LJ Ig: 32 ljudi padlo iz gorečega balona

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.198
11.235
113
ja kastrofa je to, po številu prebivalcev je to tako kot da jih ob nesreči v USA umre 600 !...

slo91

Pripravnik
26. jul 2007
435
2
18
Ljubljana
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Jaz sem štartal iz Kranja ob 5:30 in sem že takrat videl na zahodu, da se pripravlja zelo slabo vreme.... ob 6:00 sem pogledal na ARSO radarsko sliko padavin in videl veliko gmoto padavin, ki je dokaj hitro prihajala iz zahoda, ravno nekje nad Triglavom je bila...

kot letalec se resno sprašujem kaj so mislili piloti teh balonov?
bonk.gif
ne samo, da je bilo na daleč vidno slabo vreme, po kmečki zdravi pameti in verjetno tudi balonarskih pravilih bi se moral pilot pozanimati kakšno vreme ga čaka v naslednjih urah.... tole je bilo skrajno nespametno vedenje pilota, pa tudi potnikov. Če bi se kot laik sam spravljal v balon in bi videl črnino na obzorju bi tudi sam zatežil pilotu, če je pametno vzleteti.

Ki bi ti verjetno, glede na to da so v tem primeru leteli, povedal da to ni noben problem.

synthman

Fizikalc
22. avg 2007
7.226
0
36
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
.... tole je bilo skrajno nespametno vedenje pilota, pa tudi potnikov. .
Tako je. In če je Maček dobil 10 let bi si tale šofer zaslužil vsaj 12let aresta. Nimaš kaj vozit, če se pripravlja nevihta.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik slo91 pravi:
Ki bi ti verjetno, glede na to da so v tem primeru leteli, povedal da to ni noben problem.

verjetno maš prav ampak, če bi situacija delovala zelo dvomljiva se sam nebi spravil v balon... imam občutek da je bil pilot "stari maček", izšolan v starih časih in je bil prepameten za vreme.
Smo že leteli v formaciji na Brač pa smo imeli enega takega kmečkega čokolino pilota v sosednjem letalu iz nekega aerokluba, ki je letal po svoje kao "stari maček", po pristanku pa ga je prišel hrvaški kontrolor na Braču osebno obiskat in ga je nadrl ko psa kaj se gre... še sam sem imel željo mu spustit kako klofuto.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.151
-8.779
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Jaz sem štartal iz Kranja ob 5:30 in sem že takrat videl na zahodu, da se pripravlja zelo slabo vreme v naslednjih urah.... ob 6:00 sem pogledal na ARSO radarsko sliko padavin in videl veliko gmoto padavin, ki je dokaj hitro prihajala iz zahoda proti vzhodu, ravno nekje nad Triglavom je bila...takrat oni še niso bili v zraku.
Balon S5-OLM je poletel ob 5. uri zjutraj in je na Kontrolo zračnega prometa prijavil spuščanje ob približno 7.40, ob 7.54 pa strmoglavil 200 metrov od odcepa za Mateno, so zapisali na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

In ob 6:00 nisi ti ničesar videl nad triglavom
smirk-1.gif

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Citat:
Uporabnik pediater pravi:
Ponavadi vsi skupaj (org. in potniki) pridejo na vzletišče. Kraj vzletišča se zadnji trenutek preveri glede na zračne tokove v višinah (spuščajo helijeve balončke).

Potem se "napihne" balone, pri čemur sodelujejo tudi potniki sami. Vkrcanje in odhod. Procedura od parkiranja do vzleta traja pa cca. pol ure za ta velke balone.

Enkrat nam je rahel vetrič podrl že 3/4 napihnjeno kupolo. Postopka takrat niso več ponovili, ker bi bili v zraku pol ure pozneje in smo šli šele čez par dni. Tako, da za vsako ceno vendarle ne gredo gor.

Imaš prav. Zdaj so se na netu pojavile slike vzlete in se res vidi da jih napihujejo pri tehnloškem parku na brdu. Zunaj je že zelo svetlo, tako to ob petih sigurno ni bilo, glede na čas prihoda sodelavcev ki so napihovanje opazovali pa je bilo res okoli sedmih, torej takrat, ko je radarska slika kazala že zelo močno nevihto nad polhograjskim hribovjem. Če bi imel pilot vsaj mobitel in pogledal radarsko sliko gotov ne bi šel gor.

jello

Guru
22. sep 2008
10.311
3.932
113
A lahko tole zanimivost prosim še za kitajce izračunaš?

Pred dnevi se je nekdo skantal v odstavno nišo v predoru. To je po številu prebivalcev primerljivo s tem kot da bi se jih v ameriki 150. Oziroma obratno, če jih v ameriki 50 pade z balona je to potem enako kot če pri nas padalec malo trše pristane in si požlajfa komolec.

panoramic

Fizikalc
20. mar 2010
1.837
0
36
ksz

24 kur dosegel novo najnižjo točko. Objavili so fotke enega od preživelih, na katerih se lepo vidijo obrazi drugih potnikov, med njimi tudi otrok. Zna bit, da kdo od teh na sliki ni več živ ali pa bo naslednjih par mesecev jedel po slamici. How low can they go? Kje je zdaj Pirc Musarjeva, yebemumater?

Abraham

Fizikalc
16. feb 2011
5.436
2
36
63
Citat:
Uporabnik IbizaDriver pravi:

Citat:
Kralj je pojasnil, da je pred poletom z balonom tudi potnike treba seznaniti, kako ukrepati v primeru nesreče ali drugih dogodkov med poletom. "Najmanj, kar bi morali, je počepniti v košaro balona, sploh v tako velikem balonu kot je bila ta, kajti v košari si še najbolj varen. Vsako skakanje iz košare pomeni potencialno nesrečo, ker gre balon potem še bolj v zrak in ne na tla, saj izgublja težo," je dejal in poudaril, da pa ne more reči, kaj se je dogajalo pri današnji nesreči.

Očitno so to tudi naredili, vendar se je dejanje izkazalo za usodno: neka priča trdi, da se je ob trku v drevo odlomil ventil na gorilcu in je začel uhajat plin na polno. Ker je plin težji od zraka, se ga je veliko spustilo na dno košare in ko se je plin vnel, so bili potniki praktično sredi ognja. Če pogledaš slike košare, se vidi, da je dobršen del košare pregoret. Jasno, da ob izbruhu ognja nastane panika in zdrava pamet odpove in je bolje skočiti 5 metrov na tla, kot pa pogoreti.

Drugač je pa to huda nesreča in sožalje svojcem umrlih, poškodovanim pa čimprejnje okrevanje in čimmanj posledic želim.
frown-1.gif

Nazadnje urejeno:

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
smirk-1.gif

narobe si me razumel...ob 6:00 (ko sem prišel v službo) sem pogledal na spletno stran ARSO za radarsko sliko padavin in sem videl, da je na področju Bovca, Triglava in Jesenic orenk nevihta, ki se še kar hitro približuje proti sredini države.

jest5

Guru
18. avg 2007
26.151
-8.779
113
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
smirk-1.gif

narobe si me razumel...ob 6:00 (ko sem prišel v službo) sem pogledal na spletno stran ARSO za radarsko sliko padavin in sem videl, da je na področju Bovca, Triglava in Jesenic orenk nevihta, ki se še kar hitro približuje proti sredini države.
Ornk nevihta je prestopila mejo šele okoli 7 ure
smirk-1.gif

Manjši nalivčki pa so se začeli okoli 6:30

IbizaDriver

Guru
Osebje foruma
21. jul 2007
10.208
3.831
113
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Citat:
Uporabnik jest5 pravi:
smirk-1.gif

Ornk nevihta je prestopila mejo šele okoli 7 ure
smirk-1.gif

Manjši nalivčki pa so se začeli okoli 6:30

Balon pa no poletel dosti pred sedmo.

Ko so ga šele začeli postavljati je bil že orenk dan:
1561044-24ur1.jpg

Priponke

• 1561044-24ur1.jpg
    1561044-24ur1.jpg
    45,7 KB · Ogledi: 91