brez rekuperacije ni nizkoeneregetske bajte...... to je dokazano in ti ne pomaga nobena izolacija.... okna morjo bit kvalitetna po možnosti troslojna, južni del more bit čim bolj v oknih, severni del bolj pozidan z manjšimi okni samo za svetlobo verjetno hodnika...
Cevi so povsod v stolnpnicah, fabrkah itd... in nikjer ni večjih problemov, pa tudi čiščenje se izvaja na mislem da 5 let..., zvoka pr takih bajtih skoraj ni... je ponavadi v utiliti sobi, kjer je izhod zraka..
predlagam ti, da si greš eno tako bajto pogledat... bil sem recimo v pasivni bajti pozimi, brez ogrevanj in je blo 19 stopinj pri -10 stopinj.. maš pa te bajte za pozim stestirat v avstrjiji...
in povsod pravijo brez rekuperacije ne morš dosečt nizkoenergetske bajte... Za izolacijo pa se lahko uporablja različne materjale, ne samo volna ali stiropor, marveč tudi naravni materjali, kod so lubje in podobno, vendar je taka izolacija dražja....
Sam sem šu v nizkoenergetsko in pasivno bajto, tko da smo se dobr pozanimal... presenetlo me je edino to, da je montažna bajto težko zadihtat, oz more bit le da zelo dobro narejena, kar je baje pr teh naših gradbincih redkost + tega pri gradnji na ključ, če jim kaki vgradnji materjal spreminjaš, fašejo živčnega, čeprav je tvoja pravica da si lahko izbreš kaj drugega v isti vrednosti ali z tvojim doplačilom.....
stroškovno pa je tam tam...
Rekuperacija pa se zelo hitro povrne, ker je cena energetov zelo draga.. razen recimo palet, katere peč je bistveno dražja od teh cevi.... jest sem se pa itak odloču, za plin, ki ga imamo ob parceli, ter kolektorje, ker morš met tolk proc.. obnovljivih virov in še za subvencijo se bom kasneje prijavil...