Mehanik leta 2017

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
tisto v trgovini je fake olje... sem že slišal zgodbe o ponaredkih
Če naročaš z Belorusije potem mogoče res
evil.gif

In ta kvaliteta skrbi Snecerja ki v starodobnika naliva SF/CD reciklirano olje iz Lidla
smile-1.gif

Ki je boljše od olja iz leta 1978, ko je bil avto narejen
evil.gif

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Sem ti že enkrat povedal, pa mi je vseeno, ali verjameš, ali ne. Se s tem ne ukvarjam, ker sem anti-talent da bi sam kaj naredil, poleg tega mi res ni do tega, da se bom s tem poslom ukvarjal in s primitivnimi strankami, ki sodijo poleg.

Če me pa kdaj zagrabi, da bi si kupil jahto ali pa stanovanje v New York-u, se bom pa res morda kdaj začel s tem ukvarjati, glede na to, koliko mehanik/zlatar zasluži.

Ne zmerjam tiste, ki samo doma kaj naredijo. Tudi jaz bi kaj naredil, če bi se mi dalo to delat, ali pa, če bi imel smisel za to. Pa ga nimam. Zmerjam tiste, ki vse naredijo preko YouTube, potem pa jebe*jo mehanika, ko samo nekaj ne znajo narediti.

In na kura* mi gre to, da lahko v naši državi vsak doma vse naredi, ga nihče ne vpraša, kaj olje zlije, kam barvo zlije... Pa tukaj ne leti komentar na mehanike ampak na to, da si v naši državi frajer, če delaš na črno in ne plačuješ davkov.

Če bom pa kdaj odprl mehanično delavnico, ti bom to sporočil. Dobiš olje po nabavni ceni.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Mogoce pa delas v drugi branzi na podoben nacin kot tu zagovarjas in ti je voda zacela v grlo tect (glede lahkega zasluzka).
Saj obstajajo tudi drugi poklici kjer se vedno poskusa delat na tak nacin.

Tisti ki nimamo ravno alter place pac poskusamo vsaj avto in hiso sami posesat. Z alter placo se mi tudi to ne bi vec dalo in bi si najel cistilni servis.

Sem pa nekaj preletel autodoc, pa ugotavljam da so cene olja pri nas lahko tudi nizje kot tam. Nekje zadaj mi zvoni nek alarm... Kaj pa ce je res iz ex rusije.

Nazadnje urejeno:

jest5

Guru
18. avg 2007
25.956
-8.677
113
Citat:
Ne zmerjam tiste, ki samo doma kaj naredijo.

Kako da ne? Celo temo te je polna gofla čez tiste, ki sami prinesejo olje, ozeroma kakšen drug rezervni del.

jest5

Guru
18. avg 2007
25.956
-8.677
113
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Sem pa nekaj preletel autodoc, pa ugotavljam da so cene olja pri nas lahko tudi nizje kot tam. Nekje zadaj mi zvoni nek alarm... Kaj pa ce je res iz ex rusije.
Zakaj pa misliš, da bi morala biti dotična trgovina v vsem najcenejša?

I

Izbrisan uporabnik #488

Citat:
Uporabnik Tommy17 pravi:
Sem ti že enkrat povedal, pa mi je vseeno, ali verjameš, ali ne. Se s tem ne ukvarjam, ker sem anti-talent da bi sam kaj naredil, poleg tega mi res ni do tega, da se bom s tem poslom ukvarjal in s primitivnimi strankami, ki sodijo poleg.

Če me pa kdaj zagrabi, da bi si kupil jahto ali pa stanovanje v New York-u, se bom pa res morda kdaj začel s tem ukvarjati, glede na to, koliko mehanik/zlatar zasluži.

Ne zmerjam tiste, ki samo doma kaj naredijo. Tudi jaz bi kaj naredil, če bi se mi dalo to delat, ali pa, če bi imel smisel za to. Pa ga nimam. Zmerjam tiste, ki vse naredijo preko YouTube, potem pa jebe*jo mehanika, ko samo nekaj ne znajo narediti.

In na kura* mi gre to, da lahko v naši državi vsak doma vse naredi, ga nihče ne vpraša, kaj olje zlije, kam barvo zlije.. . Pa tukaj ne leti komentar na mehanike ampak na to, da si v naši državi frajer, če delaš na črno in ne plačuješ davkov.

Če bom pa kdaj odprl mehanično delavnico, ti bom to sporočil. Dobiš olje po nabavni ceni.

Če plačuješ odvoz smeti, lahko "nevarne" stvari in snovi odpelješ v zbirno mesto (keson za nevarne stvari, ki se "seli" po mestu 2x letno), brezplačno.

Tako naredim jaz. Stare barve, olja ipd. zapeljem do trgovine, kjer dan, dva stoji takšen keson, obvestila o lokacijah dobiš s položnicami.

In ravno o isti zadevi se pogovarjamo v tem topicu.
Da zadeve PREPLAČUJEMO. Odvoz smeti preplačujem, majstri pa z njimi še služijo, za njih jih lepo posortiram in ločujem itd. Skratka surovino brezplačno pridobijo, jaz pa to plačam
smile-1.gif

In če si doma nekaj sam narediš, to ni delo na črno.

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Mogoce pa delas v drugi branzi na podoben nacin kot tu zagovarjas in ti je voda zacela v grlo tect (glede lahkega zasluzka).
Saj obstajajo tudi drugi poklici kjer se vedno poskusa delat na tak nacin.

Tisti ki nimamo ravno alter place pac poskusamo vsaj avto in hiso sami posesat. Z alter placo se mi tudi to ne bi vec dalo in bi si najel cistilni servis.

Hanzi, morda se res nisem postavil v kožo kaka drugega, pa bi se moral. Ne, ne teče mi voda v grlo. Je pa res, da se očitno ne zavedam, da morda nimajo/nimate vsi te sreče. Oprosti.

Pri vsem skupaj me je to zmotilo, da se tukaj generalno obsoja mehanike, da so zlatarji in lopovi in da je možno vse to, kar delajo oni, delati doma z investicijo 1.500 EUR v dvigalo.

Kot rečeno, res sorry. Meni ni bilo nikoli tako razmišljat, kot si napisal glede plače in ti dam prav.

I

Izbrisan uporabnik #488

wheeler dealer oddaja je v smeri, da doma popravljaš, dvigalo pa kupiš v stečaju...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
KSZ
Očitno smo na alterju tudi uporabniki ki imamo plačo v trimestni cifri ( netto), ki imamo avto starejši od 3 let in je bil nov avto cenejši od 50k.
Kdor ne izpolnjuje vseh teh treh pogojev, pa verjamem da ne gleda toliko na ceno servisa. Oziroma vsaj ne bi smel oziroam jaz ne bi gledal, če ne bi izpolnjeval zgornjih treh pogojev.
Tako pa kot kaže bom še nekaj časa izpolnjeval vsaj dva gornja pogoja.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.667
6.708
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Kaj pa jaz vem, porajajo se mi dvomi, zakaj naši trgovci prodajajo olje ceneje, rezervne dele pa dražje od autodoca.
A misliš da autodoc proda manj olja kot en mimovrste, lecelrc...
Kdo jim je dobavitelj?
sprasujem se.gif

jest5

Guru
18. avg 2007
25.956
-8.677
113
Tudi trgovine imajo maržo. Eni si jo dajo več, drugi manj. Saj ni nikjer zapovedano, koliko % naj jo bo na določenem izdelku.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.683
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
wheeler dealer oddaja je v smeri, da doma popravljaš, dvigalo pa kupiš v stečaju...
samo da wheeler dealer pokaže prvih 5 minut in zadnjih pet minut šrafanja nekega sklopa. tisto uro ali dve vmes pa spusti ko kleje in meče orodje. Pa vsi končniki in zglobi sami narazn padejo itd. Saj pol pa ni čudno če ste taki pametni ko to gledate.

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Hanzi pravi:

Kaj pa jaz vem, porajajo se mi dvomi, zakaj naši trgovci prodajajo olje ceneje, rezervne dele pa dražje od autodoca.
A misliš da autodoc proda manj olja kot en mimovrste, lecelrc...
Kdo jim je dobavitelj?
sprasujem se.gif

Nekaj mesecev nazaj smo imeli nek posvet z neko ekipo s FURS-a - nič v povezavi s tole temo. V odmoru smo se pri kavi pogovarjali vse žive trače in je pogovor nanesel tudi na motorno olje in maziva. Menda, vsaj po pripovedovanju FURS-ovcev, je zadeva sledeča:

Naj bi se pojavljalo relativno veliko število dejansko ponarejenega olja, največ blagovne znamke Castrol. Ne me spraševat katerega, ker nimam pojma, kolikor sem jih razumel predvsem tistega v plastenkah. Menda Castrol to dobro in naj bi imeli neke UV lučke, da se preveri, ali je olje original, ali ne.

Druga težava, ki jo imajo pa je uvoz olja (menda predvsem iz Madžarske), ki je dejansko na trgu cenejše, kot ga uvozi uradni uvoznik. Ne me spraševat za detajle, ampak pri uvozu maziv in olja naj bi se plačevale določene takse, ki naj jih ti, ki to uvažajo mimo uvoznika naj ne bi plačevali. Res ne vem, kakšna je zakonodaja tukaj, zato samo govorim, kar sem slišal/razumel.

Menda pa se srečujejo tudi s tem, da morajo menda mehaniki voditi neke evidence, koliko olja so kupili in koliko so ga ekološko uničili. Je menda še vedno full trend, da to olje kurijo za ogrevanje in nimajo listin, kjer bi dokazovali odvoz olja. So ravno govorili, da so enemu napisali kazen za 12.000 EUR. Ne vem pa, za koliko olja naj bi šlo.

kelih

Fizikalc
17. jan 2008
378
36
28
Olje se lahko kuri saj se dobijo specialne peči namenjene kurjenju zlaufanega olja..

Tommy17

Fizikalc
8. jan 2009
820
47
28
Citat:
Uporabnik kelih pravi:
Olje se lahko kuri saj se dobijo specialne peči namenjene kurjenju zlaufanega olja..

Ni res. Peči se res dobijo, je pa kurjenje tega olja strogo prepovedano. In kazni niso majhne. Vsaj za domačo uporabo je tako.

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.683
113
Citat:
Uporabnik Tommy17 pravi:
Citat:
Uporabnik kelih pravi:

Ni res. Peči se res dobijo, je pa kurjenje tega olja strogo prepovedano. In kazni niso majhne. Vsaj za domačo uporabo je tako.
Zakaj pa potem dimnikar brez problemov taki peči da zeleno luč ko pride čistit in merit? Če je tak strogo prepovedano?

luka51

Guru
16. avg 2007
14.404
5.683
113
Citat:
Uporabnik Snecer pravi:
samo tam odpad popravlja

daj ne bluzi pa si obleči ibercug in se spravi za en dan v dealvnico. Pa reči da bi rad celi dan samo dele na podvozju menjaval.
Pa mi povej kaj je šlo tak naraz kot je čajna pokazal

I

Izbrisan uporabnik #488

V oddaji je samo pokazal, potem so pa vajenci ostalo naredili. Ni bil namen, da se kažejo vsi gibi.

Dejansko je pa stare kripe popravljal.