Leclerc proti praskam

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Evo, preveril. Auto clay pride 17 eur, autobalm pa 26 eur, oboje s poštnino do Slovenije. Tekočine za plastelin pa itak ne rabim pri Biltu. Po moje bom kar to nabavil, pa je. Pa obe sta veliki pakungi, tako da bi moralo zadostovati za nekaj časa. Produkti izgledajo hudi.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Voskanje:
avto v senci (z ohlajenim plehom)...najbolje imeti kar kako penasto gobico (dobiš kje kako staro peno (2 do 3 cm debelo...če imaš kak ležalnik za odpad, vzemi ven peno pa nareži na kose tam 5x5 cm...gobico prej zmočiš in ožameš (da je vlažna), potem pa potegneš z njo po vosku in ga čim bolj enakomerno porazdeliš po plehu (seveda uporabljaš vosek tudi za krom, steklo, prozorno plastiko (luči), feltne)...v čim bolj tankem sloju. Nič ne pritiskaš, zgolj čim bolj tanek in enakomeren sloj (Gibi sami po sebi niso tako važni). Ko napocaš cel avto je na začetku kjer si začel vosek že suh...zato vzameš mikro krpico (jaz jo kar 2 x prepognem...modra na sliki) in nežno odstranjuješ vosek. - drgneš po površini.seveda vmes strepaš krpico (da grejo ostanki voska dol) ..in to je to.

Zdaj če imaš polirni stroj...vzameš gobico, ki ima 'valovito površino' (siva, levo spodaj)...ter s samo peno (ki je že na stroju.seveda prej namočena z vodo in ožeta) potegneš po vosku in nato z nizkimi obrati (1.0000) enakomerno (brez pritiskanja) naneseš po laku...ko se posuši, vzameš polirno krpico ter obrišeš vosek dol.

V kolikor si nabaviš Meguiars vosek (zgornji s slike) ima v kompletu že priloženo gobico - 'aplikator' s katerim nanašaš vosek (močenje še vedno priporočam).

Plastelin:
to pa zgolj teorija (o praksi mogoče v prihodnosti
evil.gif
) isto kot voskanje..avto prej opereš, šutneš nekam v senco...vzameš v roke tekočino, našrpicaš en del (npr. 50 x 50 cm) in ga obdelaš s plastelinom..vmes med delom plastelin premučkaš, da umazanijo, ki se je prijela nanj spraviš v njegovo notranjost.
Osebno, če bi/bom kupoval plastelin, bom kupil zraven tudi ono tekočino...ker po njej boš dobil tisti res pravi lesk..plastelin zgolj dobro očisti površino (nima pa polirno/brusilnih sposobnosti).
Štos dela s plastelin je ta da ne drgneš na suho..torej v eni roki imaš plastelin v drugi pa sprej (kakršen koli že je).
Plastelin po moje ni problematičen z vidika da bi se posušil..bolj da ga moraš zavreči, ko dobi v sebe preveč nečistoč, ki lahko kasneje opraskajo lak.
876893-PICT8537r.jpg

Priponke

• 876893-PICT8537r.jpg
    876893-PICT8537r.jpg
    48 KB · Ogledi: 217

Fusion

Fizikalc
1. okt 2007
13.448
3
38
a imaš to navadno fibrco (kotni brusilnik) al je kak namenski stroj s posebnimi nastavki?
ročka na vrhu vrjetno igra veliko vlogo pri držanju v pravilnem položaju?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
To je polirni stroj...vrtljaji med 800 in 3.000 (zamik vklopa ter prilagajanje moči (vrtljajev) glede na pritisk (ne vem izraza..nekaj okoli momenta...da zadeva poskuša vzdrževati konstantne vrtljaje)...je pa izpeljanka iz fleksarce ja ..samo bog ne daj, da bi kdo fleksarco uporabil za poliranje
grims-1.gif

roč...hm..nima neke hude vloge. Stoj prilagajaš glede na površino pleha na avtu...ker jaz uporabljam pol trdi nastavek za gobice, ki se že sampo sebi precej 'giblje' (poseda) glede na pritisk ...pa nekaj tudi polirna gobica..tako da nineke panike...seveda pa moraš zadevo malo balansirat.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik cresh pravi:
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
matr js se tud vse pustim nasrat, sicer tiste tekočine mislim, da ne rabim, bom kar z vodo pa šamponom šprical

čeprav dvomim, da bo taka razlika kot zgor na laguni, ker je le samo 3 leta star avto

glej brez poliranja ne boš spravil praske stran

valda, jaz sem bolj mislil tisto sliko, kjer je kao polovica havbe namazana in se ful sveti

cresh

Fizikalc
2. sep 2007
1.137
6
38
Litija
a te lahko samo malo popravim oziroma dam majčken drugačen nasvet glede voskanja. Jst sem sedaj začel na drugačen način voskat, saj je takšen način kot ti delaš preveč zamudni.

Recimo, naneseš vosek po havbi in recimo po blatniku in greš z mikro krpo obrisat tisti vosek iz havbe. Se pravi da se zmeri vračaš en korak nazaj. Ker če tako kot ti delaš(in sem tudi jaz tako delal) se v tistem času že vosek preveč posuši in se začne prašit in še več moči porabiš da ga daš dol. Probi enkrat, mi boš hvaležen
wink-1.gif

Če pa nanašaš vosek s polirko je fajn če kupiš takega, ki je majčkeno bolj tekoč. Imamo isto tega NXT 2.0 samo da je gost kot puding in lažji apliciraš vosek gor na gobo.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:

valda, jaz sem bolj mislil tisto sliko, kjer je kao polovica havbe namazana in se ful sveti

tudi jaz sem, ko sem že vrnil avto, izvedel da je bil precej barvan (in kot tak lak star kako leto)...ker se mi je čudno zdelo, ko sem malo sprobaval polirne paste, mi jena enem delu postal malo bolj 'rumenkast' odtenek, pa mi ni bilo jasno zakaj se gre..nato mi je povedala, da je bil avto 1 x barvan nekje s strani, pa kako leto pred poliranjem povsod po vrhu (Popravilo po toči)...poglej zadnja vrata ter nato zadnji blatnik..se opazi drug odtenek...pa ko spoliraš in povoskaš še bolj pride do izraza, ker povdariš barve (kovinski nanos).
877300-PICT8559r1.jpg

Priponke

• 877300-PICT8559r1.jpg
    877300-PICT8559r1.jpg
    58,1 KB · Ogledi: 177
Nazadnje urejeno:

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113

A pri recimo 10ih stopinjah in rahlem sončku se lahko lotim plastelinat in voskat avto? A je kej važno koliko vlage je v zraku?

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
si že nabavil?
evil.gif

10 stopinj je čisto OK..načeloma je skoraj bolje da je malček manj kot preveč (zato je pomlad idealna za razna poliranja plehovja).

Vikend bo kot nalašč za tako početje.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Danes bom. Tako da, planiram si vzet drugi vikend en dan za to. Upam, da bo šlo tri avte povoskat, pa enega splastinirat.

vincent

Guru
Osebje foruma
31. avg 2007
13.301
1.924
113
s plastelinom se boš verjetno malo zamudil (pa po moje več kot 2 uri ne)..voskanje pa..pol ure za avto nimaš kaj počet (pa nabavi si še mikro krpico, če je še nimaš..za odstranjevanje voska).

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
S plastelinom vedno minimalno poškoduješ površino tudi če delaš prav in stalno močiš.

Plastelin je bolj predpriprava za poliranje ali pa kak drug nanos.

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
No, saj en od teh treh avtov, kateri bodo navoskani bo prej obdelan s plastelinom. Potem pa lepo vosek čez.
Heh, komaj čakam
cheer.gif
, ker me vsakič, ko grem do avta, srce boli od vsega tega sranja gor.

Touge

Pripravnik
8. maj 2008
130
2
18
Pri plastelinu pazi, da boš uporabil res samo čisto rahel pritisk na površino in uporabi polno lubrikanta.
wink-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.180
9.814
113
Hvala za nasvet.

Še vprašanje. Ima kdo izkušnje s polirpastami v obliki razpršila. Baje ta male odrgnine vseeno potegne dol, pa aplikacija tega je bistveno lažja. Kaj predlagate?

V_power

Fizikalc
15. sep 2007
1.935
0
36
Ljubljana
Katero firmo polirnega stroja pa uporabljaš? cena?

tukaj nekaj pišejo o polirnih mašinah, samo nisem 100% katero fimo se splača kupiti:
http://www.zankoc.si/forum/viewforum.php?f=10

kakšnih polirnih mašin iz bau trgovin se ne splača nabaviti?
za 50€ se verjetno prehitro pokvari pa še obrati so pomoje previsoki za poliranje?

22. jul 2007
13.581
1.762
113
124
No bom še jaz nekaj vprašal, ko je ravno podobna tema-mogoče je tudi že bilo omenjeno;
- kako spravljate dol iz avta predvsem iz vrat ter pragov tiste majhne rjaste pikce-pa ni rjavina da ne bo pomote
- katere ne gredo dol z normalnim pranjem ali obstaja kakšna posebna tekočina, pasta prav temu namenjena
tnx LPWWY