Kaj pa je "tisto" od koder prihaja B? Gozdna pot?
hint: priključek ceste s šteje kot križišče (ZVCP-1 UPB5 člen 23. člen odstavek 19)
hint: priključek ceste s šteje kot križišče (ZVCP-1 UPB5 člen 23. člen odstavek 19)
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Einstein, v križišču je prepovedano prehitevati.
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Tukaj je vsekakor kriv B, ker je izsilil A-ja.
Tako kot bo na spodnji sliki kriv zelen, če se bosta zaletela z modrim, čeprav modri prehiteva v križišču.
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Einstein, v križišču je prepovedano prehitevati.
Večinoma je to res, ampak v zgornjem primeru pa modri lahko prehiti rdečega v križišču.
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Ne večinoma, VEDNO je to res! V križišču se ne prehiteva.
Sicer pa ena tipičnih napak v prometu kjer umre veliko motoristov, tvoja narisana situacija (pozabimo zelenega) s tem da rdeči zavija na levo. Tisti zadaj ga bo pa prehitel? Kdo je kriv?
Citat:
Uporabnik Utisevalec pravi:
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Tako kot bo na spodnji sliki kriv zelen, če se bosta zaletela z modrim, čeprav modri prehiteva v križišču.
.. in česa konkretno je kriv zelen?
Glej če modri krši osnovno pravilo varnosti v prometu (prehitevanje po LEVI je prepovedno v kateremkoli križišču) je avtomatično kriv. To je ravno tako kot bi padel avto z neba na vozilo, ki se vključuje v promet in je potem to slednje krivo! Ali pa da voziš po levi in so potem vsi ki te izsilijo kar krvi!
Pač ne jemat prometnih pravil kot matematiko; oz. če že, uporabite vsaj malo logike.
Citat:
39. člen
Ne glede na določbo 12. točke prvega odstavka prejšnjega člena je na križišču dovoljeno prehiteti:
– vozilo, ki zavija levo v skladu s 36. členom tega zakona;
– vozilo, ki vozi po prednostni cesti;
– vozilo, ki pri zeleni luči vozi preko križišča, na katerem je promet urejen s svetlobnimi prometnimi znaki.
Citat:
Uporabnik jetamp pravi:
Meni pa tale situacija ni najbolj jasna. Lj-odcep iz severne obvoznice. Tam kjer je modri se nabere kolona zato zeleni zavije na moj pas. Jaz sem rdeči in imam znak križišče s prednostno cesto, na mojem pasu ni nobenih talnih označb samo ta znak.
Kdo bo kriv?. Zeleni, ker zamenja pas in zapelje na mojega ali jaz, ker ne upoštevam znaka.
Citat:
39. člen
Ne glede na določbo 12. točke prvega odstavka prejšnjega člena je na križišču dovoljeno prehiteti:
– vozilo, ki vozi po prednostni cesti;
Citat:
Uporabnik stein pravi:
Izsiljeval kaj?
A bi moral počakat, da se oba pasova izpraznita?
.Citat:
Če gre zeleni preko polne črte (na sliki je videti, kot da je polna) je "večinoma" kriv zeleni.
Citat:
Uporabnik kloshar pravi:
Kriv ni nobeden, odgovarjata po enakih delih brez nadaljnega filozofiranja in pametovanja
Citat:
Uporabnik zajbel pravi:
Citat:
Pomen izrazov
23. člen
(1) Posamezni izrazi, uporabljeni v tem zakonu, imajo naslednji pomen:
...
3. vozišče je del cestišča, ki ima eno ali dve smerni vozišči in je namenjeno prometu vozil. Pod pogoji, ki jih določa ta zakon, ga lahko uporabljajo tudi pešci in drugi udeleženci cestnega prometa;
4. smerno vozišče je vozišče ali njegov vzdolžni del, ki je namenjen vožnji vozil v eni smeri in ima lahko enega, dva ali več prometnih pasov in posebne pasove;
5. prometni pas je označen ali neoznačen vzdolžni del smernega vozišča, ki je dovolj širok za neovirano vožnjo dvoslednih vozil v eni vrsti;
...
Vožnja na križišču
47. člen
(2) Na križišču, razen na krožnem, je menjava prometnega pasu prepovedana.