LJ maraton in zdravje..

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
A od organizatorjev pa nihče ni premogel ene same lopate, da vsaj ciljno areno malo spucajo? Včasih je Zoki sproti štel žeblje in šraufe na gradbišču v Stožicah, danes je pa očitno kriza ...

BuDi

Guru
6. sep 2007
7.628
4.000
113
Citat:
Uporabnik keber pravi:
A od organizatorjev pa nihče ni premogel ene same lopate, da vsaj ciljno areno malo spucajo? Včasih je Zoki sproti štel žeblje in šraufe na gradbišču v Stožicah, danes je pa očitno kriza ...

Citat:
"Ratraki so pripravljeni," je v šali začel pogovor direktor Ljubljanskega maratona, ko smo ga vprašali, ali se boji zimske vremenske napovedi za konec tedna. Vreme nam, kot kaže, res ne bo služilo in se malce bojimo, kaj bo, v nedeljo morda celo sneg. Toda pripravljeni smo in maraton bomo izpeljali tako, kot je treba.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
ksz...

Tudi sam sem skenslal zjutri maraton zaradi vremena, in sem imel plačano...sem sicer rekreativni tekač (2-3x tedensko po 10-12km), nisem pa psihič in tečem za sebe in ne za neko dokazovanje samemu sebi, tako da sem polmaraton spustil. Pri meni je pretehtalo to, da je premrzlo in še slabo vreme-sneg,plundra...in že na štart bi prišel zmrznjen, tam zmrznjen čakal v koloni na začetek (slečt se moraš prej in dati vse v garderobo kjer itak spet čakaš v vrsti), vmes bog ne daj da bi se še kje zrušil zaradi gneče in stanja na trasi, nepremočljivih superg nimam, tako da vemo kaj se zgodi s prsti ko imaš vse mokro v supergah in tečeš, ko bi prišel na cilj bi ves premočen spet čakal v vrsti da bi se lahko preoblekel ipd. ipd., v glavnem niso izgovori ampak kot rekreativc nimaš takšnih pogojev kot profiči, kar je razumljivo, prav tako je že veliko če je kdo s tabo in te tam čaka ter ima pri sebi tvoje cunje, da se takoj preoblečeš ipd., tako da ko sem dal na tehtnico mi je bilo takoj jasno da ni za tvegati vse to + kakšen ornk prehlad, zaradi faking 21km, da ne govorim za 10km...nič, bomo pa drugo leto šli, teh tekov je itak že cel kup.

QBR

Pripravnik
26. okt 2012
886
0
16
Trezna in pametna odločitev, ni kaj rečt.
aplauz.gif

ericks

Majstr
10. sep 2007
2.787
222
63
Citat:
Uporabnik Shaban pravi:
Sam že nekak razumem jutrišnje tekače, NE razumem pa današnje "prisile" teka osnovnošolcev ki so bili dobesedno mokri do spodnjic
rolleyes-1.gif

Sem glih sreču "hišno prijatejico" in pravi da je šla po sina in njegovega sošolca po maratonu in sta bila tako mokra da sta se tresla povita v deke pa zadnji sedež v avtu je bil totalno moker
13.gif

...

kolikokrat smo bili mi mokri do gat v prejsnjih casih, pa smo vecinoma se vedno zivi...

koncno bodo imeli nekaj za govorit, kako je bilo mraz, pa da so bili mokri do koze ...

danes se mularija prevec v vato zavija ...

ggg

Fizikalc
8. avg 2007
5.698
4
38
Sam sem zadnji maraton sicer v lastni reziji izvedel letos pozimi pri dobrih -10C in ni nikakrsnega problema. Res je potem bolj suho ampak je drug problem suh veter, ki ne vpliva dobrodejno na zobe. Tudi dobro presvican sem bil, sploh zadnjih 8km, kjer se je zacelo telo kar konkretno ohlajati ampak vsak sportnik, ne "sportnik" amater na kakrsnega se prijavlja 90% tekacev na taksne mnozicne pustne zabave, dobro ve, da dokler teces ni nikakrsnega problema.
Ce je mokro, prej sicer dobis zulje in kaksna vnetja kjer prihaja koza v stik in se drgne bodisi ob obleko, bodisi ob drug kos telesa. Obvezno je zgolj takojsnje ogrevanje telesa ko aktivnost poneha. Takrat je pa kriza.

irCAR81

Majstr
19. mar 2008
1.739
110
63
Pri meni je bilo bolj preprosto. Kupil sem nove superge, šel dvakrat probat tečt, da vidm če bi šlo to čez. Se prijavil na rekreativni tek in enostavno nisem šel, ker mi je škoda novih superg. Bom šel enkrat ko bo suho.

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Citat:
Uporabnik irCAR81 pravi:
Se prijavil na rekreativni tek in enostavno nisem šel, ker mi je škoda novih superg.
Daj jih raje v vitrino v stekleno škatlo, da se ja ne bodo umazale.
rolleyes-1.gif

Mislim, svašta, da kupiš športno opremo, potem pa boh ne daj, lahko bi bile umazane, ali še huje - celo MOKRE!
bonk.gif

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
ksz...
Evo, bil sem tam, pretekel najkrajšo razdaljo. Plundra je poskrbela za dodatno blaženje koraka. Kljub vremenu mi je bilo zelo všeč, noge so bile kmalu popolnoma mokre, ampak me to ni prav nič motilo, vzdušje je bilo kljub vsemu noro dobro. Ogromno gledalcev ob progi, ki ti dajo dodatno motivacijo.
Edino garderobo smo čakali precej dolgo, saj je bilo folka res veliko, kar pa ni ravno blagodejno za zdravje (ko prešvican 20 minut čakaš pri 0°).
Največ kritike pa gre samim udeležencem, ki so se postavili v "hitrejše" startne cone, potem pa na sami progi delali napoto. Pa nisem ravno Bekele, ki dirja z veliko hitrostjo.

@keber: mislim ,da se je ircar malo hecal

tgrzan

Majstr
21. feb 2009
3.802
278
83
Največja slovenska vas
ksz

Drugič v lajfu pretekel 10km in mi je blo vrhunsko dobro! Vreme je bilo kakršno je bilo, še zmeri sem živ in zdrav, tko da pritoževanje čez vreme je pač neumesno, tisti, ki misli da mu imunski sistem ne zdrži takih temperatur ni šel.... Jst sm garderobo pustu kolegu in po 10ki odlaufau tkoj domov pod tuš...
Glede con... to je vsako leto isto... jst sm se postavu tm prot konc, ker itak se šteje neto čas in meu pač svoj tempo...
Vesel sem, da sem se prijavil, ker če ne se nikoli nebi spravu laufat sam od sebe....

jello

Guru
22. sep 2008
10.310
3.932
113
Včeraj v nalivu verjetno tudi sam ne bi tekel. Sem pa tekel danes in ni bilo nobenega problema, še posebej če si bil oblečen vremenu primerno. Mi nismo več imeli plundre, bila je sem in tja kakšna luža, ravno prav da si po nekaj km zamočil. Ampak mene ni motilo.

Oddaja in sprejem opreme sta bila katastrofa. Če si prišel tja pol ure pred štartom si bil prepozen. Jaz sem uspel oddat torbo tako da sem bil 2 minuti pred štartom na štartu. Za mano je bilo v vrsti za oddajo opreme vsaj še sto ljudi, v drugih vrstah pa še več. Tisti so verjetno zamudili štart. Je bila pa pyzdarija ker so v vrsti za opremo tekačev na 21 in 42 stali tudi tisti ki so prihajali z desetke in so želeli prevzeti opremo.

Se pravi, ogrevanje je zame odpadlo, tako da sem rabil nekaj km da sem zalaufal, vmes mi je kar letelo, zadnjih 5 km pa sem skoraj čisto "zmrznil". Pil skoraj nisem, jedel pa zelo težko. Po maratonu sem torbo dobil hitro, potem pa takoj tekel pod tuš (mam k sreči žlahto 2 km od štarta).

V glavnem,glede na razmere je bilo fajn, zeblo me pa tudi ni (preveč).

Sicer pa, danes so tisti, ki so bili gledalci pomoje imeli veliko več šans da "kaj ujamejo". Tako da, če ste delodajalci, vprašajte tiste, ki bodo jutri na bolniški ali so tekli ali stali ob cesti.
grin1.gif

P.S.: navijačice pred filofaksom so bile zmagovalne, pohvale tudi drugim navijačem, oko pa se mi je orosilo ko sem videl 1o letno punčko s pladnjem narezanih banan in pomaranč in transparentom "dajmo vsi udeleženci".
smile-1.gif

MiranR

Pripravnik
3. sep 2007
225
4
18
Murska Sobota
Ksz :). Kot trenutno izgleda sem eden redkih forumovcev, ki sem tekel na 21 km. Meni osebno zelo odgovarja hladno in zasneženo vreme. Začel sem na koncu 3 boksa (1:48) in točno toliko sem tudi dosegel na koncu maratona. Na vsaki "vodni" postaji sem spil pol kozarca navadne vode, vmes sem pa použil še dva športna gela.

Tekel sem v Salamonkah (brez goretexa) in prišel do konca skoraj povsem suh. V začetku nekje do 5-6 km, ko je snežilo sem imal na glavi buff rutico, potem sem jo snel in zatlačil za dolge pajkice. Aha, zgoraj sem pa imel le spodnjo majico, tekaško majico z dolgimi rokavi in tanke rokavice. To je to :).

Na koncu sem spil 2 kozarca zelenjavne juhe, en čaj in brez preoblačenja odtekel še 2 km do "sorodstva", kjer sem imal oblačila za preoblečt. Podpora gledalcev, igranje glasbe, navijanje, redarji, množica sotekačev, skratka vse ob progi je name pustilo zelo velik vtis (v LJ sem tekel prvič), tako da so me na koncu v cilju oblile solze :).

jello

Guru
22. sep 2008
10.310
3.932
113
Tudi jaz sem tekel v letnih copatih, zimskih nimam, sem imel pa malenkost debelejše nogavice. Sicer pa, dolge žabe, zgoraj pa eno dolgo oprijeto majico in čez dres z dolgimi rokavi, tanke rokavice, na glavi pa srednjedebelo kapo.

Ne vem če se da na garmin connect linkat, ampak v grobem sem tekel nekako takole:
Razdalja: 21,19 km
Čas: 1:32:18
Povprečna hitrost: 13,8 km/h
Povprečni tempo: 4:21 min/km
Najhitrejši tempo: 4:00 min/km
Povp. srčni utrip: 170 utripi/min
Najvišji srčni utrip: 183 utripi/min
Povečanje višine: 66 m
Kalorije: 1.840

Romzi

Guru
4. sep 2008
9.636
3.450
113
Dobrova pri LJ.
Jaz sem prvič tekel 21, rezultat je bolj švoh ampak ne zaradi vremena ali kaj podobnega. Moker sem bil že po 500 metrih, vendar ni bilo nikakršnih težav, najmanj pa da bi me zeblo. Ne vem odkod folku (in novinarjem ??) ideje, da bi zaradi nekoliko nižjih temperatur in dežja/snega morali ljudje obolevat. Mimogrede, dober mesec nazaj ko je bilo še konkretno toplo, sem prebolel konkretno virozo in še angino, tako da ...Lansko zimo sem fletno laufal tudi pozimi pri -10, zbolel v celi zimi niti enkrat.

Crna_Ninja

Fizikalc
25. dec 2007
514
96
28
Enako tudi jaz. V štartu je še padalo, potem je bilo pa čisto vredu, brez padavin in brez vetra. Si pa ne predstavljam kako bi bilo če bi bil še kakšen naliv in oreng veter. Ampak tega nisi mogel vedeti, si pač moral probat. Mraz ni bil, sam sem mislil, da je okoli 10 stopinj, potem sem pa videl na bavarcu 3 °C.