Kje kupiti "steake"

stop

Majstr
5. sep 2007
3.203
397
83
Las Vegas
pa kaj so to za eni kosi a ni slovenskih poimenovanj ... rib eye pa black anus
evil.gif
 

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
Je kakšna ovira za meso še spakirano če gre za kak teden v zmrzovalnik?Kupil danes pri Petrin pa nismo porabili.
nahrung002.gif
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Če imaš nulto cono bojo en teden zdržali. Če ne pa zamrzni samo potem počas dva dni prej začni odmrzovat pred peko.
 

Seba81

Majstr
25. avg 2009
2.052
120
63
Doma
zmaga.gif

Se pa priporočam za kakšen recept za marinade in omake.Aja, sem pa kupil v baubau longlasting brikete od veb.. in moram priznat da res dajo nekaj od sebe, vsaj meni se zdi da niso zgrešen nakup.
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik stop pravi:
pa kaj so to za eni kosi a ni slovenskih poimenovanj ... rib eye pa black anus
evil.gif

Rib Eye je ''šimbas'' AKA bržola, zarebrnica, visoki hrbet...
Black Angus je vrsta krave. Po moje da je v sloveniji ni.

Verjetno je brskal kaj po internetu, pa mu je izgledalo sočno in slastno. Pri nas so drugačne krave, manj primerne za pečenje.
 
Nazadnje urejeno:

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
650
113
Tisto, kar ti pri nas prodajajo za steake ojoj. Tud Petrin ni več lih ravno perla po kvaliteti, na žalost.

Drgač pa od naše govedine, sam je teško dobit.

Kot prvo dobro je če je telica.

Kot drugo krasno je če je simentalka
kot tretje krasno je če se je ravno otelila
kot četrto POVEŽI vse zadnje dve skupaj pa je zmaga

Bistveno je lepo prepredeno meso z maščobo
Meso se mora starat vsaj 3 tedne raje proti 5 ali 6 na suho
In potem bo to kar mora biti.

lp D
 

Jordan

Fizikalc
5. jun 2009
2.839
-9
38
Ljubljana
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Tisto, kar ti pri nas prodajajo za steake ojoj. Tud Petrin ni več lih ravno perla po kvaliteti, na žalost.

Drgač pa od naše govedine, sam je teško dobit.

Kot prvo dobro je če je telica.

Kot drugo krasno je če je simentalka
kot tretje krasno je če se je ravno otelila
kot četrto POVEŽI vse zadnje dve skupaj pa je zmaga

Bistveno je lepo prepredeno meso z maščobo
Meso se mora starat vsaj 3 tedne raje proti 5 ali 6 na suho
In potem bo to kar mora biti.

lp D

Dobro prideš do mesarja in kaj mu TOČNO rečeš? Ker neke angleške izraze te sam debelo gledajo
stupid-1.gif
rečeš zrezke ti da kotlete...
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Tisto, kar ti pri nas prodajajo za steake ojoj. Tud Petrin ni več lih ravno perla po kvaliteti, na žalost.

Drgač pa od naše govedine, sam je teško dobit.

Kot prvo dobro je če je telica.

Kot drugo krasno je če je simentalka
kot tretje krasno je če se je ravno otelila
kot četrto POVEŽI vse zadnje dve skupaj pa je zmaga

Bistveno je lepo prepredeno meso z maščobo
Meso se mora starat vsaj 3 tedne raje proti 5 ali 6 na suho
In potem bo to kar mora biti.

lp D

Dobro prideš do mesarja in kaj mu TOČNO rečeš? Ker neke angleške izraze te sam debelo gledajo
stupid-1.gif
rečeš zrezke ti da kotlete...

Če prideš do mesarja v navadni veleblagovnici/trgovini ti bo dal kar ima. Če greš v kakšno manjšo mesarijo še dobiš kar iščeš, ni pa to isto kot meso v USA ali recimo Argentini Japonskem, itd.

Odtipkaj na google Angus beef ali steak, še bolj ekstremno (ali dražje) je Kobe beef, pa primerjj izgled z našim mesom. Kolagen in maščobe naredijo ta zrezek oskusen in mehak. Naizgled naš izgleda bolj zdrav ker je manj masten, ampak okusen sigurno ni, pa e trši je.

Tudi čas odležanja/zorjenja je tam 5-6 tednov pri nas 5-6 dni. Žal to ne moreš sam narediti, ker se rabi -2 stopije, preveč za zmrzovalnik, premalo za hladilnik. Lahko ga pa mariniraš, marinad lahko drastično zmehča meso. Ne se bat par dni marinade.

Temperatura pečenja je tudi važna, ampak če meso ni primerno za pečenje, pač nič ne pomaga.
 

Gavran

direktor!
22. jul 2007
9.132
5.076
113
Nuku`Alofa
Citat:
Uporabnik Afroman pravi:

Tudi čas odležanja/zorjenja je tam 5-6 tednov pri nas 5-6 dni. Žal to ne moreš sam narediti, ker se rabi -2 stopije, preveč za zmrzovalnik, premalo za hladilnik. Lahko ga pa mariniraš, marinad lahko drastično zmehča meso. Ne se bat par dni marinade.

Lahko malo podrobneje o temle? Imam hladilnik z malo prenizkim termostatom in se mi zdi da bo nekje ravno malo minusa v njem (v treh dneh recimo pijača zmrzne).
Kakšen recept za marinado bi tudi bil dobrodošel.
nahrung002.gif
 

Afroman

Pripravnik
25. sep 2012
769
0
16
Citat:
Uporabnik Jordan pravi:
Ja saj to, torej kaj potem ti kupiš pri nas, da je vsaj "slično" ?


Jaz do sedaj nisem pekel govedine. Prašič, puran, kura, ribe, zelenjava... ni problema. Pri govedini se zatakne ker je pač ni primerne za žar. Letos se bom lotil projekta ''krava''. Predelujem en plinski žar da bo primeren za to. Za ta čas zbiram čim več informacij na internetu.

Sem se pogovarjal (preko internet foruma) z enim bivšimm jugosom ki je sedaj v ZDA, pri njih je govedina 24+ mesecev, pri nas 14-16, pravi da mora biti stara da se razvije maščoba med vlakni. Angus je pa 20% ali malo več dražji od navadne govedine.

Počakaj še kakšen teden, da se vreme umiri, pa ti bom iz prve roke povedal kako mi je uspelo. Pač rabim čez vikend lepo vreme ker ne morem kurit pod streho.
 

Malecky

Majstr
10. sep 2007
11.435
409
83
Smo že xyz krat napisali, da v coolhouse LJ.

Nimajo stalno vsega, ampak dobil boš pa vse od ugodnega black angus mesa, do argentinskih, irskih ipd. kosih od goveda mišljenega za "proizvidnjo" točno takih stejkov.

Irski T-Bone kilski iz coolhousa je bil fenomenalen. Zanimivo bi bilo tudi vprašat v Ponvici od kje dobijo meso, ker za moje pojme dobiš tam meso tako spečeno in take kvalitete kot se šika in to je dejansko že doživetje, ni treba varčevat za postavko na bucket listu...kobe beef.
grin1.gif
 

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.293
1.218
113
www.adriamedia.si
Citat:
Uporabnik dentex pravi:
Tisto, kar ti pri nas prodajajo za steake ojoj. Tud Petrin ni več lih ravno perla po kvaliteti, na žalost.

Drgač pa od naše govedine, sam je teško dobit.

Kot prvo dobro je če je telica.

Kot drugo krasno je če je simentalka
kot tretje krasno je če se je ravno otelila
kot četrto POVEŽI vse zadnje dve skupaj pa je zmaga

Bistveno je lepo prepredeno meso z maščobo
Meso se mora starat vsaj 3 tedne raje proti 5 ali 6 na suho
In potem bo to kar mora biti.

lp D

Tabolš teak, ki sem ga jedel (tam nekje okoli San Sebastiana) je bil pa od ene 12 (al celo 15) let stare krave ... Seveda je bilo staranja še malo več )mislim da 8 tednov), cena pa ojoj ...
Pri Petrini predvsem malo niha kvaliteta, če zadenejo, je zelo OK (je pa res, da samo ribeye kupujem), če ne, je še vedno bolje od 99% ostalih ...
 

dentex

Guru
20. sep 2007
2.758
650
113
SJTV res maš, nihajo u kvaliteti, karsem pa napisal o mesu pa velja za našo govedo, ki je na našem tržišču in pri naših mesarjih. Je pa zanimivo kako se vsi otepajo mladih teličk, češ, kaj pa bomo s tem.

Če hočeš dobro starano meso, je to na suho pa najmanj 6 tednov pa raje več. Temperatura v hladilnici pa med 0 in 4 stopinje celzija. Meso v kosu ne preveč obrano okoli maščevje in loj naj bosta na njem. Lahko se ga zavije v frišfolijo ampak ni potrebe. Meso se pred uporabo očisti vseh delov, se pravi loja in suhega tako, da je na uporabo le očiščen del mesa.

Ribeye je po naše bržola/križ z kito mei najbolj odgovarja
T bone je zelo točno določen del
https://www.google.com/search?...ckkKw6uoAX7M%3A

Pljučna ali ribica je pa sploh zgodba zase.

Marsikdo uporablja tudi rostbeef za stake, meni ga je škoda tega raje cca 2 do 3 kile dobro uležanega v kosu v roru al pa nisem še sam probal ampak me ma da bi ga u en ameriški žar utaknu za toliko, da sesredina ogreje na cca 65 do 70 stopinj in ga pustil odstati še 5 minut, pol pa.......
 

twinman

Fizikalc
17. jul 2012
1.172
16
38
Ljubljana
Raje kar pozabi......hladilnik stalno odpiraš, torej nihanje temperature je stalno prisotno. Marinada ni staranje in ne moreš imet mesa v marinadi 4 tedne. Skrataka je nevarno za zdravje,,,