Letalo francoske družbe Air France izginilo

keber

majski hrošč
28. jul 2007
13.240
44
48
Poleg tega pa je bila nevihta. Sredi Atlantika so valovi v razburkanem vremenu zlahka večji od trupa letala, celo od samega letala. Pristajanje v stilu newyorškega na Hudsonu je v takih razmerah čista znanstvena fantastika.

Kamele0N

YUGOslovanski mehanik Dmitri Mendeleev
23. jul 2008
42.083
5.658
113
Da se jadrat....sj je blo 1x na NGCju katastrofa v zraku...k je enim benza zmankal....pa tud za štrom majo avijoni tiste vetrnce k jih vn fuknejo pa je za zasilno razsvetljavo pa UKW pa življenjske funkcije letala vzdržvat!

franci

Fizikalc
19. jul 2007
1.797
1
38
49
LJ
Seveda lahko jadrajo. Problem pa je, koliko časa. Pa, še večji problem je, če nimaš popolne kontrole nad letalom. Ne vemo, kaj se je v tem dotičnem primeru zgodilo.

Se pa pojavljajo že sistemi, ki rešujejo tudi tovrstne probleme, sicer zaenkrat le pri malih letalih pa vendarle. Npr CAPS pri Cirrus-u.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
da se kar daleč.... TAP je enkrat bil ob gorivo in je precej dolgo jadral in pristal na Madeiri se mi zdi... Sam u neurju, pa brez štroma pa bolj težko jadraš...
Ni bil TAP, Air Transat je bil, pristali pa so na Azorih. Slabih 10 let nazaj, se mi zdi, morda malo manj. Pa niso edini, še ene par jih je jadralo. Konec koncev je jadral tudi tisti zadnjič pri NY.

erikson

Guru
25. avg 2007
22.365
6.152
113
Potniki so bili iz 32 držav.
roza.gif

peroo

Fizikalc
29. sep 2007
108
28
28
ljubljana
Citat:
Uporabnik Odisej pravi:
Citat:
Uporabnik Kamele0N pravi:
In zakai potniško letalo ne bi moglo jadrat?

Ker je pretežko glede na površino kril.

Jadranje ni ravno pravi izraz... "leti" nekako, ampak bolj proti tlem kot naravnost. Oziroma, da pilot brez motorja vzdržuje minimalni vzgon (hitrost) mora letalo zelo hitro spuščat proti tlem, temu pa ne moreš reči jadranje (
grin1.gif
). Sej kamen tudi leti, dokler ne pade na tla...

Bučke

Glede na to, da imajo boeing 747, DC10, a320, fineso okoli 17, bi komot rekel, da ima a330 vsaj 17, če ne več. To pomeni, da bi lahko iz kilometra višine preletel naravnost vsaj 17km (seveda v idealnih pogojih in naravnost). temu bi pa težko rekel, da pada kot kamen.

LP P.

Spirit

propeler
18. jul 2007
5.746
1
36
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Citat:
Uporabnik cbb pravi:
da se kar daleč.... TAP je enkrat bil ob gorivo in je precej dolgo jadral in pristal na Madeiri se mi zdi... Sam u neurju, pa brez štroma pa bolj težko jadraš...
Ni bil TAP, Air Transat je bil, pristali pa so na Azorih. Slabih 10 let nazaj, se mi zdi, morda malo manj. Pa niso edini, še ene par jih je jadralo. Konec koncev je jadral tudi tisti zadnjič pri NY.

Tisto letalo na Azorih je bilo enako kot tole danes, ki je pogrešano. Takrat so jadrali 20min, 130km brez motorjev z višine 11km, idealno mirno vreme in jasno nebo. Na koncu so bili še previsoki, pilot je pristajal z 200 kts namesto s 160, popokalo mu je en kup gum zaradi močnega bremzanja, steza tudi ni bla najdaljša.
Je pa to najdaljše (uspešno) emergency jadranje s potniškim letalom do zdaj.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.192
1.199
113
www.adriamedia.si
Steza ni nič posebno karatka, nekaj takega, kot brnik, torej slabe 3,5 km ... Za pristanek so porabili 2,5 kilometra (predvsem zaradi poskakovanja na začetku, pa ker seveda reverse thrust ni delal). Če se prav spomnim, bi se dalo še dlje jadrat, pilot se je moral kar potrudit na koncu zmanjšat višino ... Krepko.

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Zdaj pišejo, da nekaterim, ki naj bi bili na tem letu, celo zvoni telefon. V prazno seveda.
smile-1.gif

SpEkTr

ex mroizo
19. jul 2007
1.549
36
48
44
Ma iz slovenskih 'kredibilnih' virov hehe
smile-1.gif

Zurnal
Citat:
Možev mobitel še vedno zvoni
Na letalu je bil tudi soprog Patricie Coakley. Čeprav je večina že izgubila upanje, je Britanka prepričana, da je njen soprog živ – njegov mobilni telefon namreč še naprej zvoni. ''Po moji teoriji telefon ne more biti na dnu oceana, saj še vedno zvoni – in to je moje upanje,'' pravi Coakleyjeva.

hgard

Guru
22. jul 2007
4.082
582
113
Če so bili ves čas pri zavesti, ko so padali z 10 km višine... Brrr, bolje, da ne mislim na to
crazy1.gif