Ko se navadiš/razvadiš...

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.696
6.717
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik sajkek pravi:
5 kilo si imel stroškov? s katero jajco? Težko verjamem, ali pa te pošteno nategujejo s popravili od zadaj.
Prejsnji lastnik mojega avta. Tudi meni disi na tvoj zadnji stavek. V dveh letih recimo dvakrat menjan kompresor klime, pa zadeva se kar ne dela. Treba je menjati cevi ker puscajo. Zato je treba podreti sprednj konec avta, kar pa je bilo lahko za prejšnjega mehanika preveč. Zakaj natancno je menjal menjalnik mi tudi ni jasno (nek cvilec zvok v peti prestavi naj bi se pojavljal). Sklopka in vztrajnik je pa obicajno da se menja pri takih km(250). To, skupaj z menjavo menjalnika (rabljen iz tujine z garancijo) je bilo pol tvojega zneska.
Upam da imam jaz shranjene stevilke bolj "postenih" mehanikov.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.696
6.717
113
pri taščici
Tole o 600 evrih za popravilo alternatorja bom preveril pri mojem elektricarju. Ce je res tako zlatarsko popravilo. Sem preprican da je nov kpl alternator proizvajalca stal manj kot polovico tega zneska. Ker me res zanima kaksen računalnik mora ta famozni espace imeti na alternatorju da je sposoben zagotavljati elektriko porabnikom.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Res je, vozila s toliko km pa še res nisem vozil,(razen mogoče kamiona), še manj, da bi ga kupil. Pa pri 300 kkm pomoje noben vložek ne pomaga, ker je vozilo zmatrano za na odpad. Reno pa še posebej.
wink-1.gif

ngc2392

Guru
4. okt 2007
2.172
512
113
kranj
ah gatto, eni ste pač teoretiki in nabijate, kajne. eni pa lepo vozimo tudi ohinsploh jajca z 300k kilometri. in ne moreš verjet, še prav lepo se pelje. bi te peljal tudi na eno lepo vožnjo z njim.
aja, s takimi jajci se pa ne voziš. ali pa se ne upaš.

Gatto

Guru
19. jul 2007
18.747
896
113
tu in tam
Ne, saj ne nabijam, samo ugotavljam, kako se poskuša v podtonih pohvalit vozilo (kako je dober, oh in sploh, ker je stal nov 50+itd), zraven pa lastnik trepeta, kaj bo moral drug teden še zamenjat, čeprav je prejšnjič že zamenjal turbino pa pol motorja zraven. Zdaj bo pač na vrsti še pol elektronike, pa cevi za klimo( seveda ima dvoconsko, to pomeni 50m cevi) ipd. Ampak, občutek je dober..(čeprav je v ozadju zmeraj en črviček, ki ne da miru in gloda).
smirk-1.gif

mtl

Majstr
19. jul 2007
10.585
338
83
Kras
www.mtl.si
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
Res je, vozila s toliko km pa še res nisem vozil,(razen mogoče kamiona), še manj, da bi ga kupil. Pa pri 300 kkm pomoje noben vložek ne pomaga, ker je vozilo zmatrano za na odpad. Reno pa še posebej.
wink-1.gif
Tistega zadnjega ne bom komentiral, ampak v primeru, da je avto korektno vzdrževan in da ni ravno kakšne zelo problematične sorte (nekateri žal so
grin1.gif
) potem 300.000 km seveda ni nobena težava. Je pa res, da se definicija korektnega vzdrževanja zelo razlikuje. Za nekatere to pomeni, da popravijo, ko obstanejo kje, za druge pa, da preventivno menjujejo obremenjene in obrabljene dele.
In verjemi, da ima marsikateri avto v Sloveniji za sabo že čez pol mio km (ne sicer na števcu
evil.gif
), pa še vedno dela.
In recimo sam nisem imel niti najmanjšega problema iti kamorkoli (tudi Beograd, itd.) kadarkoli brez kakršnihkoli predpriprav z avtom, ki je imel blizu 300.000 km. Samo je moja definicija korektnega vzdrževanja rahlo drugačna od povprečnega slovenceljna
smirk-1.gif
.

ynos

Vremenko
18. jul 2007
24.415
3.805
113
davorinm.wordpress.com
Citat:
Uporabnik hermann pravi:
in pol se za takimi vozim po avtobanu in lepo brzina niha nekje med 112 in 126, ker nimajo pojma zakaj ima avto vgrajen tempomat
10.gif

Videl, ko sem se peljal na morju. Dva avtomobila vrednosti 40k+ sta imela postavljen tempomat na 110km/h in en se je odločil prehitevati. Ker je bila razlika v hitrosti miniminimalna je trajalo skoraj 5 minut, da se je spravil mimo. Jebojih tempomat.
bonk.gif

Nazadnje urejeno:

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.696
6.717
113
pri taščici
Citat:
Uporabnik softi pravi:
A tvoj mehanik rihta vw in reno? Sharsn in espace, ne polo in clio?
Ta mehanik ki sem ga omenil je avtoelektričar. MEnjave olja in sklopke ne opravljam pri njem. Diodno ploščo in regulator na alternatorju mi je zamenjal za 80 evrov. (material in delo)

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Citat:
Uporabnik mtl pravi:
Citat:
Uporabnik Gatto pravi:
wink-1.gif
Tistega zadnjega ne bom komentiral, ampak v primeru, da je avto korektno vzdrževan in da ni ravno kakšne zelo problematične sorte (nekateri žal so
grin1.gif
) potem 300.000 km seveda ni nobena težava. Je pa res, da se definicija korektnega vzdrževanja zelo razlikuje. Za nekatere to pomeni, da popravijo, ko obstanejo kje, za druge pa, da preventivno menjujejo obremenjene in obrabljene dele.
In verjemi, da ima marsikateri avto v Sloveniji za sabo že čez pol mio km (ne sicer na števcu
evil.gif
), pa še vedno dela.
In recimo sam nisem imel niti najmanjšega problema iti kamorkoli (tudi Beograd, itd.) kadarkoli brez kakršnihkoli predpriprav z avtom, ki je imel blizu 300.000 km. Samo je moja definicija korektnega vzdrževanja rahlo drugačna od povprečnega slovenceljna
smirk-1.gif
.

Tisti, ki preventivno vzdržujejo avtomobile, jih običajno imajo do konca ali pa jih kupi nekdo v bližnji epsilon okolici.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.696
6.717
113
pri taščici
Mene se noben (odvisno kaj je premoženje) , upam da bo se dolgo imel srecno roko z mehaniki.. Kaksna je ralika ce ue amortizacija 5 jurjev na leto ali pa servis 5 jurjev. Oboje je premoženje

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.696
6.717
113
pri taščici
Ja, koliko evrov? (ajd enkrat imas tara jetra, drugic pa nova) Pustimo sedaj da imas sitnosti s servisi, morebitno avtovleko itd.
Govorim o sharanu/alhambri.
Sicer pa mtl je govoril nekoč o TOC. Sedaj pa kar registracijo pisemo pod popravila....
TOC pri mojem drugem avtu starem 10 let je 2x nabavna vrednost novega najbrz. Ne vodim evidence porabe zarnic, menjave brisalcev.....

Nazadnje urejeno:

Resolver

Fizikalc
18. jun 2008
1.836
0
36
Debata je šla v smeri, da (kupljen) starejši avto (skoraj) dohiti novega po nekem času gledano na TCO, s čimer pa se absolutno ne morem strinjati. Za nekatere avte morda drži, za večino pa gotovo ne.