Kolk krede naj vzamem?!?

ziggy

Fizikalc
8. nov 2007
1.133
2
36
Se strinjam! Še ena pomembna reč je pri kreditih: če ga nimam, si lahko privoščim kadarkoli vse skupaj poslati v tri krasne pa me nihče ne bo lovil zaradi dolgov. Recimo, da sem zaradi tega en malček bolj svoboden
smile-1.gif

Avto je zame nujno zlo in zato vsakih nekaj let zamenjam star avto za malo manj star avto. Problemov z nezanesljivostjo nimam, če mi ga sunejo/ga razbijem/whatever pa imam največ 2-3 plače škode.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Blagor tebi, da z starimi jajci nimaš problemov. Meni so se navkljub natančnemu pregledu začeli stoški na starih jajcih zaradi starosti (normalna obraba in starost). In ko moraš poleg stroška goriva, gum, zavarovanja (fiksni mesečni strošek) še vsak mesec vložiti na jajca 50~100 EUR da je brezhibna in tehnično izpravna (in tako v nedogled) se začneš spraševati zakaj... Kmalu ugotoviš, da je avto res strošek, vendar nov avto z garancijo bistveno manjši kot neka stara jetra...
S tega stališča je pa poslovni najem dober, pač plačuješ za najem vozila (noter je zajeto vse kar potrebuješ; zavarovanje, servisi, gume, celo gorivo). ČE ga sesuješ greš pač po drugega...

Če pa si škrt in si dnevno na cesti in odvisen od avta in ti je škoda dati denar za zavarovanje, potem pa...

Infernus

Fizikalc
8. jun 2008
2.301
6
38
Jaz tudi nimam nekih problemov s starimi jajci... V zadnjih 65k km sem zamenjal samo oba končnika (vandalizma ne štejmo, tisto je druga pesem., gledamo obrabo zdaj..) - mislim, da je bilo okrog 70eur ali pa celo manj.. Saj ne vem več.

Aja, pa trkam... Da me kaj ne bo doletelo.. :] :D

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Ena izmed rešitev je, da se preseli v bližino delovnega mesta. Peš do službe ni tako slaba opcija, kot se sliši. Te opcije se kot kaže poslužujemo predvsem skopuhi, ki ne maramo plačevati visokih zavarovanj in nam je škoda denarja za več kot en sam avto. Pravi Gorenjci, saj vem.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Knede, pa najemnino naj plačujem v Ljubljani pa hišo imam 10km iz Ljubljane. Kre.ten. Pa 500k krede da si kupim spodobno stanovanje v bližini delovnega mesta za 5-člansko družino. Mislim...

Za nekatere tule se mi zdi da bi bilo bolje da bi si njihovi fotri poiskali putano takrat...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Za 10 km x 2 pa res ne rabiš zanesljivega super novega avta. Bi že kantica rešila vse težave. Raje povej, da hočeš imet boljši avto kot sosed.

Če si sezidal hišo 10 km izven Ljubljane, potem ti stanovanje ne bi bil prevelik izziv. Če pa nisi, samo tišina.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Sem imel kantico pa mi je samo denar žrla.
Nimam super novega avta. Imam pa novega. Manjšega kot sosedje, pa še francoskega povrh. Nič pretresljivega.
Hiše nisem sezidal, saj sem postal Gorenc. In mi tudi ni cilj biti zapufan do konca življenja. Pač mi starci ne morejo pomagati ker niso divje lastninili v 90ih. Pa denacionalizacijski upravičenci tudi niso bili, da bi poceni prišli do parcel...

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Če je to avto v predstavitvi ob strani, je čisto spodoben avto za današnje čase. Pa tudi zgodbicam o extra kvarljivih francoskih jajcih jaz ne verjamem kaj preveč. Mi preveč dobro služijo...

Ravno zato, ker si tudi sam postal Gorenjc, ne razumem, zakaj zgoraj praviš, da smo nekateri škrti in nočmo plačevati za kasko in ostala zavarovanja. Tudi meni ni cilj biti zapufan in tudi nisem zapufan. Flet v LJ sem pa le kupil. Mojemu standardu primernega seveda. Razloge si pa navedel že sam. Ampak ti maš srečo vsaj tasta, ki ti je častil EUR za modusa.
smile-1.gif

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
ksz

Nekaj ne razumem. Recimo imaš 20k€ za nek nov avto. Zakaj bi takoj skeširal teh 20k€, če lahko plačuješ po delčkih ostali denar pa v času trajanja financiranja z malo iznajdljivosti oplemenitiš
confused-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.175
9.813
113
V eni zelo dobri knjigi je avtor zapisal: Buy assets, not liabilities and sooner or later assets will buy you luxury.
Američani imajo vsaj teorijo o tem, pri nas pa je očitno in it v ameriško smer. Samo še po 50 kreditnih v vsako denarnico, pa smo zmagali.
cheer.gif

Sam sem do sedaj vedno skeširal za avto, zadnji je bil par mesečnih plač, rabljen, kilometrov ohoho naredil z njim, izredni stroški 0. Lahko bi takoj na keš kupil nov dražji avto, vendar imam ta spodnjega že dovolj dolgega, sosedom se pa zgolj smejim. Pa delam dnevno več km, kot jih večina verjetno v celem tednu.
Je res, da je bil začetek bolj trd, poln posmehovanja, češ kaj se voziš s kanto, vendar meni sedaj assets lepo mesečno cekinčke filajo, ostali pa lepo še vedno ''kreditke'' plačujejo . Seveda, imajo pa ''daljšega''.
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

Katunga

Fizikalc
1. sep 2007
1.068
0
36
Koper
...sam kaj mi potem pomagajo vse naložbe in mesečni doprinosi, če jih venomer znova naprej vlagam. Kdaj si potem kaj privoščiš? Za kar naj bi bil konec koncev cilj kopičenja denarja. Kaj mi pomaga da bom cel lajf mel na banki nevem npr. 500K in da sem cel lajf vozu eno garo? Pol zakaj sem sploh garal? Samo za otroke? Sploh pa sem že sit stare frustracije revežev, da si je nekdo kupil nov avto zaradi sosedov?!
uf-1.gif

sad

Guru
24. avg 2007
21.175
9.813
113
Kdo pa pravi, da si nič ne privoščim?
confused-1.gif

Samo je razlika, da to, kar si jaz privoščim, meni plačujejo assets z donosom, ostali pa morajo plačevat iz plače.
Pa še ena razlika je: če se mi ne da, pač ne zapravljam, pri ''kreditkih'' pa te opcije ravno nimaš.
evil.gif

Aja, pa tisti, ki govori, da denar raje obrača. Če je 100% naložba, potem lahko primerjaš kredo in donos, če je pa recimo varnost zgolj 50%, pa pomeni, da moraš, da si na nuli ob kreditu 6% ustvarjat donos 12%. Če pa kdo z enako stopnjo varnosti kot je kreda ustvarja donos 15% (bom skromen, ni treba 20 ali 30%
grin1.gif
)), pa se pridružujem softiju. Je kar nekaj prostega keša za investicijo.

Nazadnje urejeno:

flip

Fizikalc
30. avg 2007
1.659
40
48
Citat:
Sploh pa sem že sit stare frustracije revežev, da si je nekdo kupil nov avto zaradi sosedov?! Ljudje smo radi v urejenem, udobnem in lepen okolju, kot doma, v službi, v trgovini, tako tudi v avtu.

ne-ne-1.gif

Dober avto se kupi samo zaradi sosedov.

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
za vse tiste, ki pravijo, da so najboljš stara mala jajca in da s(m)o vsi, ki kupujemo novejše, večje avte budale..

... boste kaj hitro spremenili mnenje, ko boste v teh starih jajcah morali vozit svoje otroke

zmerni_radikalec

Fizikalc
5. apr 2008
1.302
34
48
41
Nekje v naši ljubi kokoški
Saj so še nianse med starimi jajci in novimi super duper avti. Zelo spodoben rabljen avto lahko dobiš za 2-4k EUR. Se boš moral malce po sloveniji okoli voziti, ampak najdeš ga pa. Seveda je riziko, da ima skrito napako, zato pa ne vzameš prvega ki ga vidiš, nikoli ne vzameš brez testne vožnje, vedno več ljudi pogleda avto...

Namesto avta za 10k si raje vzamem avto za 3,3k, ga razbijem, pa še dva imam na rezervi.

Roberto

Majstr
19. jul 2007
12.057
154
63
Doma
Vzemi za primer petkovo nesrečo na Jeperci in malo jajčko Saxso. Toliko stara jajčka ain malo večje krače so enako nevarne če pride do trka z konstrukcijsko novejšim avtom... Na žalost je bilo notri ženino sorodstvo...

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.145
4.128
113
Citat:
Uporabnik KillaKHAN pravi:
za vse tiste, ki pravijo, da so najboljš stara mala jajca in da s(m)o vsi, ki kupujemo novejše, večje avte budale..

... boste kaj hitro spremenili mnenje, ko boste v teh starih jajcah morali vozit svoje otroke

Glede na to kako je tehnika napredovala v zadnjih 10 letih je avto star 10 let muka napram novemu istega ranga! Tako da sam sem mnenja da je dober avto lahko samo nov avto - jasno v absolutnem vidiku. V realtivnem pogledu je pa res vseeno ali se voziš z 20 let staro garo.

Ne vem, še vsi ki so začeli uporabljat avto za dnevne potrebe (recimo vožnja v službo) so spremenili mnenje in šli na "višji razred" (bodisi star avto višjega razreda ali na nov avto)! Torej ko je pot od A do B vsakdanji napor (.. in nevarnost, in strošek, ...) je prekleto važno kakšen je avto.

Sicer pa kredit se vzame samo če imaš "denar", to je prvo pravilo. Ne pomeni to, da imaš gotovino na računu, ampak da imaš zagotovljen dotok (že porabljenega) denarja. Da pa vzameš kredit ob tem pa ne veš ali bo naslednja plača ali pa bo socialna podpora je pa totalna bedarija!

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
ksz

Še moj piskr... Imam puf za flet in "imel" sm avto l 97. 4 leta brez okvar je pa pil 8-9l
Prišel cajt ko bi v avto moral vložiti 2-3T€ in padla je odločitev LEASING

Keš namest za popravilo sm dal za polog in kupil avto l 05` dizla poraba 5,5-6l obrok 115€
... glede na to da sm naredil 27000 v 1 letu se mi je računica kr dobro izšla
zmaga.gif

Taka je bila moja odločitev, pa še to da ni primerjave voziti family v l05` in v 97` a ne!

Moj pogled na to: Je treba dodobra premisliti kaj in kako ne pa:
UUUH kva je hud pa še rdeč wooow... A sam 28T je? PRODANO
evil.gif

LP,S