Katero toplotno črpalko

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Z rezervoarjem sanitarne tople vode (CYLINDEr)

Model Napajanje
v / Hz
Pomožni
el.grelnik
kW
Dimenzije v
mm, vxŠxG
rezervoar
sanitarne vode
L
Namen vPC brez
DDv v EUr
Cena z 9,5 %
DDv v EUr
Cena z 22 %
DDv v EUr

EHST20D-YM9D 400 / 50 9 1600x595x680 200 ogrevanje 5.090,00 5.573,55 6.209,80

Mitsubishi dobiš z 30% rabata

Hvala. To govoriš o eni drugačni izvedenki Micubišija ?
Tejle - https://www.emundia.si/mitsubishi-o...0yaa-cylinder-ehst20d-ym9d-z-bojlerjem-8-0-kw
Morda veš v čem točno se vse razlikuje od tiste variante (PUD-SHWM80YAA & EHST20D-YM9D & KOMPAKTNA ENOTA + HK 100l),
ki so mi ponudili ? Je tudi HT ?
Hvala za informacije !

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Se midva kje narobe razumeva ? :)) jaz želim radiatorje da so časovno drugače temperirani. Isti radiator ob uri X, drugače kot ob uri Y. To verjento ne gre drugače kot z timer termostati na samih radiatorjh, kot imam sedaj ?
In voda bo v celem sistemu (pod radiatorji) enake temperature cel dan, kajne ? nima nihče nastavljeno da TČ ponoči le ogreva to vodo v sistemu na malo manj kot podnevi ? ker se ne splača ? res ne ?

Najbrz... Ker tocno zdaj ne razumem, kaj bi rad.

Ce zelis, da ti T niha preko dneva (ponoči hladneje kot podnevi), je TČ zelo ponesrecena izbira. Ce te skrbi kaj bo z mocjo TČ podnevi v bloku 1, ko bo kompenzirala noc, pa še bolj.

Kar se nas tiče... Pri nas je želja 23 stopinj 24/7 v vseh prostorih. Za take cilje je TČ idealna. Ostali bodo pa povedali sami, kako se gredo pri njih in kako to dosežejo.

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.575
4.723
113
Najbrz... Ker tocno zdaj ne razumem, kaj bi rad.

Ce zelis, da ti T niha preko dneva (ponoči hladneje kot podnevi), je TČ zelo ponesrecena izbira. Ce te skrbi kaj bo z mocjo TČ podnevi v bloku 1, ko bo kompenzirala noc, pa še bolj.

Kar se nas tiče... Pri nas je želja 23 stopinj 24/7 v vseh prostorih. Za take cilje je TČ idealna. Ostali bodo pa povedali sami, kako se gredo pri njih in kako to dosežejo.
23 povsod razen recimo spalnice, kjer želiš konkretno manj?

first1

Fizikalc
19. mar 2018
330
162
43
Pri nas želimo spalnico na 19, kopalnica 24, ostalo 22. In to 24/7, ne vem zakaj bi določene dele dneva imel drugačno temperaturo, edini razlog ki ga lahko vidim je, da se špara. Ker tako se je šparalo prej na kurilcu, no pri TČ ne boš nič omembe vrednega prišparal, če boš ponoči nižal temperaturo. Ker če boš tako šparal se bo zgodilo da ko bo najbolj mraz zjutraj, bo TČ še toliko bolj obremenjena/glasna/imela slabši izkoristek, da nadoknadi nočno znižanje temperature in vse to se bo dogajalo na začetku višje tarife ob 6 uri zjutraj. Kmalu bodo posebej glede na obremenitev začeli zaračunavati še moč in najdražji blok bo.. seveda pozimi od 6 ure zjutraj naprej.

Jabe

Guru
1. okt 2007
14.471
6.977
113
Janez40 Jaz osebno ne, ampak najbrz gre za hipoteticni primer...

23 povsod razen spalnice ni tak problem. Zapres radiator v spalnici in vrata. Imeti v spalnici ponoci 18, cez dan pa 22 npr je pa ze vecji zalogaj. Lahko ponoci odpres okno, ampak nehamo govoriti o varcnosti. Drugace si pa v neki masivni hisi niti ne predstavljam, ce sem iskrena... Kakorkoli, skakanje T preko dneva je neugodno za TČ. To se lahko gres v montazni in/ali slabo izolirani in/ali slabo akumulativni hiši, ampak s TČ bistveno manj smotrno kot z drugimi pecmi.

CLIO15

Guru
1. nov 2007
13.636
4.367
113
Se midva kje narobe razumeva ? :)) jaz želim radiatorje da so časovno drugače temperirani. Isti radiator ob uri X, drugače kot ob uri Y. To verjento ne gre drugače kot z timer termostati na samih radiatorjh, kot imam sedaj ?
In voda bo v celem sistemu (pod radiatorji) enake temperature cel dan, kajne ? nima nihče nastavljeno da TČ ponoči le ogreva to vodo v sistemu na malo manj kot podnevi ? ker se ne splača ? res ne ?
Če hočeš kampanijsko ogrevanje kot do sedaj pozabi na TČ, ker boš požgal elektrike še pa još.

TČ mora delat 24/7 in ponoči in podnevi, ker ravno z tem doseže prihranek.

Če se ti ne boš prilagodil njej, se ona ne bo tebi in pika.

V tvojem primeru razmisli o nekšnem drugem načinu ogrevanja, ( polena, peleti....)

• Všeč mi je
Reactions: Alesss

Janez40

Guru
12. jul 2016
3.575
4.723
113
Janez40 Jaz osebno ne, ampak najbrz gre za hipoteticni primer...

23 povsod razen spalnice ni tak problem. Zapres radiator v spalnici in vrata. Imeti v spalnici ponoci 18, cez dan pa 22 npr je pa ze vecji zalogaj. Lahko ponoci odpres okno, ampak nehamo govoriti o varcnosti. Drugace si pa v neki masivni hisi niti ne predstavljam, ce sem iskrena... Kakorkoli, skakanje T preko dneva je neugodno za TČ. To se lahko gres v montazni in/ali slabo izolirani in/ali slabo akumulativni hiši, ampak s TČ bistveno manj smotrno kot z drugimi pecmi.
Skakanje temp. čez dan se greš itak lahko le z radiatorji. Talno gretje ne bo šlo. Bolj me je zanimalo točno to, da imaš recimo 22 povsod, razen 24 kopalnica, 18 spalnica. Vse stalno. Pri nas je tako (na kurilca in talno). Edini problem je otroška soba, kjer bi v idealnem svetu želel imeti čez dan 22, ponoči pa 19. Zdaj je pač 20 cel čas, vsaj tako otroku ustreza.

B81

22. jul 2007
37.603
10.902
113
Plinske peči, zgleda delajo drugače. In bolj potratno. Tam se z sprotnim gretjem 60l sanitarnega bojlerja (ali na 40C ali na 70C, vseeno) stušira 4 članska družina eden direkt za drugim, pa verjemi da pri otrokih teče voda v potokih. In 2 sekundi za zadnjim, je v bojlerju spet vroča voda. Zato pa imam zgleda tako porabo plina. TČji pa zgleda delajo drugače: po malo in počasi ? Dober vedet, preden začnem prepričvat prodajalce, da nej mi namesto 200l vgradijo 20l :)
aja hitro se segreje, zdaj razumem :D

B81

22. jul 2007
37.603
10.902
113
Pri nas želimo spalnico na 19, kopalnica 24, ostalo 22. In to 24/7, ne vem zakaj bi določene dele dneva imel drugačno temperaturo, edini razlog ki ga lahko vidim je, da se špara. Ker tako se je šparalo prej na kurilcu, no pri TČ ne boš nič omembe vrednega prišparal, če boš ponoči nižal temperaturo. Ker če boš tako šparal se bo zgodilo da ko bo najbolj mraz zjutraj, bo TČ še toliko bolj obremenjena/glasna/imela slabši izkoristek, da nadoknadi nočno znižanje temperature in vse to se bo dogajalo na začetku višje tarife ob 6 uri zjutraj. Kmalu bodo posebej glede na obremenitev začeli zaračunavati še moč in najdražji blok bo.. seveda pozimi od 6 ure zjutraj naprej.
Če hočeš regulirat temperaturo po prostorih, moraš imeti senzor v prostoru, ki želi bit najtoplejši.

V ostalih pa pripreš radiatorje, kupiš nekaj teh malih termometrov, jih razporediš po sobah in reguliraš ventile na radiatorjih.

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.077
6.923
113
pri taščici
Skakanje temp. čez dan se greš itak lahko le z radiatorji. Talno gretje ne bo šlo. Bolj me je zanimalo točno to, da imaš recimo 22 povsod, razen 24 kopalnica, 18 spalnica. Vse stalno. Pri nas je tako (na kurilca in talno). Edini problem je otroška soba, kjer bi v idealnem svetu želel imeti čez dan 22, ponoči pa 19. Zdaj je pač 20 cel čas, vsaj tako otroku ustreza.
Gako nihanje femperature (3C) v izoliran hisi lahko izvedes samo z ugasanjem gretja in odoiranjem oken.

• Všeč mi je

Hanzi

Guru
27. jul 2007
48.077
6.923
113
pri taščici
Vsaki tc lahko nastavis doloceno stevilo urnikov. (Podnevi ponoci, vikendi....) Komot imas lahko ponoci ugasnjeno.
Ampak ker imas baterijske termostatske glave(al nekdo drug pise o njih) se igraj z njimi. Tc pa nastavi krivuljo "čim nižje". Ko fe bo zacelo zebsti prinradiatorju na 5 bos pa krivuljo zacel dvigovati.
Pa zavedaj se, da s tc ne mores ogreti sobe za C/h tako enostavno kot s plinom .

• Všeč mi je

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Z velikim zalogovnikom bi to zelo verjetno lahko rešil? Kar pa seveda spet stane. In vprašanje, če se ti kdaj povrne, pa še prostor gre.
Kako boste pa sedaj optimizirali porabo glede na bloke v dobro izolirani hiši? Itak sicer cene še niso zunaj, ampak vseeno. Recimo bi šlo, da nastavis krivuljo pred koncem nočnega bloka in potem med 14.00 in 16.00 uro na več? Koliko stopinj vam pade temperatura v enem dnevu, če nič ne ogrevate?

Samo Svoj

Guru
27. jan 2022
6.654
2.732
113
Ker vidim, da nekaterim niso jasne osnove ogrevanja s plinskimi (stenskimi) pečmi in s tem povezano sanitarno vodo:
- prej sem imel Imerrgas z vgrajenim 40L zalogovnikom sanitarne vode, sedaj imam Vaillant brez zalogovnika - edina razlika je, da prej sem odprl pipo in je po 2 sekundah pritekla topla voda (pač kolikor rabi od peči do pipe), sedaj pa rabi pol minute - ergo malo se je povečala poraba vode na začetku. Ko priteče topla voda pa teče dokler jo rabiš, tudi eno uro, ne glede na zalogovnik, ta le blaži začetni ruker pa kdaj vmes, če voda zelo malo teče, ker pač peč dela na pretok in ko ta pade se ugasne.
Glede ogrevanja pa so pač enake nastavitve kot vsi klasični sistemi (premog, olje, drva, peleti,...). Večinoma deluje na sobni termostat, radiatorje uravnavaš s termostatskimi glavami - smiselna je postavitev sobnega termostata v sobo kjer želiš najvišjo temperaturo.

Pri TČ pa je dejansko najsmiselnejše ogrevanje 24/7 na enako temperaturo, posamezne radiatorje pač pripiraš.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Najsmiselnejše z vidika najmanjše porabe elektrike. To je jasno.
Ko pa daš zraven še cenovno komponento se pa zadeva spremeni.
Recimo moja trenutna situacija: električni bojler 120l. Poraba elektrike bi bila najmanjša, če bi bil nastavljen na 45 stopinj (na pamet, ne me haklat na stopinje) in stalno vključen, da bi le dogreval. Ampak zaradi visoke/nizke tarife in razlike med njima, je smiselno, da mi bojler segreje na maks temperaturo do 6.00 zjutraj in potem nam zdrži cel dan topla voda. In začne spet ogrevat ob 22.00. Čez vikend greje cel dan, nastavljen na 45 stopinj.

vogel

Majstr
1. sep 2007
1.544
275
83
Evo, lahko povem cene izpred meseca dni za Micko 10kW :
-PUD-SHWM100YAA zunanja enota
-HYDROBOX-P14-SMART notranja enota
-Bojler za sanitarno vodo TermoPlus® HR 200L =
s komplet montažo vred 11k€.

Sam sem sicer vzel brez bojlerja, ker imam bojler za SV že od prej(TČ 300l), tako da me je prišlo 9,5k€ brez subvencije.
Radiatorsko ogrevanje, na vseh radiatorjih s termostatski ventili.
Ogrevanje nastavljeno po krivulji, da je v hiši 23 stopinj povsod, razen v spalnici, kjer pa je z termostatskim ventilom nastavljeno na 21. Ostali ventili so odprti do konca, saj nimajo smisla.

• Všeč mi je
Reactions: luciano in sad

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
Hm, a je potem Micka cenejša od Panasonica? Ker meni ponujajo 9kW z notranjim bojlerjem 200 za SV za cca. 13.000.
Koliko je že potem subvencije?
Sama toplotna je sicer ranga 8.500 eur.
Me pa precej moti res ogromna zunanja enota. Sicer bo stran in ni problem s hrupom, itd, ampak vseeno.

• Wow

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Ker vidim, da nekaterim niso jasne osnove ogrevanja s plinskimi (stenskimi) pečmi in s tem povezano sanitarno vodo:
- prej sem imel Imerrgas z vgrajenim 40L zalogovnikom sanitarne vode, sedaj imam Vaillant brez zalogovnika - edina razlika je, da prej sem odprl pipo in je po 2 sekundah pritekla topla voda (pač kolikor rabi od peči do pipe), sedaj pa rabi pol minute - ergo malo se je povečala poraba vode na začetku. Ko priteče topla voda pa teče dokler jo rabiš, tudi eno uro, ne glede na zalogovnik, ta le blaži začetni ruker pa kdaj vmes, če voda zelo malo teče, ker pač peč dela na pretok in ko ta pade se ugasne.

Koliko taka plinska (brez zalogovnika) porabi manj plina kot z zalogovnikom ? Ocenjujem da sedaj 1/3 plina damo za sanitarno vodo, 2/3 za ogrevanje.
// ker je še vedno varianta, da ne grem na TČ, ampak zamenjam plinsko na kondenzacijsko in/ali sanitarno celo kako drugače rešim. Npr. sem razmišljal podobno kot SAD - el.grelec. Ali samo TČ samo za sanitarno vodo - ampak a je to sploh smiselno ? Ali raje potem vzamem "tutocompleto" TČ za radiatorje in SV ? //

Ja, naš režim otroških sob je točno tak: ponoči radiator off (že zvečer ob 18h v resnici) + mal zluftat pred spanjem (nekatri celo celo noč:), potem pa (ob različnih dnevih različno uro prične ogrevat na ful do 23C). Druga otroška spet drugačen režim, ker drugače vstaja. Najina spalnica spet drugač timing. Ostalo stanovanje pa po svoje (se pravi pri meni sedaj 4je režimi timer radiatorja), zarad mene je lahko tudi skoz 23C v ostalem delu stanovanja ampak sedaj pri plinski peči to ni bilo raciaonalno. Vidim, da pri TČ zleda da bo. Še sploh ker se bo bolj splačalo ogrevat ponoči v nižji tarifi. Plin ni bil odvisen od ure dneva :)
Se pravi teli "rukerji" 4ih različnih radiatorjev, ki se bi odprli zjutraj, zelo zdrmajo TČ, kajne ? Bo treba malo drugače zastavit, in kake 3 urce prej zjutraj timer-odpirat radiatorje in to počasi, pričet z manj stopinjami (da prehitim najdražji elektro blok 6h-7h)

V zelo mrzli zimi, mi pade temperatura 2C / dan, zato zvečer spalnicam pomagamo z luftanjem. Ne želim pa več ročnega tikanja ventila radiatorja. Tele avtomatike smo se tako navadili, da ne grem nazaj. Jutranji ritual zagona radiatorjev, bi torej pri TČ moral spremenit, prej začet.

sad

Guru
24. avg 2007
21.169
9.803
113
??????????
El bojler ob toplotni v hiši? Si nor? El. bojler ima izkoristek 1:1, toplotna pa 1:4 (zaokroženo). To je norost ;).
Verjetno lahko razlicne temperature resis z avtomatiko (digitalni termostatski ventili), le nastavit jih bos moral, da bodo prej zaceli ogrevati, ker bo temperatura v sistemu konkretno nizja.

Alesss

Fizikalc
24. sep 2013
329
46
28
Najsmiselnejše z vidika najmanjše porabe elektrike. To je jasno.
Ko pa daš zraven še cenovno komponento se pa zadeva spremeni.
Recimo moja trenutna situacija: električni bojler 120l. Poraba elektrike bi bila najmanjša, če bi bil nastavljen na 45 stopinj (na pamet, ne me haklat na stopinje) in stalno vključen, da bi le dogreval. Ampak zaradi visoke/nizke tarife in razlike med njima, je smiselno, da mi bojler segreje na maks temperaturo do 6.00 zjutraj in potem nam zdrži cel dan topla voda. In začne spet ogrevat ob 22.00. Čez vikend greje cel dan, nastavljen na 45 stopinj.

koliko kaj ocenjuješ da na leto porabiš kWh ? 4 članska družina ?