Kegging

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Ne pretiravat.
Da so po 20€ jih moraš vzet mislim da minimalno 20 kom. Komplet priključkov je pa še 10€.
En nov sod je 100€
nahrung002.gif
 

MihaMiha

Zelenc'
5. jun 2017
22
2
3
Hvala, vem kakšne so cene kegov
smile-1.gif
Hotel sem le zgrabit priliko, in dobiti čimveč za čim manj denarja. Če bo v kratkem kdo nabavljal kege se pridružujem naročilu, da dobimo neko pametno ceno.
 

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Hmm..nima vec, jaz sem vzel 9 komadov zaj pa mi jamra nekaj, da bo tezje za dobit. Javim kop bom veddl stanje.
 

machnau

Pripravnik
5. apr 2015
40
0
6
Citat:
Citat:
Uporabnik komar89 pravi:

Citat:
Uporabnik smarty pravi:
A do take cene je že prišlo



Ugodna cena je posledica velikih količin. Skladiščnik...pa ni ravno v letih, pravi da jih ima toliko, da jih bo prodajal še tja do penzije . Poleg tega naj bi jih bilo še vsaj 2000 v uporabi. Homebrewerjem se torej še ni bati, da bi zmanjkalo rabljenih sodov



Zanimivo, še ne dolgo nazaj je bilo sodov več kot dovolj. Dobili smo jih z naročilom nad 20kom za 25eur/sod,..
Če bo kaj podobnega sem za 4kom,....
 
Nazadnje urejeno:

HudaLiza

Pripravnik
31. avg 2015
94
0
6
Ja saj nektar jih ma se skoz tak....pa oni iz lajbnica isto. Drugac sem jaz dobil za 20 s prve pd domacina ki so jih meli nekaj od nektara ker nevem kaj delajo tocno...zaj pa se jemvstavlo tu. V te, je finta
wink-1.gif
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
Včeraj večer sem priklopil keg na 1,5 bara, ki je not v hladilniku na 4-5 stopinjah. Bo to dovolj, da bo jutri večer karbonizirano (al je prav karbonirano?) pivo?
 

kadunnc

Pripravnik
1. avg 2007
868
15
18
Citat:
Uporabnik zoki pravi:
Včeraj večer sem priklopil keg na 1,5 bara, ki je not v hladilniku na 4-5 stopinjah. Bo to dovolj, da bo jutri večer karbonizirano (al je prav karbonirano?) pivo?

Do jutri zvečer pa ne bo dovolj. Jaz najhitreje karboniram 2-3 dni in sicer nabijem na 2.5bar čez end dan na 2bar in zadnji dan 1.5bar pa je ravno prav. Če želiš v enem dnevu, potem nabij na 2.5bar keg na tla in rolaj nekaj časa, na vsake toliko časa probaj če je dovolj...
V enem dnevu se ti poln sod niti ne shladi v hladilniku...
 

reflex

Pripravnik
23. feb 2016
191
9
18
Načeloma potrebuješ 3 dni do polne karbonacije če seveda nisi dodajal sladkorja v keg. Drugače pa je že čez noč na hladnem in pod pritiskom čisto vredu in piten.🍻
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
Jutri zagotovo še ne bo v celoti karbonizirano. Za hiter postopek obstajajo razne metode tresenja in kotaljenja kegov, priklapljanja CO2 na ventil za pivo, in ne vem kaj še vse. Poleg tega nabiješ na kake 3 bare, pa potem spremljaš kako ti pada in paziš, da ne gre previsoko (preveč karbonizacije). Ampak 24 ur ne bo dovolj.

Meni se je pivo s prisilno karbonizacijo na tvoj način pravilno karboniziralo v kakem tednu, po 14 dneh je bilo pa perektno, s tem, da nisem nič tresel itd., samo pustil priklopljeno na odprt CO2, in sicer na želeni stopnji karbonizacije. Za to najdeš na spletu in tudi tem forumu tabele, na podlagi katere določiš CO2 (bar) glede na temperaturo piva (nekdo je lepo priredil tabelo na bare in stopinje celzija).

Tudi sam sem sicer še nov na področju kegiranja, sem pa sprobal oba načina...naravno in prisilno karbonizacijo, pa moram rečt, da je naravna res boljša. ne glede na debate, da CO2 je pač CO2, se mi je zdela naravna karbonizacija lepša, bolj "smooth". Poleg tega porabiš s tem načinom bistveno manj CO2-ja pri ne bistveno daljšem času karboniziranja.

Še uporabni linki:
https://learn.kegerator.com/force-carbonating-beer/
https://www.homebrewsupply.com/learn/kegging-101-from-cleaning-to-pint.html
https://www.homebrewersassociation.org/how-to-brew/an-introduction-to-kegging-homebrew/


Upam, da sem kaj pomagal.
nahrung002.gif
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Težko je rečt kdaj bo pivo vsrkalo CO2 ker je to odvisno (poleg od temperature) še od vsaj 5h spremenljivk (headspace, FG, ...) ki se vsakič malo spremenijo.

Meni se odlično obnese "shake boost" metoda ki je precej bolj varna/zanesljiva kot pa se igrat s prevelikim pritiskom. Torej nastaviš CO2 tlak glede na temperaturo piva in željeno stopnjo CO2ja (recimo 15PSI na 4C piva = 2.8 vol. CO2) in treseš/prevračaš/vališ keg dokler ne slišiš da CO2 neha "tečt" preko regulatorja. Se pravi trreseš 10 sec, počakaš in poslušaš (ponavljaš .. traja kakšne 10-20 min lahko) ... ko po 10 sec tresenja ni več "šumenja" iz regulatorja keg daš nazaj v hladilnik in metodo čez 8h ponoviš še 1x. Že s tem si dosegel kaj vem 70% karbonacije. V drugo bo najbrž že zelo hitro nehal CO2 tečt (dosežeš recimo 90% karbonacije) ... po potrebi če misliš da še ni ponoviš lagko postopek še 1x. V 24h je pivo na ustrezni stopnji če delaš vse prav.

Pred točenjem počakaj vsaj 8h drugače dobiš preveč pene. Vseeno priporočam če se da da je vsaj nekaj dni pivo na miru. S temi "hitrimi" metodami (z vsemi, tudi z "tlak boostom") dobiš presežek ogljikove kisline, ki se potem počasi raztaplja nazaj v CO2 in če piješ pivo takoj ima lahko "piker" ali pa "kislinski" (kovinski) priokus.

Pa pri tresenju v kegu vedno pazi da ne potegne piva v CO2 linijo, skoraj nujno je uporabljat nepovratni ventil ali pa vsaj nekoliko daljšo cev (pa ne pozabit da vedno preden zmanjšaš tlak odklopiš CO2 z kega).

Sam delam (če rabim hitro karbonacijo) še tako da prikjučim CO2 linijo na izhodni priklop kega, s tem gre ves CO2 preko piva in se poveča absorbcija. Ponavadi razen prvič sploh ne tresem ampak samo pustim tako par dni in je pivo ready. Kdaj je ready pa celo pivo samo pove ko neha "blupat" vsake toliko ko spusti CO2 prdec skozi keg!
evil.gif


Tretja opcija (za naslednjič) je nabava posebnega karbonacijskega pokrova ki zamenja klasični keg pokrov, dobite tudi pri kitajcih oz. v tujih homebrew shopih. Tam je poleg dveh priklopov še en priklop ki ima CO2 vtor, kater ise nadaljuje dalje v cev in "karbonacijski" kamen:
8132TVhYeIL._SY355_.jpg


... tu je absorbcija še večja/hitrejša (manjši mehurčki) kot če se zamenja priklope na kegu. Baje je stvar končana v 24h na normalnem pritisku.
 

zoki

Pripravnik
23. sep 2007
264
5
18
V bistvu je že hladen keg, ker sem prej cold crashal. V soboto mamo piknik, ampak jutri morem odklopit hladilnik da ga peljem na piknik plac in vmes par ur ne bo priklopljeno. Grem danes dvignem na 3 bare, ga malo skotalim in ga pustim na 2 bara do sobote večer, pa upam da bo
smile-1.gif
Bolje bi bilo, da bi namesto cold crasha, raje karboniral par dni več :/
 

HafnerMa

Fizikalc
17. okt 2016
825
44
28
"(pa ne pozabit da vedno preden zmanjšaš tlak odklopiš CO2 z kega)" ... ko zmanjšam tlak na regulatorju ali z izpustnim ventilom na kegu?

Saj predvidevam, da prvo, ker se lahko zgodi, da je pritisk v kegu višji kot je nastavljen v jeklenki in bi pivo lahko udarilo ven, drži? Sploh nisem na to prej pomislil in imam očitno srečo, da se mi to ni zgodilo, saj nisem odklapljal...
 

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.114
4.084
113
Na regulatorju (če nimaš nepovratnega) ventila. Sploh pri hitrih metodah karbonacije imaš hitro peno v povratni liniji ker se pivo peni in pritisk zna narast nad tistega v regulatorju.
 

joorn

Pripravnik
15. feb 2015
168
2
18
Zanima me ,če je že kdo polnil kege z avtosifonom preko OUT ventila in ,če kakšne so pričakovane težave/problemi ?