Kolesarji ()"&(/%(#("/)=("?=%&#%/"&#/("

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
Citat:
Uporabnik gretzky pravi:
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
torej se počasi že enkrat navadi....

Ali pa če bi se kolesarji navadili kulture in vožnje po predpisih. Ne vem, zakaj je treba voziti vštric..

... ker imajo eni pacienti z avtomobili hobij, kdo bolj bliže kolesarju pelje.....
in kjub temu da je kontra promet se pravi prehitevat...
in potem mimo kolesarja šibne za celih 5cm pri 90kmh!

Žal ima Novaa prav. Ko smo šli na kakšne daljše ture je zadnji vedno vozil bolj proti sredini (morda za 1,5 kolesarja ne za 2) prav zato, da če kakšen retard z avtom preblizu prinori, da ogroža le njega in ne vseh ostalih.

Žalostno je poslušati tako nestrpnost... a je tudi pozitivno, saj se vidi kdo je vsaj približno normalen in kdo ne.

predator

Fizikalc
20. jul 2007
5.141
0
36
Ausland
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Nekateri imate rez neumno razmišljanje.
Zaleteli bi se v kolesarje, ker vozijo po dva vštric. Ja... da tako vozijo ni prav a razmislite o svojih razmišljanjih.
To je itak letelo name, vendar jaz sem to rekel bolj v hecu kot zares
wink-1.gif

Pač ko vidim kolono počakam, da je varno za prehitet in to storim, me ne motite kaj preveč, da bi zdaj živce zgubljal al pa ne vem kaj. Vas razumem, da morate tudi vi nekje trenirat.

gonilnik

gps navigator
23. jul 2007
650
8
18
50
Citat:
Uporabnik HrabiaMol pravi:
Citat:
Uporabnik gonilnik pravi:
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
Če mu potrobiš ker se vozijo navštric ti pa fa.kuča pokažejo!!!
10.gif

Strinjam se z avtorjem tega posta: če si kolesar si udeleženec v prometu in si dolažn spoštovati CPP, čisto tako kot vsi ostali.

Nekateri ne poznate zakonov zadosti.Malo si prečitajte novi CPP zakon v katerem piše da kolesarji z licenco(profesionalci ) lahko kolesarijo vštric

Se lahko potrudiš in tole podkrepiš z linkom?

"103.a člen

(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.

Sam sicer nisem kolesar in me tile tudi ne motijo.me pa razpizdi ko vidim ko kolesar pripelje po stranski cesti in brez da bi pogledal levo zapelje na glavno cesto(seveda glih pred avto)
Ali pa ko z kolesarske ceste nenadoma zavije na cesto.Se mi je zadnjič zgodilo ravno to z avtošolo.Hvala bogu da sem kandidatu rekel pazi tega kolesara se lahko zgodi da bo na cesto potegnil in da se mu je lahko ognil.

wacko

Fizikalc
18. jul 2007
5.450
0
36
Citat:
Uporabnik Anzee pravi:
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Pa spet sta se ene 2 oglasila kako je grozno, ko pripelješ izza ovinka in vidiš kolesarje.... kaj pa če bi bil traktor? Ali pokvarjen avto?

Traktor je sirok in cez celo cesto, to je njegova tehnicna znacilnost in se ne more skrcit da bi zasedel manj. Pokvarjen avto je verjetno za ovinkom nehote in ne po volji lastnika, saj ni hotel da se mu pokvari ravno tam. Kolesarji vstric pa so za ovinkom zavedno in bi lahko tehnicno vozili en za drugim in tako zasedli manj prostora in zmanjsali tveganje na cestiscu. Sej verjetno 95% ljudem ni problem pribremzati tudi za kolesarji ki so cez celo cesto, ampak ce bi se kolesarji vozili drugace bi bila zadeva varnejsa.

Tudi sam sem kolesar, vendar ne na cesti ampak v hosti. Vseeno mi gre aroganca in brezbriznost profi cestnih kolesarjev v nos..

Zadeva ni varnejša, ker 95% folka prehiteva kolesarje v škarje. Če bi bila skupina recimo 10 kolesarjev, pa da ima vsako kolo 2m je to z razmaki cca 25m. Že kar vidim, kako bi moteni vozniki prehiteval tako kolono v ovinku in ogrožal kolesarje.
Za kolesarje (in voznike) je bolj varno, če se furajo vzporedno.... Ko bo pa kultura voznikov v Sloveniji na ravni, ko se ne bo prehitevalo v škarje itd., se bomo pa naprej pogovarjal.

xXx

Pripravnik
30. avg 2007
997
0
16
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Naslednič ka vidm 5 kolesarjev al pa 2 kolesarja da se peljeta v štric vs bom zbou [censored] glupe. Če se misliš it profesinalca imej pa spremljevalno vozilo. Pol je bil pa un mulc kriv ka se je Murn (al ker je že bil) sred ceste z kolesom furu. Pel se v koloni pa bo važna [censored] kolesarska.

Imel si priliko da bi kolesarja ki te je razjezo poslal v [censored] , dal bi šipo dol ali iztopu iz avta in uredil na licu mesta. Grozit kaj vse boš drugič kolesarjem naredu nima smisla ker te on nebo slišal, zato drugič take stvari uredi na 4 oči.

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik xXx pravi:
Citat:
Uporabnik turbobitch pravi:
Naslednič ka vidm 5 kolesarjev al pa 2 kolesarja da se peljeta v štric vs bom zbou [censored] glupe. Če se misliš it profesinalca imej pa spremljevalno vozilo. Pol je bil pa un mulc kriv ka se je Murn (al ker je že bil) sred ceste z kolesom furu. Pel se v koloni pa bo važna [censored] kolesarska.

Imel si priliko da bi kolesarja ki te je razjezo poslal v [censored] , dal bi šipo dol ali iztopu iz avta in uredil na licu mesta. Grozit kaj vse boš drugič kolesarjem naredu nima smisla ker te on nebo slišal, zato drugič take stvari uredi na 4 oči.

Velik lažje je svoje problem zlit na forum
bonk.gif

Zanimivo, sam se zelo veliko na kolesu in me (kot avtomobilista) kolesarji sploh ne motijo. Mogoče zaradi tega, ker razumem naše/njihove probleme.

Anzee

Pripravnik
24. sep 2007
679
0
16
41
Ljubljana - Siska
www.facebook.com
Citat:
Uporabnik wacko pravi:
Zadeva ni varnejša, ker 95% folka prehiteva kolesarje v škarje. Če bi bila skupina recimo 10 kolesarjev, pa da ima vsako kolo 2m je to z razmaki cca 25m. Že kar vidim, kako bi moteni vozniki prehiteval tako kolono v ovinku in ogrožal kolesarje.
Za kolesarje (in voznike) je bolj varno, če se furajo vzporedno.... Ko bo pa kultura voznikov v Sloveniji na ravni, ko se ne bo prehitevalo v škarje itd., se bomo pa naprej pogovarjal.

Ce nekdo prehiteva kolono v ovinku ali kjerkoli ogroza pomoje se najbolj sebe in nasprotivozeca vozila. Osebno si ne predstavljam voziti vstric na cesti s sokolesarji, ker tako tvegam nalet + krsim cpp. Ce peljem ob robu tvegam "le" da me nekdo zrine s ceste, saj kolo dovolj dobro vozim in se imam vsaj moznost resit (pa magari da se skotalim po bankini). In definitvno sem rajsi zrinjen s ceste kot pa da na sredini ceste tvegam izlet na haubo in s tilnikom v streho, kjer ti kaksne druge moznosti resevanja situacije skoraj ne ostanejo. Na cesti vseeno najbolj zaupam sebi in v svoje sposobnosti resevanja situacij, zato nocem biti odvisen od drugih da me bodo opazili...

Osebno me moti ker se nekdo spomni "ker ni zame dovolj varno bom delal nekaj kar je sicer v nasprotju s cpp ampak bo pa "bistveno izboljsalo varnost"". In tako se potem najdejo razni "varnostni ukrepi" - voznje vstric, motoristi z dolgimi lucmi, ... ("ker drugi pac ne pazijo name"). Na cesti se sam pojavljam z vsemi prevoznimi sredstvi in pac tam kjer sem bolj ranljiv se toliko bolj pazim in spremljam okolico. Ne delam pa iz moje ranljivosti nekega cirkusa (kko bi pa zgledal da bi si dal na celado oranzno luc, sireno od policije, levo in desno 1m strlele palice z zastavicami in non stop bi vijugal po cesti ... jah sej po CPPju ne smes, ampak da bom ja opazen...)

ergo

Fizikalc
3. sep 2007
1.030
39
48
Ti enostavno ne razumeš, da si kot kolesar TUDI udeleženec v prometu in si DOLŽAN spoštovati predpise, tako kot vsi ostali!!!
Pri vožnji s kolesom si dolažan paziti na druge, predvsem pa na sebe in takšno obnašanje kolesarjev, kot ga ti zagovarjaš, je izzivanje nesreče. Takšne pacijente je treba kaznovati. Ko se pa kolesarju kaj zgodi, je pa kriv vsak drugi udeleženec, samo kolesar ne! Pa čeprav se v mraku in ponoči vozi neosvetljen, vštric, poleg kolesarske steze in podobne neumnosti, ki jih počnejo kolesarji!
btw, tudi sam kolesarim, pa nikoli ne izzivam z vožnjo vštric ali z, Bog ne daj, neustrezno opremo, kot so luči za nočne vožnje!

hooger

Fizikalc
5. sep 2007
1.984
17
38
Bled
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
Ti enostavno ne razumeš, da si kot kolesar TUDI udeleženec v prometu in si DOLŽAN spoštovati predpise, tako kot vsi ostali!!!
Pri vožnji s kolesom si dolažan paziti na druge, predvsem pa na sebe in takšno obnašanje kolesarjev, kot ga ti zagovarjaš, je izzivanje nesreče. Takšne pacijente je treba kaznovati. Ko se pa kolesarju kaj zgodi, je pa kriv vsak drugi udeleženec, samo kolesar ne!

Besedo kolesar zamenjaj z besedo avtomobilist in vse skupaj še enkrat prberi....

novaa

Pubec
19. jul 2007
8.521
1.231
113
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
Pri vožnji s kolesom si dolažan paziti na druge, predvsem pa na sebe in takšno obnašanje kolesarjev, kot ga ti zagovarjaš, je izzivanje nesreče. Takšne pacijente je treba kaznovati. Ko se pa kolesarju kaj zgodi, je pa kriv vsak drugi udeleženec, samo kolesar ne! Pa čeprav se v mraku in ponoči vozi neosvetljen, vštric, poleg kolesarske steze in podobne neumnosti, ki jih počnejo kolesarji!
btw, tudi sam kolesarim, pa nikoli ne izzivam z vožnjo vštric ali z, Bog ne daj, neustrezno opremo, kot so luči za nočne vožnje!

aaa si pameten, ni da ni.

avtomobilisti morajo po cppju VARNO prehitet kolesarje in to ne pomeni da lahko pri polni črti vseeno mimo njega za pičlih 3cm drvijo z nezmanjšanimi 90km na uro....

grims-1.gif

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Citat:
Uporabnik novaa pravi:
Citat:
Uporabnik ergo pravi:

aaa si pameten, ni da ni.

avtomobilisti morajo po cppju VARNO prehitet kolesarje in to ne pomeni da lahko pri polni črti vseeno mimo njega za pičlih 3cm drvijo z nezmanjšanimi 90km na uro....

grims-1.gif

Zakaj pa ne?

Saj motoristi tudi ne jebejo polne črte.

veselilisjak

Sloven´c
22. jul 2007
25.331
355
83
39
Ma večji problem imam jaz z enim pijančkom, ki se včasih ob pol štirih vozi cik cak po cesti s koleso in moraš res počakat da je prazna in ga obvoziti skrajno po levem robu.
uf-1.gif

turbobitch

Lesna Goba
5. dec 2007
23.042
1.262
113
42
Sam ste glupi ane. Mene ne moti en kolesar in me ne moti 10 kolesarjov čez cel pas in me ne moti da se morm ustavt in počakat. MOTI me ker faking ni varno in pol bo avtomobilist kriv ker bo en kolesar kr naenkrat zavijugu levo al bo ovinek al pa en star ata ka nima refleksov. Manjši si ne izzivi usode.

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik jonny77 pravi:
@SJTV predpisi so zato, da se jih krši, kršim pa jih izključno zato, ker ko smo v štric, se vsak za nami ustavi, drugače gre vsak!!!! v škarje.
Kršil pa jih bom, neglede na vodo za brisalce, pipkanje ali plačilne naloge, ker sem tako bolj varen!!!

Mogoče vam pa lahko 100x isto pišemo pa ne boste dojeli, dokler ne boste svojih špehastih riti malo na bicikl dali :)

LP

Jebeno nakladaš na veliko. Jaz isto sem občasno na biciklu. In včasih tudi vozimo po dva vštric, da se lahko kaj pomeniš, ampak VEDNO ko slišim avto se postavim zadaj, saj nisem nor, da bi testiral kdo ima tršega (moja glava ali pleh od avta). In ta tvoj izgovor je totalno navlečen.
Kaj namreč narediš? Če se voziš ob črti te dejansko gredo res prehitevat v škarje. Rešitev? Voziš skoraj na tistem metru od črte. Do sedaj sta me morda dva šla tako prehitevat v škarje, vsi ostali so POČAKALI. In tudi če gre prehitevat v škarje imaš potem EN METER prostora, da se umakneš. Piz.da, če tole ni 100x varnejše kot pa dva vzporedno, pa tudi ne vem. Da ne govorim o tem, da če se bo našel looney in šel vaju dva prehitevat v škarje, kam se bo ta drugi umaknil? V prvega?

Piz.da, tudi pol kur.ca pameti nimate, da bi bilo vse skupaj dejansko varnejše.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.185
1.197
113
www.adriamedia.si
Nima smisla. Zaguljeni motoristi, zaguljeni kolesarji, zaguljeni tiščači, zaguljeni počasneti, zaguljeni najhitrejši, zaguljeni počasneti ...
Vsi so najbolj pametni, noben ne zna priznat, da kdaj (ali veliko) greši in krši predpise. Nobeden se ne bi umaknil, če ima prav (pa če crkne) ...
Zato pa na cestah je, kot je ...

22. jul 2007
1.398
43
48
Citat:
Citat:
Uporabnik HrabiaMol pravi:
Citat:
Citat:
Uporabnik ergo pravi:
Če mu potrobiš ker se vozijo navštric ti pa fa.kuča pokažejo!!!
10.gif

Strinjam se z avtorjem tega posta: če si kolesar si udeleženec v prometu in si dolažn spoštovati CPP, čisto tako kot vsi ostali.

Nekateri ne poznate zakonov zadosti.Malo si prečitajte novi CPP zakon v katerem piše da kolesarji z licenco(profesionalci ) lahko kolesarijo vštric

Se lahko potrudiš in tole podkrepiš z linkom?

"103.a člen

(1) Ne glede na drugi odstavek prejšnjega člena smejo kolesarji, ki imajo licenco Kolesarske zveze Slovenije ali ustrezne druge mednarodne kolesarske organizacije, za nastope na organiziranih kolesarskih tekmovanjih pri izvedbi treninga na javni cesti voziti tudi po dva vzporedno. Kolesarjem ni dovoljeno voziti vzporedno, kadar je zmanjšana vidljivost in ponoči. Pri vzporedni vožnji se lahko uporablja le skrajni desni prometni pas.

Sam sicer nisem kolesar in me tile tudi ne motijo.me pa razpizdi ko vidim ko kolesar pripelje po stranski cesti in brez da bi pogledal levo zapelje na glavno cesto(seveda glih pred avto)
Ali pa ko z kolesarske ceste nenadoma zavije na cesto.Se mi je zadnjič zgodilo ravno to z avtošolo.Hvala bogu da sem kandidatu rekel pazi tega kolesara se lahko zgodi da bo na cesto potegnil in da se mu je lahko ognil.

Ja samo potem daj cel člen ne pa samo tisti del,ki kolesarjem najbolj paše.

(2) Trening iz prejšnjega odstavka lahko poteka na vozišču tistih cest, ki nimajo kolesarskega pasu oziroma kolesarske poti.

(3) Organizirana kolona kolesarjev, ki vozijo vzporedno, ne sme šteti manj kot štiri kolesarje (dva para). Organizirano kolono kolesarjev spredaj ali zadaj spremlja vozilo, označeno z rumeno utripajočo lučjo.

(4) Ko kolesarji trenirajo v skladu s prejšnjim odstavkom, smejo uporabljati na javnih voznih površinah tudi tekmovalna kolesa. Kolesarji morajo obvezno uporabljati kolesarsko čelado.

(5) Kolesarji morajo imeti v času, ko vozijo po določilih tega člena, pri sebi ustrezno potrdilo o tem, da imajo licenco, ki jo je izdala Kolesarska zveza Slovenije ali ustrezna druga mednarodna kolesarska organizacija. Navedeno potrdilo morajo kolesarji predložiti pri nadzoru na vpogled.

(6) Kolesar, ki med treningom na javni cesti vozi v nasprotju z določbami tega člena, se kaznuje z globo 100 eurov.".

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.577
336
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik SJTV1 pravi:
Nima smisla. Zaguljeni motoristi, zaguljeni kolesarji, zaguljeni tiščači, zaguljeni počasneti, zaguljeni najhitrejši, zaguljeni počasneti ...
Vsi so najbolj pametni, noben ne zna priznat, da kdaj (ali veliko) greši in krši predpise. Nobeden se ne bi umaknil, če ima prav (pa če crkne) ...
Zato pa na cestah je, kot je ...
Ja, žalostno a resnično.
frown-1.gif