Katero toplotno črpalko

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Vam kar tule nadaljujemo debato še iz https://www.alter.si/tema/soncna-elektrarna.2671262/page-216#post-3480354
o nenormalno navitih cenah TČ zadnje čase, in da upamo da bodo po 2024 ko se norija z letnim
netmeterinogm konča, spet prišle na normalne 6-7k€ cene ?

"In Kronoterm in Mitsubishi zgleda da trdita, da je 300 litrov zalogovnika pri radiatorjih vrh glave. Resda ta mini zalogovnik od 100litrov (dodatek k 200l osnovne enote) pri Miciju stane kar 1950€+DDV, in torej tudi vi brez njega (Low Temperature) ne pridete pod 10k€ :) Ker zunanja enota 5000€, notranja enota 5000€, montaža 700€.
Absolutno nimam nič proti ostalim znamkam, ampak se logično povprašujem "zakaj sta ti dve znamki tako dragi" (če sta), ostale pa toliko cenejše (če so še vedno res). Imajo toliko slabši izkoristek COP ali kakšne napake/probleme, ki se ti pri sevisiranju pojavijo kasneje ?
Kolko kW moči vam zaugajo vaše TČ pozimi max, koliko povprečno in kolko minimalno,
ker to bo v prihodnjih cenah omrežnine/odjemne moči zelo pomembno !"

Priponke

• mitsu-zalogovnik-100l.png
    mitsu-zalogovnik-100l.png
    85,1 KB · Ogledi: 71

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Točno tako. Tistih 2 tisočaka za raztezno posodo je pa bolno. Razen (in kot izgleda dejansko je tako), če to vključuje še vse ostale cevi in dejansko vgradnjo same TČ in priklop na obstoječe sisteme. Potem je to drugo. Ni pa to potem samo raztezna posoda za 100 litrov 2 jurja. Pa tudi 300l ne :). Vsaj osnovno naštudiraj zadeve, ker drugače te bodo lepo pocuzali.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
to je za SV. To dvoje (100+200) ne moreš kar sešteti...

Ma dobro, kaj ti mi laiki, ki vstopamo v ta svet vemo. Zato pa so forumi :) Podučite nas, čemu služi kateri od njiju.
Prilagam čisto spodaj še sliko ceno zunanje enote, kjer se znalci lahko razpišete kaj je to za eno čudo, da v 2023 staneta 5000€+5000€ :)

tule pa ceno montaže 630€+ddv, kot tekst spodaj:
MONTAŽA TOPLOTNA ČRPALKA DO 14 kW 6_12 1,00 kos 630,00€ 0,00% 630,00€ 9,50% DDV
DO 8 m instalacije - Cu izolirane cevi
- postavitev naprave na pripravljen temelj ali na konzolo
- odvod kondenza iz zunanje enote do 1m oddaljenosti od enote
- 2 x preboj skozi lahko steno (s = do 40 cm), vrtanje izvrt. fi 60 mm
- povezava TČ z izmenjevalcem toplote
- povezava termistorjev in regulacije FTC
- povezava regulacije FTC in TČ z žičnim daljinskim upravljalnikom
PAR-W30MAA ter s sistemskim kontrolnikom lokalne aplikacije
- elektronika lokalne notranje aplikacije ni zajeta v ponudbi!
(investitor sam izbere in dobavi (ali po dogovoru) elektroniko
notranje aplikacije: sistemski regulacijski kontrolnik, tipala in kable)
- priklop električnega dovodnega kabla na zunanjo enoto
(el. kabel dobavi in pripelje do enote elektrikar)
- zagon s preizkusnim delovanjem
- pripravljalna, zarisovalna in zaključna dela
- transportni stroški
- navodila v slovenskem jeziku
Opomba: vsa dodatna dela oz. elementi se obračunajo po izvedbi!

Priponke

• mitsu-zunanja.png
    mitsu-zunanja.png
    93,4 KB · Ogledi: 57

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Sanitarna voda je topla voda, ki ti pride iz pipe. Dodaten zalogovnik pa je za vodo, ki ti gre v radiatorje za ogrevanje. To sta seveda dva ločena vodokroga.

• Ljubezen
Reactions: Alesss

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
100L je zalogovnik za ogrevalno vodo.
200L je zalogovnik za toplo vodo iz pip.
TČ resda ogreva oboje, ampak to dvoje sta ločena sistema.

V ponudbi ni termostatov. Ki jih pa niti ne potrebuješ, če boš nastavil krivuljo ogrevanja. Jaz jih že nimam npr.

Daikin in MIcka med klima TČ nabijata ceno. Preveri še kaki HItachi ali Panasonic T-Cap. Kronoterm ni klima TČ, kar pa ne pomeni da si zasluži razliko v ceni. Po mojem mnenju in po mojih izkušnjah. Meni mali Panosončič dela 10 zimo, od 2. dalje ga nisem več štelala. Razlika med pravo in mojo "poddimenzionirano" klimo TČ ne upraviči razlike v ceni za časa mojega življenja.

• Všeč mi je

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
100L je zalogovnik za ogrevalno vodo.
200L je zalogovnik za toplo vodo iz pip.
TČ resda ogreva oboje, ampak to dvoje sta ločena sistema.

V ponudbi ni termostatov. Ki jih pa niti ne potrebuješ, če boš nastavil krivuljo ogrevanja. Jaz jih že nimam npr.

Zdej sem še bolj zmeden:) Kdo pa greje radiatorje, če ne vzameš 1950€ dodatka za 100l ? Tist 200l (in torej je za oboje), ali direkt radiatorske cevi (ker je LT) ?

Termostati na radiatorjih al kje drugje ? Na radiatorjih imam že zdaj baterijske, ker ne želim da mi v spalnici že ob 05h prične nabijat radiator v glavo :) In vsaka soba malo drugačno dnevno delovanje. Kopalnica in hodnik pa spet drugačno.

Mimogrede, sedaj ogrevam na plin, 60l sanitarni bojler, ki je vrh glave. Bi še z 40l shajali.

B81

22. jul 2007
37.603
10.902
113
Najvecji kiks teh TC je, da v najhujsi zimi porabis vso toplo vodo in TC rece ko jebe radiatorje, treba vodo zagret in radiatorji se zacno ohlajat :D

No to se popravi z urniki, da SV ogreva ponoci.

200 L SV je za normalno familijo premalo, ceprav se eni mestni ljudje ne tusirajo radi... mi imamo 275 L in 150 ogrevalni kanister. Pa gre, hitro ogreje.

6-7 k stane kak panasonic ipd... nibe in kronoterm sta pac x2. Nekaj gre na racun copa, nekaj na racun zvoka itd...

Kaksne so pa danes kaj cene?

B81

22. jul 2007
37.603
10.902
113
Zdej sem še bolj zmeden:) Kdo pa greje radiatorje, če ne vzameš 1950€ dodatka za 100l ? Tist 200l (in torej je za oboje), ali direkt radiatorske cevi (ker je LT) ?

Termostati na radiatorjih al kje drugje ? Na radiatorjih imam že zdaj baterijske, ker ne želim da mi v spalnici že ob 05h prične nabijat radiator v glavo :) In vsaka soba malo drugačno dnevno delovanje. Kopalnica in hodnik pa spet drugačno.

Mimogrede, sedaj ogrevam na plin, 60l sanitarni bojler, ki je vrh glave. Bi še z 40l shajali.
Jaz imam varcno pipo in zapravim 50 litrov vode ob tusiranju, 2x dnevno. Sam. Drugace pa 150 :D

Kako pridete skozi s 60 litri, ne vem.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
direktno gre iz TČ.
Kolikor vem, so termostatski ventili samo sranje in nadloga v tem sistemu. Se dol pomeče. Ogrevanje s TČ je 24/7, ob 6h zjutraj ali bilokdaj v dnevu nič nikamor ne nabija. Regulacija po krivulji zunanji temperaturi pomeni, da TČ tipa koliko je temperatura zunaj in potem prilagaja temperaturo v radiatorjih. Tako se regulira, ne z ventili. Namesto krivulje imaš lahko tudi sobne termostate (te sem mislila). Dodaten strošek, če ti ni s krivuljo se za hecat. Je pa tako, da ko enkrat krivuljo nastaviš, pustiš na gmah (ravno tako kot termostat) in ni nič več dela s tem.

Ogrevanje SV s TČ tudi ni tako kot z ostalimi pečmi. TČ je zelo občutljiva, na koliko greje vodo. Ni premosorazmerno kot pri plinu, drvih, olju ipd... Če ogrevaš vodo na 40 stopinj bistveno manj porabi za to energije, kot za 45 in za 45 bistveno bistveno manj kot za 50 npr. Kaj šele 60. To se kompenzira z večjim volumnom bojlerja, da tople vode ne zmanjka. To pravilo velja tudi za ogrevanje radiatorjev. Zato je logika 24/7. Ker porabi manj, kot če pol dneva pustiš stat, potem pa pol dneva nabijaš temperaturo v višave, da pokompenziraš.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Kako pridete skozi s 60 litri, ne vem.

Plinske peči, zgleda delajo drugače. In bolj potratno. Tam se z sprotnim gretjem 60l sanitarnega bojlerja (ali na 40C ali na 70C, vseeno) stušira 4 članska družina eden direkt za drugim, pa verjemi da pri otrokih teče voda v potokih. In 2 sekundi za zadnjim, je v bojlerju spet vroča voda. Zato pa imam zgleda tako porabo plina. TČji pa zgleda delajo drugače: po malo in počasi ? Dober vedet, preden začnem prepričvat prodajalce, da nej mi namesto 200l vgradijo 20l :)

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Plinske peči, zgleda delajo drugače. In bolj potratno. Tam se z sprotnim gretjem 60l sanitarnega bojlerja (ali na 40C ali na 70C, vseeno) stušira 4 članska družina eden direkt za drugim, pa verjemi da pri otrokih teče voda v potokih. In 2 sekundi za zadnjim, je v bojlerju spet vroča voda. Zato pa imam zgleda tako porabo plina. TČji pa zgleda delajo drugače: po malo in počasi ? Dober vedet, preden začnem prepričvat prodajalce, da nej mi namesto 200l vgradijo 20l :)
Težka bo to. Ker kolikor vem, volumna za SV ne moreš izbirat, ker je pač tak noter.
Jabe: koliko kw TC imaš in kakšno kvadraturo ogreva?

• Všeč mi je
Reactions: Hanzi

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
direktno gre iz TČ.
Kolikor vem, so termostatski ventili samo sranje in nadloga v tem sistemu. Se dol pomeče. Ogrevanje s TČ je 24/7, ob 6h zjutraj ali bilokdaj v dnevu nič nikamor ne nabija. Regulacija po krivulji zunanji temperaturi pomeni, da TČ tipa koliko je temperatura zunaj in potem prilagaja temperaturo v radiatorjih. Tako se regulira, ne z ventili. Namesto krivulje imaš lahko tudi sobne termostate (te sem mislila). Dodaten strošek, če ti ni s krivuljo se za hecat. Je pa tako, da ko enkrat krivuljo nastaviš, pustiš na gmah (ravno tako kot termostat) in ni nič več dela s tem.

Se pravi bom po novem s TČ imel stalno v radiatorskem sistemu 50C, koliko jih naj posamezen radiator res oddaja (celo noč v kopalnici in hodniku, pa tudi dnevni), in koliko ne (po spalnicah želimo ponoči mraz) pa z urnimi baterijskimi termostati na radiatorjih ?
A še kaj drugega nastaviš v TČ sistemu ? Sploh kaj razlike v temperaturi sistema med deli dneva, ali je razlika samo glede na zunanjo temperaturo (da takrat greje radiatorski sistem na 60C namesto 40C) ?

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Težka bo to. Ker kolikor vem, volumna za SV ne moreš izbirat, ker je pač tak noter.
Jabe: koliko kw TC imaš in kakšno kvadraturo ogreva?

5kw, 235+20 (20 je dvovišinski prostor)
Se pravi bom po novem s TČ imel stalno v radiatorskem sistemu 50C, koliko jih naj posamezen radiator res oddaja (celo noč v kopalnici in hodniku, pa tudi dnevni), in koliko ne (po spalnicah želimo ponoči mraz) pa s termostati na radiatorjih ? Še kaj drugače nastaviš sistem ? Sploh kaj razlike v temperaturi sistema med deli dneva, ali samo glede na zunnajo temperaturo (da takrat da v ardiatorski sistem 60C namesto 40C) ?

Ne...
Voda v ogrevalnem sistemu bo seveda povsod enake T. Kot sedaj. Vendar bo TČ vedela, da ce je zunaj npr 5 stopinj, mora ogrevati vodo recimo na 30 stopinj, ko je zunaj -10 pa na 40 stopinj (zmisljujem si cifre). To je vodeno po zunanji temperturi. Odpres vse ventile do konca in tako je v najbolj toplem prostoru v hisi. Kjer bi imel hladneje, pa samo na roke pripres radiator in pustis. Ker so radiatorji z manj volumna vode in brez neke akumulacije, das zalogovnik lahko vmes, za se bolj fino regulacijo, ker TČ ne dela zvezno, ampak po korakih. Na talnem to ni problem, ker je vode vec in estrih dela kot regulator, da ni prevec nihanj.

• Všeč mi je
Reactions: tony in sad

Narodnjak

Majstr
20. jul 2007
10.358
307
83
39
Ljubljana
Poduči nas ti :) prilagam.

Z rezervoarjem sanitarne tople vode (CYLINDEr)

Model Napajanje
v / Hz
Pomožni
el.grelnik
kW
Dimenzije v
mm, vxŠxG
rezervoar
sanitarne vode
L
Namen vPC brez
DDv v EUr
Cena z 9,5 %
DDv v EUr
Cena z 22 %
DDv v EUr

EHST20D-YM9D 400 / 50 9 1600x595x680 200 ogrevanje 5.090,00 5.573,55 6.209,80

Mitsubishi dobiš z 30% rabata

19. jul 2007
2.890
1.605
113
Voda v ogrevalnem sistemu bo seveda povsod enake T. Kot sedaj. Vendar bo TČ vedela, da ce je zunaj npr 5 stopinj, mora ogrevati vodo recimo na 30 stopinj, ko je zunaj -10 pa na 40 stopinj (zmisljujem si cifre). To je vodeno po zunanji temperturi. Odpres vse ventile do konca in tako je v najbolj toplem prostoru v hisi. Kjer bi imel hladneje, pa samo na roke pripres radiator in pustis. Ker so radiatorji z manj volumna vode in brez neke akumulacije, das zalogovnik lahko vmes, za se bolj fino regulacijo, ker TČ ne dela zvezno, ampak po korakih. Na talnem to ni problem, ker je vode vec in estrih dela kot regulator, da ni prevec nihanj.

Kot je že Jabe napisala, tudi brez termostaov imaš senzorje temperature, zunanji senzor T, temperatura dvižnega voda, poleg teh dveh pa še senzor T povratnega voda, (če je T povratvea voda previsoka, sistem ne odda nič toplote, se pravi je pretoplo, če je voda v povartnem vodu hladna, pomeni, da je delta T velik, je prehladno) in iz teh treh senzorejv zna TĆ dobro preračunat vse parametre (po slavnih krivuljah).

• Všeč mi je

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28

Se midva kje narobe razumeva ? :)) jaz želim radiatorje da so časovno drugače temperirani. Isti radiator ob uri X, drugače kot ob uri Y. To verjento ne gre drugače kot z timer termostati na samih radiatorjh, kot imam sedaj ?
In voda bo v celem sistemu (pod radiatorji) enake temperature cel dan, kajne ? nima nihče nastavljeno da TČ ponoči le ogreva to vodo v sistemu na malo manj kot podnevi ? ker se ne splača ? res ne ?