Motoristi vs. avtomobilisti

splash

Fizikalc
1. sep 2007
439
49
28
43
Citat:
Uporabnik stardec pravi:
Citat:
Ksz,
Zakaj se je že treba motoristom umikat na kraj ceste? A so mogoče na nujni vožnji s plavo utripajočo lampo na čeladi?

Citat:
--------------------------------------------------------------------------------

Uporabnik elvir_vr6 pravi:
Res je, da se po zakonu ni potrebno umikat desno, to je samo gesta razumnega in strpnega voznika in to je potrebno spoštovati!

--------------------------------------------------------------------------------

Tako to je tudi moj odgovor: če pa tvoja kmečka pamet tega ne razume, ti pa ne morem pomagati.
Prav tako se avtomobilu kot motorju pomaknem na desno, če vidim da me prehiteva in me zaradi tega ni nič sram in se mi ne zdi ponižujoče
Torej, avtomobilisti, naj bi bili strpni do nestrpnih motoristov?

Do vseh udeležencev moraš biti strpen!

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
Citat:
Do vseh udeležencev moraš biti strpen!
Kdo, a samo jaz kot avtomobilist? Jaz sem strpen.
Jaz kakšne posebne strpnosti ne zasledim pri motoristih. Kar naprej se nekaj urivajo pa prehitevajo, divjajo itd...A je to mogoče kakšna posebna strpnost za katero jaz ne vem? Motostrpnost, al kaj tazga?

Diablo

Fizikalc
19. jul 2007
5.360
3
38
v splosnem so motoristi kar samoočiščevalna vrsta... nek nedivjak se ne ubije kar tako

tolk o tem
smirk-1.gif

SnuffyZ32

Pripravnik
11. okt 2007
199
0
16
Obišči stran
ksz.

Osebno kot motorist najraje vidim, da se mi avtomobilist ne umika na desno. Itak se nikol nisem sel prehitevat avta, ki se je umaknil na desno in naredil 1m placa, ce tud drugace nebi bili pogoji da bi sel.

Moje izkusnje kot avtomobilist in ne tako dolgo tudi motorist so, da avtomobilisti ucas prevec kriticno gledajo(mo) na prehitevanja motoristov, ker iz avtomobilisticne perspektive zgledajo nevarna (no, sej mnoga so), pa v bistvu niso. Motor pospesi priblizno tako kot ce bi te nek Enzo prehiteval, porabi pa polovico prostora.

Osebno sicer z motorjem prehitevam samo tam kjer bi tudi s svojim avtom imel dovolj prostora.

So pa res extremni kolenckasti motoristi precej nevarna sorta in poleg izsiljevanja avtomobilista, me kot motorista najbolj skrbi da bo kaksna sekira od zadi prletela in sla 1m mim mene, ali v mene. Z nekaterih motorjev se dokaj slabo vidi v ogledalu, cisto za hrbtom recimo s svojega ne vidim in se lahko mirno prismuka kasna ninja z nadzvocno hitrostjo. Se je tud ze zgodilo. Zadnjo desetinko sem slisal auspuh in potem sam fufff, pa je sel 1m levo od mene na ravnini z pomoje 2x mojo hitrostjo. Dokaj bedn feeling...

Tko da tud o motoristih nimam prav dobrega za rect, je pa res da jih veliko vec vozi umirjeno in premisljeno (pa ceprav mogoce ne cisto po hitrostnih predpisih) kot se jim tukaj pripisuje. Si pa seveda bolj zapomnis rohneco ninjo na kolenih kot Jozeta pa Maricko na kasni tdm-ki... Selective memory...

lp,
Sasa

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
39
Nisem prebral cele teme ampak samo prvo sporočilo.

V vseh štirih letih sem se umikal motoristom in samo enkrat pozdravljen iz strani motorista. Iz tega sklepam, da si to motoristi vzamete kot privilegij in ne kot lepo gesto iz strani soudeleženca. No, to sem nehal delat in tudi meni se ni še noben motorist umaknil skrajno desno, ko sem ga prehiteval.
Potem, večina časa se vozite v levem kotu, če gledam v vzratno ogledalo? Kaj vam je tok težko voziti po sredini in ne skoraj v mrtvem kotu? Da ne omenjam še dolge luči, tudi mene so že izsilili (pa vozim AVTO) in nimam prižganih dolgih luči.

Vozite po predpisih pa bo. Bodite videni (ne z dolgo lučjo) ampak vozite za vozilom in ne v mrtvem kotu. Prehitevajte (če že morate) v primernem trenutku in tako kot velja za vsa vozila v prometu.

elvir_vr6

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
22. avg 2007
3.297
0
36
Glede pozdrava za izraz hvaležnosti...tudi sam sem razmišljal o tem, ko se mi avto umakne in grem hitro mimo razmišljam na kakšen način bi izrazil "hvaležnost". Vsaj moja opažanja so taka, da je to z neko kretnjo težko naredit, prvič, ko pospešujejš držiš balanco z obema rokama, opletanje z nogami pa dvomim, da bi bilo razumljeno kot "hvala". V mislih je vsak motorist hvaležen za to prijazno gesto, svojega navdušenja pa iz praktičnih in varnostnih razlogov ne more fizično izkazat.

s22b

Fizikalc
1. sep 2007
3.199
1
36
39
Kako hudiča pa potem lahko pozdravi nasproti vozeče motoriste, ko je mene prehitel?

Pač prižgeš žmigovc in to je to. Saj zadnji so vidni. Če se meni kdo umakne med prehitevanjem, mu ne maham iz avta ampak le vse žmigovce vklopim.

stardec

AlterTroll 2015
19. nov 2007
11.382
2.028
113
ksz
Men se bo motorist najbolj zahvalil s tem, če bo lepo tako kot jaz po predpisih peljal.
Men se ne rabi zahvaljevat, če mu bom jaz pomagal divjat in mu s svojim odmikanjem na bankino omogoču divjanje.
To je isto, kot bi se mi lopov potem zahvalu, ker bi mu jaz pomagal žakelj držat.

elvir_vr6

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
22. avg 2007
3.297
0
36
Žmigavec imaš itak prižgan med prehitevanjem....opcije štirih žmigavcev naenkart pa večina motorjev nima...
Nasproti vozeče motoriste se lahko pozdravi, malo dvigneš levo roko, če bi motorist uporabil enak pozdrav zate, ga ti sploh ne bi opazil.

Don_kugla

Pripravnik
17. avg 2007
525
0
16
Maribor
Ko sem sam na motorju,nekega umikanja avtomobilov ne pričakujem in ne potrebujem. Vse kar je pričakujem vsaj to,da me nebo kakšen kaliber na vsakem drugem križišču izsilil in da mi naprimer v koloni namensko ne ovira vožnje mimo! To me najbolj razf00ka.
jezen.gif

Eni so pač jezni na vse na svetu,ker morajo stat v koloni jaz pa se lahko peljem mimo in s tem nobenega ne oviram
evil.gif

Kadar sem z avtom se trudim da imajo motoristi kar se da prosto pot.
cool-1.gif

Car

POSTman
4. avg 2007
8.497
1.657
113
56
Planet zemlja
www.posta.si
Kar veliko avtov se umakne skrajno desno in to na način, da se da razumeti, da me je videl in me spušča naprej. To vedno izkoristim in tudi skoraj vedno pozdravim avtomobilista z iztegnjeno desno nogo. To je edini način, upam, da razumejo.
Vožnja mimo stoječe oz. dveh stoječih kolon pa je zelo nevarna, čeprav jo seveda tudi jaz uporabljam, ampak sem pri tem res zelo previden, saj nikoli ne veš, kdaj bo kdo spremenil smer, odprl vrata... Ko pa se na semaforju ustavim poleg prvega avta v koloni pa v izogib dirkaškim štartom skoraj vedno pogledam šoferja in mu pokimam v pozdrav. To preverjeno deluje, razen pri kakšnih Honda-ših ali BMW-jaših.
zmaga.gif

Matey

AlterZavarovalničar
6. sep 2007
33.739
15.790
113
dejansko ja
grin1.gif

samo sej kkšni motoristi pa kej podobnega tud dejansko iščejo, vsaj jst sm že naletel na take primerke... res pa je, da ne moreš ravno na polno štartat če ga imaš 50cm stran od sebe in ga po možnosti še z bokom podereš, če ti avto mal na počez vrže... to se izvaja če je vsak na svojem pasu (na dvopasovnici, da ne bo pomote
grin1.gif
)

gonilnik

gps navigator
23. jul 2007
650
8
18
50
Pa še jaz dodam svoje.Ko sem na motoru in opazim da se mi avto umika desno ga prehitim ko je prva prilika in se mu zahvalim (ponavadi vklopim vse 4 žmigavce,ki jih moj bandit ima).Sam osebno ne divjam,se pa ne vozim po predpisih ampak po pameti.Ko sem na motorju še bolj opazujem promet okoli sebe gledam v daljavo in poskušam predvidevati.Sicer pa sem poklicni voznik in moram reči da sem opazil dosti več norcev v avtomobilih kot na motorih.

Marauder

Pripravnik
16. mar 2008
205
0
16
Jaz sem tako motorist kot avtomobilist. Motorje vedno spustim dalje (z umikom na desno stran). Z motorjem in avtom vozim vedno po omejitvah. 50 je 50 in 90 je 90 in pika. Če pa nekdo z avom rad vozi celotno pot 70 (kar se na veliko dogaja!) pa naj... Pa naj me prehiti sredi naselja, ga bom že na prvi ravnini nazaj...

Sicer pa zakaj je na naših cestah taka nastrpnost med udeleženci? Sever Evrope je Sever Evrope, Zahod Evrope je Zahod Evrope, ampak Balkan ostaja Balkan! Ko je jači... Zakaj tega na Zahodu ali Severu ni? Miselnost Balkana je miselnost Balkana, tega se ne da spremeniti... Marsikdo tu na spletu pove z svojimi izjavami kak voznik je... Zakaj je treba voziti 160 po AC če je omejitev 130? Ali pa 90 skozi naselje? Aja zato, ker ti avto to omogoča, pa na 20 kilometrih pridelaš 3,2 minute prednosti, pa samo na tak način misliš da te opazijo, pa misliš da imaš na ta način nek podaljšek organa? Zakaj ni 50 enako 50, 90 enako 90 in ne vem 75 enako 75km/h? Zakaj že smo potem tisti ki spoštujemo CPP predpise nesposobni vozniki godni za odstrel? Sej spoštujem predpise, ti pa nisi na prednostni vožnji, zakaj bi se moral z avtom umikati avtomobilistom če sam spoštujem CPP predpise? Po keri logiki?

Z motorjem od nikogar ne pričakujem, da se mi umakne! Raje vidim da vozi svojo vožnjo KONSTANTNO naprej (in ne 40 skozi ovinke in 130 po ravnem), ga bom že na prvem primernem mestu prehitel, če bo počasnejši od omejitev... Definitivno ga pa ne bom prehiteval sredi ovinka...

Lep pozdrav! Pa čim več sožitja med VSEMI udeleženci v prometu si želim...

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Vedno pazim na motoriste. Žal mi je ko vidim nekatere pretiravat. Slabo izkušnjo mam samo enkrat ko sem motoristu izsilu prednost vendar ni imel pržganih luči pa 100+ notr.

mitja

Pripravnik
29. jul 2007
430
0
16
motor....parkrat padel zaradi moje vožnje....potem so me pa izsilili in šel bočno v zadnji del avta.....
sedaj sem vesel ko se vozim v 2t avtu.....motor, ne hvala....pa zelo rad sem se vozu.......

Nightcrawler

Pripravnik
22. avg 2007
196
0
16
Proti motoristom nimam čisto nič, bi pa večini le teh sežgal luči. Če že nimajo kratkih narobe nastavljenih se pa kar z dolgimi vozijo. Če voziš po predpisih, te nihče, ki ni imbecil, ne bo spregledal ... Za imbecile pa še 10 dolgih luči ne pomaga. Razlika je edino v tem, ali zmoreš ustavit ali ne. Smo videli te dni na primeru, ko je bla nesreča... model 50 metrov bremzal pa golfa še vedno nagazil kot izstrelek.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
kok je lahko motorist zmanjšal hitrost, če je bremzal 50m. ali vemo, aje bilo na prvo, ali na zadnjo? nejbrž ne vemo. kakšna pa je razlika med 50m zavorne na prvo in 50m na zadnjo? tisti, ki vozite samo avtomobile in več kot dvokolesnike ne veste.

glede luči. sam vozim s kratko vedno, razen ponoči. in imam problem. če sem sam, luč sveti OK, če sva dva, je previsoko. in obratno. to je pač zgodba posedanja motorja ob različnih obremenitvah zadaj (kovček, kovčki, sopotnik). in seved apri pospeševanju dvigovanaj sprednjega dela.