Katero toplotno črpalko

Piton

Guru
11. apr 2022
1.771
-139
113

Piton

Guru
11. apr 2022
1.771
-139
113
trolaš ti, ker nisem nikjer napisal da pade v 2 urah za 2-3C... od kje ti take pobiraš... kr pozorno brat nazaj zadnjih 5 strani.
mudel, ne zastopiš niti kwa je zalgovnik pa kwa je bojler za SV, zdaj boš pa kle prodajal ene svoje teorije
pa ne se matrat, se pokam iz debate
čao

• Všeč mi je
Reactions: sad

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
pogovarjamo se ali bi šel na TČ, ali ostal na plinu.

Kaj je razlog, da moraš menjati? Dotrajana peč na plin? Ali hočeš kaj prišparati? Ker iz tvojega pisanja je razbrati da imaš zase idealen sistem kampanjskega ogrevanja, poraba plina je pa zgleda tudi ugodna ali? Koliko date na leto za plin za ogrevanje in toplo vodo? Če je pod jurja se nikakor ne splača menjati pomoje, sploh ker boš moral spremeniti navade...

• Všeč mi je

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
Bilo včasih. po novih omrežninah vas bo TČ moč (ki greje vseh 24h) konkretno tepla !
Če TČ greje 24h na dan, potem ni nekih špic, deluje cel dan z relativno isto močjo, večino zime je v približno izolirani bajti moč TČ med 1 in 2kW. Računaj manj kot ti en fen, indukcija, grelec vode, tovster... nabije moči. Če pa bi grel kampanjsko s TČ, potem pa ja, lahko pričakuješ špice 4+ kW, sploh če zbereš premalo TČ in se še grelci 3-6kW zraven vkapljajo.

• Všeč mi je
Reactions: sad in vogel

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
275
83
Alesss , pa sej to ti je jasno na 10kw tc ne porablja 10kw 24/7, ampak deluje nekje z mininalno ali srednjo mocjo ob normalnih temp. ko samo vzdrzuje toploto?

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Razlog razmišljanja o menjavi je 2000€ letnega stroška za plin.
Računam da 1/3 gre za sanitarno vodo. Nekaj še kuhamo s plinom, a sumim, da tega ni veliko.
Prejšnja leta, ko je bil strošek pod 1200€ še nisem toliko razmišljal o SV,
zdaj pa čedalje bolj (vsaj o njej) in to moram rešit, četudi ne grem na TČ.

A to o TČ se je pojavilo šele sedaj z planom investirnaja v SE, kjer si moram
najti porabnike kWh. Po drugi strani me pa nov način obračunavanja omrežnine
od marca 2024 skrbi, ker bodo računali tudi kW moči.

Zdej če vam TČ veliko veliko ur v mesecu dela na 1-2kW ne pomeni čisto nič
po tem novem obračunu , kjer bodo pomembni edino 15 minutni peaki, skoki.
Torej, čim vam bo TČ enkrat v enem zimskem mesecu 15 minut delala na 5kW
boš CELO leto zabetoniran na tej minimalni odjemi moči. In posledično temu ustrezni
položnici - računaj cca. 3.5€ / vsak večji kW moči za vse 4 zimske mesece. Nekaj manj € pa
se potem preslika še v nižje časovne bloke in poletne mesece.
Sporočite semle kakšne moči so vam namerili v 5ih časovnih blokih za naslednje
leto ? Meni 4.5kW, ko nimam TČ.

Se pravi, 2x na zimo, ko bi mi pri zelo nizki zunanji temperaturi, zaradi COP 1.5 (ker imam radiatorje)
zagnalo TČ na 10kw / 1.5 = 6.5 kW, sem potem tako pri mojih sedanjih 4.5kW, že skupaj na 11kW.
In bojim se, da boste tudi vi ?

Še vedno me tudi zanimajo neodgovorjena vprašanja iz prejšnjih 5ih strani, v čem točno
se tolko razlikujejo izvedbe TČ voda/zrak različnih proizvajalcev, in da uspejo držat na trgu
tako različne cene ?
Vseznalcem, ki se jim nam laikom in začetnikom ne da odgovarjat
na njim prebutasta vprašanja, svetujem, da gredo služit € s postavljenjem TČ, in ne
porabljajo svojega strokovnega časa tule na forumu. Do odgovorov bomo (resda malo kasneje)
prišli tudi brez vas.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Alesss , pa sej to ti je jasno na 10kw tc ne porablja 10kw 24/7, ampak deluje nekje z mininalno ali srednjo mocjo ob normalnih temp. ko samo vzdrzuje toploto?
Prvo je treba ločiti toplotno moč in električno moč. Razlika je čez palec faktor ~4. Kar pomeni da kompresor pri 10kW toplotni kuri ~2,5kW pri polnih obratih. Tudi če dodaš 6kW grelce ne prideš na 10kW električne moči. Sicer ne vem zakaj bi rabil 6kW grelce pri 10kW toplotni. To ti skoraj podvoji toplotno moč.

• Všeč mi je
Reactions: vogel

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Torej, čim vam bo TČ enkrat v enem zimskem mesecu 15 minut delala na 5kW
boš CELO leto zabetoniran na tej minimalni odjemi moči.
To ni ravno res, te moči si lahko tudi sam spremeniš. Je pa trenutno ob lastni spremembi takojšen penal ob prekoračitvi, tako da se v tem prehodnem obdobju mogoče ne splača to spreminjati - kasneje pa sigurno.

• Všeč mi je

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
To ni ravno res, te moči si lahko tudi sam spremeniš. Je pa trenutno ob lastni spremembi takojšen penal ob prekoračitvi, tako da se v tem prehodnem obdobju mogoče ne splača to spreminjati - kasneje pa sigurno.
Spreminjal boš lahko morda 1x na leto. Zime boš vseeno fasal na 10kW, če boš še kak BEV dal filat (bohnedej na hitro 11kW) še toliko več.
Koliko imaš ti napovedano kW za naslednje časovne bloke ?

A ni COP ravno to razmerje med toplotno in električno močjo ? Ker pri (mojih) radiatorskih sistemih in -15C je to (pri tem Miciju za 12k€) faktor 1.5 in ne 4.

philips

Guru
Osebje foruma
Administrator
17. avg 2007
9.874
695
113
Spreminjal boš lahko morda 1x na leto. Zime boš vseeno fasal na 10kW, če boš še kak BEV dal filat (bohnedej na hitro 11kW) še toliko več.
Koliko imaš ti napovedano kW za naslednje časovne bloke ?

A ni COP ravno to razmerje med toplotno in električno močjo ? Ker pri (mojih) radiatorskih sistemih in -15C je to (pri tem Miciju za 12k€) faktor 1.5 in ne 4.
COP je točno to razmerje, in se pri radiatorskih sistemih seveda precej razlikuje - visoke temperature imajo nižji izkoristek.

Kar se pa -15 stopinj tiče... ne vem sicer kje ti živiš, ampak takih mrzlih dni lahko na neki normalni zimi prešteješ na prste ene roke. Realno so povprečne temperature bolj okrog nule.

Meni še sicer niso določili časovnih blokov. Prvih nekaj mesecev v letu ni delovalo daljinsko odčitovanje, sklepam da je to razlog. Sicer imam špice do max 4,5kW in imam tudi TČ.

MrDaco

Guru
11. sep 2007
11.982
6.158
113
Bilo včasih. po novih omrežninah vas bo TČ moč (ki greje vseh 24h) konkretno tepla !

Da sem pomešal vse sisteme ? Nisem. Le iščem cenejše sisteme, ker TČ za 12k€ to ziher ni !
Tudi bi vse zavtomatiziral, ker vidim da se da. Točno bi sprogramiral klimo, da takrat ko me ni dogreje, da dragemu plinu ni treba. Da bi pa zarad dragega plina (ki me morda itak samo SV jebe) kupoval drage in močne TČ me pa zaenkrat niste prepričali.

Tudio s tistimi mlačnimi radiatorji, ter da sem starček ne. Lepše se obnašajte v pisanju in raje 2x preberite kaj vam piše kdo. Dejstvo je da jutranja "hajcnga" radiatorjev na ful, nardi iz zmerno hladne sobe, zardi konvekcije in zakroženja tega zraka, vročo sobo. Kar nam je zjutraj všeč ! Ko pa se odpelješ v službo, pa zaradi nehanja kroženja takoj pade nazaj na skoraj isto temp. kot je bila pred jutranjo hajcngo. TČ pa zato mora laufat celo noč (in še kdo si v službi) in kurit kWh in kW. Zakaj ? za 12k€ !? oprostite, to v 2025 ne bo pilo vode. Še sploh ker al ne razumete ali ne berete, a verjetno vam je razumljeno (ker ste taki stokovnjaki), da estriha pač ne bom šel razbijat in devat talno gretje namest radiatorjev. Torej radiatorji še vedno bodo. Mlačni. Me še niste prepričali. Bom moral iti enkrat prespat k vam, da vidim kako operirate zjutraj pri 22C :) Nam paše kroženje zraka od 60C radiatorjev in občutku 24C :)
TČ ni plin niti drva. Te imajo največji izkoristek ko najbolj žarijo, tudi kondenza je takrat najmanj ali nič. TČ ni ustvarjena da dela konice, ima regulacijo in zna delat od vsaj 30% nazivne moči, nekatere še manj. In da dela 30% svoje moči cel dan ali da dela 3x na dan na 100% je slabše. Ko se stene pregrejejo, so lahko radiatorji brez problema mlačni, letni izkupiček pa je v prid celodnevnemu delovanju. TČjk je na svetu montiranih na stotisoče, in verjemi nisi ti tisti, ki boš odkril toplo vodo.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
COP je točno to razmerje, in se pri radiatorskih sistemih seveda precej razlikuje - visoke temperature imajo nižji izkoristek.

Kar se pa -15 stopinj tiče... ne vem sicer kje ti živiš, ampak takih mrzlih dni lahko na neki normalni zimi prešteješ na prste ene roke. Realno so povprečne temperature bolj okrog nule.

Meni še sicer niso določili časovnih blokov. Prvih nekaj mesecev v letu ni delovalo daljinsko odčitovanje, sklepam da je to razlog. Sicer imam špice do max 4,5kW in imam tudi TČ.

Kot sem pisal. en sam tak dan z -15C ti bo pokvaril dogovorjeno odjemno moč :(
če tudi s TČ in brez hranilnika energije (od SE inverterja) pridete pod 5kW, potem super, so še šanse da se zapeljem v TČ svet :)

Tale predlog od NARODNJAKA mi je ful zanimiv (kjer pravi da je z 30% popustom na 6000€):
A dajte znalci prosim komentirat njegove karakteristike. Meni izglda kot da je za radiatorje, če omogoča temp.medija 60C ?
COP ima naveden 3, pri -7C in 35C rad.sistema. Torej je pri mojem mediju (ne vem, 50C, oz. eni pravite da bo 40C dovolj:), bo COP pod 2 ? torej 5kW ?
Sanitarne vode pri tem ni, kajne ?
Ter če kdo pozna Kronoterm - v čem se ti Slovenci razlikujejo Micubišiji od njega ? in ostali (Viessman, Fujitsu, Daikin, Panasonic, ...) ? ker cena od Kronoterm gre tudi proti 15k€ :(

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
TČ ni plin niti drva. Te imajo največji izkoristek ko najbolj žarijo, tudi kondenza je takrat najmanj ali nič. TČ ni ustvarjena da dela konice, ima regulacijo in zna delat od vsaj 30% nazivne moči, nekatere še manj. In da dela 30% svoje moči cel dan ali da dela 3x na dan na 100% je slabše. Ko se stene pregrejejo, so lahko radiatorji brez problema mlačni, letni izkupiček pa je v prid celodnevnemu delovanju. TČjk je na svetu montiranih na stotisoče, in verjemi nisi ti tisti, ki boš odkril toplo vodo.

Ne razumem te, saj nisi konkretno odgovoril s svojim pisanjem, glede kW moči ki jo pričakuješ na svoji položnici naslednjo zimo ?

Jaz tople vode ne bom odkril, se pa bojim da jo bodo mnogi TČjevci na položnicah. In se še nihče ni konkretno izračunsko protivil,
le stare mame, tašče, hladne stene, porabo & žaljenja znajo (ne vem zakaj, kako ima to zvezo) omenjat.

B81

22. jul 2007
37.603
10.901
113
Kot sem pisal. en sam tak dan z -15C ti bo pokvaril dogovorjeno odjemno moč :(
če tudi s TČ in brez hranilnika energije (od SE inverterja) pridete pod 5kW, potem super, so še šanse da se zapeljem v TČ svet :)

Tale predlog od NARODNJAKA mi je ful zanimiv (kjer pravi da je z 30% popustom na 6000€):
A dajte znalci prosim komentirat njegove karakteristike. Meni izglda kot da je za radiatorje, če omogoča temp.medija 60C ?
COP ima naveden 3, pri -7C in 35C rad.sistema. Torej je pri mojem mediju (ne vem, 50C, oz. eni pravite da bo 40C dovolj:), bo COP pod 2 ? torej 5kW ?
Sanitarne vode pri tem ni, kajne ?
Ter če kdo pozna Kronoterm - v čem se ti Slovenci razlikujejo Micubišiji od njega ? in ostali (Viessman, Fujitsu, Daikin, Panasonic, ...) ? ker cena od Kronoterm gre tudi proti 15k€ :(
Pri -15 st. ne bo nobena delala s 5kw, ampak z 8 ali vec.

Rekreacija

Guru
7. avg 2019
1.217
711
113
Od kar je obračunska enota za plin namesto kubičnih metrov KW/h je postal plin precej draga stvar.