Kilometrina

BLABLABLA

Guru
28. sep 2007
2.546
967
113
HE, HE tole si pa jest lahko prvoščim.

No zdej mi pa razlož zakaj bi jest svojo lastnino proti svoji volji posojal enmu delodojalcu za bagatelo. (dobil bi samo kvazi nadomestilo za minimalne stroške uporabe, za ostalo bi se pa pod nosom obrisal.) Danes si delodajalec zaželi moj avto, jutri hišo, potem pa še ženo in otroke. Ne se hecat.

Pa ne mešat prevoza na delo in službene poti z lastnim vozilom.

Prihod na delo je nuja (prid na šiht kakor veš in znaš). Peš ali za avionom.
Posojanje svojega avta v službene namene je pa nekaj popolnoma drugega.

In za posojanje svojih stvari nekomu hočem jest imet konkretno nadomestilo .PROFIT od posojanja če hočeš tako slišat.

Pa ne mi zdej s tem naj odprem rent-a-car.

Rikolus

Fizikalc
19. jul 2007
2.367
88
48
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Zato Stroški registraceje, osnovnega zavarovanja in kaska niso vključeni.
So pa osnovni pogoj, da se lahko vozilo uporablja v prometu. Zakaj potem si pa servis upošteval?

ChaoRen

Fizikalc
21. jul 2007
5.409
0
36
124
Jaz mirno rečem, da nimam svojega avta in da hodim na šiht z vlakom. In bi se tudi vozil. Firmi tudi slučajno ne mislim posojat svojega avta.

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.958
6.987
113
Če se govori o profitu od službene poti pa se je potrebno dogovorit z delodajalcem o tem. Kilometrina je mišljena za povračilo stroškov in ne profita oz kar plače, ker potem bi bila tudi drugače obdavečna.

Naj ti delodajalec dodali višjo kilometrino in boš imel profit.

Moje mnenje je še vedno, in od tis-a izračun je tole dokazal, da je kilometrina dokaj poštena. Se pa viša ne tudi zaradi takšnih, ki na njen način hudo služijo...dajte v izračun kakšnih 100.000km letno in poglejte koliko profitira človek. Za en nov avto.

Dacho

Fizikalc
5. sep 2007
1.872
1
38
44
Ljubljana
In ti si ves zelen od zavisti, ker ti tega ne mores?
sprasujem se.gif

Ateis

Guru
13. sep 2007
2.285
811
113
BLABLA: noben delodajalec te ne sili, da daš svoj avtomobil v uporabo. to je izključno tvoja odločitev. seveda pa ti vb zameno ponuja nadomestilo 0,29€ oz lahko tudi več.

Dacho: zgleda, da tudi država ve da je 0,29€/km dovolj in kilometrine ne bo povišala, ker bo drugače prikrajšana. sej vsi vemo, da od tega ne dobi davk oz. dohodnine.

tis

Fizikalc
25. jul 2007
5.423
0
36
Citat:
Uporabnik Rikolus pravi:
Citat:
Uporabnik tis pravi:
Zato Stroški registraceje, osnovnega zavarovanja in kaska niso vključeni.
So pa osnovni pogoj, da se lahko vozilo uporablja v prometu. Zakaj potem si pa servis upošteval?

Ker se zaradi prevoženih kilometrov poveča obisk servisa. In tako je upoštevan le relativni del stroškov servisa ... poglej si tabelico pa ti bo jasno.

Patsy

Pripravnik
24. jul 2007
650
0
16
Celje
Ne vem če je že kdo odgovoril na prvo vprašanje. Baje se pripravljajo spremembe v kratkem in bo kilometrina povišana na 0,32 eur. Pa nadomestilo za prehrano baje tudi gor - max po uredbi na 5,96 eur.

Tukaj je več informacij. Zdaj pa počakajmo, da čimprej sprejmejo in objavijo v URL.
cheer.gif

ginekolog

1.300. registrirani uporabnik
1. okt 2007
585
7
18
dobra tabelca, hvala.

Sam imam na voljo bodisi službeno vozilo ali pa lastno. Pa dost raje grem z lastnim, ker je 10let star bravo že amortiziran, servisi niso dragi (pod 200 na leto, povprečno v 5 letih), poraba po ac pa 7,3. Tabelca pravi, da sem pri 10k km 1668 € v plusu.

Pri novem vozilu pa se tole ne izide prav dobro.

markoman

Fizikalc
19. avg 2007
2.574
17
38
tudi mi mamo služben avto, ki ga z veseljem izkoristim. sicer sem šel tudi nekajkrat s svojim, a se temu izogibam. kljub temu, da avto troši zelo malo, bi se v primeru, da bi bil kriv v prometni, lahko za vse obrisal pod nosom. se preprosto ne splača, čeprav kadar grem s svojim, lepo dobim stroške nazaj in ostane profit. sodelavka je enkrat šla s svojim, razbili so ji luč na parkirišču, in... nič. kilometrina je šla za nakup rabljene luči z razbitega enakega avtomobila.

MAKY_

Fizikalc
10. nov 2007
1.199
2
38
Obišči stran
zgleda vas je večino mnenja, da se zaletavaš samo ko si na službeni poti... čudno razmišljanje...

tudi sam se sicer mnenja, da je kilometrina primerna oz. če bi bila par centov višja/nižja tudi nebi bilo nič narobe. nekateri pač pozabljajo, za kaj je sploh namenjena kilometrina. financiranju vozila pač ni.

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik BLABLABLA pravi:

In za posojanje svojih stvari nekomu hočem jest imet konkretno nadomestilo .PROFIT od posojanja če hočeš tako slišat.

Če želiš profit (jaz ga sicer imenujem plača), se tako dogovori z delodajalcem, kilometrina pa samo po sebi ni namenjena temu.

Za profit boš pa seveda dal svoj košček pogače tudi cesarju...

Zgaga

Guru
25. jul 2007
10.578
4.504
113
49
Na sončni strani ALP
Citat:
S 1.avgustom višja kilometrina, prehrana, dnevnice

V Uradnem listu 75/2008 z dne 25.7.2008 je objavljena spremenjena Uredba o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo, ki prične veljati 1. avgusta 2008.

Po težko pričakovani novi uredbi se višina povračila za prehrano med delom poviša s sedanjih 5,54 eur na dan na 6,12 eur na dan.
Poviša se povračilo za prevoz na delo, če ni možnosti uporabe javnega prevoza, in sicer s sedanjih 0,15 eur na kilometer na 0,18 eur na kilometer.

Višina dnevnice za službena potovanja v Sloveniji se za trajanje nad 12 do 24 ur poveča s sedanjih 15,02 eur na 21,39 eur, za trajanje nad 8 do 12 ur s sedanjih 7,51 eur na 10,68 eur, ter za trajanje nad 6 do 8 ur s sedanjih 5,26 eur na 7,45 eur.

Tudi višina povračila za prevoz na službenem potovanju, torej kilometrina, se poviša s sedanjih 0,29 eur na 0,37 eur.

Terenski dodatek se poviša s sedanjih 3,13 eur na 4,49 eur, upravičen prejemnik pa je delavec, ki najmanj dva dni zapored dela in prenočuje izven kraja običajnega prebivališča ali sedeža delodajalca.

Poviša pa se tudi višina odpravnine ob upokojitvi, ki po novem znaša 4.063 eur (prej 3.443 eur).

Vir: UL RS, št. 76, 25.7.2008

Bo treba še celi UL dol dobit in prečekirat.
zmaga.gif

EDIT: -> TUKAJ JE <-
cheer.gif

Nazadnje urejeno:

Freak

Pripravnik
19. sep 2007
522
0
16
Wooohoooooo,upam da bojo to tut pr nas kej uposteval
smile-1.gif

Sam btw,mi smo mel do sedaj malco samo 3.50€ ....

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Ne mešati pojmov - Uredba določa samo maksimalno neobdavčene zneske, koliko pa podjetje izplačuje pa je stvar kolektivnih pogodb.

asko

Fizikalc
22. jul 2007
2.565
3
38
Kilometrina za službene poti in dnevnica niso vezane na kolektivno pogodbo. Edino znesek za prehrano se zana razlikovat od podjetja do podjetja glede na kolektivne pogodbe.

nezanimiv

Zelenc'
26. maj 2008
28
0
1
Citat:
Uporabnik asko pravi:
Kilometrina za službene poti in dnevnica niso vezane na kolektivno pogodbo. Edino znesek za prehrano se zana razlikovat od podjetja do podjetja glede na kolektivne pogodbe.

Kdo pa torej določa kilometrino in dnevnico ? Vlada ? Link ?

Ne se hecat, te stvari so določajo na ravni sindikatov in delodajalcev - to pa je lahko na ravni celotnega gospodarstva, panoge ali pa podjetja.