Citat:
Uporabnik Spirit pravi:
Daj povej recept za tole bigo prosim?
Recept za bigo je hudo enostaven:
- kila moke (katerekoli in kakršne koli, pogoj je le da prevladuje pšenična)
- 1 dag kvasa (jaz dam malenkost več, približno pol zavitka, se pravi ~2 dag)
- ~4 dcl vode
Zadevo zmesiš v testo, daš v posodo (če nisi že mesil v posodi), pokriješ s folijo (če posoda nima pokrova, ki NE dihta) in daš zadevo za 24 ur (približno) na 18 stopinj (približno).
To je biga oz. (pol)kisli nastavek, ki ga Etnini picopeki uporabijo namesto kvasa za testo za pice. Tega potem naredijo tako, da vzamejo 30 dag bige, 30 dag moke, eno žličko soli in pol litra vode (lahko tudi več ali manj, po potrebi) in to testo potem počivajo še par ur.
Jaz pa ne delam testa za pico ampak komplet "bigo" po enem dnevu posolim, dodam malenkost olivnega olja (za en pošten pljunek), žličko soli (lahko tudi več, stvar okusa), nekaj sladkorja (ščepec, bolj za spodbujanje kvasovk, ki jim sol ne dene najbolje), ga pregnetem, dodam nekaj moke, ravno toliko, da gre testo lepo od rok in pustim stati še ene pol dneva na okrog 20 stopinj (ne kompliciram s hladilnikom, hladnejša soba je čisto v redu). Potem ga spet pregnetem, razdelim na hlebčke (če je potrebno) in dam v keramični pekač (ni nujno, kakršen koli pekač je dober), pustim da malenkost shaja (za ene pol originalne velikosti) in pečem po normalnem postopku za kruh (ta se razlikuje od pečice do pečice; pri meni je to ~ 15 min pri 220-250 stopinj in še ene 15 min pod 200 stopinj, je pa pečica ventilatorska).
Komplicirano? Morda, je pa rezultat vreden truda. Povem pa še enkrat, da je ta kruh bolj kompakten, da ne bodo ljubitelji lukenj razočarani.
Aja, še en (dva
) nasveta, jaz za pripravo testa uporabljam plastično posodo s pokrovom, ki je namenjena ravno temu opravilu. Pokrov se ob hajanju (in uhajanju plinov) lepo sprosti in izpušča pline, testo je pa še vedno zaščiteno. Poleg tega je ta posoda primerna (in namenjena) tudi temu, da se jo da v toplo vodno kopel, ki pospešuje hajanje - če je to potrebno. Pečen kruh za nekaj minut zavijem v vlažno krpo. To sicer ni nujno, ampak za moj okus naredi lepšo skorjo ...