sem ratala "expert" za peko kruha (vsaj zame in za moje družinske člane) me sedaj zanima, kako vi shranjujete kruh. Pečem ga namreč načeloma zvečer in ga še toplega dam v papirnato vrečko, le-to pa še rahlo zavijem v polivinilasto. Papirnata vrečka je zjutraj mokra.
Drugače pa pečem verzijo "kruh brez gnetenja oz. no knead bread". Najprej sem ta recept in vse nasvete dobila od ene osebe, nato sem si šla pogledat še malo po netu in pa filmčke na youtube. Kruh je zakon
Moja verzija je takole:
3x jogurtov lonček moke
četrtino žličke suhega kvasa
žličko soli
jogurtov lonček in pol vode. Premešamo v posodi, posodo pokrijemo s folijo, pustimo stati na sobni temperaturi 20 ur ali več. Testo "prelijemo" na pomokano krpo ali pogrinjek, rahlo posujemo z moko in zložimo vogale kruha na sredino - glej video, da bo bolj jasno . Testo damo v vročo posodo s pokrovko, ki smo jo predhodno segreli na 200 stopinj. Pečemo 30 min pokrito in 20 min odkrito.
Če delamo dvojne količine, čas pečenja podaljšamo za 10 min. Podaljšano pečenje svetujem tudi pri raznih pirinih, polnozrnati, rženih mokah,...
Drugače pa pečem verzijo "kruh brez gnetenja oz. no knead bread". Najprej sem ta recept in vse nasvete dobila od ene osebe, nato sem si šla pogledat še malo po netu in pa filmčke na youtube. Kruh je zakon
Moja verzija je takole:
3x jogurtov lonček moke
četrtino žličke suhega kvasa
žličko soli
jogurtov lonček in pol vode. Premešamo v posodi, posodo pokrijemo s folijo, pustimo stati na sobni temperaturi 20 ur ali več. Testo "prelijemo" na pomokano krpo ali pogrinjek, rahlo posujemo z moko in zložimo vogale kruha na sredino - glej video, da bo bolj jasno . Testo damo v vročo posodo s pokrovko, ki smo jo predhodno segreli na 200 stopinj. Pečemo 30 min pokrito in 20 min odkrito.
Če delamo dvojne količine, čas pečenja podaljšamo za 10 min. Podaljšano pečenje svetujem tudi pri raznih pirinih, polnozrnati, rženih mokah,...