2g co2ja = 1l volumna pri atmosferskem tlaku. Tako da tamale 12g bombice dajo od sebe od oka 5l (6l + razlika v tlaku do atmosferskega). 0.8l jeklenka za paintaball ne vem koliko g drži (ker so tole US mere kjer volumen ni dejanski volumen za CO2 ampak najbrž zunanji volumen jeklenke?!), samo najbrž več kot 500g ... tako da imaš dovolj za 250l (10 sodov) stočit.
Torej če prav zastopim bi se mogel v kegu pri 20C po 14 dneh (karbonacija z sladkorjem) ustvariti pritisk 1.58 bar (po kalkulatorju)
Ciljana karbonacija je bila 2.2. Torej če je večji pritisk je dejanska karbonacija višja?
LP
Ja samo kaj delaš z jeklenko vse? Če jo rabiš za karbonacijo (tu gre največ CO2ja), prepihovanje kegov pred točenjem, čiščenje linij ipd. potem smo že ugotovili da je 2kg dovolj za ene 8 kegov (+-2 odvsino koliko šparaš in kakšna piva točiš).
V praksi je tudi pri samo točenju izgub CO2ja okoli 20-30% (recimo ko porivaš peno po linijah, pa da sploh "nafilaš linije" ipd.) nekako industrijski standard je da je 2kg dovolj za stočit 15 tamalih 30l sodov (450l piva). To je varna mera kjer se upošteva dolge linije, inicialno filanje pritiska in čiščenje linij po standardu ter doprinos k karbonaciji (ker so ponavadi točena piva nizko karbonirana in regulatorji nastavljeni na izredno visoke tlake). Se pravi če prenesemo na homebrewing 18l kege je 2kg CO2 dovolj za 25 kegov.
Če porabiš občutno več glede na zgoraj napisana dejstva, ti potem pušča nekje, kar je dokaj pogosta težava pri domačem pivovarstvu!
Prvič sem delal prisilno karbonizacijo iz nule v kegu ampak ne piva, ampak doma narejenega tonika. Nevem ali jaz kaj ne razumem ampak po enem mesecu na 6 stopninjah in 0.9 bara v hladilniku mehurčkov prakticno ni. Puščanja ni ker je tlak v jeklenki nespremenjen.
Verjetno si hotel napisat, da imaš keg en mesec v hladilniku na 6 C in priklopljenega na 0.9bar? To je po moje OK. Pijača bi morala biti že zdavnaj karbonirana. Ali si keg imel ves čas priklopljen na pritisk? Ali si samo priklopil, napolnil na 0.9 bara, odklopil in čakal? Če je slednje, potem seveda ni mehurčkov. Prav je prvo. Če kljub temu ni mehurčkov, ti mora nekje puščati. Vsaj jez ne vidim drugega razloga, da sicer ne bi bilo mehurčkov.
Seveda sem imel non stop priklopljeno na 0.9 bara, vmes sem še odklopil vzporedno priklopljen sod piva, ker sem mislil da je v tem problem in povišal pritisk za 7 dni na 1.5 bara, pa nič. Mislim da mi ne pušča nikjer ker sem preverjal spoje, poleg tega je v sodu bil pritisk, kar sem parkrat preverjal preko ventila za izpust. Tonik je dokaj sladek, ali je v tem problem?