Kegging

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Pri tvoji metodi prisilne karbonizacije ne veš koliko imaš karbonizacijo. Posledično ne veš s kakšnim pritiskom točit. Pusti keg 1 dan odključen s CO2 linije na stalni (ZNANI) temperaturi in potem preveri pritisk .. vrednost pritiska ki se bo vzpostavila v kegu ti bo povedala koliko imaš sploh CO2ja v pivu. Potem točiš s tem pritiskom, ali pa če je previsoko spuščaš pritisk ven. Vsakič ko spustiš pritisk ven bodo v pivu nastali mehurčki in moraš počakat 6-12h da se stvar umiri in potem preverit nov pritisk in po potrebi ponovit postopek.

Skratka pomojem si pivo močno prekaboniziral in imaš sedaj probleme s točenjem! V trenutni situaciji ti bo pomagalo če točiš z večjim pritiskom, kaj vem daj 2 bar (tu že vprašanje če pipa lahko zregulira tak pritisk)!
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Tisti vijak z zarezo je namenjen raztavlajnju pipe in čiščenju le te. Tako da tisto nima veze.

Imaš pa definitvno prelkarbano pivo. Ali počasi spuščaš vn pritisk dokler se ne uravnovesi, ali pa nabij tlak na 2-3 bare in toči
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pri tvoji metodi prisilne karbonizacije ne veš koliko imaš karbonizacijo. Posledično ne veš s kakšnim pritiskom točit. Pusti keg 1 dan odključen s CO2 linije na stalni (ZNANI) temperaturi in potem preveri pritisk .. vrednost pritiska ki se bo vzpostavila v kegu ti bo povedala koliko imaš sploh CO2ja v pivu. Potem točiš s tem pritiskom, ali pa če je previsoko spuščaš pritisk ven. Vsakič ko spustiš pritisk ven bodo v pivu nastali mehurčki in moraš počakat 6-12h da se stvar umiri in potem preverit nov pritisk in po potrebi ponovit postopek.

Skratka pomojem si pivo močno prekaboniziral in imaš sedaj probleme s točenjem! V trenutni situaciji ti bo pomagalo če točiš z večjim pritiskom, kaj vem daj 2 bar (tu že vprašanje če pipa lahko zregulira tak pritisk)!

Najprej hvala vsem trem!

Pa še podvprašanje: za preverit pritisk v kegu zaprem ventil na manometru in priklopim na keg. Kazalec bo pokazal pritisk v kegu ne glede na to, da bo ventil zaprt?

Ko pivo pijem, ni prekarbonizirano. Mogoče preveč za ESB, a le malnkost, za kako drugo pivo bi bilo čisto primerno.

Naredil bom tako. Odklopil bom CO2. Spustil ven iz kegov CO2 in pustil odklopljeno vsaj 6 ur. Nato bom priklopil cev za CO2 nazaj, s tem, da bom imel ventil na manometru zaprt. Bo to OK? Ali prav razumem?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Pri tvoji metodi prisilne karbonizacije ne veš koliko imaš karbonizacijo. Posledično ne veš s kakšnim pritiskom točit. Pusti keg 1 dan odključen s CO2 linije na stalni (ZNANI) temperaturi in potem preveri pritisk .. vrednost pritiska ki se bo vzpostavila v kegu ti bo povedala koliko imaš sploh CO2ja v pivu. Potem točiš s tem pritiskom, ali pa če je previsoko spuščaš pritisk ven. Vsakič ko spustiš pritisk ven bodo v pivu nastali mehurčki in moraš počakat 6-12h da se stvar umiri in potem preverit nov pritisk in po potrebi ponovit postopek.

Skratka pomojem si pivo močno prekaboniziral in imaš sedaj probleme s točenjem! V trenutni situaciji ti bo pomagalo če točiš z večjim pritiskom, kaj vem daj 2 bar (tu že vprašanje če pipa lahko zregulira tak pritisk)!

Najprej hvala vsem trem!

Pa še podvprašanje: za preverit pritisk v kegu zaprem ventil na manometru in priklopim na keg. Kazalec bo pokazal pritisk v kegu ne glede na to, da bo ventil zaprt?

Ko pivo pijem, ni prekarbonizirano. Mogoče preveč za ESB, a le malnkost, za kako drugo pivo bi bilo čisto primerno.

Naredil bom tako. Odklopil bom CO2. Spustil ven iz kegov CO2 in pustil odklopljeno vsaj 6 ur. Nato bom priklopil cev za CO2 nazaj, s tem, da bom imel ventil na manometru zaprt. Bo to OK? Ali prav razumem?

Če nimaš nepovratnih vnetilov (kdaj je tudi na samem regulatorju že) potem ja, odklopiš CO2 s kega in zapreš ventil na jeklenki, pritisneš z izvijačem na pin da spustiš iz CO2 linje ven pritisk (ali pa povlečeš varnostni ventil na regulatorju če ga imaš) .. na manometru ti pade pritisk na 0. Potem prikjučiš na keg in če se ti dvigne na neko vrednost je to to kar je v pivu. Moraš pa počakat par ur da se pritisk izravna, če ti stočiš recimo 1 kozarec piva bo pritisk padel v trenutku za polovico ... ampak se bo potem čez čas že spet nabral.

Seveda da ni prekarbonizirano v kozarcu ker ti je pol CO2ja šlo na pipi v luft (oz. v peno). Sej tudi če imaš flaško na 5.0 vol CO2 pa odpreš in uspeš ulovit vodomet boš imel v kozarcu ravno prav karbonizirano pivo!
grims-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Drži!
smile-1.gif


Grem hitro klicat domov, kaj naj naredijo
bonk.gif


nahrung002.gif


P.S.: med tem so mi pa že javili, da sem domov dobil nepovratne ventile
smile-1.gif
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Poizkusil sem iz sodčka z beergun (nakup iz Kitajske) pretočiti pivo v nekaj steklenic (8) vendar niti ena ni bila brez pene v celem vratu.
Tlak v sodčku sem izpustil na 0,2 bara , beergun je bila skupaj z cevmi čez noč v hladilniku skupaj z steklenicami.
Kaj sem delal narobe?
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Vsaj dva dni se ohlaja cel keg v hladilniku da boš lahko pretakal brez pene in ,da ti karbonizacija ostane v pivu. Vsaj pri meni je tako.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Sod je v hladilniku že en mesec. Je pa res, da je v sodu samo še ~ 5l piva.
Bom zamenjal cev za tako z manjšim premerom (4mm) in še malo zmanjšal pritisk v sodu.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Poročam še o rešitvi svojega problema. Pivo v kegu je bilo prekarbonizirano. CO2 sem odklopil in kega vsake toliko odzračil. To je rešilo problem penjenja, pivo pa je lepo karbonizirano.

To hitro metodo bi ponovno uporabil res samo v primeru, da bi se res mudilo, vsekakor predlagam vnaprejšnje načrtovanje z metodo set&forget, ker samo tako na koncu točno veš, kaj dobiš.

Še primerjava karbonizacije prisilno/naravno: Prisilno sem karboniziral drugič, tako kot prvič pa opazim razliko, in sicer je prisilna karbonizacija bolj "radenskasta". Mislim, da sem prvič isto napisal, in tako je tudi sedaj. Kaj je vzrok temu, pa ne vem, kemija/fizika gor ali pa dol, razlika se opazi
smile-1.gif


Vseeno pa imam v planu podaljšat cevi. Prebral sem en super članek, ki ga delim: https://www.homebrewersassocia...e-draft-system/
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Zdravo,
ta vikend sem napolnil sodčke in nekaj steklenic z ipo. Dodal sem 100 % sladkorja za 1.6 vol ter pritisnil na vsega en bar. To verjetno ne bo obvercarbed, me pa niti ne moti, če bo pivo malenkost undercarbed. Sporočim kaj bo naprej. So pa ti sodčki res umazani. Pred točenjem sem sodček tudi razstavil in očistil še cevke. Nisem si mislil, da bodo po namakanju v kristalni sodi še vedno tako "kosmate". Je pa soda dodobra zmehčala oz razgradila to umazanijo, saj se jo je dalo z lahkoto odstraniti.

Hvala za vso pomoč, za enkrat
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Predvidevam, da boš imel kege v hladilniku/skrinji (na hladnem pač). In 1 bar na npr. 5-6C=2.6-2.7 CO2 Vol, na 10C pa 2.3-2.4 CO2 Vol, kar pomeni, da boš z naravno karbonizacijo sicer dosegel 1.6 Vol, se bo pa pivo s tem, ko bo priklopljeno na CO2, s časom dokarboniziralo do ustreznega CO2 Vol glede na temperaturo piva in nastavljen pritisk (1bar).

Tabela: http://shrani.si/f/3n/13x/c3EYxnZ/capture.jpg

Sporočilo iz zgoraj prilimanega članka:"Without top-pressure from carbon dioxide, a keg will gradually go flat as it empties, just as an opened bottle of beer does if left out on the counter overnight. And you need the right amount. Too much pressure, and the beer will gradually overcarbonate. Too little, and it will lose carbonation with time. Remember, carbonation always adjusts to match the carbon dioxide pressure in the headspace above the beer (Henry’s Law)."
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Zanima me še ena stvar pri priklopu za CO2. Zanima me koliko ste največ odžagali to cevko, da v keg spravite več piva, oz. ali je sploh smiselno to cevko krajšat? Ali morda razmišljam v napačno smer?
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Meni so kege rihtali drugi, in se niso rezali, ker naj bi že bili krajši, nekateri pa jih enostavno skrajšajo s fleksarco.

Smiselno je toliko, kolikor ti je smiselno v keg nalit več piva. Če jaz natočim pivo do cca 1cm pod cevko, še komaj zaprem pokrov, ne da ga namočim v pivo, zato sam verjetno ne bi krajšal cevke, razen če bi bila res dolga. Kako pa to zgleda, pa žal ne vem.

Vsekakor lahko to narediš tudi kadarkoli kasneje.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ta tema je v bistvu najbližja mojemu vprašanju in je s kegi tudi povezana.

Spogledujem se s pištolo za flaširanje iz kegov, in sicer kar s proper Blichmannovo pištolco https://www.mr-malt.com/beergun-bottle-filler-with-kit.html.

Dostikrat sem se že nasral z raznimi kitajci ali pa približki originala, a glede na ceno originala me vseeno zanima, kako se ti kitajčki obnesejo? En je že nekaj pisal, ne pa prav dosti. Vsekakor bi rad mel neko delujočo stvar.

Skratka, kakšna so vaša mnenja?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Saj iz soda se čisto lepo natoči čez navadno pipo z regulatorjem. Vse skupaj bi imelo smisel, če bi lahko zaprl na način, da kisik ne pride zraven, tako pa na koncu snameš pištolo in spustiš kisik zraven...
crazy1.gif

Čudno da se še noben ni spomnil narediti zapirač, kjer bi prazno flašo zaprl z posebnim zamaškom, ki ima enosmerni venitil. Ko bi flašo napolnil čez ventil in umaknil pištolo, bi pritisk v flaši ventil zaprl in ga ne spusti dokler je pod pritiskom...
Cena zamaškov najbrš nebi bila nizka...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
BličmanovaTM pištola ima dvojni sprožilec, en je za točenje piva, drugi pa za CO2. Skratka omogoča ti da vpihaš CO2 pred in po polnjenju. Da bi bilo zaradi pištole same kaj manj penjenja kot če točiš čez navadno pipo z nastavkom (do dna flaške) ni variante. Skratka da je manj penjenja moraš poskrbet na ostalem delu sistema.

Imaš pa tudi single pressure filler opcije polnilcev, s kitajske se jih dobi tudi med 50-100EUR. Tam dejansko ima ročka, ki jo vtakneš v flaško gumjast pokrov in trosmerni ventil co2-zaprto-pivo + regulacijski izpustni ventil. S tistim polnilcem flaško povsem začepiš in nafilaš najprej noter CO2a (zato da izpodrine kisik IN nabije pritisk), potem preklopiš na pivo ki se fila pod pritiskom. Če je izpustni ventil nastavljen na malo nižji pritisk kot ga imaš v kegu je točenje povsem brez pene in na koncu ti malce zniža pritisk tako da ti ne butne pivo skozi vrat. Čisto na koncu ko imaš pivo s steklenici in polnilec potegneš ven pa še malo odpreš CO2 ventil da izpihaš zrak. Stvar deluje, ampak je časovno potratna 3 much, to je za nafilat par flašk razen če cel popoldne stekleničiš en k... keg!
grims-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Ne me zajeb***
smile-1.gif


Pa je vpihovanje CO2-ja razlog, da se na tak način flaširano pivo ne dekarbonizira? Očitno bom kar ostal pri klasičnem flaširanju, iz kega pa samo, ko bo treba nest do prjatla in se bo takoj spilo.

P.S.: kako se potem po domače na simpl da dobro sflaširat pivo iz kega? Po točkah, prosim
smile-1.gif
 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Ne me zajeb***
smile-1.gif


Pa je vpihovanje CO2-ja razlog, da se na tak način flaširano pivo ne dekarbonizira?

NE, vpihovanje CO2ja ne pomaga pri karbonizaciji. Pomaga pa pri/proti oksidaciji, ker pivo iz kega je polnjeno v zrak in zrak (kisik ki povzroča oksidacijo) noter tudi ostane za razliko od flaširanja s sladkorjem kjer kvasovke raztopljen kisik porabijo in naredijo še CO2 zraven.

Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
Očitno bom kar ostal pri klasičnem flaširanju, iz kega pa samo, ko bo treba nest do prjatla in se bo takoj spilo.

Takoj oz. v roku par dni, če je sicer steklenica na miru do oksidacije ne pride kar tako če si pazil med polnjenjem. Če lepo točiš in imaš balansiran sistem (beri: če nimaš tudi iz pipice penometa) potem pivo tudi iz kega ohrani določen nivo karbonizacije BP. Da se jo več ohrani mora bit jasno agitacije čimmanj (polnjenje iz dna) in pa fino je če je tudi steklenice ohlajena (hladilnik) ali celo podohlajena (zmrzovalnik). Če se tega držiš potem dobiš čisto lepo pitno pivo tudi če prenaša iz kega v steklenice.

Citat:
Uporabnik HafnerMa pravi:
P.S.: kako se potem po domače na simpl da dobro sflaširat pivo iz kega? Po točkah, prosim
smile-1.gif

Sam za quick'n'dirty še vedno posegam večinoma po keg adapterju za PET flaške. Razen tega da je pivo v plastiki, imaš s tem adapterjem vse lastnosti idealne polnitve (izpih zraka, tlačno polnjenje, dopolnjenje CO2ja) pa še stane samo par EUR.
 

header

Fizikalc
28. okt 2013
556
33
28
Ravno sem zaključil z polnjenjem steklenic (20 kom) z beergun (Made in China). Prejšnjič sem imel veliko problemov z penjenjem.
Sedaj sem na pištolo dal 4m cevi 4x6mm, ki sem jo imel čez noč skupaj z pištolo v hladilniku. Tudi steklenice sem imel v hladilniku.
Tlak v sodčku sem dal na minimum, (0.2 bara), da je ravno prav teklo. Danes nisem imel takih težav z penjenjem kot prejšnjič.
V steklenicah je ostalo ~ 2cm pene.
 

ulaga

Zelenc'
14. avg 2014
20
0
1
enkrat sem že pisal, da nisem mogel najti NOVIH plastičnih, ne steklenih flašk za tale adapter za PET flaške za tlačno točenje iz sodčka v flaše... prečesal sem vsega in svašta
v glavnem, potem sem preveril, če je nastavek defekten z Jelen flaško 2l, kot je dejal utiševalec in ugotovil, da adapter ni defekten.. poleg teh PET flašk scweppsa, Jelena in Nikšičkega sem preverjal tudi po steklenih in našel da nastavek paše na steklenice Donata in Radenske; tako da tisti, ki jim plastika ne diši: s tem nastavkom se da lepo natočiti tudi v steklenice
wink-1.gif