Citat:
Uporabnik trigga pravi:

Malo sem razmišljal o tem problemu, ki sem ga sam imel, a ga od posodobitve nimam več. Kot vemo je telefon mogoče posodobiti na 2 načina, neposredno preko internetne povezave (OTA) ali pa preko PC Suita. Prva opcija prenese samo spremembe software-ja, druga pa ponovno naloži cel sistem. Sam sem iz FW v1.2009.44-1 šel na 2.2009.51-1 s PC Suitom, oziroma, da sem bolj natančen, najprej sem opravil posodobitev OTA, ker pa me je motilo, da se je v terminalu izpisovala stara verzija FW-ja (pri root uporabniku) sem se odločil za kompletno nameščanj novega FW-ja.
Prehod iz 2.2009.51-1 na 3.2010.02-8 pa sem opravil zgolj preko OTA.
Če nisi opravljal posodobitve preko PC Suita, lahko poizkusiš še to, ker tako in tako nimaš kaj izgubiti.

Danes zvečer ga posodobim, če ne bo bolje, ga bom nesel nazaj. Upam, da je tole bolj izjema kot pravilo...

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Meni se zdi navigacija že zdaj uporabna, kolikor sem jo preskušal, je tudi dovolj natančna. Na N900 sem dal zemljevide celotne Evrope, tako da ni takšnih stroškov s prenosom čez 2G/2.5G/3G/3.5G. Edino, kar se mi zdi malce... je obračanje zemljevida. Glasovnega vodenja pa niti ne pogrešam.

Hvala za namig za nosilec. Čakam na aktivno izvedbo.
smile-1.gif

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Sam uporabljam ta nosilec, ki sem ga nabavil pri Mobitelu ene 2 leti nazaj. Ne vem, če ga še prodajajo, všeč pa mi je bil, ker je držalo telefona narejen po principu ležaja, tako da je vrtljivo 360° in do določene mere dopušča uravnavanje naklon.

Citat:
Uporabnik trigga pravi:
Danes zvečer ga posodobim, če ne bo bolje, ga bom nesel nazaj. Upam, da je tole bolj izjema kot pravilo...

Upajmo, da ti bo to pomagalo.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
A je komu že uspelo zalavfat in sprobat FM transmitter? Meni nekako ne uspe.
Sem pa našel na netu neke debate, da je lahko ta zadeva izklopljena glede na country, za katero je bil aparat narejen (glede na IMEI od telefona), ker imajo neke države prepovedano FM oddajanje.

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Zadeva dela, sam je kar nekaj faktorjev, ki vplivajo na delovanje. Kot prvo, vsem aparatom oddajnik ne oddaja enako močno. Max. je 118, npr. pri meni je 113. Imaš pa na voljo aplikacijo (mislim, da FM boost), ki ti ga spravi na 118. Sam je nisem poizkušal, ker nisem imel potrebe po tem, saj mi deluje solidno že brez nje, poleg tega pa nimam namere, da bi sploh resno uporabljal FM oddajnik. Druga stvar, je izbrati pravo frekvenco, kjer ne bo motenj, oziroma bodo te minimalne. Na koncu pa je še vse odvisno od tvojega sprejemnika, kako lovi signal iz kabine. V nekaterih tipih avtomobilov lovi dobro, v drugih ne, pač odvisno kako je cel sistem speljan.

Da še dopolnim. Zažene pa se ga tako, če slučajno to iščeš, da najprej začneš predvajati neko skladbo, nato pa klik na zgornji del ekrana in izbereš FM transmitter. V spodnjem delu se ti odpre okence, kjer izbereš frekvenco in vklop oddajanja.

Nazadnje urejeno:

tsunami

Majstr
6. jun 2008
1.492
308
83
Naredil sem še hiter test na svojem stolpu, ki je priključen na kabelsko anteno in sprejema signal do približno 3 m razdalje.

_BANDIT_

Pripravnik
12. feb 2008
775
22
18
Sem probal, predvajal nek komad z media playerjem in če kliknem na zgornji del ekrana, recimo tam kjer kaže uro, baterijo itd... mi nikoli ne prikaže FM transmitterja.
V čem je fora?

der_Alte

Fizikalc
21. jul 2007
2.063
10
38
Zemlja
alte.aufbix.org
Kako ne? Ko igra glasba v Media Playerju, greš v menu, odprejo se ti tri možnosti (FM Transmiitter, Clear current playlist, Save current playlist). Izbereš jasno prvo možnost, odpre se ti okno kjer lahko izbereš vklop FM oddajnika in pa frekvenco na kateri želiš oddajat. Pritisneš gumb »Save« in je to to.
cool-1.gif