Laguna ali mondeo

kaligula

Pripravnik
9. avg 2007
192
4
18
Živjo vsem. Ena dilema. Kupiti Laguno Grandtour letnik 2006/07 ali Ford Mondeo enak letnik. Cene tam tam..
Recimo primer: http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2807647&show=1
ali
http://www.avto.net/_AVTO/ad.asp?ID=2946792&show=1

Avta sta samo za primerjavo. Ne gledam točno teh dveh.

V bistvu me zanima, kateri od teh je manj problematičen in pri katerem bo manj stroškov pri vzdrževanju. So Renaultovi motorji še vedno ruska ruleta ali je te že odpravljeno? Enako sem slišal, da so problematične šobe pri fordih.

Hvala za nasvet.

LP

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Šobe pri Fordih niso več težava pri letniku, katerega gledaš.

Mondea sem kupil 2007, letnik 01/2004 125.000 km - uvožen iz Italije. Izredni servisi:
- menjava amortizerjev zadaj - levi spustil pri 145.000 km, menjal v paru
- menjava črpalke za servovolan in črpalke za vodo - serijska napaka - črpalka za vodo je gnana prek utorne gredi črpalke za servovolan. Zadeva je poddimenzionirana, zato se votla gred v črpalki servovolana pri 180-190.000 km izrabi - popravilo 700 EUR
(simptom - pregrevanje)
- senzor odmične gredi - motor nenadoma ugasne, noče vžgati ipd. - cena 60 EUR

Menjave ležajev zadaj ne štejem, ker so mi vrli vulkanizerji uničili navoje (400,00 EUR)

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
mondeo ima verjetno največji prtlažnik nasploh, ne samo v tem razredu, laguna dosti dosti manjšega

jaz tudi kupujem nekaj takega, vendar bo verjetno peugeot 407 sw

smoukar

Majstr
3. avg 2007
4.097
454
83
45
dolenska
Če češ plac, potem mondeota. Kar se okvar tiče mislim, da sta tm tm. Meni osebno laguna ne diši, ker mi oblika ne sede, vozne lastnosti, plac,....

Steve

Guru
13. avg 2007
10.011
1.905
113
vsedi se v enega, potem pa v drugega. takoj boš opazil da je laguna polizdelek. ford sicer ne blesti, ampak je precej boljše skupaj narejen kot laguna. ford vzdrževanje ni drago, renault pa ni kaj preveč ugodno. Vem za cliota da nima niti pod razno poceni delov glede na to da je mala kanta, tak da predvidevam da pri laguni ne more bit obratne logike.

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Jaz bi se še enkrat odločil za Mondea.
Je lega, notranjost, prostornost, udobje za razred višje.

Kar se pa okvar tiče, pa čist odvisno na kaj naletiš. Al maš zegn al pa smolo. Je pa Renault pa Ford tam tam kar se okvar tiče. Bolj pri repu lestvic.
10.gif

kazamurnik

Fizikalc
3. avg 2008
1.604
5
38
glede na to da je sosed imel laguno in preveč problemov z njo in da ima prijatelj mondeota(2,2 tdci) ki je iz italije in avto dela brez problemov in je zadovoljen....predlagam mondeota...jaz bi ga kupil takoj.

Kaj pa novi mondeo ali pa nova vektra...karavan seveda?

brgo

Fizikalc
14. avg 2007
5.783
0
36
Milky way
Citat:
Uporabnik Steve pravi:
Vem za cliota da nima niti pod razno poceni delov glede na to da je mala kanta, tak da predvidevam da pri laguni ne more bit obratne logike.

Ne vem sicer od kje ti ta ideja. Clio je za vzdrževanje blazno poceni. Že redno vzdrževanje je precej cenejše kot recimo pri ibizi, ki je ravno tako mala kanta. Povrh vsega dobiš dele vsepovsod napol zastonj. Zasoljeno je edino, če se spomniš it na uradni servis. Tam je pa za vse avte in znamke drago.

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
Jaz bi bil najraje kar tiho, da se ne bo kej pokvarlo, ker v 1 letu in 3 mesecih se praktično ni nič razen enga vzvoda stabilizatorja (25eur nov, boljši, za dle cajta
grin1.gif

sem pa tud že pisal da sem dal skoraj 1000eur več kot bi lahko za popolnoma enakega, vendar se zgleda ta vložek vrača počasi
wink-1.gif

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
vzvod stabilizatorja? ali misli koncnik?..ali je to isto?
smile-1.gif
...ker meni je tudi to šlo...

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Ma avta moraš sprobati, po pokvarljivosti sta tam tam, samo da je ford bolj trd kot pa laguna. Zdaj je pa odvisno kaj tebi paše oziroma se rad voziš udobno ali bolj trdo.

Pa vsi nekaj hvalite lego mondeota - po omejitvah ima tudi jugo dobro lego o tem je brezveze razglabljati. Kdor pa divja naj si pa športen avto kupi.

Ko se boš peljal boš v laguni sigurno manj utrujen.

LP

Mis

Fizikalc
1. sep 2007
2.627
0
36
ne, samo vzvod stabilizatorja ... tako tud piše na računu...

Bohnedej da kaj večjega gre k lahk pol sam še bankrotiram
frown-1.gif

pediater

UDBA
18. jul 2007
11.892
0
36
43
Ja, mehak je pa sigurno bolj Renault. Samo meni to ne paše, meni je to plavanje skozi ovinke še večji napor kot malo bolj trda vožnja. Če bi rad mehkobo, pol pa nabavi Hyundaija.
grin1.gif

Audio

Pripravnik
6. avg 2007
250
24
18
Lahko ti samo povem, da sem z Laguno 2005 zelo zadovoljen, odločiti pa se boš moral sam.

lp

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
53.233
7.039
113
Odvisno tudi od cest. Po AC ni problema z mondeom, ker so tak povečini lepo ravne. Kakšne lokalne ceste, so pa živi užaš..ker vsako luknico čutiš...

Je pa zanimivo..če se vozim po SLO, sploh nisem utrujen, po hrvaški pa že druga pesem..pa se pri obeh vozim le po AC..ampak imajo hrvati toliko slabše ceste, da se vse bolj "trese".

NigelM

Pingvin
19. avg 2007
17.286
4
36
ena vas naprej od Jest-a
Citat:
Uporabnik doctorz pravi:
...
Pa vsi nekaj hvalite lego mondeota - po omejitvah ima tudi jugo dobro lego o tem je brezveze razglabljati. Kdor pa divja naj si pa športen avto kupi.
...
LP
Po omejitvah ima vsak avto dovolj dobro lego. Težava nastopi, ko pride do nepričakovanega položaja in je zaželeno, da se avto odzove po pričakovanjeih (ne, da se prekucne, kot npr. prvi A pri losovem testu).
Kateri od obeh (Laguna/Mondeo) ima boljšo lego ne morem soditi, ker Lagune nisem vozil več kot 5 km - želim samo povedati, da lega na cesti je pomembna - ravno tako kot so npr. pomembni airbagi.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Vozil sem Laguno 2007 in Mondea 2005, oba dizla. Na AC pri 160km/h mi je Mondeo dajal boljši občutek glede odzivnosti (obe vozili sta bili tehnično brezhibni). Laguna gre čez ovinke boljše, vendar pa v armaturi in pri B stebričku se slišijo čirčki pa avto ni bil nikoli zaleten ali kakorkoli drugače razstavljen in sestavljen. Laguna je do 2000obratov mrtva-dobesedno
Jaz bi se odločil za Mondea.

Nazadnje urejeno:

doctorz

Guru
7. sep 2007
7.921
650
113
pred racunalnikom
Glej nepričakovane situacije - mislim da oba naredita losov test in še kaj več.

Mislim da je glavna razlika teh dveh avtomobilov v samem udobju, pač enim paše bolj trdo, nekaterim bolj mehko. Vse ostalo sta tam tam pomoje. Edino mondeo ima večji prtljažnik verjetno. Ima pa laguna kaj drugega boljšega verjetno, samo saj pravim pomoje je največja razlika v udobju.

In glede tega se bo moral kupec sam odločiti - ali bolj trdo ali bolj mehko. Meni osebno bolj paše nekje vmes, laguna mi je premehka. Se pa pozna ko greš recimo na morje ali pač po 3-4 urah vožnje, je utrjenost v laguni precej manjša kot v kakšnem passatu (mondea nisem vozil).

LP