Kegging

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Super. če se bo pivo neslo kam na žur se bo tako ali tako točilo preko kompresorja. To sem že testiral in se je super obneslo. V tem primeru niti ni potrebe po CO2, ker se ponavadi itak vse spije
smile-1.gif
. Nekje sem zasledil, da naj bi ta aparat nabil tlak na nekje 2.5 do 2.7 bara. Torej bi bil tak tlak primeren tudi pri uporabi CO2?

CO2 je mišljen za domačo uporabo, da ne bom po nepotrebnem oksidiral piva.
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
S CO2-jem ne boš oksidiral piva
smile-1.gif
Ravno zaradi preprečitve oksidacije nekateri pred flaširanjem, kegiranjem, pretakanjem itd. s CO2-jem napolnijo steklenice, kege, fermentorje...
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Ja ja, mi je jasno. Pravim, da bom drugače, kadar se ve, da se bo spilo cel sodček, uporabil kompresor na avtomatu, ta pa uporablja atmosfero. Vem, da s CO2 ne morem oksidirati piva.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Koliko casa ponavadi pustite kristalno sodo v kegu, da se keg razdisi? Jaz jo imam zdaj notri nekaj uri in je vonj se prisoten. Ni pa tako intenziven kot na zacetku.
 

trpo

Pripravnik
10. jan 2015
175
17
18
Najbolj trdovraten vonj je v tesnilih. Tako, da obvezno zamenjaj vsa tesnila na kegu (5 kom).
 

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
pa prvo daj not kako hudo ipo, če boš dal kakega lagerja, zna dišat po sodu :D
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Mogoče sem malo prehitro panicaril
smile-1.gif
prej sem ven zlil raztopino, splahnil sode in potem je bil vonj komaj se zaznaven. Zdaj sem jih se enkrat napolnil s kristalno sodo. Tavelika tesnila sem zamenjal, malih nimam. Velike so mi dali zraven. Bom zamenjal se ostale.

Bo pa res ena kar mocno hmeljena ipa sla najprej notr. Pa en stout
smile-1.gif


Btw, na koliko barov se nabije stouta, ce bi želel uporabiti dusik in ali se v tem primeru dodaja priming sugar ali ne?
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Meni je stout iz kega dober tudi če ni karboniziran oz. minimalno (okoli 1.5 vol deleža CO2ja).

Glede dušika je tako da rabiš tudi posebno pipo (stout), preko klasične ne bo pravega efekta pene. Dušik se v pivu ne raztaplja, tako da za mehurčke oz. karbonizacijo še vedno rabiš CO2 (torej ja tudi priming sladkor), ko se sprosti pritisk tako butne ven v trenutku v obliki mehurčkov, če imaš pravo pipo ki pivo "meša" ti mehurčki naredijo značilno kaskadno penenje.

Sicer dušik za pivo je ponavadi itak mešanica N/CO2 v določenem razmerju (75/25). Če imaš prikjučeno pivo na tak plin se parcialni tlak zniža kar pomeni da ti tudi CO2 uhaja oz. realno je to uporabno samo za stout in določene angleške aleje ker lahko ohranjaš samo nizko stopnjo karobnacije preko jeklenke.

Pa poleg posebne pipe se rabi tudi poseben regulator ker dušik v tekočem stanju ima malce večji pritisk od CO2ja pa tudi jeklenke imajo posebne priklope (drugačne kot CO2).
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Aha, kar se jeklenk tiče in reducirnih ventilob, mi je jasno. Nisem pa vedel da pride posebma pipa. Hvala.
 

bluefossil

Pripravnik
22. mar 2016
315
20
18
Še to, včeraj, ko sem kege napolnil z raztopino kristalne sode so se pri velikem O ringu delali mehurčki. Ko sem keg malo pretresel je bilo bolje, vendar ne za dolgo. Razumem, da se je povečal tlak, ker se je zaradi reakcije kristalne sode z vodo ustvaril plin, nato, ko se vse skupaj malo ohladi tlak pade in ne tesni več. Zanima me, ali je to normalno ali moram narediti reklamacijo? Veliki O-ringi so bili zamenjani.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
To je normalno. Sodi tesnijo 100% samo ko so pod pritiskom.
Zato jih je potrebno po polnenju s pivom priklopit na CO2 da izpodrine kisik in sod napolni s pritiskom
 
Nazadnje urejeno:

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Poročam o svoji izkušnji s prisilno karbonizacijo s CO2 (HITRI NAČIN), morda bo komu prišlo prav.

V petek rabimo za pit, v nedeljo zvečer sem pretočil pivo v keg. Odločil sem se za naslednji način: pritisni na 2.5bar, pusti 24h, nato izpusti ves CO2 iz kega in nabij na želen pritisk (glede na temperaturo in želeno stopnjo karbonizacije; pri meni cca 1 bar).

Seveda ni šlo vse kot bi moralo, zato nisem naredil točno po načrtu, a ne z bistveno spremembo. Šlo je pa takole:

V nedeljo sem nabil na 2.5bar, sem šel čez 3 ure pogledat kako je (za vsak slučaj) in ugotovim, da pušča CO2 na eni izmed linij (imam 2 kega). Ob priklopu še ni puščalo. Zapru sem ventile, CO2-ja pa nisem spuščal ven, v kegih je tako ostalo 1bar pritiska. Naslednji dan sem kupil nove cevi in priklopil ter naredil po načrtovanem postopku. Vmes cem cca 5x malo prešejkal kege (20 sek vsakega).

Tako: 24h na 1bar, 24h na 2.5bar. Včeraj sprobam in je karbonizacija gotova, celo malo previsoka.

Nauk: Ja, s postopkom iz prvega stavka se da pivo karbonizirat v enem dnevu do čisto solidno pitnega. Če bi dejansko naredil tako kot sem mislil, bi bila karbonizacija verjetno ravno pravšnja, verjetno zaradi dodatnega dneva karboniziranja na 1bar in nekajkratnem tresenju kegov, pa je celo malo previsoka (za ESB). Kegi so bili na temeraturi 5C.

Juhej!
smile-1.gif
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Imam pa tudi eno težavo. Pivo se mi prvič peni, v temi pa nisem našel ustreznega odgovora (upam, da nisem kje spregledal).

Imam pipo z regulacijo pretoka, cev od kega do pipe je dolga dobre pol metra, v cevi NI vidnih mehurčkov, niti takoj pri izhodu iz kega, niti pri vhodu v pipo in vmes. Ven pa priteče pena, vmes se malo umiri, potem pa spet kot da bi malo butnilo...teče tako v rahlih sunkih. Mogoče je to pravi izraz.

Naredil sem vse enako kot pred tem, penilo se mi ni niti še takrat, ko sem imel pipo direktno nasajeno na keg, niti po tem, ko sem imel tako kot sedaj. Na pipi je iz sprednje strani neka zareza (kot pri vijaku). Na kaj to vpliva. Te nastavitve nisem nikoli spreminjal, lahko pa se je seveda kar premaknilo v vsem tem času.

Pritisk v kegu ima mzdaj 1 bar. Enako sem imel tudi prej, le da sem prej karboniziral naravno, a pri tej spremembi (prislina karbonizacija) ne vidim povezave s penjenjem.

Kako naredim, da bi točil z nižjim pritiskom, pa da mi ne bi butnilo piva v CO2 linijo (žal še nimam nepovratnih ventilov? Odklopim CO2 in spustim pritisk iz kegov, priklopim nazaj in nabijem na želeni pritisk za točenje? Glede na to, da je v pivu načeloma karbonizacije za 1 bar, ali bo postopoma, ko se bo CO2 izločal iz piva, postal višji kot v CO2 liniji (če naštimam npr. na 0,5 bara za točenje)? Ali mi to lahko povzroča kake težave?

Hvala.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Se pravi, če si karboniral z 1 bar na 7 stopinjah, točiš tud z 1 bar. Če imaš topel sod, se seveda ta pritisk dvigne.