Glede slojnosti ni debate sploh, bodo trislojna.
Potem, ko sem se izgubil v čudovitem svetu spleta, sem prišel do teh zaključkov. Popravite, če se kje motim.
Smiselno je dati okno na zunanji rob špalete, da se zmanjša/prepreči toplotni most. Bom videl kaj to pomeni za podometni roletnik oz. koliko cm mora potem biti debela fasada. Zunanje police se ne potrebuje nosilne, tako da to ne bo panike, če bodo samo “naslonjene” na fasado. Drugače bi bilo potrebno vgraditi nosilce na zid, drži?
Sedaj pa vprašanja:
- noter bo potrebno špaleto na novo pozidati, ker je sedaj okno na sredini špalete. Ali glede na točko montaże oken (zunanji rob) vseeno dodam še kaj izolacije na notranji strani špalete. Meni se ne zdi smiselno, ker bo že fasada izolirala. Enako vprašanje za notranje police, je sploh smiselno potem dati spodaj še izolacijo?
- RAL montaža z dvema samolepilnima folijama je še vedno smiselna, drži?
- ker bo fasada izvedena šele čez kakšno leto, dve ali je potrebno zaradi montaže oken na zunanjo stran špalete, dodati kakšno začasno zaščito oken, da ne bo zamakanja, itd. Ali je tista folija pri RAL montaži dovolj?
Še dve dodatni vprašanji:
- nad nekaj oken bi rad dodal manjši nadstrešek (20-30cm), namen senčenje. Kaj predlagate?
- sem preverjal ponudnike oken in imajo zgoraj omenjeno dodatno izolacijo v profilu le redki oz. zgolj pri dražjih oknih. Moram še preveriti, kaj to cenovno pomeni (to se sicer preferira), ampak če bo potrebno narediti kompromis in vzeti okna brez tega, ima kdo kakšen podatek koliko to dejansko izboljša izolacijo oz. ali je to v primeru montaže na zunanji rob manj učinkovito oz. bolje rečeno manj pomambno, kot pri montaži na sredino špalete.