Težko je rečt kdaj bo pivo vsrkalo CO2 ker je to odvisno (poleg od temperature) še od vsaj 5h spremenljivk (headspace, FG, ...) ki se vsakič malo spremenijo.
Meni se odlično obnese "shake boost" metoda ki je precej bolj varna/zanesljiva kot pa se igrat s prevelikim pritiskom. Torej nastaviš CO2 tlak glede na temperaturo piva in željeno stopnjo CO2ja (recimo 15PSI na 4C piva = 2.8 vol. CO2) in treseš/prevračaš/vališ keg dokler ne slišiš da CO2 neha "tečt" preko regulatorja. Se pravi trreseš 10 sec, počakaš in poslušaš (ponavljaš .. traja kakšne 10-20 min lahko) ... ko po 10 sec tresenja ni več "šumenja" iz regulatorja keg daš nazaj v hladilnik in metodo čez 8h ponoviš še 1x. Že s tem si dosegel kaj vem 70% karbonacije. V drugo bo najbrž že zelo hitro nehal CO2 tečt (dosežeš recimo 90% karbonacije) ... po potrebi če misliš da še ni ponoviš lagko postopek še 1x. V 24h je pivo na ustrezni stopnji če delaš vse prav.
Pred točenjem počakaj vsaj 8h drugače dobiš preveč pene. Vseeno priporočam če se da da je vsaj nekaj dni pivo na miru. S temi "hitrimi" metodami (z vsemi, tudi z "tlak boostom") dobiš presežek ogljikove kisline, ki se potem počasi raztaplja nazaj v CO2 in če piješ pivo takoj ima lahko "piker" ali pa "kislinski" (kovinski) priokus.
Pa pri tresenju v kegu vedno pazi da ne potegne piva v CO2 linijo, skoraj nujno je uporabljat nepovratni ventil ali pa vsaj nekoliko daljšo cev (pa ne pozabit da vedno preden zmanjšaš tlak odklopiš CO2 z kega).
Sam delam (če rabim hitro karbonacijo) še tako da prikjučim CO2 linijo na izhodni priklop kega, s tem gre ves CO2 preko piva in se poveča absorbcija. Ponavadi razen prvič sploh ne tresem ampak samo pustim tako par dni in je pivo ready. Kdaj je ready pa celo pivo samo pove ko neha "blupat" vsake toliko ko spusti CO2 prdec skozi keg!
Tretja opcija (za naslednjič) je nabava posebnega karbonacijskega pokrova ki zamenja klasični keg pokrov, dobite tudi pri kitajcih oz. v tujih homebrew shopih. Tam je poleg dveh priklopov še en priklop ki ima CO2 vtor, kater ise nadaljuje dalje v cev in "karbonacijski" kamen:
... tu je absorbcija še večja/hitrejša (manjši mehurčki) kot če se zamenja priklope na kegu. Baje je stvar končana v 24h na normalnem pritisku.