Kazen iz Italije

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Jezik dokumenta registracije vozila = jezik drzave, kjer je avto registriran. Slovenija. Slovenscina.

Ko te v tujini pripeljejo pred sodnika/policijo, imas pravico do tolmaca. Enako velja tukaj.

Poskusi francozu poslat kazen v anglescini :).

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Ista firma (NIVI) posilja iste kazni v nemscini, francoscini in spanscini. Slovenci bi pa zgleda moral znat tuj jezik?

Sej za drugi dopis so se potrudil v slovenscini :). In zato sem (prvotno) kazen tudi vestno placal.

Nazadnje urejeno:

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
kzs: če slučajno koga zanimajo kazni na Hrvaškem: ravno včeraj dobil sodbo Hr sodišča, da izvršba, ki jo naredi notar na HR, ni ustrezna, če je dolžnik tuj državljan, saj se pristojnost notarja presoja po sedežu/prebivališču dolžnika, hrvaški notar pa ni pristojen na teritoriju RS. Na to bi sodišče moralo paziti po uradni dolžnosti. Se pravi če si Slo državljan in dobiš izvršbo HR notarja ugovor da gre na sodišče pa je (imajo celo sodbo Vrhovnega sodišča na to temo).

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
PIC : Gledaš povsem narobe. Italijani so bili tako dobri, da so ti poslali kazen v enem od uradnih jezikov v naši državi. Angleščina to ni. To jim moraš šteti v plus. Če ti ne znaš uradnega jezika v RS, niso ravno oni krivi :). Če bi poslali priseljencu z juga s slovenskim državljanstvom v slovenskem jeziku, pa bi se bunil, da tega ne razume.
Mene pri vsej sceni moti predvsem to, da naši organi delijo naše osebne podatke podatke z nekom iz tujine, ki dela izterjavo prekrškov po čudnih poteh, kolikor berem tu na alterju, dodaja še neke stroške h kaznim in podobno. Država bi morala ščititi svoje državljane.
Pri nas so pravkar naredili medijski pomp, da so uspeli pravno in tehnično urediti AMZS dostop do baze vozniških dovoljenj, da je lažje priti do mednarodnega vozniškega dovoljenja ... Me res zanima, če vse države EU slovenskim redarjem dajo podatke.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
PIC : Gledaš povsem narobe. Italijani so bili tako dobri, da so ti poslali kazen v enem od uradnih jezikov v naši državi. Angleščina to ni. To jim moraš šteti v plus. Če ti ne znaš uradnega jezika v RS, niso ravno oni krivi :). Če bi poslali priseljencu z juga s slovenskim državljanstvom v slovenskem jeziku, pa bi se bunil, da tega ne razume.
Mene pri vsej sceni moti predvsem to, da naši organi delijo naše osebne podatke podatke z nekom iz tujine, ki dela izterjavo prekrškov po čudnih poteh, kolikor berem tu na alterju, dodaja še neke stroške h kaznim in podobno. Država bi morala ščititi svoje državljane.
Pri nas so pravkar naredili medijski pomp, da so uspeli pravno in tehnično urediti AMZS dostop do baze vozniških dovoljenj, da je lažje priti do mednarodnega vozniškega dovoljenja ... Me res zanima, če vse države EU slovenskim redarjem dajo podatke.

Hocem rect, da Luigi Hansu ne posilja kazni v anglescini, ampak lepo v nemscini. Tudi Jose iz Madrida bo kazen prejel v spanscini. Zato je prav, da tudi Markota iz Metlike obvestijo v slovenscini, ker je v tem jeziku opravilno sposoben razumet prejeti dokument, ki vsebuje zapletene fraze in pravni jezik.

Sem tudi urgiral na okrozno sodisce v Celje, kjer so pristojni za to, da makaronarji krsijo moje temeljne pravice.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Ne vem, če res pošljejo drugim v njihovih "svetovnih" jezikih. Dvomim.
Rekel pa bi, da je predvsem nekdo pri nas najprej kršil tvoje pravice, ko je dal tvoje podatke nekomu naprej za verjetno blažjo napako in pri tem ni preveril, kaj in kako bo on s temi podatki naredil. Kdor je dal tvoje podatke v tujino, je tudi odgovoren, kako so iz tujine nastopili do tebe. Ne more se te odgovornosti "znebiti" in prenesti na drugega. GDPR govori prav o tem.
Dvomim pa, da se bo kdo zasekiral zaradi tega. Razen, če bi se kaki Nemci upiknili v tako prakso.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Videl sem nemski in spanski papir, oba sta identicna angleskemu.

Pac, v slovenscino se jim ni zdelo potrebno prevest.

Kot receno: dopis je potem prisel v slovenscini. Zakaj le? Ce je anglescina OK.

Edit: nasel en primer: https://goo.gl/images/Mm1VYU

Moj je isti ...

Nazadnje urejeno:

Pbutec

100. registrirani uporabnik
20. jul 2007
15.180
3.641
113
Marlbor
Ne vem, če res pošljejo drugim v njihovih "svetovnih" jezikih. Dvomim.
Rekel pa bi, da je predvsem nekdo pri nas najprej kršil tvoje pravice, ko je dal tvoje podatke nekomu naprej za verjetno blažjo napako in pri tem ni preveril, kaj in kako bo on s temi podatki naredil. Kdor je dal tvoje podatke v tujino, je tudi odgovoren, kako so iz tujine nastopili do tebe. Ne more se te odgovornosti "znebiti" in prenesti na drugega. GDPR govori prav o tem.
Dvomim pa, da se bo kdo zasekiral zaradi tega. Razen, če bi se kaki Nemci upiknili v tako prakso.
GDPR v tem primeru govori samo in zgolj o tem, da se mora zabeležiti, da je Italjanom nekdo v naši javni upravi posredoval tvoje podatke.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Ker so zadaj državne stvari podprte z zakonodajo, ne dvomim, da podatke smejo posredovati. Ampak splošno načelo GDPR je, da ko upravljalec osebnih podatkov te posreduje nekomu drugemu, se ne znebi odgovornosti, kako tisti ravna s temi osebnimi podatki. Ko je FB prodal podatke Cambridge Analitics, ni nehal biti odgovoren zato, kaj ta s temi podatki dela. Tudi to je hotela uredba zajeti. Ker sicer bi lahko ljudje FB-ju dovolili, da osebne podatke pošlje tretjemu za X namen. Ta tretji pa jih uporabi za Y namen. FB tu ni razrešen odgovornosti.
Če Italijani pošiljajo našim ljudem kazni v obliki, ki niso v skladu za našo in EU zakonodajo, bi se mogoče dalo tu kako izmenjavo ustaviti, dokler tega ne uredijo. Seveda, če bi kdo resno zagrizel v to ...

• Všeč mi je
Reactions: Barbarian

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
https://www.zurnal24.si/slovenija/za-manj-kot-70-evrov-se-postopek-sploh-ne-zacne-323369
Danes že članek, kako naša policija dela v primeru tujih kršiteljev. Zadnji odstavek mi je denimo zanimiv:
Policija pridobiva podatke prek omenjene točke v primeru prekoračitev dovoljene hitrosti, neuporabe varnostnega pasu, vožnje skozi rdečo luč, vožnje pod vplivom alkohola, vožnje pod vplivom mamil, vožnje brez zaščitne čelade, uporabe prepovedanega voznega pasu, nezakonite uporabe prenosnega telefona ali druge komunikacijske naprave med vožnjo.
Ali to lahko razumem, da se takih reči, kot bi jo moral plačati OT v Italijo, naša policija s tujcem sploh ne loti? Ali naše redarske slube sploh kaznujejo tujce, ki jih niso ustavili takoj na mestu prekrška?

Mr_Globus

Fizikalc
1. dec 2011
236
26
28
Cigani so... Za drzavljane je rokmza vrocitev kazni 90 dni, sicer zastara. Za tujce pa 12 mesecev. Diskriminacija evropskih drzavljanov

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.007
11.128
113
znanec zapeljal v ZTL očitno in sicer 3x v15 minutah, je nekak delal krog in iskal parkirplac..Dobil domov 3x kazen. epiš.

krko

Guru
5. sep 2010
2.757
1.444
113
https://www.zurnal24.si/slovenija/za-manj-kot-70-evrov-se-postopek-sploh-ne-zacne-323369
Danes že članek, kako naša policija dela v primeru tujih kršiteljev. Zadnji odstavek mi je denimo zanimiv:

Ali to lahko razumem, da se takih reči, kot bi jo moral plačati OT v Italijo, naša policija s tujcem sploh ne loti? Ali naše redarske slube sploh kaznujejo tujce, ki jih niso ustavili takoj na mestu prekrška?
Kaznujejo oz. začnejo s postopkom. Koliko jim uspe izterjati je pa vprašanje.

KarEn

Majstr
27. jan 2008
2.262
338
83
znanec zapeljal v ZTL očitno in sicer 3x v15 minutah, je nekak delal krog in iskal parkirplac..Dobil domov 3x kazen. epiš.
En star avstrijski case evropskega sodišča je na temo, samo se ne spomnim točno. Vem samo da je imela policija na AC dva radarja v razmiku npr. 5km, pa je nekdo dobil kazen 2x, se pritožil na EU sodišču na to da je naredil "en kontinuiran" prekršek in ne dveh, pa so mu ugodili. Mogoče bi kazalo poskusit v pritožbi s čim na to temo, ampak za to rabi enega sposobnega odvetnika.

sajkek

Guru
16. mar 2008
36.007
11.128
113
sej se je pritožil, plačal je vseeno, potem pa se pritožil...samo ne vem če se mu bo dalo do konca je.bat stem.

Pepe

Guru
20. sep 2007
13.517
5.061
113
Se sploh splača truditi, glede na to da kazen pobere država kršitelja?
Glede na izkušnje, ki jih opisujete tukaj na alterju bi rekel, da se tega EU sistema v naši okolici poslužuje samo slovenska policija. Ostale države gredo v izterjavo same ali preko odvetniških pisarn pri nas.
Torej je očitno to čezmejno kaznovanje ostalo mrtva črka na papirju. Tu bi se naši državni organi morali zbuditi iz prijetnega sna in s vprašati kaj sedaj. Ali začeti tudi sami s tako prakso po sprejetju ustrezne zakonodaje, kjer si obračunaš v kazen še stroške čezmejne izterjave, ali pa nehati deliti naše osebne podatke z državami, ki ne delajo po EU direktivi, da se kazen izterja v proračun države kršitelja. Kakšno bi sicer lahko ukrenila tudi EU komisija, ampak dokler imamo "svojega" človeka ravno v tem resorju, verjetno tu ne moremo pričakovati prav veliko.

PIC

Fizikalc
17. avg 2007
2.466
2
38
Italijani so mi odpisal, da sprejmejo moj argument glede jezika, tako da je kazen poravnana.