kruh

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik Spirit pravi:

Daj povej recept za tole bigo prosim?

Recept za bigo je hudo enostaven:
- kila moke (katerekoli in kakršne koli, pogoj je le da prevladuje pšenična)
- 1 dag kvasa (jaz dam malenkost več, približno pol zavitka, se pravi ~2 dag)
- ~4 dcl vode

Zadevo zmesiš v testo, daš v posodo (če nisi že mesil v posodi), pokriješ s folijo (če posoda nima pokrova, ki NE dihta) in daš zadevo za 24 ur (približno) na 18 stopinj (približno).
To je biga oz. (pol)kisli nastavek, ki ga Etnini picopeki uporabijo namesto kvasa za testo za pice. Tega potem naredijo tako, da vzamejo 30 dag bige, 30 dag moke, eno žličko soli in pol litra vode (lahko tudi več ali manj, po potrebi) in to testo potem počivajo še par ur.

Jaz pa ne delam testa za pico ampak komplet "bigo" po enem dnevu posolim, dodam malenkost olivnega olja (za en pošten pljunek), žličko soli (lahko tudi več, stvar okusa), nekaj sladkorja (ščepec, bolj za spodbujanje kvasovk, ki jim sol ne dene najbolje), ga pregnetem, dodam nekaj moke, ravno toliko, da gre testo lepo od rok in pustim stati še ene pol dneva na okrog 20 stopinj (ne kompliciram s hladilnikom, hladnejša soba je čisto v redu). Potem ga spet pregnetem, razdelim na hlebčke (če je potrebno) in dam v keramični pekač (ni nujno, kakršen koli pekač je dober), pustim da malenkost shaja (za ene pol originalne velikosti) in pečem po normalnem postopku za kruh (ta se razlikuje od pečice do pečice; pri meni je to ~ 15 min pri 220-250 stopinj in še ene 15 min pod 200 stopinj, je pa pečica ventilatorska).

Komplicirano? Morda, je pa rezultat vreden truda. Povem pa še enkrat, da je ta kruh bolj kompakten, da ne bodo ljubitelji lukenj razočarani.
grims-1.gif


Aja, še en (dva
17758-icon_confused.gif
) nasveta, jaz za pripravo testa uporabljam plastično posodo s pokrovom, ki je namenjena ravno temu opravilu. Pokrov se ob hajanju (in uhajanju plinov) lepo sprosti in izpušča pline, testo je pa še vedno zaščiteno. Poleg tega je ta posoda primerna (in namenjena) tudi temu, da se jo da v toplo vodno kopel, ki pospešuje hajanje - če je to potrebno. Pečen kruh za nekaj minut zavijem v vlažno krpo. To sicer ni nujno, ampak za moj okus naredi lepšo skorjo ...
 

SamSvoj

Majstr
28. okt 2010
2.142
355
83
Citat:
Uporabnik dobovsek pravi:
pa ga morš nujno v posodi pečt?

Kje pa bi ga ti pekel, na listih od vinske trte? Hecam se (čeprav se to počne in je tak kruh več kot odličen). Če govoriš o kruhu brez gnetenja je posoda (kakršnakoli) praktično obvezna, ker je testo preveč "viskozno" in se razleze, če ima prostor. Poleg tega mora biti najmanj pol časa peke pokrito na nek način - ali s pokrovom ali s peki papirjem.
Kot je rekel Killakhan, peka v krušni peči je čisto v redu. Če jo obvladate. Za krušno peč je treba imeti praktično doktorat. Zadeva se zakomplicira v toliko, ker se tale kruh (no, testo) brez gnetenja obnaša malenkost drugače od "normalnih" kruhov ...
 
Nazadnje urejeno:

p4pe

Guru
24. feb 2010
1.604
997
113
48
KR
Evo, tolk ste govoril od tega kruha, da sm mogu prov probat.
cool-1.gif

Kruh zgleda super, probal ga pa še nisem, ker je še vroč.
Mel pa en problem... spodaj se mi je čist preveč prjel v keramični posodi. Sem sicer pomokal, ampak zgleda premal al pa je kje drugje haklc!?
confused-1.gif


Komej čakam da probam.
cheer.gif

19728857.jpg


edit: Odličen je, sam spodej mu skorja manjka.
hysterical-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

skorpy

organizatorka
18. jul 2007
7.801
0
36
41
morda premalo vroča posoda? meni je najkasneje po 5 minutah sigurno vse odstopilo
 

zabar

fotograf
20. mar 2011
975
0
16
Meni se je tudi prijelo prvič, tako da sem naslednjič malo pomazal z oljem in sedaj kar pade ven!
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Meni se ni nikoli prijel in kar pade iz posode. Pečeš v keramični posodi, je z notranje strani gladka (lakirana) ali groba?
 

p4pe

Guru
24. feb 2010
1.604
997
113
48
KR
Verjetno je bilo to da sem pozabil posodo pogreti.
cool-1.gif

Je pa gladka/lakirana od znotraj.
 

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
sigurno je to, jaz jo imam v pečici, ko pečico prižgem, ko je zagreta je ponavadi tudi posoda že dovolj topla
 

gretzky

barbarski, nasilni, objestni motoristični norec
6. avg 2007
5.856
0
36
49
evo me
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
jaz jo imam v pečici, ko pečico prižgem, ko je zagreta je ponavadi tudi posoda že dovolj topla
Jaz naredim enako.
 

urosw

Pripravnik
6. avg 2012
33
0
6
Maribor
Tudi sam ga peče in različnih vrst moke in različnimi dodatki. Ni boljšega, kot tisti vonj in dejstvo da je tvoj, domač, brez slabih dodatkov.

Najlepše pa je, ko zgodaj zjutraj zadiši po stanovaju in ko kruhec spoštljivo vzameš ven in ga nežno zaviješ v krpo.