Kdo bi bil kriv v tem primeru?

Egonislaw

Fizikalc
12. dec 2007
2.600
-4
38
Mb
www.pkr.com
Kriv je A, ker je B že bil na svojem pasu, ko je A zavil na desni pas, pa še upošteval ni pravila, da ko se na AC vključuje vozil ne smeš menjavat pasov.

yamahafazer

Fizikalc
15. mar 2010
1.599
68
48
še moje mnenje. Obema položnica za kršitve - v smislu deljene krivde. Če se ne strinjata ugovor na PN in naj drugi rešujejo te stvari. V tem primeru prekrškovni organ. Kaj pa si bo ta modrec zmislo pa še policija ne ve

Sheriff

Fizikalc
26. jan 2009
1.953
0
36
KSZ

@too all... Glede na izkušnje... Kriv je voznik A (varnostna razdalja)
Mogoče sm spregledu
redface-1.gif

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Tukaj je vsekakor kriv B, ker je izsilil A-ja.

Tako kot bo na spodnji sliki kriv zelen, če se bosta zaletela z modrim, čeprav modri prehiteva v križišču.
aaabbb.png

Jernej

Fizikalc
18. avg 2007
7.124
0
36

Seveda je, ampak v tem primeru bi bila ena kazen za prehitevanje v križišču, ena kazen pa za povzročitev prometne nesreče. Vsakemu ena.

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Meni pa tale situacija ni najbolj jasna. Lj-odcep iz severne obvoznice. Tam kjer je modri se nabere kolona zato zeleni zavije na moj pas. Jaz sem rdeči in imam znak križišče s prednostno cesto, na mojem pasu ni nobenih talnih označb samo ta znak.
Kdo bo kriv?. Zeleni, ker zamenja pas in zapelje na mojega ali jaz, ker ne upoštevam znaka.
1015035-neimenovana.jpg

Priponke

• 1015035-neimenovana.jpg
    1015035-neimenovana.jpg
    6,4 KB · Ogledi: 87
Nazadnje urejeno:

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Einstein, v križišču je prepovedano prehitevati.

Večinoma je to res, ampak v zgornjem primeru pa modri lahko prehiti rdečega v križišču.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:

Tako kot bo na spodnji sliki kriv zelen, če se bosta zaletela z modrim, čeprav modri prehiteva v križišču.
aaabbb.png

bonk.gif
.. in česa konkretno je kriv zelen?

Glej če modri krši osnovno pravilo varnosti v prometu (prehitevanje po LEVI je prepovedno v kateremkoli križišču) je avtomatično kriv. To je ravno tako kot bi padel avto z neba na vozilo, ki se vključuje v promet in je potem to slednje krivo! Ali pa da voziš po levi in so potem vsi ki te izsilijo kar krvi!
stupid-1.gif

Pač ne jemat prometnih pravil kot matematiko; oz. če že, uporabite vsaj malo logike.

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Einstein, v križišču je prepovedano prehitevati.

Večinoma je to res, ampak v zgornjem primeru pa modri lahko prehiti rdečega v križišču.

Ne večinoma, VEDNO je to res! V križišču se ne prehiteva.

Sicer pa ena tipičnih napak v prometu kjer umre veliko motoristov, tvoja narisana situacija (pozabimo zelenega) s tem da rdeči zavija na levo. Tisti zadaj ga bo pa prehitel? Kdo je kriv?

zajbel

Pripravnik
17. dec 2008
859
1
18
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ne večinoma, VEDNO je to res! V križišču se ne prehiteva.

Sicer pa ena tipičnih napak v prometu kjer umre veliko motoristov, tvoja narisana situacija (pozabimo zelenega) s tem da rdeči zavija na levo. Tisti zadaj ga bo pa prehitel? Kdo je kriv?

Če rdeči zavija levo, potem bo kriv moder.
Pustimo zdaj, kaj je pametno in kaj ne, ampak na zgornji sliki moder lahko prehiti rdečega in en bo naredil nobenega prekrška. To, da se v križišču v nobenem primeru en sme prehitevat, NI RES.
Zelen bo pa kriv, ker je izsilil prednost.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:

aaabbb.png

bonk.gif
.. in česa konkretno je kriv zelen?

Glej če modri krši osnovno pravilo varnosti v prometu (prehitevanje po LEVI je prepovedno v kateremkoli križišču) je avtomatično kriv. To je ravno tako kot bi padel avto z neba na vozilo, ki se vključuje v promet in je potem to slednje krivo! Ali pa da voziš po levi in so potem vsi ki te izsilijo kar krvi!
stupid-1.gif

Pač ne jemat prometnih pravil kot matematiko; oz. če že, uporabite vsaj malo logike.

ksz - čeprav je s citatom

Zajbel ima pri svoji situaciji prav - 100% kriv zeleni!

Pozabljate namreč dovoljene izjeme za prehitevanje na (pogovorno: v) križišču:

ZVCP-1 UPB5

Citat:
39. člen

Ne glede na določbo 12. točke prvega odstavka prejšnjega člena je na križišču dovoljeno prehiteti:

– vozilo, ki zavija levo v skladu s 36. členom tega zakona;

– vozilo, ki vozi po prednostni cesti;

– vozilo, ki pri zeleni luči vozi preko križišča, na katerem je promet urejen s svetlobnimi prometnimi znaki.

V konkretnem primeru velja druga alineja - s tem modro vozilo NE krši nobenega pravila in je 100% kriv zeleni (seveda pod predpostavko, da je dal modri pravočasno smerni kazalec itd.)

Ni pa ta situacije popolnoma primerljiva z primerom, ki je začetek tega posta - tam je bilo "prehitevanje po desni" - dvopasovnica itd. Je treba ta primera ločeno obravnavati.

gr69

Guru
15. dec 2009
11.640
2.690
113
še v SLO - ampak komaj
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Meni pa tale situacija ni najbolj jasna. Lj-odcep iz severne obvoznice. Tam kjer je modri se nabere kolona zato zeleni zavije na moj pas. Jaz sem rdeči in imam znak križišče s prednostno cesto, na mojem pasu ni nobenih talnih označb samo ta znak.
Kdo bo kriv?. Zeleni, ker zamenja pas in zapelje na mojega ali jaz, ker ne upoštevam znaka.

Če gre zeleni preko polne črte (na sliki je videti, kot da je polna) je "večinoma" kriv zeleni. Po drugi imaš pa ti "odvzem" prednosti.

Po mojem "deljena" krivda - zeleni, ker preko polne črte, ti, ker "izsiljuješ".

Ampak vsaka vam čast - ste pa nametali enih primerov, ki bi sodišča zaposlovali za nekaj časa.
grims-1.gif
(In ne samo to - nobena razsodba ne bi bila "čista" - so vse "mejni" primeri, kjer ne moreš 100% določiti krivde.)

Utisevalec

Guru
12. nov 2007
16.151
4.132
113
Citat:

39. člen
Ne glede na določbo 12. točke prvega odstavka prejšnjega člena je na križišču dovoljeno prehiteti:
– vozilo, ki vozi po prednostni cesti;

Evo, tega pa res nisem vedel .. sicer se po ravnih cestah tudi sam "držim" tega pravila, samo če je kdo na cesti, ki se vključuje tega vseeno ne počnem. Slab občutek pač ...

Je pa tudi res da je to čista situaciaj potem, če nekdo prehiteva in se potem en vključi v promet pred njega bo očitno kriv! Začetna situacija iz te teme pa ni ravno enaka ...

jetamp

Fizikalc
5. sep 2007
3.534
71
48
Kranj
Citat:
Če gre zeleni preko polne črte (na sliki je videti, kot da je polna) je "večinoma" kriv zeleni.
.
Hm, ni polna črta ampak prekinjena. Situacija v praksi je res čudna ti se pelješ lepo počasi naravnost in ti zeleni iz levega pasu pripelje direkt na tvojega.
Ali kdo ve kako daleč od točke stikanja cest še velja znak, da sem na neprednostni, ker kašni še po 20m čisto freh zavijejo na tvoj pas? Znak je postavljen kar precej pred stikanjem na tleh pa tudi ni nobene označbe.

sass

Guru
1. sep 2007
5.233
869
113
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:

aaabbb.png

kaj pa to:

Citat:
Pomen izrazov

23. člen

(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem zakonu, imajo naslednji pomen:

...

3. vozišče je del cestišča, ki ima eno ali dve smerni vozišči in je namenjeno prometu vozil. Pod pogoji, ki jih določa ta zakon, ga lahko uporabljajo tudi pešci in drugi udeleženci cestnega prometa;

4. smerno vozišče je vozišče ali njegov vzdolžni del, ki je namenjen vožnji vozil v eni smeri in ima lahko enega, dva ali več prometnih pasov in posebne pasove;

5. prometni pas je označen ali neoznačen vzdolžni del smernega vozišča, ki je dovolj širok za neovirano vožnjo dvoslednih vozil v eni vrsti;

...

Vožnja na križišču

47. člen

(2) Na križišču, razen na krožnem, je menjava prometnega pasu prepovedana.

se pa zdaj poraja novo vprašanje: kje so meje križišča? na zgornji sliki je to sicer trivialno, kaj pa npr. na sliki v prvem postu ali na priključkih na AC?