Kredit - fiksna ali spremenljiva obrestna mera?

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Takole je,

Z mojo najdražjo se odločava za nakup nepremičnine, za katero potrebujeva 45.000 EUR kredita, ki bi ga vzela na 20let.
Po informativnih izračunih (npr. SKB ), pride obrok z spremenljivo obrestno mero okoli 270EUR, z fiksno pa okoli 325 EUR.

Sedaj me pa zanima, koliko se lahko dvigne spremenljiva obrestna mera oz. v čem je hec te zadeve?

Če ima kdo izkušnje oz. lahko pove o tem kaj več, pa na kateri banki se najbolj izplača vzet kredit naj prosim napiše ker nimam s tem veliko izkušenj.

confused-1.gif

elrado

Pripravnik
21. apr 2008
350
0
16
Najdi najugodnejši kredit, pojdi na svojo banko, jim ga pokaži in reci naj bodo boljši. Ko sem sam vzemal kredit so mi pri nlb precej izboljšali pogoje neke avstrijske banke.

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Kako se lahko dvigne spremenljiva obrestna mera ti ne bo znal nihče povedat, tako da si s tem ne lomi glavi. Vse kar moreš vedet je to da je EURIBOR zelo nizek in da enkrat bo najbrž začel rasti saj nižje skoraj ne more več. Banka imajo trenutno pač velike fiksne pribitke (banda). Torej vse je stvar tega kako se boš sam odločil. Vzemi spremenljivo obrestno mero in če se situacija enkrat spremeni se zmeniš z banko, vzameš drugi kredit s fiksno mero in izplačaš starega... Če pa se ti ne ljubi drkat in rad mirno spiš pa vzemi dražji obrok in mirna Bosna.

Lp

Schumi

Fizikalc
2. avg 2007
4.129
12
38
Ce bos odplaceval vseh 20 let potem bi jaz vzel fiksno, ce bos pa v 5, 10 letih odplacal pa morda spremenjljivo. Euribor bo sel gor prej ali slej, to je definitivno sicer pa poglej koliko je bil v "zlatih" casih pa si malo preracunaj.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Saj to je, kolk se je v zlatih časih oz. koliko se bo vnaprej povečala obrestna mera, da nebo potem s spremenljivo obrestno mero prišlo pa na 350EUR. Če je tule kak, ki ve podatke za nazaj, pa če lahko tole preračuna bi prosil, ker 20let je res dolga doba, vsaj za mene, ker nekateri brez problema vzamejo kredit za 30 let, jaz se pa tule malo sekiram!

Axi

Fizikalc
2. sep 2007
893
28
28
Zgodovina EURIBOR-a in še grafi, da si lažje predstavljaš gibanje:
http://www.euribor.org/html/content/euribor_data.html
http://www.euribor-rates.eu/euribor-charts.asp

Mislim, da je bil 6M EURIBOR največ slabih 6%, sedaj je manj kot 1%.

Nisi povedal kakšne pogoje so ti dali za kredit...koliko mesečni EURIBOR + koliko % pribitka? 6M in 3%? Kolikšna je fiksna obrestna mera?

Je pa tako kot so že napisali, prihodnosti ne moreš zanesljivo napovedati, zato je nemogoče rečt kaj se ti bo bolj splačalo na koncu.

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Izračun obresti iz pogojev, ki si jih navedel da naslednje - za 45 k EUR na 20 let in mesečno odplačevanje je fiksna obrestna mera, torej pri obroku 325 EUR/mesec 6,3%, za obrok 270 EUR pa 4%. Torej če se bo Euribor dvignil za +2,3%, boš imel anuiteto večjo. Kdaj pa se bo to zgodilo, pa nihče ne ve. Seveda boš v tem času že nekaj kredita odplačal.

Sedaj je 12m Ebor 1,25%, 6m pa 0,99%, torej imaš pribitek pri spremenljivem obroku kar 2,8-3%. Če boš dal banki dobro jamstvo in jim kaj ponudil oziroma se dobro pogajal, lahko ta trenutek pri nekaterih bankah prideš na pribitek 2%, mogoče še kaj manj (obrok okrog 255-260 EUR).

Nazadnje urejeno:

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Hvala, no sedaj bi te pa še samo prosil, če mi poveš kolikšen bi bil obrok pri spremenljivi obr. meri, če evribor naraste na 6%?
Saj vem da sem že malo tečen, ampak je hudič če o teh stvareh ravno nemaš pojma, pa tudi o njih začneš študirat šele, ko jih potrebuješ.

Sem dolžan za pivo
nahrung002.gif

Accord

Pripravnik
2. sep 2007
960
22
18
Evo , v primeru, da gre Ebor na 6% (kar močno dvomim, da bo tako zelo kmalu) bi imel skupno obr.mero okrog 9% - obrok 391 EUR.

Glede odločitve, kaj vzeti, je pomembno mogoče še to, če razmišljaš o morebitnem predčasnem poplačilu kredita (potem bi jaz osebno ta trenutek šel v varianto s spremenljivo OM), pomembno je tudi garancija, ki jo boš banki dal (zastava nepremičnine, poroki, mogoče zavarovalna premija, ki pa mislim, da tu ne bo šla skozi, ker je ročnost vračila predolga).

Še vedno je potem varianta, da nadomestiš stari kredit z novim, če že pride do nekih večjih skokov Ebora - ti imaš rezerve kar nekaj do 325 EUR/mesec. Pa še do trenutka, ko pride do take rasti, boš nekaj "prihranil" na razliki med 325 in 270 EUR med obrokoma.

lp

Nazadnje urejeno:

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Dejstvo je, da lahko ta trenutek dobiš na vsaj dveh bankah pribitek tudi samo 1,9% (100k za 20 let). Na eni banki so mi ponudili 2,1% in zavarovanje kredita za primer smrti kreditojemalca "zastonj". Jaz bom vzel 6M EURIBOR + pribitek, ker fiksne obresti so oderuške. Poleg tega računam, da bo EURIBOR vsaj še eno leto na tej ravni, potem pa se bo začel počasi dvigovati. Vzel sem si pa tudi imaginarno rezervo za primer hitrega dviga EURIBOR-ja. Na začetku odplačevanja kredita bo obrok nižji, kot si ga lahko privoščim. Ostanek denarja bo šel na banko za takrat, ko bo obrok višji. Čeprav za moj primer velja, da bo najbrž nekoč tudi skupni prihodek družine višji kot sedaj. Srečno!

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
Ja saj jaz tudi tako računam. Poznam primer, ko je lj banka dala na 72k samo 1,75% pribitka. To je bilo pred prazniki. Sem pa ugotovil, da tu ne moreš bit preveč pameten, ker ko poštudiraš kaj novega ima to zopet neke druge posledice.
Drugače se pa tudi jaz nagibam k 6M ali 12M euriboru+pribitek in v končni fazi upam na večji prihodek v prihodnosti.
Hvala za info pa tudi tebi srečno.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik _robi_ pravi:
Ja saj jaz tudi tako računam. Poznam primer, ko je lj banka dala na 72k samo 1,75% pribitka. To je bilo pred prazniki. Sem pa ugotovil, da tu ne moreš bit preveč pameten, ker ko poštudiraš kaj novega ima to zopet neke druge posledice.
Drugače se pa tudi jaz nagibam k 6M ali 12M euriboru+pribitek in v končni fazi upam na večji prihodek v prihodnosti.
Hvala za info pa tudi tebi srečno.

1,75% - tole bi pa verjel le v primeru, da ima nekdo hude zveze na banki ali pa je sklenil ŽZ in odprl varčevalni račun istočasno z najemom kredita. Na NLB naj bi bil za "običajne" državljane 1,9% najnižji možni pribitek. Meni so ponudili 2,1% in sem se jim zahvalil.
smile-1.gif

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
JA tudi meni je teh 1,75% malo sumljivih, ampak ozadja ne poznam.
Kaj si mislil z zahvalil, pa kje si ti vzel kredit, če ni skrivnost? Midva bova verjetno na skb, kjer imam moja račun oz. tam kjer bojo najbolj ugodni.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
SKB je meni ponudil 2,1%, vendar so mi zagotovili da bi tudi 2,0% še šlo skozi. Jaz bom vzel SKB ali pa BKS. Pribitka približno enaka, le pri BKS je manj komplikacij z zavarovanjem posojila za primer smrti kreditojemalca (kar je meni izjemno pomemben faktor). SKB ima Generali, BKS pa tega sploh ne oglašuje, vendar je izvedljivo pri eni drugi zavarovalnici. Generali je precej dražji.

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Kakšna pa pride EOM za oba primera? Moraš pa vedeti da tudi euribor ne bo šel tako hitro gor, kot je šel dol.

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Citat:
Uporabnik feler pravi:
Kakšna pa pride EOM za oba primera? Moraš pa vedeti da tudi euribor ne bo šel tako hitro gor, kot je šel dol.

To je res. Ampak v dvajsetih letih se lahko zgodi še marsikaj.

_robi_

Pripravnik
15. maj 2009
455
0
16
JA to je res da ne bo šel tak hitro gor, kot je padel. Ampak 20 let je dolga. Saj če bi vedel, da recimo obrok ne bo šel čez 350eur bi vzel, samo če bi vedel bi tudi loto vplačal pa se nebi sekiral!!!

Bova pa verjetno vzela samo 35000 eur na 15let (se je še nekaj everčkov pojavlo nepričakovano), pa verjetno na fiksno obrestno mero. Pride obrok 300 eur pa vsaj mirno spiš!!!

feler

Fizikalc
21. jan 2008
1.700
12
38
Povej EOM za obe varianti ker ni vse v obroku, kakšen način obračuna je pri fiksnem obroku?
Pa še na splošno tole, npr. 10 let nazaj so bile fiksne okoli 8-9% in ogroooomnjo ljudi ima še vedno te kredite, ker ne vejo da lahko spremenijo na euribor itd.
Sem za foro izračunal 35.000 eur na 15 let, 3m euribor + pribitek 3,000 % in pride obrok 253,66 eur, če sem dal euribor na 4,000% in isti pribitek kar ti pride obrok 314,59 eur, pa težko da bo šel zelo hitro tako gor oz. če bo šel znižuješ pribitek. Res si vzemi čas in prepračunaj zadeve.

Nazadnje urejeno:

AvtoFun

Guru
29. dec 2007
18.413
2.425
113
Ojoj, govoriš o mirnem spancu kot da sklepaš miljardni posel in je res cel tvoj život na kocki
bonk.gif
Ni tu kaj, če se pajtlaš pač vzemi fiksa pa gotovo...

ferdo

Guru
3. sep 2007
10.552
3.899
113
Ljubljana
hmpg.net
Glede na ročnost kredita, število obrokov in da se ni nikjer pritoževal nad nenormalnimi stroški odobritve in zavarovanja je obrok kar dobra primerjava med kreditoma (glede na način, kako se izračunava EOM)

Glede "hitrosti" rasti pa primer 6 mesečnega EURIBOR-ja:
30-Nov-99 3,472
31-Aug-00 5,092
skoraj 50 % rast v 9 mesecih:) (vmes je bil tudi višji)

Torej hitrost rasti navzgor tudi ni omejena. Omejena je namreč količina denarja, ki je na voljo in potreba po njem. Trenutno je denarja dovolj, ampak ECB je prenehala z licitacijami (mentanjem na trg z lopato), tako da se lahko to obrne, še posebej, če bodo banke v Evropi potrebovale denar za dodaten kapital, kot želijo nekateri regulatorji.