LJ Ig: 32 ljudi padlo iz gorečega balona

stieber

čebinar
1. sep 2007
17.258
3
38
Murgle
467716-post_slo.gif

MadMitch

Fizikalc
29. sep 2008
6.163
0
36
Citat:
Uporabnik Ateis pravi:
priemr: greš s čolnom na otok 2 ure daleč. Ko si štartal je bilo vreme lepo, tudi napoved je bila na naslednjih nekaj ur OK. Ampak š vedno moraš upoštevati, da v priemru slabega vremena lahko vedno spizdiš v zavetje. Tudi avioni letijo vedno po taki trasi, da v primeru okvare lahko vedno pruileti do nekje, kjer se da pristat. So sicer cone, kjer se to ne da, ampak teh cone je traba minimalizirat.
lp
Kako lepo bi bilo, če bi bilo to res. Ko jaz mojo barko peljem v zaliv ali celo marino, moram vedno paziti na "navtike", ki bezljajo s svojimi banjicami ven. Lani sem dva taka vlekel nazaj, kako jim ni jasno, da če jaz svoj 50 tonski tanker vlečem v marino, ne morejo varno ven ma 8 metrih in dveh tonah. Ljudje so neodgovorni, mislijo, da znajo vse in da njim se ne bo nič zgodilo, da je par oblakcov samo malo vetrčka in par kapljic.

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.318
829
113
MadMitch: ti razumeš,če delaš v navtiki. Ovce pa Kebr, ko bosta enkrart v zraku, na morju, hribih ko se bo začela pizdarija, se boš še dobr spomnu na ta topic. Seveda če pa hodiš po pločniku pa hosti, pa res ne rabiš glih gledat vremena. Če se poslabša pač stopiš notr in naročiš en pir, da počakaš da gre mim. Na morju al pa zraku pa se lahko samo še boriš za življenje in tud pomisliš ne na pir.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.822
556
113
42
povsod malo
Prva nevihta je bila med 2 in 3 uro zjutraj ker je mene ujela blizu Bleda. In jaz sem pogledal na radar in je se je še jačala iz smeri Italije proti Primorski in Ljubljani

xaxid

Pripravnik
22. avg 2007
576
0
16
prav zato se v teh razmerah ne odleti, ker je tako velik balon težko hitro spraviti na tla.

napoved za letalstvo ni enako radarska slika.
napovedane so bile nevihte, sicer so malo prehitele napovedi, ampak v takih razmerah se pač ne leti.
ne more se pilot balona dvigniti z nekaj deset ljudmi z računico "da bo itak pristal pred nevihto".
pika.

noker

Pacijent leta 2016
19. sep 2007
4.499
0
36
Citat:
Uporabnik ovca pravi:
Hodiš zato peš....?

In kako greš ti peš? Z avtom?
grims-1.gif
Ja, hodiš PONAVADI peš ...

Glede nesreče nimam komentarja. Žalostno, kar se je zgodilo, kaj več pa ne bi ...

jest5

Guru
18. avg 2007
26.151
-8.780
113
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:
Prva nevihta je bila med 2 in 3 uro zjutraj ker je mene ujela blizu Bleda. In jaz sem pogledal na radar in je se je še jačala iz smeri Italije proti Primorski in Ljubljani
In ta nevihta je šla mimo, ozračje se je umirilo in zjasnilo,...

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.638
215
63
Kranj
Samo to je moralo biti pa aktiviranih kar orenk število ljudi, po slikah sodeč 50 ljudi+.....

gr69

Guru
15. dec 2009
11.664
2.702
113
še v SLO - ampak komaj
Kot prvo - upam, da ne bo več še žrtev in da se poškodvani čimprej pozdravijo (s čim manj posledicami).

Kot drugo - a lahko kdo najde podatke za letalstvo od včeraj zvečer, od danes zjutraj (od 3:00 in 5:00) in gremo potem najprej debatirati ali je bil polet (pravzaprav poleta) neodgovoren?

Na ARSO so sedaj podatki objavljeni ob 8:00 - arhiva ni (ali ga jaz ne znam najti) - tudi na preostalem www nisem našel nič..

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.183
11.251
113
hm, za nesrečo sploh ni bila kriva nevihta, ampak po napisanem sodeč neustrezno pristajanje na "drevo"..ki je potem zakrivilo ogenj in vse kar sedaj rešujejo.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.772
6.549
113
Saj zgoraj piše, tudi reševalne enote iz Škofje Loke in Kočevja.

In novi most čez Ljubljanico je že prišel prav.

Tenforest

Guru
3. sep 2007
5.822
556
113
42
povsod malo
Bo kar prava številka. Glede nevihte če je pilot vstal recimo ob 3:00 jo je videl na radarju. Sem pa prejle slišal helikopter verjetno je letel na Jesenice ker v hribih ni bilo nič razen enega ki ga je ujela nevihta ampak je že rešen

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.393
1.259
113
Citat:
Uporabnik Tenforest pravi:

ja, res je,. sem zdajle na hitro pogledal še vremensko (TAF), in je noter jasno napisan, od 7 do 23 za Brnik, recimo: nevihte z dežjem, veter 15-35 vozlov, kumulonimbusi ... Izdana je bila včeraj ob 22.00, tako da ni moč rečt, da ni bilo opozorila.

Definitvno ni bilo napovedano vreme za letet z balonom.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Sem najprej pomislil na to.
zmaga.gif

Da pa se je zaletel v drevo, je pa verjetno bil kriv sunek vetra ali nenaden zračni padec.

Naš je letel tako blizu dreves, da smo trgali liste dol s krošenj. Je pa res, da je bilo ozračje izredno mirno in stabilno.

Jado

SCANIA, na uro ziher 140
21. maj 2008
15.638
215
63
Kranj
Citat:
Uporabnik erikson pravi:
Saj zgoraj piše, tudi reševalne enote iz Škofje Loke in Kočevja.

a ja tam proti KC a ne? da ni treba it okol al kako že....

sistemik

Majstr
15. jul 2011
3.342
313
83
ksz
Noben na svetu ne bo rekel, da je bil današnji polet v mejah varnosti. Zgodaj zjutraj je bila nevihta na gorenjskem, manjši padavinski pas je bil čez Ljubljano. Nato se je na radarskih in satelitskih slikah že precej pred poletom videl nevihtni oblak smer zahod - vzhod. In vsak vsaj malo normalen balonar bi moral predvidet, da lahko nevihta iz Furlanije pride tudi do osrednje Slovenije oz. kot se je izkazalo, do Prekmurja.
In če se nevihte pojavljajo dan prej ter če se nevihta pojavi dve uri prej, je to nek znak, da atmosfera ni stabilna... Nevihte niso nekaj, kar nastane iz nič, ampak morajo bit izpolnjeni določeni pogoji. Da ne bo pomote, nisem vremenar, le logično razmišljam...

Če pa ti gre le in samo za zaslužek in profit, pa če si povrh vsega še samovšečen in vsevedni, pa se na logiko in kmečko pamet požvižgaš.
Organiziran polet z balonom pač ni enako organiziranemu sprehodu po parku Tivoli...

krimec

Majstr
7. maj 2011
3.840
141
63
Zdajle se postavlja šotor za sorodnike(slabo vreme) in pregleduje območje sektor po sektor, ker še vedno iščejo pogrešane.