Montažna hiša

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:

Sam imam zunanje stene 20 cm. Na to bo prišlo 12 cm izolacije - skupaj z ometi, lepilom in zaključnim slojem sem pod zakonsko zahtevanim 0,25.

aj aj aj....da delaš hišo glede na zakonske zahteve.....

Če delaš danes pod 15 cm nimaš kaj razmišljat...to je kot bi pred 30 leti delal brez izolacije. Realno pa 20 cm in naprej. Ekonomska računica je edino pri izolaciji..nikjer drugje je ni (vsaj kar se gradnje hiše tiče).

Debelina končne stene -> 'Who gives a [censored]!'
smirk-1.gif

Ti za svoj denar delaj tako kot verjameš da je prav, jaz bom pa za svojega delal tako kot sam verjamem, da je prav!

Ti lahko lahko zaradi mene s klimo ogrevaš tudi pasjo hišico - pri meni klime sploh ne bo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
zdej pa mal nabijaš.

nič se hitro ne povrne. hitro se povrne razlika med limanjem 12 in 16 volne recimo. ker se lima eno lamelo. če delaš 30, rabiš limat dve lameli, pa še sidrat. in rekuperacija je lep strošek,v ceveh se nabirjao bakterije, prenaša se zvok, tko da ne, hvala.

zdej pa računi.

330 kvadratov, 5m garažna vrata ki daleč od tega da dihtajo, 55 kvadratov oken, od tega ca 40 1,1 ostalo 0.9, izolacijo sem že napisal.
od lanskega junuja do letošnjega junija 800€ UNP in 600€ drv za kamin. temepratura v celi bajti 23+.
s tvojim pretiravanjem bi imel 600€ UNP.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
brez rekuperacije ni nizkoeneregetske bajte...... to je dokazano in ti ne pomaga nobena izolacija.... okna morjo bit kvalitetna po možnosti troslojna, južni del more bit čim bolj v oknih, severni del bolj pozidan z manjšimi okni samo za svetlobo verjetno hodnika...

Cevi so povsod v stolnpnicah, fabrkah itd... in nikjer ni večjih problemov, pa tudi čiščenje se izvaja na mislem da 5 let..., zvoka pr takih bajtih skoraj ni... je ponavadi v utiliti sobi, kjer je izhod zraka..

predlagam ti, da si greš eno tako bajto pogledat... bil sem recimo v pasivni bajti pozimi, brez ogrevanj in je blo 19 stopinj pri -10 stopinj.. maš pa te bajte za pozim stestirat v avstrjiji...

in povsod pravijo brez rekuperacije ne morš dosečt nizkoenergetske bajte... Za izolacijo pa se lahko uporablja različne materjale, ne samo volna ali stiropor, marveč tudi naravni materjali, kod so lubje in podobno, vendar je taka izolacija dražja....

Sam sem šu v nizkoenergetsko in pasivno bajto, tko da smo se dobr pozanimal... presenetlo me je edino to, da je montažna bajto težko zadihtat, oz more bit le da zelo dobro narejena, kar je baje pr teh naših gradbincih redkost + tega pri gradnji na ključ, če jim kaki vgradnji materjal spreminjaš, fašejo živčnega, čeprav je tvoja pravica da si lahko izbreš kaj drugega v isti vrednosti ali z tvojim doplačilom.....

stroškovno pa je tam tam...
Rekuperacija pa se zelo hitro povrne, ker je cena energetov zelo draga.. razen recimo palet, katere peč je bistveno dražja od teh cevi.... jest sem se pa itak odloču, za plin, ki ga imamo ob parceli, ter kolektorje, ker morš met tolk proc.. obnovljivih virov in še za subvencijo se bom kasneje prijavil...

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
jah mi smo se posvetoval od poncija do pilata, po domače... Naj samo omenim, da projektant, ki je sprojektirav eno dobro znamko montažnih hiš, nam je odsvetoval gradnjo le te... čeprav sem bi jest prepričan da jo bom gradil...

mikala me je še skeletna gradnja, ki je baje precej boljša... vendar sem na koncu zbral tist, k sem u lajfu reku da ne bom... in to je zidana....

ampak na podlagi več informacij in povem samo, da sem preletal nkpup projektantov preden sem se odloču, pa več ali manj so vsi isto povedal... tko da neki more bit res na tem...

Montažna hiša zna bit mogoče dobra, če je vlažnost okolice idealna, če ni ti nekateri celo ne dajo garancije na tisto ceno, celo to sem slišal.. Velko inf. zelo uporabnih je tudi pod mojo strego forum...

Tam maš tudi veliko negativnih stvari napisanih, tisti ki so se odločili za tako gradnjo.. zadnja kaplja čez rob je bla pa ta, če maš bajto na ključ, da pičkarijo, če jim materjale spreminjaš + pr PGD ju te jebejo, če hočeš kako steno premaknt... jebejo v tem smilslu da plačaš mučos keša samo za projektiranje potem pa še za storitev...

to je to... drgač samo moje mnenje, svetujem pa vsem, da se fest pozanimajo, predvsem pr novih gradnjah, ker prvo kot prvo je to investicija, ki ni majhna in da ti kasneje ni žal, predvsem pa svetujem oglede bajt, ki jih ponujajo....

predvsem sem pa projektante pikal z raznoraznimi vprašanji, da sem ugotovil nekako resnico in potegnu črto.....

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
tole meji na provokacijo... ampak vseno

definitivno se bom manj sekiral, kot pa če se nebi pozanimal, ker že iz finančnega vidika, lahko pršpašraš ogromno količino dnarja, če ne druzga.........

tukaj namreč ne gre za nekej jurjev, ampak več deset jurjev in tudi kvaliteto, ter ostalo....

Že pr komunalcu te lahko oderejo, če si pač tak......... da ti je vse vseno in pač vzameš vse tako kot je...

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
ni pravokacija..je dejstvo.

oderejo te povsod. najraje imajo najpametnejše. imaš pa vsaj možnost branit se.

o investiciji mi pa ni treba govorit.

reality

Vudu lešinar
24. jul 2007
4.731
0
36
oderejo, te če se pustiš odreti, predvsem je važn nadzorni, ki ti nadzoruje gradnjo..., tam se splača mal bolj plačat, ker te na koncu pride manj in še kvalitetno maš narjen....

al pa če si sam svoj mojster, kar je definitivno najbolj pocen, kvaliteta pa je odvisna od tebe samega...

Mato

Majstr
3. okt 2007
2.083
393
83
A si kdaj računal, koliko te pride elektrika, ki poganja rekuperator, dobiš kar zanimiv znesek.

Osebno se mi rekuperator dopade s tega stališča, da je boljša klima v hiši.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik Mato pravi:

Daj tole malo obrazloži....

boljša klima s kakega vidika?

Rekuperator (oz. cel sistem prezračevanja) deluje po principu da (nekje) 80 % (pa tja do 90 %) zraka vrača nazaj v prostor...torej če bo žena kuhala vampe, bojo to vohali čisto vsi v hiši , v vseh sobah.....kaj je zdaj mišljeno pod boljša klima? (temperatura in vlaga...to je res, kakovost zraka pa pod nobenim pogojem).

Nekdo je omenjal da ne moreš imeti varčne hiše brez rekuperatorja...seveda jo imaš lahko! (mogoče bi bil problem pri pasivni gradnji)...pa vseeno...pač ne narediš zračnikov (v dimnik) oz. so le ti taki, ki omogočajo regulacijo. Torej preostane tebi da parkrat dnevno prezračiš prostor (kolikor je pač potebno).

Tako da...da se poceni ogrevati tudi če nimaš v kurilnici cel kup elektronsko-tehnološke opreme.

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
Citat:
Uporabnik Mato pravi:

Daj tole malo obrazloži....

boljša klima s kakega vidika?

Rekuperator (oz. cel sistem prezračevanja) deluje po principu da (nekje) 80 % (pa tja do 90 %) zraka vrača nazaj v prostor...torej če bo žena kuhala vampe, bojo to vohali čisto vsi v hiši , v vseh sobah.....kaj je zdaj mišljeno pod boljša klima? (temperatura in vlaga...to je res, kakovost zraka pa pod nobenim pogojem).

Nekdo je omenjal da ne moreš imeti varčne hiše brez rekuperatorja...seveda jo imaš lahko! (mogoče bi bil problem pri pasivni gradnji)...pa vseeno...pač ne narediš zračnikov (v dimnik) oz. so le ti taki, ki omogočajo regulacijo. Torej preostane tebi da parkrat dnevno prezračiš prostor (kolikor je pač potebno).

Tako da...da se poceni ogrevati tudi če nimaš v kurilnici cel kup elektronsko-tehnološke opreme.
Tebi se pa niti sanja ne kako dela rekuperator, niti kakšne vrste rekuperatorjev obstajajo.

softi

asfalter
30. avg 2007
33.298
486
83
okolica metropole
moram stopit na stran vinca, ker se mi zdi, da je tip iz lastne gradnje popil znanja za par sponteks gob. drugi pa teorijo nabijate in sanjate.

če je vse tko fajn varčno, potem predlagam da se preselite v akvarij.

pa na številke
the best of kurilnica me je prišla 1,3 mio. UNP
knut je hotu 5mio, letno porabim, letos recimo 800€ plina. kdaj bi se prineslo notri. s tem da knut ni garantiral 5 let topline.

je pa zanimiv gledat kako folk, ki ima keš, naseda bednim foram.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
Citat:
Uporabnik NigelM pravi:
Tebi se pa niti sanja ne kako dela rekuperator, niti kakšne vrste rekuperatorjev obstajajo.

No da slišimo zdaj tvojo razlago....o sistemu prezračevanja, ki se vgrajuje v hišo (seveda je del tega tudi rekuperator).

(potem pa skočiva na praktičen prikaz zadeve k sodelavki).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Prvo si ti najdi na netu en primer rekuperatorja pa vsaj osnovno delovanje dojemi predno se naprej blamiraš.

Kokr vem so/smo ti v eni temi že razlagali rekuperacijo pa še vedno nimaš pojma....si sploh prebral ali misliš, da smo tolk glupi?
stupid-1.gif

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.276
1.908
113
glej..jaz govorim o sistemu prezračevanja kot celoti..katerega del je tudi rekuperator, kaj dela rekuperator mi je dobro znano.

Bi pa zdaj rad zvedel kje sem ga pihnil mimo glede na napisano...oz. kako vraga delujejo sistemi prezračevanja po hišah...ker kot kaže to kar sem jaz videl in gledal,.,..so bile moraste sanje.

AndrejD

Guru
20. jul 2007
7.215
1.386
113
Citat:
Uporabnik vincent pravi:
glej..jaz govorim o sistemu prezračevanja kot celoti..katerega del je tudi rekuperator, kaj dela rekuperator mi je dobro znano.

Bi pa zdaj rad zvedel kje sem ga pihnil mimo glede na napisano...oz. kako vraga delujejo sistemi prezračevanja po hišah...ker kot kaže to kar sem jaz videl in gledal,.,..so bile moraste sanje.

Nisem v tem poslu.
Samo kolikor jaz vem ta zadeva izmenjuje samo toploto in ne zraka. Torej zrak, ki je topel in gre ven iz hiše , segreva zrak, ki gre not v hišo.

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Takoje....in z 10% izgubam dobimo po hiši svež zrak......stalno. Okna in vrata pa ni treba nič gledat, v spalnici ko spimo mamo svež luft ponoč pa mamo okn na glavno prometno cesto zaprt ipd...

Rekuperatorje se dobi tudi z vgrajenimi klimami oz. od proizvajalcev klim kot so Daikin, Mitsubishi ipd, ti pa kombinirajo še gretje/hlajenje/uravnavanje vlage ipd sranje.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik AndrejD pravi:
Citat:
Uporabnik vincent pravi:

Nisem v tem poslu.
Samo kolikor jaz vem ta zadeva izmenjuje samo toploto in ne zraka. Torej zrak, ki je topel in gre ven iz hiše , segreva zrak, ki gre not v hišo.

Tako je!