Kazen - jaz nisem vozil

B81

22. jul 2007
37.021
10.543
113
Kolegu se je to zgodilo.
Njegov šef povedal in dal izpisek iz računalnika o vodenju ur, da je takrat bil v službi.
Sistem za plačila je imel njegovo kodo, torej je delal.
Njegov vodja pa je nekaj jecljal, da se ne spomni.
Zdaj pa ne vem, kaj je.

I

Izbrisan uporabnik #488

O tem smo že pisali po forumu.

V postopku mora lastnik sodišču ponuditi dokaze, ki utemeljujejo njegove navedbe, da ni on vozil.

http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.nsf/o/84AF20779B761D70C1257639003B0C01

---
1, ki določa domnevo odgovornosti lastnika vozila, v skladu z Ustavo, med drugim zapisalo, da ta določba ne določa, da mora obdolženec z dokazi prepričati sodišče o tem, da ni storilec prekrška, temveč lastniku oziroma imetniku pravice uporabe vozila nalaga, da predloži razbremenilne dokaze. Ko take dokaze predloži, mora sodišče v skladu z načelom proste presoje dokazov oceniti, ali z njimi izkazuje razumen dvom glede domnevanega dejstva. Določbe prvega odstavka 233. člena ZVCP-1 ni mogoče razlagati tako, da se obdolženec razbremeni zgolj v primeru, ko z dokazi prepriča sodišče, da ni storilec prekrška. Stališče sodišča, da razbremenilnega dokaza ne bo izvedlo, ker bi lahko obdolženec določeno odločilno dejstvo dokazal zgolj tako, da bi "dokumentiral", kje se je nahajal, pomeni nedopustno omejitev glede izbora dokaznih sredstev.
---

http://odlocitve.us-rs.si/usrs/us-odl.nsf/o/96DE6DBFC0EAE0A0C125748A00289B8D

I

Izbrisan uporabnik #488

Tole je bistveno v zadevi.

Citat:

24. Težo posega je treba ovrednotiti tudi z vidika teže dokaznega bremena. Iz zakonskega besedila izhaja, da obdolženec ovrže domnevo, če dokaže, da prekrška ni storil. Praviloma se bo skliceval na alibi, vendar zgolj zatrjevanje alibija ne zadošča. Če bo želel v postopku uspeti, bo moral za svoje trditve predlagati dokaze. Izpodbijana določba ne določa, da mora obdolženec z dokazi prepričati sodišče o tem, da ni storilec prekrška, temveč lastniku oziroma imetniku pravice uporabe vozila nalaga, da predloži razbremenilne dokaze .

Ko take dokaze predloži, mora sodišče v skladu z načelom proste presoje dokazov oceniti, ali z njimi izkazuje razumen dvom glede domnevanega dejstva . Če tak dvom izkaže, izda sodišče sodbo, s katero postopek zoper lastnika oziroma imetnika pravice uporabe vozila ustavi (5. točka prvega odstavka 136. člena ZP-1). Izpodbijane določbe ni mogoče razlagati tako, da se obdolženec razbremeni zgolj v primeru, ko z dokazi prepriča sodišče, da ni storilec prekrška. Težo dokaznega bremena je treba razlagati v povezavi z domnevo nedolžnosti, ki med drugim zahteva, da mora sodišče v dvomu, ko krivda ni dokazana, obdolženca oprostiti (načelo in dubio pro reo).[11] Predložitev dokazov, s katerimi se izkaže razumen dvom glede domnevanega dejstva, je v primerjavi z obrnjenim dokaznim bremenom milejše sredstvo. Prenos dokaznega bremena na obdolženca v navedenem obsegu po presoji Ustavnega sodišča zato ne pomeni prekomernega ukrepa.

Skratka, če si ti komaj prišel iz bolnišnice in si nesposoben za vožnjo, avto pa uporabljajo še drugi, bi za vsakega sodnika zadeva morala biti čista, torej v dvomu v korist obdolženca-storilca prekrška.

SJTV1

eV12
18. jul 2007
19.193
1.199
113
www.adriamedia.si
No, fajn, zdaj si pa to, kar je Snecer zapisal (precej lepše in natančnejše od mene), še za vedno zapomnite, da ne bomo vedno znova brali nebulot po "povedat kdo je vozil", "100% dokazat da ni vozil" in podobno.

kamela213

Fizikalc
9. mar 2011
1.100
44
48
eh, glede na to da smo že 100x predebatirali to, in vedno prišli do istega zaključka kot sedaj, dvomim da se ne bo našel kdo ki bo spet trdil da je treba 100% dokazat da ni vozil in da je treba povedat kdo je vozil.

marjan

Pripravnik
25. jul 2007
799
3
18
Mogoče butasto vprašanje ampak kakšna pa je razlika med tem da sodišče prepričaš da nisi storilec in med predložitvijo razbremenilnih dokazov?

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Da ne rabiš povedati, kdo točno je vozil, ampak samo predložiš dokaze, ki razbremenijo tebe.

Tusi

Fizikalc
3. sep 2007
1.234
1
38
Tudi sam sem zvozil pri sodniku samo s zdravniško dokumentacijo, v kateri je pisalo, da sem v času prekrška nogo maksimalno lahko obremenjeval samo do 30 kg. Zraven sem dodal še 3 prijatle, ki so me takrat peljali na pico. Motor, katerega naj bi vozil, pa sem posodil morebitnemu kupcu, od katerega pa nisem imel podatkov.

I

Izbrisan uporabnik #488

Torej si natvezil, da si zaradi poškodbe prodajal motor in pokazal papirje, da je noga adijo.

Si pokazal morebiti tudi kakšen oglas na avto netu ali podobno?

Ker potem bi bila zgodba dovolj verjetna oziroma je izkazan dvom, da si ti vozil.

No, moje mnenje je, da se lastnik lahko na ta način razbremeni in ne faše pik, udarec po žepu pa bi bil upravičen.
Lastnik namreč odgovarja za svoje vozilo in prevzema odgovornost, če ga da v roke kršiteljem, npr. mulcu za katerega bo vedel, da bo divjal.

Stvar je vsekakor zanimiva, saj sem letos debelo pogledal na registraciji, ko ženska rekla, da avta dedek ne more registrirati, ker nima več vozniške
smile-1.gif

Je moral imenovati uporabnika, ki se je vpisal v prometno.

Po eni strani je logično, ker mu razen denarja, ne morejo vzeti izpita in dati pik, po drugi strani pa vsekakor malo lovska, da lastnik ne more imeti v garaži registriranega vozila (oldtimer ipd.)

darjan

Vulkanizer
13. sep 2007
52.960
6.988
113
Čudi me, da niti telefonske ni imel od tistega "kupca" ali pa drugega kontakta, le kako sta se dogovorila?

KillaKHAN

Guru
27. avg 2008
17.805
1.121
113
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
Čudi me, da niti telefonske ni imel od tistega "kupca" ali pa drugega kontakta, le kako sta se dogovorila?

a ti si shranjuješ vsako številko? Na mobitelu meni shrani samo zadnjih 20, in če se je to zgodilo par mesecev nazaj (kot je pri nas v navadi, preden dobiš pošto), vsekakor nimam več tiste telefonske...

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.252
328
83
Zadošča nivo dvoma. Enostavno bi moral napisati, da takrat nisi bil ti ker nisi bil zmožen vozit + dokazi, da pa so imeli dostop in tvoje dovoljenje za vožnjo še: tvoja sestra X, naslov XXXX, tvoj brat Y, naslov YYYY, tvoj oče Z, naslov ZZZZ, s katerimi živiš v skupnem gospodinjstvu in da tudi približno ne veš, kdo je takrat uporabljal avto, niti nisi dolžan izpovedati tega tudi če bi vedel. Pa predlagaš da jih zaslišijo.
To bi moralo zadoščati. Je pa vprašanje v kakšni fazi imaš postopek sedaj, glede na to da si se že pritoževal. Mogoče odvetnik, prekrški so danes tako da te ne šlivijo 5%. Praktično so jih naredili tako "učinkovite" da sploh nimaš pravih pravnih sredstev.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
47.774
6.761
113
pri taščici
Sicer pa moja izkusnja z redarji. Kljub poslanim pol fascikla dokumentacije so se drzali kot pijanec plota. Ko sem koncno na osnovi te dokumentacije dobil "veljaven" dokument so zadevo stornirali.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
hmm... torej, jaz vozim avto od nekoga, nekdo vozi moj avto...... nikol ne ustavmo polcajem... in potem bo ta nekdo lahko dokazal, da ni vozil svoj avto, ker je vozil mojga. In jaz bom lahko dokazal, da nisem vozil mojga avta, ker sem vozil avto od nekoga.
uf-1.gif

ne vem....

Ted

Guru
8. sep 2007
1.712
588
113
Večina kaznovanim se ne da ubadat s postopkom na sodišču in na redarstvu to vedo. Tudi v nekaj primerih pred sodiščem plačajo stroške jih to še vedno pride ceneje kot da bi kot prekrškovni organ prekinili postopek proti vsaki, recimo temu utemeljeni pritožbi
tongue-1.gif
. Glede na zapisano mislim, da se ti splača pritožiti na sodišče, kaj več kot osebni obisk na sodišču verjetno ne bo potreben. V kolikor imaš dokazila, da si bil v bolnici v času domnevnega prekrška je to po črki zakona in te sodišče ne bo kaznovalo, odločbo prekrškovnega organa pa zavrnilo.

lanos

Majstr
4. feb 2011
6.653
450
83
Citat:
Uporabnik darjan pravi:
kako pa bo dokazal, da je vozil tvoj avto?
ne vem če se prav razumema...
.... sej ne bo hotel dokazovat, ker bi dobil kazen za prekršek, ki ga je storil z mojim avtom.
Torej: kot lastnik vozila moraš dokazati, da nisi storil prekrška oz. nisi vozil svoje vozilo v času prekrška.... dolžen nisi povedati, kdo je avto vozil (tudi če veš).... ... in kaj zdaj?? kdo kasira položnico in pike??
.........