Menjava fazne varolalke oderuštvo

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ignoriraj bukslna- kar nekaj piše, kjer je nekje slišal in ujel spotoma, ali pa na brzino poguglal. Lahko bi se ga dalo na hladno, ker je neznosen, ne samo v strokovnih forumih.
cool-1.gif

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.153
6.965
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
2006 leta je bila menjava varovalke 2700 SIT najdu sem celo račun takrat smo bajto rihtal pa je tud šla.
2015 leta je menja varovalke 10000 SIT. Noro 400% je šlo gor in to je vlada odobrila po zagovoru EC službe. Pa ta država itak da ni normalna ni čudno če folk ni normalen.
Uradna inflacija pa ima eno nulo manj.
Sicer pa ima elektro panoga po nekaterih podatkih praktično najvišje plače. Nekje jo mora zaslužiti. So pač sposobni.

Nazadnje urejeno:

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:

Teb ta nick stopu v glavo ali kaj?
stupid-1.gif

A nisi prebral da je kabel mojster prevrtu
Ali bereš selektivno ali imaš spomin zlate ribice ali pa ne razumeš zapisanega
stupid-1.gif

PS- če zgornje ne bi držalo potem bi opazil moj post kjer svetujem predložitev računa majstru.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Ignoriraj bukslna- kar nekaj piše, kjer je nekje slišal in ujel spotoma, ali pa na brzino poguglal. Lahko bi se ga dalo na hladno, ker je neznosen, ne samo v strokovnih forumih.
cool-1.gif
Le zakaj ne napišeš kje se motim, namesto da trosiš žalitve.

PS- če komu resnica ni všeč to ne pomeni, da je treba laž, katere mu je všeč imeti za resnico
stupid-1.gif

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Baje imajo nekateri ključ od teh omaric....
Ko bom prvič plačal 40 evrov, bom šel na lov za njim.

standard elektro za ljubljano 2 (veliki in mali) pa se za elektro okolico, ta slednji pride tebi v postev ce ga bos zical pri komu. Samo jest tud studiram da imajo vrjetno svoje varovalke oznacene in da to ni dobro pocet, sicer po vecini his pomojem to ni oznaceno.
Aja pa kot napisano je mozno da ti ga kljucavnicar odvzame ker tocno ve kaj ta kljuc je ker ni standard oblike.

I

Izbrisan uporabnik 474

V firmi imamo najete prostore in ko je prvič prišel popisat števec, je opazil, da je ena varovalka 40A (ostali dve 25A, kolikor je tudi priključna moč). Sicer smo na srečo lahko dokazali, da je varovalke menjal prejšnji lastnik oz. najemnik (lahko da je tudi najemodajalec), ampak kazen je bi bla taka, da niti pomislit nočem, da bi na lastno pest menjaval glavne varovalke.

Vsekakor odsvetujem...

Ralliart

Fizikalc
26. sep 2007
4.764
3
38
Ja ok pac prikljucna moc jih definitivno bolj zre kot menjava varovalke, to je itak zelo hud prekrsek.

zoom

Majstr
14. maj 2014
703
250
63
Meni se je tut kar zmeglilo ko sem plačal. Mi pa z tip z elektra ni znal povedati zakaj mi je pri kurzšlusu vrglo ven 20A pancerko in ne 16A avtomatske varovalke. Sicer je nekaj bluzil v razredih, ampak po moji logiki bi moralo najprej zabrisat manjšo?

Samojed

el. zaščita
Osebje foruma
19. sep 2007
2.157
55
48
Osrednja Slovenija
Pri pravem stiku (kot praviš kurzšlus), sploh če je ta dokaj blizu omarice ali v omarici, so tokovi lahko tako veliki, da skuri tudi po več varovalk v veji. Če je tok velik, se pojavi še oblok, ki podaljša čas delovanja. Skratka - v takih primerih se zelo pogosto zgodi da gre poleg npr odklopnika C16 še pancarka.

zoom

Majstr
14. maj 2014
703
250
63
Hvala, bom preveril kaj gor piše. Kateri razred je za neko normalno uporabo?

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.610
4.563
113
50
Na sončni strani ALP
Mi je skurlo pancerko, ko sem naredil kratek stik.
V el. omarci so bile še taljive varovalke...

Po menjavi varovalk za avtomatske pa mi je ravno tako neslo pancerko.
Avtomatska je ostala vključena...

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik zoom pravi:
Meni se je tut kar zmeglilo ko sem plačal. Mi pa z tip z elektra ni znal povedati zakaj mi je pri kurzšlusu vrglo ven 20A pancerko in ne 16A avtomatske varovalke. Sicer je nekaj bluzil v razredih, ampak po moji logiki bi moralo najprej zabrisat manjšo?
Imaš na eni varovalki vključen bojler (npr. 2 kW oz. 8,6 A), na drugi varovalki se pere perilo (npr. 1,5 kW oz. 6,5 A), na tretji varovalki ti obratuje pečica (npr. 2 kW oz. 8,6 A). Poleg imaš še nekaj manjše porabe: hladilnik, TV/ radio, naprave v mirovanju, računalnik... (npr. 1kW oz 4,3 A). Torej imaš glavno varovalko obremenjeno z: I= 8,6+6,5+8,6+4,3= 28 A.
Potem pa narediš na peti 10 A varovalki kratek stik (ali vključiš nek močan porabnik). Ker električni tok teče po dovodnem kablu tudi skozi glavno varovalko (katera je itak že na sami meji) se lahko povsem realno pričakuje, da pregori glavna varovalka, notranja pa celo ostane cela.
Torej je na stvar potrebno gledati kot celoto in ne zgolj primerjati velikost glavne varovalke in velikost varovalke v razdelilniku, kjer je nastopila okvara.

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Uporabnik Alan pravi:
Če je plastična omarca se jo da odpreti na kontra strani, ker so panti plastični in samo par milimetrov globoko vstavljeni (se izboči malo vrata in se odprejo)
Za močnej pancerke se pa razdre ohišje stare in se da notri od močnejše žico
grin1.gif

Ne delajte nič od tega če se vam ne sanja za kaj gre in zakaj je vrglo ven!
Pa veš da s tem napeljuješ ljudi k kaznivemu dejanju? Močnejša (predelana) varovalka pomeni drugačen prispevek za odvzemno moč in na ta način storilc kaznivega dejanja vsak mesec utaji nekaj €€€.

PS- nagradno vprašanje: a pri nas preganjajo tistega kateri utaji nekaj deset tisoč €€€ ali tistega kateri utaji nekaj €€€
sprasujem se.gif

To v določenih primerih nadzorništvo celo ve in samo tako svetuje, ali pa, kar da močnejše samo noter ................ sem imel nekje tako, ker ni šlo drugače potem se je pa čistka v podjetju elektrodistribucijskem delala in so mi dali 6 mes., da uredimo, kasneje celo podaljšali na 12 mes. rok, da smo to vse uradno naredili z novimi dovodi ...............

Sicer sem pa znanca , ki na enem elektru to dela vprašal in je rekel, da je ta cena menjave varovalke, predpisana in enotna za celo Slo., ne glede na to, ali je objekt na dvorišču elektro servisa ali pa v neki vukojebini bogu izza nogu.... cena je enotna.

Nazadnje urejeno:

YuGec

Fizikalc
18. avg 2007
2.801
0
36
V Mariboru, če ne želiš plina za kuhanje, ti odklop zaračunajo nekaj čez 80,00 EUR. Kriminal.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Ceneje je na indukcijo kot na plin.
Sicer pa morajo plinski vod začepit in zavarit, spet ni to ničen strošek.