Ker vidim, da nekaterim niso jasne osnove ogrevanja s plinskimi (stenskimi) pečmi in s tem povezano sanitarno vodo:
- prej sem imel Imerrgas z vgrajenim 40L zalogovnikom sanitarne vode, sedaj imam Vaillant brez zalogovnika - edina razlika je, da prej sem odprl pipo in je po 2 sekundah pritekla topla voda (pač kolikor rabi od peči do pipe), sedaj pa rabi pol minute - ergo malo se je povečala poraba vode na začetku. Ko priteče topla voda pa teče dokler jo rabiš, tudi eno uro, ne glede na zalogovnik, ta le blaži začetni ruker pa kdaj vmes, če voda zelo malo teče, ker pač peč dela na pretok in ko ta pade se ugasne.
Koliko taka plinska (brez zalogovnika) porabi manj plina kot z zalogovnikom ? Ocenjujem da sedaj 1/3 plina damo za sanitarno vodo, 2/3 za ogrevanje.
// ker je še vedno varianta, da ne grem na TČ, ampak zamenjam plinsko na kondenzacijsko in/ali sanitarno celo kako drugače rešim. Npr. sem razmišljal podobno kot SAD - el.grelec. Ali samo TČ samo za sanitarno vodo - ampak a je to sploh smiselno ? Ali raje potem vzamem "tutocompleto" TČ za radiatorje in SV ? //
Ja, naš režim otroških sob je točno tak: ponoči radiator off (že zvečer ob 18h v resnici) + mal zluftat pred spanjem (nekatri celo celo noč
, potem pa (ob različnih dnevih različno uro prične ogrevat na ful do 23C). Druga otroška spet drugačen režim, ker drugače vstaja. Najina spalnica spet drugač timing. Ostalo stanovanje pa po svoje (se pravi pri meni sedaj 4je režimi timer radiatorja), zarad mene je lahko tudi skoz 23C v ostalem delu stanovanja ampak sedaj pri plinski peči to ni bilo raciaonalno. Vidim, da pri TČ zleda da bo. Še sploh ker se bo bolj splačalo ogrevat ponoči v nižji tarifi. Plin ni bil odvisen od ure dneva
Se pravi teli "rukerji" 4ih različnih radiatorjev, ki se bi odprli zjutraj, zelo zdrmajo TČ, kajne ? Bo treba malo drugače zastavit, in kake 3 urce prej zjutraj timer-odpirat radiatorje in to počasi, pričet z manj stopinjami (da prehitim najdražji elektro blok 6h-7h)
V zelo mrzli zimi, mi pade temperatura 2C / dan, zato zvečer spalnicam pomagamo z luftanjem. Ne želim pa več ročnega tikanja ventila radiatorja. Tele avtomatike smo se tako navadili, da ne grem nazaj. Jutranji ritual zagona radiatorjev, bi torej pri TČ moral spremenit, prej začet.