Kegging

pocast

Pivovarski majstr
13. maj 2014
1.991
401
83
Mislim da smarty to dela. Je super stvar ker je sistem popolnoma zaprt, V OUT gre pivo, v IN gre vn odvečni zrak ali CO2. Jaz tega ne počnem, ker ne zaupam ventilom na corniyu, preveč so kompleksno sestavljeni in se bojim da bi noter bila kljub temeljitem čiščenju kakšna reč, ki bi ti lahko okužila pivo, vendar to je po mojem sam moje kompliciranje. Sicer bi pa tako lahko tudi tlačno polnil, če bi imel v sekundarcu pivo pod pritiskom
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Uf , tlačno polnjenje ideja za naslednje fermentorje :D pa še bistveno manj pacanja . Hvala.
 

smarty

Pripravnik
5. okt 2014
477
0
16
Jaz to delam
smile-1.gif

Fermentor imam kake 30 cm višje od kega. Nato silikonsko cev nataknem na pipco od fermentorja in na koncu cevi dam corny keg priključek za Beer OUT. Nato spustim iz kega CO2, ki ga prej nafilam recmo do 0,3 bar... in ko spustim CO2 in kega nataknem corny keg priključek na Beer OUT in odprem pipco od fermentorja... tako mi pivo počasi teče v keg in tajcat lepo gledam kako pada piva v fermentorju
smile-1.gif

Nato zvagam keg... ene 3x 0,5L dam pa v flaše za vzorce... Simple tako, da pivo ni kaj dosti v stiku z zrakom in je vse pod zaprtim načinom...

Če hočeš ti naslednjič slikam, ker bom kmalu filal v keg.
 
Nazadnje urejeno:

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Smarty hvala za odgovor. Sem prenočili ni isti način samo da z pomočjo sifona. Je pa bistveno manj packarije.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Me zanima kako kerbonirate v kegu ali kaj delam narobe.
V keg cca 19lit. raztopim in dodam 80g. sladkorja, keg pa pritisnem s CO2 na 2.5bar. in postavim na sobno temperaturo. Po dobrih treh tedni ko ga priklopim na pipo karbonacije skoraj ni. Seveda se karbonira kasneje ko je v hladilniku in je pod stalnim pritiskom. Ne morem pa ga uporabiti takoj recimo na prenosnem točilnem aparatu.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Dihta. Predno ga priklopim v hladilnik spustim ven konkreten pritisk.
Si bom pa sestavil monometer in priključek za keg kot je nekaj časa nazaj svetoval Utisevalec da bom lahko natančno kontroliral pritisk v kegu.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Men se je zgodilo sledece...par "feder" mi je pokapalo iz ventilov...zaj pa mi ne dihta vec...kaj se dajo dobit samo ti priklkucki kje al je mel kdo ze kake take tezave, da bi resil? Hvala

 
Nazadnje urejeno:

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Če razdreš ventil pred uporabo daj malo vode v keg in nabij pritisk ter parkrat prikjuči/odključi ustrezen adapter na ventilu da se notranji pin spet uleže ker na suho ne skoči lepo na svoje mesto. Lahko imaš samo v tem problem.

Sicer dobiš v vseh resnih pivovarskih štacunah po cca. 10EUR komplet ventil. Večinoma pa je problem samo tesnilo, garniture namenskih o-ringov za restavracijo kega dobiš pa tudi za par fičnikov. Isto robo dobiš pri kitajcih za malo manj če se ti da čakat.
 

kalbo

Guru
7. okt 2013
18.719
9.494
113
Citat:
Uporabnik reflex pravi:
Dihta. Predno ga priklopim v hladilnik spustim ven konkreten pritisk.
Si bom pa sestavil monometer in priključek za keg kot je nekaj časa nazaj svetoval Utisevalec da bom lahko natančno kontroliral pritisk v kegu.
Dvigni pol mal cuker, dej ga 100g al pa clo tok k v steklenice.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Torej ce prav razumem...nasraufam toti ventil gor..ceprav mi potem "fedrca" oz kapica poskakuje in ni prav v votlini nabijem co2...pa ven pa spet pa vrn pa spet...in bi potem naj sam skoco namesto...bom probal samo ne vem ce bo, ker se nima kam zataknit.

Resne pivovarske stacune pa mislis mr malt? Ko gre pivovarium dol da mu narocim polek.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Se pravi feder ni niti napet ko sestaviš? Pa imaš spodaj prav postavljeno tisto "cevko" ki gre pri CO2ja pac cm in pri pivu do dna? Tiste cevka ima na koncu razširitev na katero se ti feder obesi, vmes oz, pod cevko je pa še o-ring. Če karkoli od tega manjka potem ima feder luft, če je pa vse ok bi pa moral feder stisnit ventil (popet) navzgor. Ko razstaviš in ponovno sestaviš gre ponavadi malo krivo vse skupaj (ker je vzmet pod tenzijo je malce težko zadet v nulo) oz. lahko malo pušča dokler preko zaprtega ventila ne pritisneš parkrat nipl gor in dol.

Pri maltmillerju iz anglije imaš komplet ventile (generic in original) oz. set s tesnili. Mr. malt pa ne vem če ima oz. nisem nikoli gledal. Tesnila imaš sicer tudi na mojepivo.si na zalogi kolikor vidim.
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Evo še slika kako zgleda da ne bo nejasnosti:


Pa tisti niplni (popit na sliki) so lahko različni, imam ene kege z nemčije in imajo krajše na obeh koncih pa še različno glavo ima beer in pa co2, ampak je potem spodaj še podložka. Pri nekterjevih kar sem jst dobil so pa enaki in full size, tudi nadomestni so enaki za oba priklopa ponavadi.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18

Dvigni pol mal cuker, dej ga 100g al pa clo tok k v steklenice.

[/QUOTE]

Ja bom poskusil z dvigom na 100g pa da vidimo kako bo.
nahrung002.gif
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Jaz bi rekel da je nekaj druga narobe, ker z 80g sladkorja bi moral že kar občutit co2 (okoli 2.0), če si fermentiral na ale temperaturah. Se ti isto dogaja v različnih sodih?
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ja primerjava so zadnji 3je sodi. 3je različni stili piva vso odležani vsa 1 mesec v kegu. Povsod karbonacije skoraj ni.
Je bil pa v vseh pritisk pred priklopom v hladilnik.
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
To bi bilo možno. Sode imam na sobni temperaturi cca 22C
Samo steklenice so pa karbonirane vredu tudi na sobni temperaturi.