Menjava fazne varolalke oderuštvo

Schime

Guru
22. nov 2008
2.012
790
113
40€+ za vožnjo in 30s dela je kar dost za moje pojme. Sej pa ne pride doktor kvantne fizike menjat varovalko.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
No, jaz sem v izogib tem stroškom dal inštalirati limitator, ki vrže ven tok še pred pancarko, sploh ker sem samo na eni fazi. Strošek dobre 3 evre, jih pa elektro ne mara.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.329
356
83
39
Naj te potolažim, jaz sem več plačal že leta nazaj, pa ima do mene 5 minut. Za eno, tri so bile v trgovini 5-6 €.

3x20 pač niso vzdržale mašine za ometavanje.

oriolus

Fizikalc
12. avg 2009
3.787
15
38
125
Citat:
Uporabnik Schime pravi:
40€+ za vožnjo in 30s dela je kar dost za moje pojme. Sej pa ne pride doktor kvantne fizike menjat varovalko.
Res ni malo, vendar je v tej številki verjetno obračunana začetna ura in (morda) potni stroški, torej prevoz do x kilometrov
Koliko pa je takšna začetna uro po tarifah drugih terenskih služb ?

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ksz
si pa dajte montirat odklopnik, pa boste nehali živeti v strahu, da vam odnese gl. varovalko.
@tele- kje si pa ti našel kazen v postavki za zamenjavo varovalke? ti pa si cepljen
tongue-1.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Ksz
si pa dajte montirat odklopnik, pa boste nehali živeti v strahu, da vam odnese gl. varovalko.
@tele- kje si pa ti našel kazen v postavki za zamenjavo varovalke? ti pa si cepljen
tongue-1.gif
Odklopnik izklopi pri 1,1 x In, NV varovalke pa pri 1,6xIn. Torej prvi pri 20 A odklopi pri 22 A, NV varovalke pa pri 32 A. Sicer pa, kar se dela po novem je itak po zahtevah SONDO obvezna vgradnja tarifnih odklopnikov in števcev z daljinskim odčitavanjem.

PS- @Gatto- enim svetuješ tako, da jim ogrožaš življenje (zaščitni vodnik manjšega preseka od ostalih vodnikov v hišnih instlacijah), drugim svetuješ tako, da jim zagreniš življenje (menjava NV varovalk s tarifnimi vklopniki)...
stupid-1.gif

PS- tudi prad tarifnim odklopnikom je NV varovalka. varovalka se "stara" in bo slej ko prej pregorela. Sicer ne bo pregorela tako pogosto, kot je brez tarifnih odklopnikov a plačilom DES-u za menjavo varovalk se nikoli ne bomo mogli popolnoma izogniti
evil.gif

Nazadnje urejeno:

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Citat:
Uporabnik Matej pravi:
Po tvoje bi mogl bit kolk? 5eur + 1 eur?

20 Eur/ bi bila poštena cena to je normalno ne pa 40 to je 10000 starih tolarjev ja očitno vsi ne s.e.r.emo dinar kot ti.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
2006 leta je bila menjava varovalke 2700 SIT najdu sem celo račun takrat smo bajto rihtal pa je tud šla.
2015 leta je menja varovalke 10000 SIT. Noro 400% je šlo gor in to je vlada odobrila po zagovoru EC službe. Pa ta država itak da ni normalna ni čudno če folk ni normalen.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik baldrick pravi:
Ni mi crknala zaradi preobremenitve ampak je mojster kabel prevrtal ko je steno rušil.
Potem pa račun shrani in ko ti bo mojster dal svojega tega odštej
evil.gif

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Citat:
Uporabnik Matej pravi:

20 Eur/ bi bila poštena cena to je normalno ne pa 40 to je 10000 starih tolarjev ja očitno vsi ne s.e.r.emo dinar kot ti.
Saj sem par postov nazaj povedal, da je v tej ceni zajeta tudi kazen za prekoračitev, ker ne plačuješ tolikšne priključne moči, kot jo potrebuješ.
stupid-1.gif

PS- če bi plačeval dovolj visok prispevek za moč, ti glavna varovalka ne bi pregorela
sprasujem se.gif

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Zeh..a se splača ukvarjat s trolom?
kje ti spiš, da te ne ukradejo, ker si vso pamet pojedel? pri ženi sigurno ne..kdo bi te še pa v pojstli prenašal
tongue-1.gif

Samo na zadnje trolanje.. a če plačuješ dovolj visok prispevek, ti v primeru kratkega stika( ko ti seveda odbije varovalko) ne opilijo kazni
sprasujem se.gif

Nazadnje urejeno:

Schime

Guru
22. nov 2008
2.012
790
113
Telex za NV drži, da pri toku 1,6xIn mora pregoreti v predpisanem času (po standardu). Za odklopniku pa je ta tok 1,45xIn.
Pri tem problemu bi mogoče prvo pogledal, če je urejena selektivnost. Je pa tudi možno glede na to, da je bil povzročen kratek stik, da odleti zraven še pancerka. Ta problem odklopnik ne bi rešil.

Nazadnje urejeno:

matofill

Guru
18. sep 2008
3.703
774
113
Ma če je omarca prava se z izvijačum na pajs sistem lepo odpre in zapre : ) . moraš pa potem tudi znati zamenjati ali imeti nosilec, da te teta ne poboža
smile-1.gif
.

Zmago1

Pripravnik
30. nov 2010
881
4
18
Meni so tudi menjali pancerko a računa še ni?! Kdo ve po koliko časa bi moglo to biti na računu, od takrat sem dobil že ene 3 račune,...pa nič?!

Alan

Fizikalc
22. jul 2007
2.031
19
38
42
Ljubljana
Če je plastična omarca se jo da odpreti na kontra strani, ker so panti plastični in samo par milimetrov globoko vstavljeni (se izboči malo vrata in se odprejo)
Za močnej pancerke se pa razdre ohišje stare in se da notri od močnejše žico
grin1.gif

Ne delajte nič od tega če se vam ne sanja za kaj gre in zakaj je vrglo ven!

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Schime pravi:
Telex za NV drži, da pri toku 1,6xIn mora pregoreti v predpisanem času (po standardu). Za odklopniku pa je ta tok 1,45xIn.
Pri tem problemu bi mogoče prvo pogledal, če je urejena selektivnost. Je pa tudi možno glede na to, da je bil povzročen kratek stik, da odleti zraven še pancerka. Ta problem odklopnik ne bi rešil.
Očitno te je zmedlo

k*In<1,45*Iz
kjer je:
k... konstanta odvisna od vrste vodnika (baker, aluminij, medenina, železo...)
In... nazivni tok zaščitne naprave (vrednost varovalke)
Iz....zdržni tok vodnika ali kabla

in po standardih (ne po @Gatto standardu, kjer je po njegovem lahko zaščitni vodnik manjšega preseka od ostalih vodnikov ne glede na presek kabla
stupid-1.gif
l)za 20, 25, 32 in 35 A varovalko je k=1,6 in za avtomatski odklopnik enake tokovne jakosti je k=1,1, ne gleda nazivni tok zaščitne naprave.

PS- možno je, da ima DES za svoje tarifne odklopnike nastavljeno kakšno drugačno vrednost (zaradi nejevolje strank, saj tehnična izvedba implementacije tarifnega odklopnika to omogoča) to nisem zasledil nikjer zabeleženo (ali neformalno potrjeno) in zaradi tega ne morem za tem stati.

telex

Fizikalc
24. dec 2007
5.832
47
48
Citat:
Uporabnik Alan pravi:
Če je plastična omarca se jo da odpreti na kontra strani, ker so panti plastični in samo par milimetrov globoko vstavljeni (se izboči malo vrata in se odprejo)
Za močnej pancerke se pa razdre ohišje stare in se da notri od močnejše žico
grin1.gif

Ne delajte nič od tega če se vam ne sanja za kaj gre in zakaj je vrglo ven!
Pa veš da s tem napeljuješ ljudi k kaznivemu dejanju? Močnejša (predelana) varovalka pomeni drugačen prispevek za odvzemno moč in na ta način storilc kaznivega dejanja vsak mesec utaji nekaj €€€.

PS- nagradno vprašanje: a pri nas preganjajo tistega kateri utaji nekaj deset tisoč €€€ ali tistega kateri utaji nekaj €€€
sprasujem se.gif

Daniel

Guru
21. dec 2007
6.037
3.710
113
Pri nas imamo še star tip priklopa in sicer glavne varovalke kar v starem delu hiše. Pred leti smo imeli še talilne vložke 3x25 in skoraj vsak teden je pregorela vsaj ena varovalka.
Potem smo le te menjali za pancarke enake moči a je razlika več kot očitna. Sicer je bila čez glavne pancarke od menjave tudi plomba vendar ker tam 1x do 2x na leto zaradi preobremenitve vseeno pregori tudi glavna pancarka le te menjamo kar sami (imamo kmetijo in nimamo časa čakati na dežurno službo takrat, ko je treba molzti krave).

Nikoli pa nismo dajali večjih kot je naročena moč. Glede na to, da so v transformatorju 80A varovalke za 11 priključkov na tej liniji bi to lahko povzročilo tudi kakšne večje probleme.

baldrick

Fizikalc
27. mar 2012
951
24
28
Citat:
Uporabnik telex pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik Matej pravi:

Saj sem par postov nazaj povedal, da je v tej ceni zajeta tudi kazen za prekoračitev, ker ne plačuješ tolikšne priključne moči, kot jo potrebuješ.
stupid-1.gif

PS- če bi plačeval dovolj visok prispevek za moč, ti glavna varovalka ne bi pregorela
sprasujem se.gif

Teb ta nick stopu v glavo ali kaj?
stupid-1.gif

A nisi prebral da je kabel mojster prevrtu